Maak jij je zorgen over van alles en nog wat? Over wat er kan gebeuren of over wat je te wachten staat? Uitstekend. In dit artikel leren we je namelijk je glas halfvol te zien. Niet door een roze bril, maar een pessimistische. Op een strategische manier, dat dan weer wel. En wel hierom:

We hebben de neiging om alle negativiteit te verbannen. We zeggen dingen als “Nee, komt wel goed, joh.” of “Schouders eronder, laat je niet kennen!”. Tegen onze neergeslagen collega, onze in-de-put-zittende partner, of gewoon tegen onszelf zodra we ons weer zorgen maken.

En hoewel we deze dingen met de opperbeste bedoelingen zeggen, werken ze niet:

Onderzoek, uitgevoerd door Arcadia University Philadelphia, toont aan dat het onderdrukken of wegwuiven van negatieve gevoelens en gedachten helemaal niet gezond is.

Juist dat “tranen wegvegen en je schouders eronder” zetten zorgt er namelijk voor dat je verwerkingsproces langer en heftiger is. Hoe harder jij namelijk probeert je negatieve gedachten te bedwingen, des te harder ze weer omhoog komen. 

Druk ze daarom niet weg, veeg ze niet onder het tapijt, en overstem ze niet met positieve mantra’s — geef je eraan over. Zegt ook Oliver Burkeman, auteur van het boekHet Tegengif: Geluk voor Mensen die een Hekel Hebben aan Positief Denken’.

Positief denken tips

Onderzoek: niets mis met eens goed doemdenken

In zijn boek beschrijft Burkeman waarom ‘wegdenken’ of negatief denken onderdrukken met optimisme niet werkt. Hierbij haalt hij een onderzoek aan, uitgevoerd door Julie Norem en Nancy Cantor.

In dit onderzoek kwamen de onderzoekers tot de verrassende ontdekking dat pessimisme juist erg nuttig kan zijn:

Negatief denken zet angst juist om in actie. Door het ergste scenario voor de geest te halen, motiveren pessimistische mensen zichzelf om voorbereid te zijn, en om meer hun best te doen.

Maak jij je dus telkens zorgen – over wat komen gaat of over wat je kunt verwachten – dan heeft positief denken volgens hem weinig zin. Je kunt je negatieve gedachten wel overstemmen met positieve gedachten, maar je juist door je eraan over te geven, haal je voordeel uit je negatief denkpatroon — kracht, motivatie, doorzettingsvermogen

… ‘strategisch pessimisme’ ook wel genoemd.

Je ontwikkelt het zo:

Een glas-half-leeg gedachtenexperiment

De volgende keer dat jij je weer zorgen maakt, vertel jezelf dan niet niet krampachtig “dat alles wel goed komt.” Pak je negatieve gedachten en ontleed ze. Werk ze uit. Ga er dieper op in — door er een gedachtenexperiment van te maken.

Goed, je gaat dat sollicitatiegesprek dus verknallen. Op welke manier? Kom je te laat omdat je geen rekening met die file hebt gehouden? Mors je in de wachtruimte een kop koffie over je nieuwe pantalon? Misschien ga je wel stotteren?

Bedenk het aller-allerergste scenario dat kan plaatsvinden. Tot in detail. Bedenk daarna hoe realistisch dit eigenlijk is, en hoe groot de kans is dat dit werkelijk gaat gebeuren. 

Kortom, stel jezelf de vraag:

“Als dit scenario werkelijkheid wordt, heb ik dan een probleem?”

Hoogstwaarschijnlijk niet.

Jouw kopzorgen gaan namelijk meestal over (1) zaken die mogelijk in het verschiet liggen, en waar je de uitkomst nog niet van kent, of (2) zaken die al hebben plaatsgevonden en waar je geen invloed meer op hebt.

Door jezelf deze vraag te stellen ontkracht je die negatieve gedachten. En in plaats van ze te ‘sugarcoaten’ met positieve mantra’s, bereid jij jezelf voor op het ergste dat kan gebeuren. Dat maakt oplettend. Het motiveert zelfs, zoals Burkeman al eerder zei.

 

Kortom: positief denken? Pessimistisch zijn mag ook

Zolang je het strategisch doet dan. Door je kopzorgen onder de loep te nemen en er op los te fantaseren. Bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren. Zodra je dat gedaan hebt, vraag jezelf dan af hoe realistisch dit is.

Veelal zul je zien dat het allemaal wel meevalt, zoals die optimisten al voorspelden.

Meer weten over positief denken?

Geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp, lees dan gerust verder:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau gespecialiseerd in time management en slimmer werken. Nieuwsgierig? Check dan ons blog en blijf op de hoogte van de nieuwe tips en tricks. Daarnaast bieden wij door het hele land onze 1-daagse training Time Management aan, die effectief (thuis)werken (voor teams of jou alleen) eenvoudig maakt.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog