Negatieve mensen zijn overal. Soms kun je zelfs niet om ze heen, zoals op je werk of in je familie. Daarom zit er niets anders op dan ontspannen leren omgaan met deze negatieve mensen, zodat ze in elk geval geen effect hebben op jouw welzijn. 

Volgens onderzoek halen mensen die altijd negatief zijn zich een hoop ellende op de hals. Een chronische negatieve instelling is namelijk fataal voor de mentale én fysieke gezondheid. Dr. Karen Lawson van het gezondheidsonderzoekscentrum aan de universiteit van Minnesota zegt letterlijk:

“Chronische stress die voortkomt uit een negatieve instelling en negatieve gevoelens kan de hormoonbalans van het lichaam flink verstoren en stofjes in de hersenen afmatten die nodig zijn voor gevoelens van bijvoorbeeld geluk. Bovendien heeft het een schadelijk effect op het immuunsysteem.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs een proces geïdentificeerd waarbij het een daadwerkelijk verkortend effect heeft op de levensduur door de ‘teleromes’ te verkorten (de uiteindes van het DNA, die een rol spelen bij het ouder worden).”

Conclusie: je wil geen negatief persoon zijn. Maar je wil liefst óók geen negatief persoon om je heen hebben.

Waarom je geen negatieve mensen om je heen wil hebben

De mensen om je heen zijn cruciaal voor jouw geluk en welzijn. Dat is bewezen in het – maar liefst – 80-jarig durende Longevity Project over het geheim van een lang en gelukkig leven. George Vaillant, leider van het onderzoek, vat de conclusie van het onderzoek kort en krachtig samen:

“Het enige dat écht telt in het leven zijn je relaties tot anderen”

Wanneer zo’n relatie verstoord is door een negatieve instelling waarin de ander blijft hangen, zuigt dat de energie en het leven uit jou. Je kent dat gevoel vast wel: nadat je een minuut of 20 met een negatief persoon hebt gesproken voel je je afgemat en leeg.

Dr. Judy Orloff, assistent professor psychiatrie aan de Universiteit van Los Angeles Californië, noemt negatieve mensen om deze reden zelfs “Energy Vampires” in haar geprezen boek ‘Positive Energy’.

omgaan-met-negatieve-mensen-2

Omgaan met negatieve mensen: 4 opties

Goed, je wil dus geen negatieve mensen om je heen hebben. Ze zijn slecht voor je energieniveau, je mentale welzijn en bovendien doen ze zichzelf wat aan door altijd negatief te zijn.

Negatieve mensen ontwijken is natuurlijk een optie. Maar dat gaat niet altijd. Wanneer het gaat om een collega die tegenover je op kantoor zit bijvoorbeeld. Of wanneer je eigen moeder een negatieve ‘energy vampire’ is, of een goede vriend misschien – dan kun je er niet omheen. Je zult er iets mee moeten doen. Er mee moeten omgaan.

Maar hoe doe je dat, zonder de ander voor het hoofd te stoten of het ten koste van jezelf te laten gaan? Gelukkig is er niet één, maar zijn er meerdere opties voor omgaan met negatieve mensen en jezelf sparen:

1. Zwak af

Het heeft bij negatieve mensen weinig zin om de Mary Poppins te gaan uithangen. Extreme positiviteit als tegenreactie versterkt de neiging om negatief te zijn alleen maar. Negatievelingen zullen het zien als een uitdaging om er net zo hard tegenin te gaan.

Geen mooi weer dus. Wat je beter kunt doen is laten blijken dat je met de persoon meevoelt om de uitspraak vervolgens in negativiteit af te zwakken.

Bijvoorbeeld:

Negatieveling: “Wat een verschrikkelijk zeikweer is het.”

Jij: “Het is inderdaad wat minder aangenaam dan gisteren…”

Vanuit de afgezwakte positie is het vervolgens makkelijker om met kleine stapjes meer positiviteit in het gesprek te brengen.

“… Morgen belooft het weer heerlijk te worden!”

2. Wees de ander vóór

Breng een positieve schwung voordat de ander los kan barsten in zijn of haar negativiteit. Laat je van je beste kant zien en haal een kopje koffie, geef de ander een complimentje over zijn outfit, vertel desnoods een flauwe mop.

Zorg hoe dan ook dat er en glimlach op het gezicht verschijnt nog voordat de wenkbrauwen naar beneden kunnen zakken. De toon is gezet en de drempel wordt voor de ander net iets hoger om het negativiteitspad weer te bewandelen. Voor zolang het duurt tenminste.

omgaan-met-negatieve-mensen-3

3. Houd een spiegel voor

Willen de subtiele manieren niet helpen? Confronteer de ander dan glashard met zijn negativiteit. Niet op een agressieve manier – houd het assertief. Wees open en oprecht over het gedrag van de ander. Laat hem inzien dat hij of zij aan het klagen is zonder einde en zonder oplossing. Kans bestaat dat diegene niet eens doorhad dat hij of zij zo negatief overkwam. Confrontatie ‘is key’, zolang je het assertief houdt:

“Het valt me op dat je erg negatief bent. Zullen we een leuker onderwerp kiezen?”

Of:

“Ik begrijp dat je het niet leuk vindt. Wat ga je er nu aan doen?”

4. Zoek de groep

Nog een ietwat rigoureuzere oplossing: zoek een groep op. Wanneer je niet van een negatief persoon weg kunt, zorg er dan voor dat er meer aangename personen bij komen.

Een gezelschap van minimaal 3 kan al een hoop verandering brengen in het negatieve gedrag van 1 persoon. In een groep kan het commentaar van de negatieveling namelijk gemakkelijker wegvallen. Bovendien brengt de toevoeging van een ander persoon meteen een andere dynamiek in een gesprek of situatie. Dat heeft zijn effect op de negatieveling, die wellicht een andere, meer aangename houding aanneemt.

Stel dus voor om het gesprek met je negatieve collega naar de kantine te verplaatsen. Haak een derde persoon aan op een familieverjaardag, wanneer je klagende neefje niet te stoppen is. Of stoot een oom links van je aan als uitnodiging voor het gesprek, en zeg:

“Hey, jij houdt toch ook van voetbal? Jeffrey en ik hadden het net over de lonen van profs. Wat denk jij daarvan?”, zeg je .

Snap-ie? Mooi! Grijp dan zoveel mogelijk ‘negatieve-persoon-situaties’ aan om ermee te oefenen. Zo maak je er een spel van omgaan met negatieve mensen. Geloof me; als je het te pakken hebt en het lukt keer op keer om het tij te keren, dan is dat best lachen.

Meer leren?

Meer leren over omgaan met negatieve mensen, je grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen en meer assertieve communicatietechnieken? Volg onze ééndaagse cursus Assertiviteit! Ga je echt profijt van hebben in al je dagelijkse interacties met negatieve mensen, maar ook met:

… en alle andere soorten mensen die je kunt bedenken! Doen, dus!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog