Je neefje boert – zogenaamd grappig – luidruchtig over de crème brûlée, terwijl oom Henk een schuine mop vertelt waar niemand naar luistert en je oma in een hoek zit te gapen. Kerst met familie is nooit de rooskleurige Punica-oase die films en reclamefolders beweren dat ze zijn. Maar ach, we kunnen het op zijn minst gezellig houden en de lieve vrede bewaren dit jaar – met behulp van Einstein.

Je kent het recept van het Kerst-diner van dit jaar vast al uit je hoofd: een paar porties kritiek van je moeder in verschillende variaties, een eetlepel vol zure opmerkingen van je oudtante en een snufje passief agressief cynisme van je zus, gegarneerd met een onophoudelijk gejengel van je neefje.
Zo ging het namelijk vorig jaar, en het jaar daarvoor. Maar dit jaar gaat het vast anders worden. Het is tenslotte familie en het zijn tenslotte de ‘feest’-dagen. En andere mensen kunnen het toch ook? Kijk maar naar die warme commercial van IKEA:

Het kan zo ook, totdat de IKEA-familie die je voor ogen had weer omslaat naar de gebruikelijke regelrechte familie Flodder toestand.

Uitzonderlijk? Niet echt. Het gebeurt overal. Vermijdelijk? Dat wel, enigszins.

Wat Einstein met jouw Kerstdiner te maken heeft

Einstein zei ooit:

“De definitie van waanzin is hetzelfde opnieuw en opnieuw doen en andere resultaten verwachten.”

Wil je dit jaar niet waanzinnig worden, dan kun je volgens deze theorie dus 2 dingen doen:

A. Stoppen met verwachten dat deze mensen nog gaan veranderen. Hier is een optie: heb ze lief zoals ze zijn. Ze zijn gewoon zichzelf bij jou!

B. Starten met het zelf anders aanpakken.

Hoe je het dit jaar anders aanpakt

1. Haal alles wat ‘gezellig’ en ‘ontspannen’ is uit de kast

Trek wat gezellige elementen uit de kast van de avond, om de sfeer er zo goed en zo kwaad als het kan in te houden: een rondje moppentappen (die schuine mop van oom Harrie neem je dan maar op de koop toe) of een gezamenlijk spel dat de lachspieren al snel activeert (probeer bijvoorbeeld Pictionary eens).

Ook een goeie om er eens een andere sfeer tegenaan te gooien dan gebruikelijk: maak een kerstwandeling voor of na het diner.

Niet alleen goed voor de spijsvertering, maar ook voor de onderlinge verhoudingen. Je spreekt in een andere (lopende) setting vanzelf over andere dingen dan normaal en met andere mensen dan normaal. Op zo’n stoel aan tafel ben je toch vaak aangewezen op de mensen die direct om je heen zitten, een wandeling is veel dynamischer. En het zet meteen aan het begin van het kerstevenement een ontspannen sfeer.

2. Zet smakkers en sneerders niet op hun nummer; speel het tactisch

Vallen bepaalde personen onverhoopt toch in hun vaste rol, dan is het aan jou om daar tactisch mee om te gaan.

Neem de vraag van je zure tante of je “nog altijd single bent” niet te persoonlijk op. Zie het niet als een aanval, maar dat ze gewoon het beste wil voor jou – wat in haar ogen dus een partner is. Reageren met humor, is een tactische oplossing. Lach de beladenheid van de vraag weg.

Erger je je aan je smakkende neefje? Focus er niet op, geef je zus geen sneer over zijn opvoeding, maar negeer het. Distantieer jezelf, letterlijk. Ga gewoon naast je gezellige, niet smakkende nicht zitten.

Lastige familieleden

3. Houd koers: volle vaart richting Positivo Town

Positief moeten we blijven met zijn allen. Er is vanavond geen plek voor vader’s geklaag over “die eeuwige consumptiemaatschappij” of tante’s gezeur over haar gewicht en wat dit eten er wel allemaal niet mee gaat doen.

Vraag liever je oma om nog eens te vertellen hoe ze opa heeft ontmoet of informeer bij je broer naar de safari die hij afgelopen zomer in Afrika gedaan heeft. Is er niemand in voor wat positiefs? Begin zelf over die Kerst toen de crème brûlée compleet verbrandde en iedereen toch met een zuur gezicht alles naar binnen probeerde te werken. Achteraf is alles makkelijker te relativeren en kan er misschien nog eens goed om gelachen worden.

4. Wees het stralende, lichtende voorbeeld

Als je geen warme kerstgevoelens van je familie gaat krijgen, spreid ze dan zelf gul in het rond. Complimenteer je tante oprecht met haar slanke figuur, voer je neefje nog wat koekjes, knuffel je zus en zeg dat je zo blij bent om haar te zien en meer van dat soort zoetsappige kerstigheid.

Met een beetje geluk geldt de regel “you get what you give”, en anders heb je niks verloren dan een beetje goede wil. Één troost is er dit jaar wel bijgekomen: aan jou heeft het niet gelegen.

Trouwens,

• Als er dan toch een discussie ontstaat – houd hem dan op zijn minst assertief.
• Heb je er nog altijd een hardnekkig zure appel tussen zitten? Hier zijn wat tips om met negatieve mensen om te gaan.
• Hoop je toch dat bepaalde familieleden zijn veranderd voor het volgende Kerstdiner? Je kunt ze helpen met veranderen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog