Charisma is niet aangeboren, maar aangeleerd. Het is een houding die je kunt aannemen door op een paar kenmerken en gewoontes te letten. Begin met deze 5 typische kenmerken van charismatische personen, en word er zelf één!

Assertiviteit draait om charisma. Charisma gaat namelijk over balans in je communicatie met anderen. Jij doet je niet meer voor dan de ander is en je voorkomt dat de ander zich neerbuigend (agressief) of onderwerpend (passief) naar jou opstelt. Je staat op gelijke voet met de mensen om je heen. Dat is wat assertiviteit is – en dat is waar charisma voor nodig is.

Charismatisch ben je niet, dat kun je worden. Ooit een charismatische peuter gezien? Juist. Schattig of aandoenlijk misschien, maar niet charismatisch. Charisma is namelijk een bundel van kenmerken en gewoontes die we op latere leeftijd (kunnen) aanleren.

Natuurlijk heeft de één meer aanleg dan de ander om charisma toe te passen in zijn communicatie. Of het nu wat langer duurt om charismatische gewoontes en kenmerken eigen te maken of dat je het al snel onder de knie hebt – feit blijft dat iedereen het kan. Het is daardoor puur een kwestie van het doen om zo gaandeweg te leren charismatisch te zijn.

Wat je dan moet doen om jezelf charisma aan te leren? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, of je plotseling geforceerd anders te gedragen. Het enige dat je hoeft te doen is bij jezelf letten of je de volgende 5 kenmerken van charismatische personen langzaam maar zeker in je dagelijkse communicatie kunt toepassen.

Charismatische personen doen namelijk het volgende:

1. Ze luisteren meer dan ze praten

Op deze manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de ander en niet alleen je eigen verhaal kwijt wil. Je laat de ander spreken en reageert alleen in je lichaamstaal. Knik, houd oogcontact, glimlach, frons.

Probeer jezelf te weerhouden van reacties als “O, dat had ik ook een keer. Toen…” of “Weet je dat ik een vriend heb die ook zoiets…”. Laat het gesprek om de ander draaien, zolang deze aan het woord is, zonder onnodige onderbrekingen.

Geef de ander je volledige aandacht zonder deze naar jezelf of iets anders dan de persoon tegenover je te verschuiven. Kijk bijvoorbeeld tussendoor niet gauw even op je telefoon of zwaai naar een collega die in verte aan komt lopen.

Charisma aanleren tips

Het enige dat je moet doen is aandachtig luisteren. Zet de spotlight op de ander, vraag zo nodig door. Je eigen mening en je eigen verhalen ken je namelijk toch al lang. Het is mooier om naar meningen, inzichten en ervaringen van de ander te luisteren. Dáár kun je nog eens wat nieuws van leren.
Niet alleen zal de ander je waarderen om je luisterend oor, maar ook om je oprechte interesse.

2. Ze geven meer dan ze nemen

Charismatische personen doen onbaatzuchtige dingen. Ze proberen niet uit iedereen en alles een eigen gewin te halen. Hoe je de ander kunt helpen staat op de eerste plek. Heeft je buurman hulp nodig om zijn printer aan de computer aan te sluiten? Help hem. Ook al heb je geen zin om je zaterdagmiddag hier aan te besteden. Ook al heb je helemaal niet zoveel verstand van computers. Ook al is hij niet je favoriete buurman. Ook al krijg je er nóóit een dienst voor terug.

Help hem hoe dan ook. Wie weet leer je nog iets over printers, of over je buurman.

Soms zul je zien dat je zulke behulpzaamheid op termijn terugkrijgt, soms krijg je helemaal niks terug. Dat is ook geen probleem. Zolang je deze charismatische gewoonte maar volhoudt maak je deze wereld een stukje beter en jezelf indirect assertiever.

3. Ze kiezen voor optimisme

Een positieve kijk op de zaken hoort ook bij charisma. Je kunt namelijk aan alles aan positieve of een negatieve draai geven. Die keuze heb je. Kies voor optimisme, zoals charismatische personen dat zouden doen.

Je moet niet gaan fitnessen vanavond, je kunt je energie kwijt en aan je lijf werken. Je had niet alweer vertraging met het openbaar vervoer, je had een mogelijkheid om je mail bij te werken of wat artikelen te lezen. Je moet niet naar dat suffe housewarming-feest van de nieuwe mensen in de straat. Je hebt de mogelijkheid om nieuwe mensen en de mensen in je buurt beter te leren kennen.

Optimisme trekt aan en steekt aan. Probeer het eens en zie wat het niet alleen voor jouw humeur doet, maar ook voor de anderen om je heen. Je zult ontzag wekken om je positieve kijk en een aangenamer persoon zijn om mee om te gaan.

4. Ze roddelen niet

Slecht spreken over anderen is misschien snel gedaan en een het voelt wellicht als een manier om iets met een ander te delen, maar het is verre van charismatisch. Bovendien kun je er anderen mee kwetsen en komen negatieve uitspraken altijd bij jou terug.

Wanneer je je openlijk verre van roddelen houdt, zal dit anderen om je heen er ook van overtuigen dat roddelen geen manier van communiceren of met anderen omgaan is. Je verkleint de kans dat anderen over jou roddelen en distantieert jezelf van deze lelijke gewoonte. Dat is nog eens charismatisch.

Charisma aanleren

5. Ze geven eigen fouten toe

Ze veroordelen andere mensen niet, maar steken wel de hand in eigen boezem. Heb je een fout gemaakt? Geef het toe. Neem je verantwoordelijkheden in plaats van ze op anderen of op omstandigheden af te schuiven.

Zo kom je 10 keer sterker en charismatischer over dan wanneer je je telaatkomen wijt aan de brug en die slechte presentatie aan onvoldoende informatie van je collega. Doe de mea culpa en je zult meer gewaardeerd worden dan wanneer je met smoesjes op de proppen komt, ook al zijn deze waar.

Aan de slag

Dat zijn de 5 wegen naar een meer charismatische omgang met de mensen om je heen: een luisterend oor en een helpende hand bieden, een optimistische benadering aanhouden, niet roddelen en af en toe je hand in eigen boezem steken.

Natuurlijk hoef je zoals gezegd niet van de ene op de andere dag te veranderen in een charisma-grootmeester. Probeer elk kenmerk eens op 1 dag of gedurende 1 week toe te passen en zie hoe anderen op je reageren. Lach om jezelf, geef fouten toe, wees bescheiden en blijf te allen tijde zo dicht mogelijk bij jezelf.

Je hoeft namelijk geen ander persoon te worden, je hoeft alleen maar andere gewoontes aan te leren – dag voor dag, gewoonte voor gewoonte. Geen haast, geen druk. Alleen maar de voordelen van een charismatische en assertieve communicatie in je dagelijks leven, waar je de vruchten van plukt in je sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog