Of je nu een praatgrage ratelkip bent of een stille kikker: gesprekstechnieken kunnen we allemaal gebruiken. Want wat máken we fouten, in onze gesprekken! Van netwerkborrel tot intiem gesprek met een vriend: deze (dodelijke) fouten maak je. Ja, ook jij.

We praten wat af op een dag met z’n allen. Wel 15.000 à 16.000 woorden gebruiken we gemiddeld. Per persoon! Elke dag opnieuw! Dat is behoorlijk wat gebabbel.

“Typisch vrouwen”?

Niet, dus. Vrouwen praten niet meer dan mannen! Ooit is het broodje aap de wereld in geholpen dat vrouwen op een dag 3 keer zoveel zouden praten dan mannen.

Onderzoekers wierpen zich er op en bewezen het tegendeel. Een vrij recent onderzoek nog, van psycholoog Geoff Beattie, bekeek 57 studies naar vrouwelijke en mannelijke communicatie. Slechts 2 daarvan toonden aan dat vrouwen meer kletsen dan mannen. 24 (!) studies toonden aan dat mannen het hoogste woord voeren.

500 of 50.000 woorden

En die 15.000, da’s ook maar een gemiddelde. Kletsgrage kippen gebruikten in de studies tot wel 50.000 woorden per dag. Stille kikkers hadden soms wel genoeg aan 500.

De mens verschilt dus duidelijk in hoeveel hij spreekt, maar bijna elk mens spreekt in elk geval. Laten we het daar op houden. En dat kan-ie maar beter goed doen. Wan wie wil er nu niet gezien worden als ‘prettige gesprekspartner’? Goed voor de relaties met de mensen om je heen, en dat is weer goed voor je algehele welzijn – is bewezen.

Om te ontdekken hoe je dat goed doet, gesprekstechnieken, is het van belang om te weten wat je fout doet. Ja, ook jij.

Dé 5 gesprekstechnieken fouten

De echte ultieme nummer 1, klassieker der klassiekers in de typische fouten bij gesprekstechnieken kunnen we maar beter meteen onthullen:

1. Met een ‘keelstem’ spreken

Je spreekt om gehoord te worden. Hoe je iets zegt is daarom minstens zo belangrijk als wat je zegt. Misschien ken je dat gevoel wel dat je net iets zei in een groep, maar niemand reageerde. Werd je niet gehoord? Of gewoon genegeerd?

Dat is dus te voorkomen met het juiste stemgebruik. Julian Treasure weet daar toevallig alles van. Hij sprak er zelfs in een TED-talk over: ‘How to speak so that people want to listen’.

Zijn advies, in de beknopte versie:

 • Spreek met een bedeesde lage stem. Laat je stem vanuit je buik of borst komen, in plaats van je keel (wat veel mensen doen) of neus (heel irritant).
 • Voorkom een trilling in je stem, hou ‘m zacht en warm. Dat doe je door een rechte houding aan te nemen wanneer je spreekt en je ademhaling diep te houden.
 • Spreek niet monotoon, maar ritmisch. Let er op dat je niet omhoog gaat aan het einde van een zin.
 • Spreek niet te snel. Las gepaste stiltes in tussen je woorden en zinnen.
 • Hou je stem bedeesd, spreek niet te luid. Juist een zachte, beheerste stem vraagt om naar geluisterd te worden.

Lees hier meer over de tips van Treasure.

gesprekstechnieken-2

2. Autobiografisch luisteren

Het blijkt maar wát lastig te zijn! Luisteren. De woorden van de ander komen je oorschelp altijd wel binnen, maar dat betekent nog niet dat je aan het luisteren bent. Wat je namelijk eigenlijk aan het doen bent, is denken. Over jezelf, vooral.

Autobiografisch luisteren noemen experts dat. Je luistert maar half, want je bent vooral bezig met hoe jij zometeen gaat reageren op dit verhaal. Met een anekdote of een voorbeeld uit je eigen leven, waarschijnlijk. Nog erger (het gebeurt vaker dan je denkt) is het verhaal van de ander zelfs onderbreken om je eigen reactie te geven. Ab-so-lute no go!

Die reactie begint vervolgens sowieso té vaak met “ik”. Luisteren draait om “jij”. Om de ander. De verteller. Niet om “ik”. Vermijd het woord. Houd je mond, luister.

Wil je toch ergens mee reageren, wacht dan op je beurt en stel een vraag. Zo probeer je het verhaal van de ander beter te doorgronden – in plaats van het af te wenden naar een verhaal van jezelf.

Dit werkt trouwens precies ook zo in conflictgesprekken: luisteren, doorvragen, begrijpen – in plaats van: half luisteren, jouw visie opleggen, je gelijk willen halen.

gesprekstechnieken-3

3. Voeten richting de deur

Ja, dat is dus helemaal verkeerd. Stuurt een (onbewust) negatieve boodschap uit naar je gesprekspartner, want het grootste deel van je communicatie gebeurt onderbewust via je lichaamstaal. Je lijf zegt meer dan je mond, altijd.

 • Je kunt bijvoorbeeld nogal agressief en imponerend overkomen, wanneer je een powerpose aanneemt. Politici doen het (vaak bewust) om de haverklap. Maakt je niet altijd populair, misschien wel geloofwaardig.
 • Je lijf kan ook zeggen dat je je ongemakkelijk voelt en zelfs letterlijk liever ergens anders zou zijn. Wanneer je voeten richting de deur wijzen, bijvoorbeeld. Heb je niet eens door!
 • Een gesloten houding met je armen over elkaar gevouwen zegt dat je niet openstaat voor (het verhaal van) de ander. Net zoals wanneer je rondkijkt in de ruimte, terwijl de ander spreekt. Niet doen, als je een aangename gesprekspartner gevonden wil worden.

gesprekstechnieken-4

4. Zeuren over het weer

Zeuren, roddelen, zaniken, mopperen, klagen; het zowat in onze cultuur.

“Bah, het regent”, “Ik heb geen zin om te werken”, “Heb je gehoord wat Chantal …”, “Het weekend is nog zo ver weg”, “Ik ben moe”, “Duurt dit nog lang”, “Wist je al van Peter’s …”

En zo gaat dat vaak maar door. Vooral op kantoor kunnen we er wat van. En de mensen die het doen (inclusief jijzelf, waarschijnlijk) hebben niet eens door dat ze het doen. Negatief zijn.

In eerste instantie lijkt het misschien effectief, omdat je al gauw beamende reacties krijgt op “bah, het regent”. Dat is ook vervelend. Maar uiteindelijk ben je er geen prettige gesprekspartner mee. Niemand zit te wachten op een zeurpiet of een roddelkont. Leer het af. Maak bijvoorbeeld liever een compliment, wanneer je weer neigt naar een roddel of regenbui.

gesprekstechnieken-5

5. Geen koetjes en kalfjes kennen

Begrijp me niet verkeerd. Met ‘stil zijn’ als introverte karaktertrek is niets mis. Maar zelfs wanneer je persoonlijkheid zich in dit spectrum begeeft, kun je in een gesprek zeggen wat je denkt.

Jij bent waarschijnlijk iemand die niet aan het gemiddelde van 15.000 woorden komt. Jij spreekt zorgvuldig. Alleen wanneer je erg zeker bent van je zaak, en je je verlegenheid hebt overwonnen, spreek je. Vooral wanneer je een 1 op 1 gesprek hebt, is het van belang om ook terug te spreken. Over en weer. Luisteren doe je waarschijnlijk al ontzettend goed, maar reageren mag je ook gerust wat vaker doen.

Weet je niet goed wat je moet zeggen? Stel dan een vraag. Of gebruik 1 van deze 6 koetjes en kalfjes tips, voor een leuke gespreksstof die altijd kan.

Tip: wil je een diepgaand gesprek op gang brengen, probeer dan de truc met de woestijn eens. Kan altijd, werkt altijd. Zeker weten dat je er indruk mee maakt, en jij hoeft niet eens veel te zeggen.

gesprekstechnieken-6

Wat je nu dus moet doen

Vooral niet alles tegelijk. Kies 1 bovenstaande tip uit en pas hem toe in je volgende gesprek. Probeer niet te geforceerd alles ‘goed’ te doen. Wanneer je daar te erg mee bezig bent, ben je namelijk niet aanwezig in het gesprek. Luisteren lukt dan bijvoorbeeld al niet; de #1 gesprekstechniek.

De eerstvolgende keer dat je met iemand spreekt, of het woord pakt in een overleg met collega’s – een paar concrete tips:

 1. Gebruik niet je keelstem, maar je buikstem. Diep ademhalen voor je spreekt maakt het verschil tussen negeerd (keelstem) en gehoord (buikstem) worden. Lees hier alles over effectief spreken.
 2. Als iemand een verhaal vertelt, láát hem vertellen. Valt de ander stil? Stel een vraag. Lees hier alles over beter luisteren.
 3. Richt je voeten niet richting de uitgang en zit niet met je handen aan je gezicht. Lees hier wat je lichaamstaal stiekem zegt.
 4. In plaats van zeuren over het weer kun je ook een compliment maken. Lees hier hoe klagen je kapot maakt.
 5. Geen prater? Een gesprek hou je gaande door vragen te stellen. Lees hier alles over koetjes en kalfjes.

Zo leer je jezelf één voor één deze gesprekstechnieken aan, om zo een briljante gesprekspartner te worden. Onafhankelijk van hoeveel woorden jij daarvoor nodig hebt op een dag. Onafhankelijk van of je man, vrouw, kakelkip of stille kikker bent. Iedereen kan er wat mee. Dus: doe het (goed)!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog