Iemand dringt voor bij de kassa, je collega schuift werk op je bureau terwijl je al te veel to do’s hebt en je buren zadelen je op met hun parkeerprobleem, door jouw parkeerplek altijd in te pikken. Voor jezelf opkomen is geen luxe, maar een noodzaak. Toch voelt het vaak als iets dat ‘lastig’ is, ‘onaardig’ of zelfs ‘agressief’. Voor jezelf opkomen is iets dat we allemaal moeten leren.
Het klinkt zo simpel: je grenzen aangeven, je behoeftes uitspreken of je standpunt duidelijk maken. Maar in de praktijk worstelen veel mensen ermee. Waarom? Omdat we bang zijn om onaardig gevonden te worden. Of egoïstisch. Of over te komen als een zeurpiet. Het goede nieuws? Assertiviteit is geen karaktertrek, maar een vaardigheid. En die kun je vandaag nog leren.
Wat komt aan bod:
- Wat betekent voor jezelf opkomen en wat is het juist niet?
- Waarom het soms zo moeilijk is om voor jezelf op te komen
- De gevolgen van niet voor jezelf opkomen
- Voor jezelf opkomen: do’s en dont’s
- Neem de tijd om te ontwikkelen in voor jezelf opkomen
- Je bent het waard om voor jezelf op te komen
- Veelgestelde vragen over voor jezelf opkomen
In onderstaande podcast aflevering spreekt timemanagement expert met auteur Inger Strieteman over haar boek Gezond Egoïsme waarin Strieteman aangeeft dat je best je grenzen mag (en zelfs moet) aangeven en het oké is om voor jezelf op te komen. Een gezonde vorm van egoïsme is dus best in orde, aldus de auteur.
Wat betekent voor jezelf opkomen en wat is het juist niet?
Opkomen voor jezelf is iets wat je eigenlijk altijd moet doen, maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijker dan het lijkt. Zo kun je worstelen met het idee om over te komen als egoïstisch of zelfs agressief. Maar voor jezelf opkomen is niet jezelf of anderen in het nauw brengen.
Voor jezelf opkomen: de betekenis
Wat het betekent om echt voor jezelf op te komen? Het is niet alleen maar jezelf laten horen in een discussie, of zeggen wat je denkt. Het gaat verder dan dat. Het heeft te maken met het begrijpen van je eigenwaarde en het erkennen van je recht dat anderen je respectvol behandelen. Wanneer je weet wat je waard bent, voel je je krachtiger om op te komen voor wat je nodig hebt. Om te zeggen wat je denkt, zonder angst voor afwijzing.
Het verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag
Wanneer we het hebben over voor jezelf opkomen, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende manieren zijn waarop je dit kunt uiten. Er is een groot verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag. Laten we bij de voorbeelden uitgaan dat je wordt overladen met extra taken (we maken het allemaal weleens mee).
In onderstaande video legt Michiel Commandeur, weerbaarheidstrainer bij Kaihatsu Weerbaarheid, kort uit wat de verschillen zijn tussen een assertieve, subassertieve en agressieve houding. Lees je er liever meer over? Lees dan verder na de video.
Assertief gedrag
Assertiviteit is de gouden standaard van voor jezelf opkomen. Het betekent dat je je behoefte en gevoelens op een eerlijke en respectvolle manier uitdrukt. Je respecteert daarbij zowel jezelf als de ander. Je vraagt wat je nodig hebt, zonder over de ander heen te stappen. Assertief voor jezelf opkomen voorbeeld:
Ik wil graag helpen, maar mijn planning zit al vol. Kunnen we kijken wat prioriteit heeft, of dat dit eventueel bij iemand anders past?
Subassertief gedrag
Bij subassertief gedrag vermijd je confrontaties en spreek je niet snel voor jezelf uit. Zelfs niet als je je ongemakkelijk of ontevreden voelt. Dit kan leiden tot een gefrustreerd gevoel, omdat je je eigen behoeften onderdrukt.
Een voorbeeld van een subassertieve reactie:
Eh… ja hoor, geen probleem. Ik kijk wel wanneer ik het ertussen kan proppen.
En ondertussen werk je tot laat door met opgekropte frustraties en alweer een afhaalpizza.
