Je hebt zoveel mooie doelen voor ogen. Ooit wil je minstens een half jaar naar het buitenland, om een mooie reis te maken. Of je hebt de wens om een marathon te lopen. Prachtige doelen om ooit een keer te behalen. Het is vooral iets voor later, want op dit moment ben je vooral druk met het leven zoals het nu is. Doodzonde! Door deze simpele vragen te beantwoorden voorkom je uitstelgedrag en bereik je doelen binnen één jaar!

Ook al heb je grootse doelen gesteld, in de meeste gevallen leun je achterover en ben je deze grote wensen vooral aan het uitstellen. Het wordt tijd dat jij je gestelde doel met beide handen aanpakt. Met deze vier stappen kun jij jouw doel bereiken met een voldaan gevoel:

Deze vier stappen splitsen we uit door middel van een aantal vragen. Om gerichter tot je doel te komen, is het belangrijk om deze vragen te beantwoorden en te verwerken in een overzichtelijke mindmap. Na afloop kun jij zeggen dat je je doel toch maar mooi bereikt hebt. Iets om trots op te zijn!

Laten we beginnen!

Stap 1: kijk terug naar het verleden

Aan de hand van drie praktische vragen kijk jij kritisch naar het verleden. Zo voorkom je dat je weer dezelfde fout maakt.

1.“Wat waren vorig jaar mijn hoogte- en dieptepunten?”

Een jaar kent vele hoogte- en dieptepunten. Wat ging er afgelopen jaar ontzettend goed en waar werd je blij van? Was het bijvoorbeeld een fijne vakantie, kreeg je promotie op het werk of heb je een volgende, grote stap gemaakt? Wat maakte jou het afgelopen jaar gelukkig? Natuurlijk zijn er ook momenten met dieptepunten. Bedenk goed bij jezelf of je dat had kunnen voorkomen. Wat is er precies misgegaan en hoe had je het kunnen voorkomen?

2. “Wat waren de beste én slechtste keuzes die ik vorig jaar heb gemaakt?”

Welke keuzes heb je het afgelopen jaar moeten maken? Blijkt achteraf dat dit goede beslissingen zijn geweest of denk je wellicht dat het toch een foute keuze was? Zijn dit ook bewuste keuzes geweest?

3. “Wie waren de belangrijkste mensen in mijn leven en welke relaties kan ik beter beëindigen?”

Welke mensen hebben het afgelopen jaar een belangrijke rol in je leven gespeeld en gaven je vooral vertrouwen en energie? Wellicht zijn er juist ook relaties waar je te weinig aandacht aan hebt besteedt. Was dat terecht en heb je daar een goede reden voor of is het zo gewoon gelopen? Bedenk of alle relaties wel waardevol zijn of dat het misschien verstandig is om deze te beëindigen.

Aan de hand van een mindmap beantwoord je deze vragen en schrijf je per vraag ook voorbeelden op. Een mindmap is een handige manier om alle antwoorden overzichtelijk te verwerken, zonder dat je jezelf kwijt raakt in lange lijstjes. Maak de mindmap na afloop nóg persoonlijker door deze te verrijken met inspiratiequotes en foto’s.

In dit artikel helpen we je op weg met een template, zodat jij zelf ook direct aan de slag kunt. Later vertellen we je waar je dit template kunt vinden.

Stap 2: bedenk hoe jouw ideale leven eruit ziet

Hoe ziet het ideale leven er voor jou uit? Wat wil je juist graag bereiken? Dat hoeven helemaal geen grootste doelen te zijn. Denk bijvoorbeeld ook na hoe jouw ideale werkdag eruit ziet, waar houd jij je mee bezig in je vrije tijd of wat wil je bijvoorbeeld nog leren? Bepaal dat door middel van de volgende vragen:

1.“Hoe wil ik het liefst mijn geld verdienen?”

Wat is voor jouw de ideale baan en wat zou je maar al te graag willen? Denk vooral breed en beperk je niet enkel tot een parttime of fulltime baan. Vrijwel iedereen heeft een baan nodig om rond te kunnen komen, maar het is wel belangrijk dat je iets doet waar jij ook gelukkig van wordt.

2. “Onder welke omstandigheden wil ik werken?”

Wellicht bevalt het thuiswerken je prima en is dat voor jou de ideale situatie. Of werk je toch het liefst op kantoor om het contact met collega’s goed te kunnen onderhouden? Bedenk goed hoe jouw ideale werkdag eruit ziet.

3. “Hoe zijn mijn financiën geregeld?”

Veel geld verdienen, dat zouden we allemaal wel willen! Ben je op dit moment tevreden met het huidige salaris en past dit ook bij de ideale levensstijl? Of zal er toch iets moeten veranderen om het ideaalbeeld waar te kunnen maken?

4. “Hoe ziet de ideale relatie voor mij uit?”

Wat vind jij belangrijk in een relatie en hoe ziet jouw toekomstige partner eruit? Heb je momenteel al een relatie, bedenk dan goed wat er eventueel beter kan. Wil je bijvoorbeeld meer tijd samen spenderen of is het vooral belangrijk om open met elkaar te communiceren? Wat mis je op dit moment of is alles koek en ei?

5. “Hoe spendeer ik mijn vrije tijd?”

Wat maakt jou gelukkig en wat doe je maar al te graag in je vrije tijd of wat zou je graag willen doen? Bedenk ook hoeveel tijd je op dit moment hebt om vrij te besteden en hoe je deze tijd nu invult. Breng je veel tijd door met familie en vrienden of heb je een bepaalde hobby of sport waar je veel tijd insteekt? Of vul jij je vrije tijd in met zaken die je eigenlijk helemaal niet gelukkig maken?

6. “Hoe ziet een gezonde levensstijl er voor mij uit?”

Hoe ziet voor jou een gezonde levensstijl eruit? Wil dat bijvoorbeeld zeggen dat je vooral gezonder wil eten, meer moet bewegen of dat je je mentaal fit voelt? Alles kan, want gezondheid is niet voor iedereen hetzelfde. De één is pas tevreden met een super strak lichaam en de ander vind het belangrijk om ook te genieten en vooral om gewoon lekker in zijn vel te zitten. Deze betekenis is ook voor iedereen anders.

7. “Leef ik volgens mijn eigen overtuigingen?”

Bedenk wat spiritualiteit voor jou betekent. Heb je de behoefte om bijvoorbeeld meer te mediteren, de rust op te zoeken of wil je juist meer jouw mening laten horen? In feite reflecteer je op hoe jij je leven op dit moment inricht.

8. “Hoe ziet mijn optimale sociale leven eruit?”

In hoeverre hecht jij waarde aan het contact met vrienden en familie? Vind je het prettig om avonden en weekenden te vullen met sociale contacten of vind je het ook prettig om je even terug te trekken met je partner of met je gezin? Wat is voor jou de ideale invulling?

Met het beantwoorden van deze vragen, is het belangrijk dat je uitgaat van de ideale situatie. Laat je fantasie de vrije loop en beperk je vooral niet tot de huidige situatie. Wat zijn jouw wensen en hoe zou je het graag zien? Natuurlijk is het niet mogelijk om deze punten op korte termijn te veranderen, maar het zijn lange termijn doelstellingen die je misschien binnen enkele jaren al kunt behalen. Verwerk dit ook weer in jouw mindmap.

Stap 3: stel doelen die aansluiten bij dit ideale leven

De ideale situatie heb je nu in kaart gebracht. De volgende stap is om dit ideaalbeeld ook tastbaar te maken. Dat doen we aan de hand van concrete doelen. Op de volgende punten moet je letten:

  • Bepaal categorieën, zodat je de doelen daar duidelijk in kunt onderbrengen. In de vorige stap hebben we belangrijke categorieën al uitgesplitst en deze kun je prima gebruiken: werk, financiën, vrije tijd, gezondheid, sociaal leven, relaties en spiritualiteit.
  • De volgende stap is om de bovenstaande categorieën een cijfer te geven. In hoeverre ben jij op dit moment al tevreden over deze categorie? Heeft een bepaalde categorie een lage score, dan is er dus werk aan de winkel en zul je voor deze categorie ook wat meer doelen moeten stellen om de ideale situatie na te kunnen streven.
  • Begin bij de categorie met het laagste cijfer. Voor deze categorie ga je nu doelen bepalen en vanuit daar bepaal je ook de doelen van alle overige categorieën. Uiteindelijk eindig je bij de categorie waar je op dit moment al tevreden over bent.

  • De volgende stap is om SMART-doelstellingen te bepalen, dat wil zeggen dat deze doelstellingen zeer concreet moeten zijn, wil jij ze ook kunnen behalen. Stel je hebt in de vorige stappen bepaald dat je op dit moment het minst tevreden bent over je gezondheid en dat je in de ideale situatie graag meer wil bewegen en gezonder wil eten, zodat je een gezond en strak lijft hebt. Dan is het belangrijk om een concreet doel te stellen, want enkel ‘een gezond en strak lijf hebben’ is natuurlijk nog erg vaag. Met deze doelstelling bereik je nooit het doel, omdat het niet concreet is. Een SMART-doelstelling is bijvoorbeeld: ik wil 13 kilo afvallen binnen één jaar. Je hangt er een bepaald tijdsbestek aan én je geeft aan hoeveel je wil afvallen.
  • Tot slot is het belangrijk om per categorie te beginnen met één doel — zo houd je het realistisch, haalbaar en overzichtelijk.

Kortom, bepaal voor elke categorie een SMART-doelstelling en begin met de categorie waar je het minst tevreden over bent. Dit ziet er dan als volgt uit:

Nu denk je misschien dat we er al zijn. Aan de hand van deze doelstellingen verwacht jij meteen aan de slag te kunnen, om de doelen ook te behalen. Wij weten natuurlijk allebei dat dat klinkklare onzin is. Denk nog maar eens even aan die goede nieuwjaarsvoornemens, is het er ooit van terecht gekomen? Vaak blijft het enkel bij de voornemens. Wil je echt doelen behalen, dan zul je jouw levensstijl moeten aanpassen.

Aan de slag met stap 4!

Stap 4: verander je levensstijl om doelen te bereiken

In deze laatste stap gaan we ook daadwerkelijk aan de slag om jouw levensstijl te veranderen. Per doel beantwoord je de volgende vragen:

1. “Welke gewoonten moet ik aanleren om dit doel te bereiken?”

We nemen hier even als voorbeeld dat je graag 13 kilo wil afvallen binnen één jaar. Om het doel te bereiken is het belangrijk om te kiezen voor goede gewoontes. In dit geval zal je moeten sporten en gezonder moeten eten om het doel te behalen, het moet een structureel onderdeel van je leven worden.

2. “Welke slechte gewoonten houden me tegen?”

Wat houdt je in de huidige situatie tegen om je doel te bereiken? Ben eerlijk naar jezelf en bepaal welke slechte gewoonten je moet overwinnen. Pak je in de avond nog een bakje chips en ben je gek op lekkere hapjes bij de televisie? Deze slechte gewoonten moet je overwinnen. Denk vervolgens na wat de beste versie van jezelf zou doen in dat geval.

3. “Wat moet ik leren voordat ik de eerste stap kan zetten?”

Om 13 kilo af te vallen is het wel handig om te weten wat je juist wel mag eten. Doe daarom vooral ook onderzoek naar een gezondere levensstijl, zodat je ook beter begrijpt wat wel of niet verstandig is. Online research of een personal coach kunnen je helpen in de zoektocht naar een beter eetpatroon.

4. “Wie kan ik om hulp vragen?”

Vraag de mensen om je heen om hulp of trek een personal coach aan zijn jasje. Vraag deze persoon om advies en wie weet kunnen zij jou in de juiste richting duwen. Misschien heb je een vriendin of familielid dit al het doel bereikt heeft, wat jij graag wil bereiken.

5. “Hoe maak ik hier tijd voor vrij?”

Maak tijd vrij om ook aandacht te kunnen besteden aan het behalen van je doel. Dat wil ongetwijfeld zeggen dat andere activiteiten daarvoor plaats moeten maken. Een excuus zoals “ik heb geen tijd” gaat er niet meer in. Een avondje bankhangen kan namelijk prima plaats maken voor een uurtje sporten. Daarna kun je alsnog even bijkomen op de bank. Ben kritisch en verzin geen excuses.

6. “Welke hulpmiddelen heb ik nodig?”

Wil je 13 kilo afvallen door niet alleen je eetpatroon aan te passen, maar ook door bijvoorbeeld een aantal uur in de week thuis te sporten, dan is het raadzaam om de juiste sportartikelen in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan sportkleding, goede schoenen, gewichten en andere sportapparatuur. Misschien heb je daarvoor ook bepaalde financiële middelen nodig om het project in gang te zetten. Zo ja, dan kan één van je doelen dus ook van financiële aard zijn.

7. “Welke obstakels zou ik tegen kunnen komen?”

Houd ook altijd rekening met onvoorziene omstandigheden. Het zit ongetwijfeld eens tegen om een doel te bereiken en het zal niet altijd zo gaan, zoals je dat in gedachte had. Denk aan Murphy’s Law; alles dat fout kán gaan, zál fout gaan. Door vooraf te bedenken welke personen of omstandigheden voor obstakels kunnen zorgen, probeer je jezelf vooraf al zo goed mogelijk in te dekken.

Schrijf alle antwoorden van deze vragen ook weer in de mindmap. Bijvoorbeeld zoals hieronder:

Aan de slag!

Aan de hand van deze 4 stappen heb je nu duidelijk voor ogen wat jouw meest ideale situatie is, welke onderdelen prioriteit hebben en aan de hand van alle bovenstaande vragen, heb je nu inzichtelijk wat jij wil bereiken, wat je ervoor moet doen en welke obstakels je tegen kunt komen, die je zoveel mogelijk kunt indekken.

Kortom, met deze 4 stappen is het mogelijk om doelen te bereiken:

  • Kijk eerst naar het verleden — wat ging er goed en wat kun je ervan leren?
  • Bepaal de ideale levensstijl  — hoe ziet jouw ideale leven eruit?
  • Bepaal concrete doelen die je moet nastreven om het ideaalbeeld te bereiken — wat moet jij doen wil jij dat leven binnen handbereik hebben?
  • Bekijk welke veranderingen je moet doorvoeren in je levensstijl, om de doelen te kunnen bereiken.

Met deze handvatten maak jij het behalen van je doelen een stuk eenvoudiger. Natuurlijk moet jij het alsnog zelf doen en zul je ook geregeld tegen obstakels aanlopen en lijkt het soms onmogelijk om tot je doel te komen. Makkelijk zal het niet zijn en het zal veel van je vragen, maar met een helder doel voor ogen kun jij jouw ideale leven gaan leiden. Waar wacht je nog op? Ons vertrouwen heb je!

Doelen bereiken met deze handige mindmap-tool

Wil je meteen aan de slag? Gebruik dan ook deze handige mindmap-tool. Deze handige opzet hebben wij ook gebruikt in dit artikel.

Om hem zelf te bewerken klik je eerst op ‘deel’, en vervolgens op ‘Delen Instellingen…’. Klik tenslotte op ‘Integreer map…’.

Maak er wat moois van!