Blijft dat stemmetje in je hoofd maar klagen? Blijf hij erop hameren dat je iets verkeerd hebt gedaan en dat je in feite niets voorstelt? Leg hem het zwijgen op. Wees bewust van het feit dat wát je denkt geeneens wáár hoeft te zijn — be A.W.A.R.E. Dat werkt (in 5 simpele stappen) zo:

Je hebt een rotweek achter de rug. Niet alleen heb je een blunder op je werk gemaakt, ook de vriendschap met een goede vriend lijkt op knappen te staan. Je zit daar tamelijk mee. Je piekert, hebt een kort lontje en negatieve gedachten vullen je hoofd. “Wat nou als ik die promotie aan mijn neus voorbij gaat?” of “Ik ben zo’n stomkop! Waarom heb ik dat over het hoofd gezien?” Kortom: je vindt het lastig om positief te denken.

Dat kan natuurlijk gebeuren. Niemand is namelijk 100% van de tijd optimistisch. En dat hoeft ook niet. Regelmatig stilstaan bij wat er fout ging en bij wat er beter kan, geeft mogelijkheden om te groeien. Om jezelf te ontplooien.

Krijg je echter steeds vaker te maken met negatieve gedachten en staan ze in de weg van je zelfvertrouwen of productiviteit, dan zul je actie moeten ondernemen. Je zal kritisch naar je gedachtepatroon moeten kijken. Bewust moeten nadenken of datgeen wat je denkt wáár is.

Met andere woorden: jij zal aware moeten zijn. En laat dat nou net een acroniem zijn voor een fantastische methode die helpt bij het ombuigen van negatieve gedachten.

In 5 stappen negatieve gedachten loslaten met A.W.A.R.E.

A.W.A.R.E. staat voor Allow, Watch, Acknowledge, Release en Expect. 5 stappen die, wanneer je ze opvolgt, plaats maken voor fijnere, positieve gedachten.

Laten we ze stap voor stap doornemen:

Negatieve gedachten stoppen.jpeg

1. ‘Allow’ Sta toe

De eerste stap is dat jij jezelf toestaat negatieve gedachten te denken. Dat voelt misschien vreemd; je wilt er immers van die pessimistische mindset af. Toch: wanneer je accepteert dat je met een negatieve gedachtegang te maken hebt, kun je het sneller kunnen loslaten dan wanneer je er tegen vecht.

Zit je dus niet zo lekker in je vel, ga er dan niet tegenin. Accepteer het. Zie de negatieve gedachten als donkere wolken die vanzelf overwaaien, niet als tekenen dat jij een slecht of incapabel persoon bent. Vertel jezelf dat:

“Ik merk dat weer in mijn hoofd zit. Ik pieker, kom lastig in slaap en blijf maar malen over gisteren. Het mag.”

2. ‘Watch’ — Observeer

Neem vervolgens die donkere wolk onder de loep: wat vertel jij jezelf? Wat is het verhaal dat jij om de negatieve emoties heen bedenkt? Klopt dat wel? Zijn jouw overtuigingen werkelijk waar, of spreek je vanuit emotie of zelfmedelijden?

Zinnen als “Zie je, ik kan nooit iets goed doen.”, “Had ik nou maar…” of “Dit gebeurt me nu altijd.” lossen namelijk niets op. Ze zetten jou in een slachtofferrol en versterken juist de negatieve gedachten. 

Wees daarom kritisch en kies een nieuwe manier om naar de dingen te kijken — een manier waarop jij controle hebt over de situatie:

“Ik heb een fout gemaakt. Ik kan er op dit moment niets meer aan veranderen. Jammer dan. Het is een leermoment geweest en ik weet nu waar ik in de toekomst op moet letten.”

3. ‘Acknowledge’ Erken

Om verder afstand te kunnen nemen van de negatieve gedachten, erken je wel effect het op je heeft. Wat doet het met je? Wat voel je hierdoor? Ben je bijvoorbeeld verdrietig, kwaad, jaloers?

Door je gevoelens te benoemen en er een label op te plakken, haal je de angel eruit. Je leert ze van een afstandje te beschouwen en beseft dat jij jouw gedachten niet bent

“Die opmerking maakt me kwaad. Onzeker zelfs. Ik heb mijn ziel en zaligheid in dat voorstel gestopt. Dat het op zo’n manier wordt afgekraakt geeft mij het gevoel dat ik gefaald hebt.”

4. ‘Release’Laat los

De vierde en belangrijkste stap is waar je de negatieve gedachten loslaat. En dat kan best confronterend zijn.

Je zal namelijk kritisch naar je eigen overtuigingen moeten kijken. En wellicht moeten accepteren dat het geen waar jij van overtuigd bent, niet klopt. Niet alles wat jij denkt is namelijk waar. Jouw emoties en ervaringen kunnen een situatie zo beïnvloeden dat ze knoeien met de werkelijkheid. 

Dat jij bijvoorbeeld denkt dat een goede vriend de vriendschap wilt verbreken, omdat hij niet gereageerd heeft op een appje, dan wil dat niet zeggen dat het daadwerkelijk zo is. Hij was misschien druk en zag je bericht over het hoofd.

Negatieve gedachten tips.jpeg

Wees daarom kritisch over wat je denkt en schenk niet te veel aandacht aan je negatieve gedachten. Dat je ze hebt wilt niet zeggen dat ze kloppen of waarheden bevatten.

“Waarom denk ik dat hij kwaad is?” “Heb ik werkelijk bewijs dat hij de vriendschap wilt verbreken?” “Zou er ook een andere verklaring kunnen zijn?” 

5. ‘Expect’ Verwacht

De laatste stap is beseffen dat dit niet de laatste keer is dat negatieve gedachten de kop opsteken. En dat is oké. Nare dingen gebeuren en je kunt niet dag in dag uit goed in je vel zitten. Besef dit. Accepteer het.

Het creëren van een positieve mindset gebeurt niet over één nacht ijs. Het is vallen en opstaan. Zolang jij er echter van bewust bent dat je invloed kunt hebben op wat je denkt en er bij stilstaat dat niet alles daarvan perse waar is, kun je groeien. 

Wees dus A.W.A.R.E.

Dan zul je niet alleen minder vaak negatief denken, je weet ook hoe je ermee moet omgaan.

Verder lezen over dit onderwerp?

Meer te weten komen over hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen tot positieve, check dan eens deze 5 artikelen. Ze helpen je begrijpen waar negativiteit vandaan komt en hoe je op verschillende manieren mee kunt omgaan.