Agressief gedrag
Bij agressief gedrag probeer jij je eigen belangen te beschermen ten koste van anderen. Het is het tegenovergestelde van assertief gedrag, omdat je geen rekening houdt met de gevoelens van anderen en vaak je standpunt forceert.
Een voorbeeldreactie:
Serieus?! Waarom krijg ik ALTIJD extra werk op mijn bordje? Ga zelf ook eens wat doen, luiwammes. Ik vertik het, je zoekt het maar lekker zelf uit.
Even tussendoor: heb jij het altijd druk, druk, druk?
Staat jouw agenda altijd bomvol afspraken, omdat je geen ‘nee’ kunt zeggen? En ren je daardoor van hot naar her, haal je deadlines op het nippertje of niet? Dat is helemaal nergens voor nodig. In ons boek ‘Full Focus Op Wat Echt Belangrijk Is’ laten we je zien hoe het ook anders kan. Hoe je wel bereikt wat belangrijk is. Of check onze Pinterest, volg ons Instagram om direct al wat tips mee te pakken. En om deze en andere interessante artikelen als eerste te lezen, schrijf je je in voor onze nieuwsbrief.
Dit bericht op Instagram bekijken
Waarom het soms zo moeilijk is om voor jezelf op te komen
‘Waarom kan ik niet voor mezelf opkomen?’ Je bent niet de enige die zich dit afvraagt. Het klinkt zo simpel: je zegt wat je denkt en stelt een grens, voilà. Toch? Nou… als het zo makkelijk was, zouden we het allemaal al doen. De werkelijkheid is dat veel mensen dit lastig vinden. Dat heeft te maken met oude patronen, diepgewortelde overtuigingen en een flinke dosis misverstanden over wat assertiviteit eigenlijk is.
Diepgewortelde patronen houden je tegen
Velen van ons zijn opgegroeid met de overtuiging dat je pas een ‘goed mens’ bent als je meegaand, behulpzaam en conflictvermijdend bent. Zo kun je please-gedrag vertonen.
Please-gedrag komt voort uit de drang om aardig gevonden te worden. Je wilt een goede verstandhouding bewaren, geen ‘last’ voor anderen zijn en je voelt je verantwoordelijk voor anderen. Het gevolg: je zegt te vaak ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt.
Angst voor afwijzing speelt ook een grote rol. Want stel je voor dat iemand boos op je wordt, je niet meer aardig vindt of erger nog; je buitensluit omdat je voor jezelf opkomt… Deze angst kan je verlammen. En de behoefte aan goedkeuring zorgt ervoor dat je je gedrag afstemt op wat je denkt dat de ander wilt horen. Je meet je eigenwaarde af aan externe bevestiging. Maar door constant anderen te pleasen, wijs je in feite jezelf af.
De kracht van gewoonten
Gedrag is voor een groot deel een gewoonte. Als je jarenlang hebt geleerd om je mond te houden, voelt het uitspreken van je mening als iets spannends. In een restaurant krijg je een verkeerd gerecht geserveerd. Eet je het gewoon op, of zeg je: ‘Sorry, dit is niet wat ik besteld had. Zou je het kunnen omruilen voor het juiste gerecht?’ Wanneer je niet vaak voor jezelf bent opgekomen, kan dit al spannend aanvoelen. Dit komt doordat je brein gewend is aan je oude patroon: conflict vermijden, inslikken en je aanpassen. Wanneer je dit patroon doorbreekt, begint je interne alarmsysteem flink te loeien. Dat betekent niet dat het verkeerd is, het betekent dat je iets nieuws aan het leren bent.
Misvattingen: ‘Ik wil geen zeurpiet zijn’
Een ander obstakel om assertief te zijn, zijn de misverstanden eromheen. Want wees eens eerlijk: hoe noem je iemand die voor zichzelf opkomt? Een zeikerd? Een drammer? Of een betweter? Dat komt doordat we assertiviteit vaak onterecht verwarren met egoïsme of agressie. Terwijl het het tegenovergestelde is: assertiviteit is respectvol, helder en eerlijk. Andere veelvoorkomende misvattingen:
- ‘Als ik nee zeg, vinden ze me onaardig.’
- ‘Ik wil de goede sfeer niet verpesten’
- ‘Ik moet altijd flexibel zijn, anders stel ik me aan,’
Maar als je hiermee door blijft gaan, zijn de gevolgen onontkoombaar.
De gevolgen van niet voor jezelf opkomen
Er zit een prijskaartje aan het altijd inslikken van wat je eigenlijk altijd had willen zeggen. Geen zichtbare, maar eentje die diep vanbinnen aan je knaagt.
- Frustratie, stress en zelfverwijten stapelen zich op. Je zegt ‘ja’ terwijl je ‘nee’ voelt en raakt teleurgesteld in jezelf. ‘Waarom deed ik het nu weer?’
- Opgekropte boosheid zoekt uiteindelijk een uitweg. En vaak gebeurt dit niet op het juiste moment. Ken je nog die reclame van een soepmerk en een manager die er even helemaal doorheen zat en schreeuwde: ‘Nu even niet!’ Nou, zo’n uitbarsting wil je niet, al helemaal niet als het om een vergeten koffiekopje is, terwijl het eigenlijk om maanden aan onverwerkte irritatie gaat.
- Je relaties lijden eronder. Maar wist je dat, als je nooit een grens stelt, je niet per se als vriendelijker gezien wordt? Eerder juist als minder serieus te nemen. Wanneer je geen grenzen aangeeft, is het onduidelijk wat je nou echt leuk vindt, graag doet en gemotiveerd voor bent.
Niet assertief zijn, levert je dus weinig op. Actie in de taxi dus, beter voor jezelf opkomen is te leren.
Voor jezelf opkomen: do’s en dont’s
Hoe kan je opkomen voor jezelf? Voor jezelf opkomen bestaat uit een aantal skills die je kunt trainen. Daarnaast is er ook gedrag dat je jezelf beter kunt afleren, omdat het je tegenhoudt. Dit zijn de do’s en dont’s voor je op een rijtje, van technieken tot oefeningen om voor jezelf op te komen.
1. Je zelfbewustzijn vergroten: herken wanneer je over je grenzen gaat
Opkomen voor jezelf begint met weten wanneer je eigen behoeften uit het oog verliest. Let daarbij op signalen als spanning in je lichaam, een gefrustreerd gevoel achteraf of het gevoel dat je ‘te veel geeft’. Schrijf eens op:
- Wanneer zei ik ‘ja’ maar dacht ik eigenlijk ‘nee’?
- Wanneer voelde ik me ongemakkelijk, maar hield ik mijn mond?
Voor jezelf opkomen zonder schuldgevoel begint bij bewustwording.
2. Kleine ‘opkomen voor jezelf oefeningen’
Voor jezelf opkomen betekent niet dat je meteen dat je tegen je dominante collega of veeleisende schoonmoeder ingaat. Begin veel liever klein en doe oefeningen om er beter in te worden. Denk aan:
- Het aangeven in een restaurant dat je graag wilt zitten aan die ene tafel aan het raam.
- Je kapper aangeven dat je nog niet helemaal tevreden bent over je nieuwe kapsel, dat je er toch nog wat meer af wilt.
- Nee zeggen tegen een callcentermedewerker die je probeert over te halen om over te stappen van energieleverancier.
Door klein te beginnen bouw je langzaam ervaring en zelfvertrouwen op om je grenzen aan te geven.
3. Verander je innerlijke dialoog
Betrap je jezelf erop dat je denkt: ‘Wat een aansteller ben ik ook’ of ‘Ik bak er toch niets van’ of ‘Ik kan toch geen nee zeggen’? Vervang dan deze gedachten. Want als je jezelf bij elke poging jezelf de grond in trapt, is opkomen voor jezelf een gevecht tegen jezelf. Draai je negatieve gedachten daarom om:
- Vervang ‘Ik bak er toch niets van’ door ‘Ik mag dit oefenen.’
- Zeg tegen jezelf wat je tegen een goede vriend(in) zou zeggen: ‘Je mag dit spannend vinden en het toch doen. Ik vind je moedig.’
4. Gebruik ik-boodschappen
Wanneer je de boodschap bij jezelf houdt, voelt dat wat je zegt niet als een aanval. Dus niet: ‘Jij plant ook altijd zo slecht!’, maar wel: ‘Ik voel me onder druk gezet als deadlines verschuiven.’ Of: ‘Ik voel me niet gehoord als ik word onderbroken.’ in plaats van: ‘Jij luistert nooit.’ Met een ik-boodschap neem je verantwoordelijkheid voor je gevoel, zonder de ander aan te vallen.
5. Geef je grenzen aan zonder verwijten
Formuleer wat je nodig hebt of geef je grenzen aan zonder dat je de ander verwijt. Voor jezelf opkomen voorbeelden:
- ‘Ik wil eerst even dit afronden, daarna heb ik tijd voor je vragen.’
- ‘Ik merk dat ik rust nodig heb, dus deze afspraak sla ik over.’
- ‘Ik vind het fijn als je me even aankijkt als ik iets vertel.’
Assertief ≠ agressief
Assertief =
✅ Grenzen aangeven
✅ Eerlijk zijn
✅ Respectvol communiceren
Het levert je meer zelfvertrouwen, rust én betere relaties op. Zo pak je dat aan: https://t.co/DY6sXUEFMe— Tijdwinst.com (@tijdwinst) April 17, 2025
6. De kracht van herhaling
Wanneer je je grenzen begint aan te geven en vertelt wat je wilt, gaan niet alleen de alarmen af in je eigen hoofd, omdat je eraan moet wennen. Ook de ander, je collega, vriend(in) of schoonmoeder, moet er misschien eerst aan wennen. Sommige mensen blijven toch proberen, vooral als je eerder nooit je grenzen aangaf. Wanneer je merkt dat iemand over je grens blijft walsen, ook al heb je deze aangegeven, is het belangrijk dat je je boodschap rustig herhaalt.
- ‘Ik begrijp dat het belangrijk voor je is, maar ik blijf bij mijn besluit.’
- ‘Nee, zoals ik al zei, lukt me dat niet vandaag.’
Herhaal je boodschap zonder in discussie te gaan.
7. Benoem je emoties zonder er een drama van te maken
Geef bij de ander aan wat voor emoties je voelt om helderheid te geven. Het benoemen van je emoties en accepteren van je emoties voorkomt dat je later een keer ontploft. Dat betekent niet dat je er geen groot drama van hoeft te maken. Laat dat maar over aan soapseries als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’.
- ‘Ik merk dat ik geïrriteerd raak.’
- ‘Dit maakt me onzeker.’
8. Blijf rustig bij de teleurgestelde, boze of verwarde reacties van anderen
Het is mogelijk dat niet iedereen positief reageert als je voor jezelf opkomt. Ze kunnen teleurgesteld, boos of verward reageren. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze reacties vaak voortkomen uit hun eigen verwachtingen. Niet per se met jouw beslissing.
- Blijf rustig. Als iemand boos of teleurgesteld is, kan het je eigen emoties triggeren. Blijf liever kalm en schiet niet in de verdediging. Je hebt het recht om je eigen grenzen aan te geven. Dat hoeft de ander niet met enthousiasme te ontvangen.
- Erken het gevoel van de ander. Je hoeft de gevoelens van de ander niet te negeren, maar tegelijkertijd hoef je je grens niet op te geven. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je het moeilijk vindt dat ik nee zeg, maar ik blijf bij mijn punt.’ Je erkent hiermee de gevoelens met de ander, maar houdt je eigen keuze intact.
- Besef je dat je de emoties van de ander niet hoeft te ‘fiksen’. Jij bent niet verantwoordelijk voor het ongemak dat de ander voelt. Het is wel jouw verantwoordelijkheid om voor jezelf op te komen.
9. Zie weerstand als een teken dat je groeit
Het is heel normaal dat je weerstand kan krijgen, van jezelf en anderen, als je begint met het stellen van grenzen. Deze weerstand kan aanvoelen als een negatieve reactie, maar het is juist een teken van persoonlijke groei. Zie weerstand als een kans. Het betekent dat je jezelf uitdaagt, je verandering in je gedrag aanbrengt.
Meer tips en handvatten
Vind je dit interessant en wil je meer handige tips en handvatten? Volg ons dan op Instagram en Pinterest. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, zodat je regelmatig onze nieuwste artikelen in je mailbox ontvangt.
Leer je liever lezend? Dan zit je met onze boeken ‘Full Focus Op Wat Echt Belangrijk Is’ en ‘Elke Dag Om 15.00 uur Klaar’ goed.
Neem de tijd om te ontwikkelen in voor jezelf opkomen
Een andere, assertieve mindset ontwikkelen is niet een eenmalige grote verandering aanbrengen in je leven. Het draait om kleine, consistente acties die je dagelijks zet. Dit betekent niet dat je vanaf de eerste dag al moeilijke gesprekken moeiteloos voert. Je maakt elke dag een beetje meer ruimte voor je eigen grenzen. Het is als het bouwen van een huis: elke steen die je toevoegt, hoe klein dan ook, draagt bij aan het fundament. Dus ook al lijkt het soms dat je maar een klein stapje vooruit zet, onthoud: elk stapje telt.
Zelfvertrouwen groeit door ervaring, niet door afwachten. Het is belangrijk dat je actie onderneemt, ook al voel je je niet perfect. Je hebt niet alles onder controle en dat is oké. De ervaring van elke situatie helpt je om sterker te worden.
Als je terugkijkt op je assertieve keuzes, merk dan niet alleen op waar je succesvol was, maar ook wat moeilijk was. Wat kun je leren van de momenten waarop je niet helemaal trouw bent geweest aan je eigen gevoel en keuzes?
Wat te doen:
- Wees consistent. Het draait om herhaling. Hoe vaker je voor jezelf opkomt, hoe meer het een natuurlijke reflex wordt. Het is als het trainen van een spier. In het begin voel je de spanning, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
- Stel jezelf bloot aan ongemakkelijke situaties. Ga ze niet uit de weg, blijf bij het ongemakkelijke gevoel. Zelfvertrouwen hierin bouw je niet op door ervan weg te blijven, maar het te doen, falen en weer op te staan.
- Durf imperfect te zijn. Als je bijvoorbeeld in een gesprek je grenzen aangeeft, maar merkt dat je zenuwachtig bent of niet alles zegt hoe je het had gewild, is het niet erg. Elke ervaring is een stap dichter bij zelfvertrouwen.
- Noteer je ervaringen. Na een situatie waarbij je voor jezelf opkwam, schrijf je op wat er goed ging en wat je een volgende keer kan verbeteren. Hierdoor kijk je objectief naar je eigen gedrag en groei.
- Vier de kleine overwinningen. Elk moment dat je assertief bent geweest, is een stap vooruit. Ook als de situatie niet perfect verliep, erken je dat je je grenzen hebt aangegeven. Goed voor jezelf opkomen betekent niet dat het altijd vlekkeloos verloopt, maar dat je stappen vooruit blijft zetten.
Je bent het waard om voor jezelf op te komen
De weg naar assertiviteit is niet altijd gemakkelijk, maar het is een pad dat je sterk maakt. Voor jezelf opkomen in een relatie, voor jezelf opkomen op het werk betekent niet dat je het eenmalig doet. Hoe vaker je het doet, hoe sterker je in je schoenen komt te staan. En het verandert ook je relatie met anderen. Want door voor jezelf op te komen, geef je anderen ook de ruimte om hetzelfde te doen. Je versterkt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen.
Denk aan een boom in de tuin: de wortels van de boom moeten stevig zijn om de takken sterk en gezond te maken. Zie het voor jezelf opkomen als de wortels van de boom. Hoe dieper en sterker je zelfrespect en grenzen zijn, hoe groter je vermogen is om te groeien en steun te bieden aan jezelf en anderen. En dat begint met een simpele stap, door ‘nee’ te zeggen tegen iets dat niet goed voor je is. Of door een gesprek aan te gaan waarin je je behoefte deelt. Je bent het waard om voor jezelf op te komen.
Zo word je assertiever – Voor jezelf opkomen cursus
Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Het is ook niet het makkelijkste om te doen, vooral niet in onze ietwat harde wereld. Tijdens onze 1-daagse assertiviteitstraining helpen we je hiermee, zodat je het wel lukt. Zo leer je:
- Te zeggen wat je vindt
- Feedback geven op een constructieve manier
- Je grenzen aan te geven
- Ongemakkelijke gesprekken aan te gaan
- Krachtiger over te komen en steviger in je schoenen te staan
Bekijk hier de beschikbare data voor de training.
Veelgestelde vragen over voor jezelf opkomen
Voor jezelf opkomen heet ook wel assertief zijn. Het betekent dat je je grenzen aangeeft, je mening deelt en opkomt voor je eigen belangen, zonder agressief of onderdanig te worden. Assertiviteit zit tussen passief en agressief gedrag in. Door kalm en duidelijk te communiceren, zonder verwijten te maken. Gebruik ik-boodschappen in plaats van jij-boodschappen, om je verantwoordelijkheid voor je gevoel te nemen. ‘Ik voel me…’ en ‘Ik heb nodig…’ Oefen met rustig blijven, ook als de ander geprikkeld reageert. Vaak komt dit doordat je bang bent voor afwijzing, confrontatie of het idee dat je egoïstisch bent. Misschien heb je vroeger geleerd dat je je moet aanpassen of conflicten moet vermijden. Maar je grenzen aangeven is juist nodig voor gezonde relaties. Oefen met kleine meningen uitspreken in veilige situaties en bouw dat op. Realiseer dat je afwijzing niet betekent dat jij als persoon wordt afgewezen. Je mening delen is een recht. Het is geen verzoek voor goedkeuring. Adem diep in en uit voordat je reageert. Houd je stem rustig en laag. Gebruik de ‘broken record’-techniek: blijf vriendelijk en consequent herhalen wat je wil. Maak oogcontact en sta letterlijk stevig in je schoenen. Focus op de feiten, blijf professioneel en bereid je gesprek goed voor. Gebruik duidelijke en respectvolle taal: ‘Wat ik nodig heb om goed te functioneren, is…’of ‘Mag ik iets aankaarten waar ik tegenaan loop?’ Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik voel me overweldigd als er extra taken bijkomen zonder overleg. Kunnen we afstemmen wat er prioriteit heeft?’ of ‘Ik merk dat ik behoefte heb aan rust na werktijd, dus ik neem vanavond geen telefoontjes op’. Hiermee geef je duidelijk je behoefte aan, met respect voor de ander. Herinner jezelf eraan dat je niemand schaadt door voor jezelf te zorgen. Schuldgevoel ontstaat vaak omdat je iets anders doet dan je gewend bent. Maar je grenzen aangeven is niet egoïstisch. Het is gezond. Laat het schuldgevoel er even zijn, maar laat het niet je gedrag bepalen. Blijf rustig, herhaal eventueel je boodschap en erken het gevoel van de ander zonder je eigen grens los te laten. Je kunt zeggen: ‘Ik snap dat dit even lastig is om te horen, maar dit is belangrijk voor mij.’ Hoe de ander reageert is niet jouw verantwoordelijkheid, wel hoe jij ermee omgaat. Begin klein: oefen met grenzen aangeven bij mensen die je vertrouwt. Vier elke keer dat het lukt, hoe klein ook. Zelfvertrouwen groeit van doen, niet van wachten tot je er klaar voor bent.
Hoe noem je voor jezelf opkomen?
Hoe kan ik op een respectvolle manier voor mezelf opkomen zonder agressief over te komen?
Waarom vind ik het zo moeilijk om mijn grenzen aan te geven?
Wat zijn signalen dat ik vaker voor mezelf moet opkomen?
Hoe leer ik mijn mening geven zonder bang te zijn voor afwijzing of conflict?
Welke technieken helpen om stevig en rustig te blijven tijdens een lastig gesprek?
Hoe kan ik voor mezelf opkomen in een hiërarchische situatie, bijvoorbeeld tegenover mijn leidinggevende?
Wat zijn voorbeelden van assertieve communicatie zonder de ander te kwetsen?
Hoe ga ik om met schuldgevoelens nadat ik voor mezelf ben opgekomen?
Wat doe ik als de ander boos of defensief reageert als ik mijn grenzen aangeef?
Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten om vaker en makkelijker voor mezelf op te komen?
Wie zijn wij? | Assertief.nl
Tijdwinst.com, waarvan Assertief.nl een onderdeel is, is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen.
Populaire trainingen:
- 1-daagse training Time Management
- 1-daagse training Assertiviteit
- 1-daagse training Gesprekstechnieken
- 1-daagse training Feedback geven
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken