Er bestaat zoiets als een superbooster voor je zelfvertrouwen die zo simpel is dat hij al binnen 2 minuten werkt. Oja, en hij verlaagt je stress-niveau. Waar ik het over heb? Dat laat ik Harvard professor Amy Cuddy liever uitleggen… Hint: iets met lichaamstaal en je brein.

Amy Cuddy, professor in sociale psychologie, kwam in dit onderzoek van haar universiteit Harvard tot een ontdekking die meer dan wonderbaarlijk was. Ze maakte voor aanvang van de studie ongeveer deze stelling: “Ons brein heeft effect op ons lichaam. Maar heeft ons lichaam andersom ook effect op ons brein?”

Het antwoord was: ja.

Je kunt je brein veranderen door je lichaamshouding te veranderen. Of beter gezegd: je kunt de hormoon-spiegels in je brein veranderen door je houding te veranderen.

Fantastisch nieuws, want dat betekent dat we onze gevoelens en dingen als stress dus (tot op bepaalde hoogte) zélf in de hand hebben! Het is ten slotte onze lichaamshouding, die we zelf kunnen aanpassen.

Oké, even de diepte in. Hoe zit het dan met die lichaamshouding?Er bestaat volgens Cuddy zoiets als ‘High Power Poses’ en ‘Low Power Poses’.

Zelfvertrouwen vergroten Poses uit het onderzoek.

Deelnemers werd gevraagd om 2 minuten lang een zogenaamde ‘High Power Pose’ aan te nemen en daarna een testje te volgen waarin ze een gokje moesten wagen. Daarnaast werd wangslijmvlies voor en na de test afgenomen. Daarna werd hen gevraagd 2 minuten lang een ‘Low Power Pose’ aan te nemen en dezelfde resultaten werden getest.

Wat bleek? Van degenen die kort een ‘High Power Pose’ hadden aangenomen was er 86% die durfden deel te nemen aan het gokspel, overtuigd dat ze zouden winnen. Bij de ‘Low Power Pose’ groep was dat maar 60%.

En het meest wonderbaarlijke van alles: het niveau van het hormoon cortisol (stress-hormoon) was 25% lager, terwijl het niveau testosteron (dominantie-hormoon) 20%  hoger was geworden bij de ‘High Power Posers’! ‘Low Power Posers’ hadden een afname van 10% in hun testosteron en een toename van 15% op het gebied van cortisol.

Wat dat betekent

Dat je lichaamstaal je kan helpen om:

  • uitdagingen beter aan te durven;
  • krachtiger over te komen;
  • mensen voor je te winnen;
  • presentaties niet alleen met meer zelfvertrouwen, maar ook met meer overtuiging neer te zetten;
  • stressvolle situaties te overleven;
  • en over het algemeen een gezondere balans in je hormoonspiegel te houden, die je helpt om je zekere zelf te blijven in alle situaties.

Wat dat voor jou betekent

Dat je vanaf nu een manier hebt om je zelfvertrouwen, je zenuwen en je stress voor een deel in eigen hand te houden. Heb je dus een sollicitatiegesprek, een belangrijke presentatie, een spannende date of zit je gewoon even niet lekker in je vel? Maak je dan niet te druk. Het enige wat je volgens professor Cuddy dan moet doen is: 

1. Weet

Zorg dat je de kennis van de cortisol- en testosteron-niveau’s hebt en weet van het experiment met ‘High’ en ‘Low Power Poses’ (beiden: check).

2. Doe

Vlak voor het moment van sociale interactie of prestatie jezelf even terugtrekken. In je eigen omgeving voer je dan 2 minuutjes een ‘High Power Pose’ uit.

Neem een krachtige open houding aan. Maak jezelf groot. Spreid je benen, spreid je armen of zet ze in je zij. Til je kin een beetje op en rol je schouders naar achteren. Nog een optie: ga in een bureaustoel zitten, leg je benen gekruist op je bureau, rijg je vingers in elkaar achter je nek en leun naar achteren (zoals een stereotype directeur zou doen).

Zelfvertrouwen vergroten tips Afbeelding afkomstig uit onderzoek.

High Power Poses in de bovenste rij (zeker doen vóór die belangrijke presentatie). Low Power Poses in de onderste rij (zeker vermijden)

3. Doe (iets minder)

Zodra het moment daar is en je de situatie aangaat, hou je je ‘High Power Pose’ nog wel aan, maar in een sterk afgezwakte vorm. Hou hem eigenlijk in je hoofd aan en laat hem ondertussen nog maar een klein beetje naar buiten komen. Houd je benen bijvoorbeeld nog altijd iets uit elkaar, in plaats van ze te kruisen. En zet af en toe bijvoorbeeld losjes een arm in je zij. Houd je schouders naar achteren en je hoofd fier omhoog.

Zo houd je je cortisol- en testosteron-niveau’s in balans, maar kom je niet agressief over (want dat zijn de ‘High Power Poses’ in feite). Zo houd je het allemaal lekker assertief, zelfverzekerd en minder gestresst.

En dat allemaal vanwege die 2 minuutjes die je van tevoren gepakt hebt.

Cuddy: “Kleine dingen anders doen kunnen leiden tot grote veranderingen. Het zijn maar twee minuten.  Maar probeer het vóór de eerstvolgende stressvolle situatie. Neem die twee minuten. 

Help je brein om op zijn best te presteren in zo’n geval. Boost je testosteron. Verlaag je cortisol. En zorg ervoor dat je echt durft te zeggen wat je wil zeggen en dat je echt kunt zijn wie je bent. Probeer het gewoon eens.”

Meer weten over professor Cuddy’s theorie? 

Bekijk hier de (bijna 25 miljoen keer bekeken) TED-talk ‘Je lichaamstaal vormt wie je bent’ van Amy Cuddy.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog