Nelson Mandela en Bill Clinton. Om te zeggen dat deze twee personen krachtige persoonlijkheden zijn zou een understatement zijn. Het zijn iconen. En net zo groots en krachtig als ze zijn, zijn ze assertief – wat blijkt uit een video van hun ontmoeting in ‘94. 3 typische handelingen in die begroeting verraden typisch assertief gedrag. Goed om te (her)kennen!
Wanneer twee even machtige personen elkaar ontmoeten, ligt er vaak een machtsstrijd op de loer. Een gevalletje haantje-de-voorste. Een baas-boven-baas toestand. Maar Mandela en Clinton laten zien dat dat niet hoeft. Dat je net zo krachtig als assertief kunt zijn – en dat dat alleen maar in je voordeel werkt, met het juiste assertief gedrag.
Wat gebeurde er?
In 1994 bezocht Nelson Mandela als de eerste donkere president van Zuid-Afrika de Amerikaanse president Bill Clinton in The White House in Washington. Mandela en Clinton stonden al op goede voet, zelfs voordat Mandela president werd, en het was dan ook niet verrassend dat de twee elkaar nog eens ontmoetten.
Wat wel verrassend was aan deze ontmoeting is hoe assertief deze twee wereldleiders elkaar benaderden. Het was een reeks van wederzijds respect en oprechte benadering:
Wat is hier het assertief gedrag?
Zoals je in de video ziet, staat Bill Clinton met zijn vrouw Hillary klaar om Nelson Mandela te ontmoeten – die in de zwarte presidentslimo komt aanrijden (in stijl, uiteraard).
Vervolgens stapt Mandela uit en Clinton en hij benaderen en groeten elkaar. Maar wat is dan het assertief gedrag?
Zoals we weten maken grootheden en politici vaak gebruik van ‘powerposes’ in hun lichaamstaal. Maar echte grootheden weten ook wanneer ze deze niet moeten gebruiken. Tijdens een assertieve ontmoeting bijvoorbeeld, zoals die tussen Mandela & Clinton.
Zij hebben hun powerposes laten varen en stellen zich zo assertief mogelijk naar elkaar tijdens deze ontmoeting – waar wij een aantal zaken van kunnen leren, qua assertief gedrag:
1. Zodra Mandela een voet buiten de limo zet, zet Clinton een stap in zijn richting met uitgestoken hand. Hij komt hem letterlijk tegemoet.
Wanneer Clinton was blijven staan, had hij de ‘kom-maar-naar-mij-toe’-powerpose gedaan. Hij besluit om dit niet te doen, omdat hij Mandela ziet als iemand die niet meer of minder is als hem en die noch iemand is die hij voor het hoofd wil stoten. Assertief gedrag!
2. Mandela maakt bij de eerste aanblik een minieme buiging, waarop Clinton hem imiteert.
Zie je dat hun schouders ietwat gebogen naar elkaar toe staan? Dat betekent niet dat ze een slechte fysiotherapeut of een minderwaardigheidscomplex hebben. Wanneer ze een powerpose met de schouders naar achter en de kin omhoog hadden willen aannemen, was dat niet bepaald assertief gedrag geweest.
Het is een opzettelijke houding die internationaal bekend staat als een uiting van wederzijds respect. Geen diepe buiging, die onderdanigheid demonstreert, maar een minieme knik met de schouders en het hoofd ietwat naar beneden.
3. Zodra ze elkaars hand schudden, legt Clinton zijn andere hand bovenop die van Mandela.
Let op: dit is geen uiting van superioriteit of manipulatie. Een extra fysieke aanraking, zoals een hand op de andere hand of een hand op een schouder toevoegen, is oprecht assertief gedrag in combinatie met een open houding en vriendelijke glimlach – zoals in het geval van Clinton. Gebruik het dus voorzichtig en met mate zodat het de ontmoeting persoonlijk en amicaal maakt, in plaats van een politiek correcte machtsdaad.
Zo zie je maar weer hoeveel het lichaam uit, zonder dat je iets hoeft te zeggen. Let daarom goed op hoe je je opstelt wanneer je een ander tegemoet treedt. Doe het volgens dit assertief gedrag: open en persoonlijk, zoals Mandela en Clinton dat zouden doen.
P.S. Wees altijd een Nelson Mandela
In het geval van deze specifieke ontmoeting gaat het om twee machtige personen die in plaats van een machtsstrijd voor assertief gedrag kiezen. Maar deze benadering geldt natuurlijk juist ook wanneer het een ontmoeting tussen een machtiger en een minder machtig persoon betreft.
Tussen werkgever en werknemer bijvoorbeeld. Probeer ook in dit geval uit je ‘neerbuigende’ en ‘onderwerpende’ rol te stappen en benader elk persoon in elke ontmoeting met evenveel assertiviteit en wederzijds respect.
Het is bijvoorbeeld goed voor te stellen dat Nelson Mandela zijn secretaresse of assistenten met net zoveel respect benadert als hij dat bij Bill Clinton doet.
In alle gevallen zal assertief gedrag namelijk alleen maar in jouw voordeel én dat van de ander werken. Neem daarom een voorbeeld aan deze twee grootheden en stel jezelf net zo groots én assertief op – aan welke kant van de ontmoeting je ook staat.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog