“Hoe blijf je positief?” Terwijl je gefrustreerd achter je bureau zit, typ je die prangende vraag in Google. Je hoopt op waardevolle tips die je kunnen helpen om je dag, vol eindeloze vergaderingen, lastige collega’s en klachten van klanten, beter door te komen en toch productief te blijven. Nou, zoek niet verder, want hier zijn 15 praktische tips die zelfs een doorgewinterde pessimist kunnen helpen om een positieve mindset te ontwikkelen.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is optimistisch zijn? Kun je het leren? Wat levert het op?
  2. Waarom is optimistisch zijn belangrijk? De voordelen van een positieve mindset
  3. Hoe verschilt optimistisch zijn van pessimistisch zijn?
  4. Waarom is pessimisme schadelijk?
  5. Maar kan dat wel, een negatieve mindset veranderen? Ja hoor!
  6. Jij kunt jouw denkwijze veranderen, en dit is hoe! 15 tips voor optimistisch zijn
  7. Kortom: hoe word ik optimistisch?

We hebben allemaal van die werkdagen waarop alle energie uit je lijkt te worden gezogen en je ’s avonds compleet uitgeput thuiskomt. Het was weer zo’n dag vol stress, deadlines die elkaar opvolgen en een eindeloze reeks nutteloze vergaderingen. Alsof dat nog niet genoeg was, werd je takenlijst ook nog eens in de war geschopt door constant binnenvallende collega’s.

Als kenniswerker krijg je op een doorsnee kantoordag genoeg voor je kiezen: 

  • frustrerende, uitgerekte vergaderingen, 
  • collega’s die blijven zeuren, 
  • te veel kletsgrage collega’s, 
  • telefoontjes, appjes en mailtjes die je van je werk afhouden, 
  • onrealistische takenlijsten die maar niet korter worden, 
  • en eentonige klussen zonder enige uitdaging. 

Wat een dag! Maar wacht even, voordat je jouw kantoorbaan gedag zegt. Hersendodende taken en klagende collega’s zijn overal. Het gaat vooral erom hoe jij ermee omgaat. Een positieve mindset creëren is key!

Blije man die uit het raam kijktWat is optimistisch zijn? Kun je het leren? Wat levert het op?

Stel je eens voor: je begint je werkdag met een glimlach en vol energie. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je weet dat je de obstakels die op je pad komen, aankunt. Je voelt je niet alleen gelukkiger, maar ook aanzienlijk effectiever en productiever in wat je doet. Dat is wat optimistisch zijn voor je doet. Toch is optimistisch zijn meer dan een halfvol glas. Laten we eens kijken naar de betekenis van optimistisch zijn:

Definitie van optimisme

Optimisme draait allemaal om de manier waarop jij naar de wereld en naar jouw toekomst kijkt. Het is een mindset, die zich kenmerkt door hoop, vertrouwen en een positieve verwachting van wat gaat komen. Jij maakt een bewuste keuze om te geloven in positieve uitkomsten, zelfs in uitdagende situaties. Je ziet de zonnige kant van het leven, zelfs als er donderwolken dreigen op te trekken. 

Nu kun je denken: optimistisch zijn is gewoon de harde realiteit negeren, maar dat is verre van waar. Optimisten omarmen juist de realiteit, maar weigeren zich te laten ontmoedigen door tegenslagen of obstakels. Ze geloven dat problemen tijdelijk zijn en dat er uiteindelijk altijd wel een oplossing is.

In plaats van zich te concentreren op wat er mis kan gaan, richten optimisten hun aandacht op wat er goed kan gaan.

Kenmerken van een optimist

  • Positieve kijk op de toekomst: optimisten geloven dat de toekomst over het algemeen beter zal zijn en kijken met hoop en verwachting naar wat er komen gaat.
  • Veerkrachtig: positieve mensen kunnen beter omgaan met tegenslagen en stressvolle situaties. Ze zien problemen als tijdelijk en zoeken naar oplossingen.
  • Groot zelfvertrouwen: een optimist gelooft in zijn of haar capaciteiten en weet dat ze kunnen omgaan met wat er op hun pad komt. Dit zelfvertrouwen helpt bij assertiviteit en effectieve communicatie.
  • Doelgerichtheid: optimistische personen hebben duidelijke doelen voor ogen en werken gericht naar deze doelen toe. Ze weten dat elk stapje voorwaarts hen dichter bij succes brengt.
  • Open staan voor verandering: optimisten passen zich gemakkelijk aan nieuwe situaties aan. Ze hebben vaak een ‘growth mindset’.
  • Tegen een stootje kunnen: tegenslagen ontmoedigen een optimist niet. Ze herstellen snel van teleurstellingen en blijven gemotiveerd om door te gaan.
  • Empatisch: ze begrijpen dat samenwerken met anderen belangrijk is in een professionele omgeving. Optimisten zijn daarom bereid om naar anderen te luisteren en begrip te tonen. Ook kunnen ze zich inleven in de gevoelens van anderen, waardoor ze goede relaties kunnen opbouwen.
  • Dankbaar: optimisten zijn sneller dankbaar voor de positieve dingen in hun leven en kunnen deze waarderen, zelfs in moeilijke tijden of wanneer het niet zo lekker gaat.
  • Oplossingsgericht: optimisten richten zich op het vinden van oplossingen in plaats van te focussen op problemen en vinden eerder creatieve manieren om deze op te lossen.

Kenmerken die we allemaal willen hebben! Je zult namelijk zien dat wanneer je positiever in het leven staat, dat leven soepeler verloopt:

Waarom is optimistisch zijn belangrijk? De voordelen van een positieve mindset

Er is genoeg om je zorgen over te maken. Open je nieuwsapp maar eens of zet de televisie aan: potentiële slapeloze nachten over zaken waar je weinig tot geen invloed op hebt. Dan spelen er ook nog zaken dichter bij huis, die je privéleven direct beïnvloeden. Het is lastig om positief te blijven wanneer deadlines op je afkomen, je relatie moeizaam verloopt, of wanneer je geconfronteerd wordt met financiële tegenvallers. 

Toch kan een positieve mindset op zo’n momenten veel voor je doen:

Voordelen van optimistisch zijn

Optimistisch zijn vermindert stress

Een ‘het-komt-wel-goed’-houding helpt je om beter met stress om te gaan. Het stelt je in staat om met moeilijkheden en tegenvallers om te gaan – of dat nou in de privésfeer of op je werk is – zonder overweldigd te raken. Je stelt jezelf gerust door te geloven dat jij in staat bent de uitdagingen te overwinnen. En dat is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen!

Optimisme maakt je veerkrachtig

Optimistische mensen zijn veerkrachtiger. Ze beschouwen tegenslagen als tijdelijke hindernissen en zijn vastbesloten om manieren te vinden om eroverheen te komen. Deze houding stelt je in staat om sneller te herstellen na tegenslagen, wat cruciaal is voor jouw professionele groei. In plaats van ontmoedigd te raken door mislukkingen, beschouw je ze als leermomenten en kansen om te groeien.

Optimisme werkt aanstekelijk

Als jij op kantoor een optimistische houding aanneemt, zul je merken dat jouw collega’s eerder geneigd zijn om met je samen te werken. Een positieve en opbouwende sfeer bevordert namelijk de teamspirit, medewerkersbetrokkenheid en effectieve communicatie! Dit komt dus niet alleen jouw persoonlijke effectiviteit ten goede, maar draagt ook bij aan een productievere werkomgeving.

Positief denken bevordert besluitvorming

‘Roze bril’-dragers hebben de neiging om problemen te zien als uitdagingen en kansen, in plaats van onoverkomelijke obstakels. Dit vermogen om kansen te zien in plaats van alleen maar beperkingen, maakt jouw besluitvorming effectiever. Je zult beter kunnen prioriteren en proactiever zijn bij het oplossen van problemen, wat van onschatbare waarde is voor kenniswerkers die vaak voor complexe beslissingen staan.

Optimist zijn is goed voor je gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat optimistische mensen vaak gezonder zijn en een hogere levenskwaliteit ervaren. Een positieve instelling kan namelijk je immuunsysteem versterken, je stressniveaus verlagen en je algemene welzijn verbeteren. En dat is fantastisch, want als jij je goed voelt, ben je beter in staat om je te concentreren, effectiever te werken en sneller je doelen te bereiken!

Optimistische mensen hebben sterkere relaties

Optimistische mensen zijn over het algemeen aangenamer in de omgang en trekken daardoor vaak meer mensen aan, dan wanneer je een zuurpruim zou zijn. Dit is vooral belangrijk voor kenniswerkers, omdat sterke sociale banden en netwerken een belangrijk onderdeel zijn van jouw professionele ontwikkeling. Het opbouwen van waardevolle relaties met collega’s, leidinggevende en mensen uit jouw vakgebied kan namelijk deuren openen voor nieuwe kansen en groei.

Mensen die optimistisch zijn vertonen meer doorzettingsvermogen

Optimistisch zijn houdt in dat je gelooft in je vermogen om doelen te bereiken. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat je niet snel opgeeft, zelfs als je tegenstand ondervindt. Het vermogen om vol te houden, zelfs wanneer de weg voor je ligt bezaaid met uitdagingen, deadlines en andere vervelende zaken, is een belangrijk kenmerk van effectieve kenniswerkers. Optimisme kan je dus de kracht geven om door te zetten en je doelen te bereiken, zelfs wanneer anderen opgeven!

Kortom:

Waarom is optimistisch zijn belangrijk? Omdat het je o-zo-veel brengt! Het helpt je om stress te verminderen, veerkrachtiger te zijn, betere beslissingen te nemen, een positieve invloed te hebben op anderen, je gezondheid en welzijn te verbeteren, waardevolle relaties op te bouwen, en door te zetten bij het najagen van jouw doelen. Het is dus onmisbaar wanneer je wilt groeien op de werkvloer en daarbuiten!

Lachende vrouw die naar de camera kijkt

Hoe verschilt optimistisch zijn van pessimistisch zijn?

En dan de tegenhanger: pessimisme. Wat is dat?

Optimistisch tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van optimistisch zijn is pessimistisch zijn. Je zou het haast kunnen zien als een donkere wolk die boven je hoofd hangt en je belemmert om je doelen te bereiken en je volledige potentieel te benutten. 

Wat is het nog meer?

Pessimistisch betekenis

Pessimisme is een mindset waarbij je systematisch negatieve verwachtingen hebt over de toekomst, jezelf en anderen. Je bent ervan overtuigd dat dingen altijd fout zullen gaan, dat jij niet in staat bent om dit te veranderen, en dat succes alleen weggelegd is voor anderen. 

In plaats van zich te concentreren op wat er goed kan gaan, richten pessimisten hun aandacht op wat er fout kan gaan.

Zo’n levenshouding manifesteert zich uiteindelijk in gedachten als “dit zal toch niet lukken”, “ik ben niet goed genoeg” of “waarom zou ik überhaupt proberen?” Zulke negatieve gedachten zijn niet alleen mentaal slopend, ze ondermijnen ook je zelfvertrouwen en motivatie.

Kenmerken pessimisme

  • Negatieve verwachtingen: pessimisten hebben de neiging om te geloven dat dingen vaak misgaan en dat negatieve gebeurtenissen waarschijnlijker zijn dan positieve.
  • Focussen op problemen: een pessimist concentreert zich vaak op de problemen en obstakels in plaats van op mogelijke oplossingen. Ze denken vaak: “dit zal vast niet werken” of “alles zal fout gaan.”
  • Zelfkritiek: negatieve mensen kunnen vatbaar zijn voor zelfkritiek en hebben weinig zelfvertrouwen in hun vermogen om met uitdagingen om te gaan.
  • Overdrijven: iemand die pessimistisch is heeft vaak de neiging om kleine tegenslagen te vergroten en ze te zien als rampzalige gebeurtenissen.
  • Moeite met het zien van het goede: ze vinden het daarnaast moeilijk om positieve aspecten of kansen in situaties te herkennen. Ze wimpelen het af – “ach, dat was toeval” of “… eenmalig.”
  • Neemt liever geen risico’s: pessimisten vermijden vaak het nemen van risico’s of lastige beslissingen uit angst voor mogelijke mislukking.
  • Houd vast aan het verleden: wrok of spijt, pessimisten kunnen zich blijven richten op eerdere mislukkingen en negatieve ervaringen.
  • Somberheid: pessimisten hebben de neiging om somber of neerslachtig te zijn.
  • Moeilijk om te genieten van het moment: er is altijd wel iets dat mis is (of kan gaan). Ze zijn daarom veel bezig met zorgen over de toekomst.
  • Fixed mindset: pessimisten kunnen geloven dat dingen altijd hetzelfde zullen blijven en dat verbetering moeilijk, zo niet onmogelijk is.
  • Zelftwijfel: negatieve mensen onderschatten daarnaast hun eigen ‘kennen en kunnen’. Ze geloven bijvoorbeeld dat ze niet goed genoeg zijn, onvoldoende weten of niet de juiste capaciteiten hebben.
  • Stress en angst: lees deze lijst aan kenmerken een door en je zult het vast niet raar vinden dat pessimisten zich vaker angstig en gestrest voelen. Dat doet ‘altijd voorbereid zijn op het ergste’ met je.

Waarom is pessimisme schadelijk?

Als je altijd negatief denkt en denkt dat dingen altijd slecht zullen gaan, kan dat je humeur beïnvloeden en zelfs je gezondheid schaden. Het kan moeilijk zijn om van het leven te genieten als je altijd het ergste verwacht. 

Pessimisme knoeit met je emoties

Alles negatief zien heeft de neiging om negatieve emoties te versterken, zoals angst, verdriet en frustratie. Wanneer je voortdurend verwacht dat dingen slecht zullen aflopen, is het moeilijk om vreugde en tevredenheid te ervaren.

Pessimisme heeft een negatieve invloed op je gezondheid

Voortdurende negatieve gedachten kunnen fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verhoogde stressniveaus, slaapproblemen en zelfs een verminderd immuunsysteem. 

Pessimisme saboteert jouw relaties

Het kan ook invloed hebben op je relaties. Mensen voelen zich namelijk vaak aangetrokken tot positiviteit en optimisme. Als je voortdurend een sombere kijk hebt op het leven, kan dat invloed hebben op hoe anderen met je omgaan en met je willen omgaan.

Pessimisme remt jouw kansen en toekomst

Pessimisten hebben de neiging om kansen over het hoofd te zien of zichzelf te belemmeren door te geloven dat ze toch niet succesvol zullen zijn – “Dit lukt toch nooit!” Positieve mensen zijn daarentegen vaker bereid om uitdagingen aan te gaan en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Zo groei je, in je leven én carriere.

Kortom, 

Pessimisme kan een domino-effect hebben op verschillende aspecten van je leven, van je emoties en gezondheid tot je relaties en kansen. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van negatieve gedachten en actief te werken aan het ontwikkelen van een positieve mindset! Dat brengt je veel verder.

Maar kan dat wel, een negatieve mindset veranderen? Ja hoor!

Kan je eigenlijk je manier van denken veranderen? Ben je gewoon iemand met een rooskleurige kijk op het leven, of behoor je tot het kamp waar het glas altijd halfleeg is? Nou, het antwoord is verrassend simpel: als je denkt dat je je denkwijze niet kunt aanpassen, dan heb je vooral te maken met – ja hoor! – je denkwijze.

Een tijdje terug ontdekte Carol Dweck, een professor psychologie aan Stanford University, dat het verschil tussen uitblinkende en minder presterende studenten voornamelijk te maken heeft met hun mentaliteit. Ze maakte onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset. Wat bleek? Studenten met een groeimindset presteerden aanzienlijk beter dan hun tegenhangers met een vaste mindset.

Diegenen met een vaste mindset denken dat ze zichzelf en hun overtuigingen niet zomaar kunnen veranderen. Ze groeien minder en leren minder van fouten. In tegenstelling hiermee geloven de ‘groeimindsetters’ dat verandering mogelijk is, wat leidt tot betere prestaties, een open houding naar groei, en meer leermomenten uit gemaakte fouten.

Dus:

Als jij gelooft dat je je denkwijze kunt veranderen, zet je al een belangrijke stap richting die gewenste denktransformatie.

Jij kunt jouw denkwijze veranderen, en dit is hoe! 15 tips voor optimistisch zijn

Zelfs als je dus denkt dat je geboren bent als pessimist, is daar iets aan te doen. Volgens breinexpert Charlotte Labée draait het om het trainen van je hersenen. Hoe jij de wereld bekijkt, hangt af van je neurale netwerken. Hoewel deze grotendeels gevormd zijn in je eerste acht levensjaren, blijven je hersenen plastisch. Dit betekent dat je ook na je achtste verjaardag bestaande informatie kunt vervangen door nieuwe. Oefening baart kunst.

Het is belangrijk om te realiseren dat jij de controle hebt over je gedachten. Je kunt dus bewust kiezen om negatieve gedachten minder ruimte te geven en meer positief te denken. Het gebeurt misschien niet van de ene op de andere dag, maar door bewust je gedachten te trainen, kun je die ommezwaai maken.

Hoe verander je dan je denkwijze? Het begint met het opmerken van je gedachten en waar nodig bijsturen. Als je constant denkt, “Wat een vervelende baan!“, kun je een positieve denkwijze creëren door die gedachte telkens te vervangen door iets positiefs, bijvoorbeeld: “Vandaag is niet de beste dag. Maar morgen begin ik met een lege agenda en heb ik ruimte gemaakt voor onverwachte dingen.” Ik vertel je er graag meer over in deze video:

Wat kun je nog meer doen? Leren optimistisch zijn dankzij 15 tips:

Tip 1. Neem de regie terug over je leven

Voel je je constant geleefd door anderen, met als resultaat stress en frustratie? Geen zorgen, dit is een praktisch probleem dat je met slim timemanagement kunt aanpakken. Ons boek ‘Elke dag om 15:00 Uur Klaar’ staat vol handige tips waarmee iedereen (ja, ook jij!) zijn werk in minder tijd gedaan krijgt. Weg met tijdverspilling aan randzaken zoals overbodige brandjes blussen, nutteloze vergaderingen, of eindeloos e-mailverkeer.

Als je eenmaal verlost bent van dat gestreste gevoel, brengt dat een flinke dosis positiviteit met zich mee. Je gaat voldaan naar huis, benut je tijd slimmer, en wie weet ben je zelfs een uur (of twee) eerder thuis.

Enkele tips om de controle over je agenda terug te krijgen:

  • Ontwikkel een waterdicht planningssysteem. Zet taken direct in je agenda en reserveer tijd voor alles wat meer dan een half uur kost, om te voorkomen dat zaken blijven liggen.
  • Reserveer dagelijks minstens één uur voor onverwachte zaken om niet in de knel te komen met je takenlijst als een collega aan je bureau staat.
  • Wees kritisch over welke vergaderingen je bijwoont. Geef eerlijk aan als je denkt niets toe te kunnen voegen.
  • Beoordeel “spoedjes” op hun werkelijke urgentie. Soms kunnen ze best een dag of zelfs een week wachten.
  • Neem pauzes om je concentratie en creativiteit op peil te houden.
  • Schakel onnodige notificaties uit, bijvoorbeeld voor e-mail, WhatsApp en social media.
  • Maak duidelijke afspraken over wanneer je wel/niet bereikbaar bent, bijvoorbeeld dat je op vrije dagen alleen voor spoedgevallen te bereiken bent.

Meer slimme planningsadviezen nodig?

Als een overvolle agenda de reden is dat je vaak gestrest bent, hebben we naast bovenstaande tips nog veel meer praktische tips en trucs voor je. Volg Tijdwinst en Björn Deusings gewoon op Instagram, en je ziet onze productiviteitstips vanzelf in je feed verschijnen.

Tip 2. Oefen meditatie voor een positieve mindset

Onderzoek van Harvard-geluksexpert Shawn Achor bewijst het: mediteren maakt je 10% gelukkiger en draagt bij aan een beter (werk)leven. Misschien twijfel je nog. Is mediteren niet iets voor zweverige mensen die moeiteloos hun benen in hun nek kunnen leggen? Absoluut niet! Iedereen kan mediteren, zonder yogamatjes, wierook of extreme lenigheid. 

Mediteren betekent simpelweg je aandacht enkele minuten richten op één ding, waardoor je even niet bezig bent met negatieve gedachten. Precies wat je nodig hebt voor een positieve mindset.

Meer weten over mediteren? Check deze aflevering van de Tijdwinst Podcast eens:

Tip 3. Maak je eigen positiviteitslijstje

Eerlijk, herinner jij je op een hectische werkdag het compliment dat je ’s ochtends van je baas kreeg? Bij de meeste mensen is die positieve noot ergens tussen de dringende spoedjes en frustrerende vergaderingen verdwenen.

Als je jouw mindset wilt veranderen, is het slim om positieve gedachten langer vast te houden. Een eenvoudige manier? Schrijf ze simpelweg op. Reserveer één vast moment per dag om 3 dingen te noteren waar je dankbaar voor bent. Het kan het compliment van je leidinggevende zijn, maar ook je zelfgemaakte risotto die verrassend goed smaakte of grappige uitspraken van je peuterdochter. Wat het ook is, leg het op papier!

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om dit elke avond voor het slapengaan te doen of vlak voor je after-lunchdip. Het helpt je om, zelfs na een uitdagende maandagochtend, je mindset te verschuiven.

Tip 4. Kies voor gezonde voeding

Snickers en roze koeken zijn niet de beste brandstof voor een positieve mindset. Ook al denk je misschien dat die heerlijke reep uit de automaat je op dat moment gelukkiger maakt, het effect op lange termijn is precies het tegenovergestelde.

Te vaak snacken gedurende de dag laat je suikerspiegel schommelen, wat resulteert in verminderde focus en snellere irritatie. Herken je die ‘hangry’ buien bij jezelf? Die wil je voorkomen om niet in de chagrijnige, hongerige versie van jezelf te veranderen.

Het vergt wat discipline en het trotseren van enkele ‘hangry’ momenten, maar het loont. Door minder suikers en transvetten te consumeren en vaker te kiezen voor gezonde voeding, blijft je suikerspiegel stabieler, wat zowel je concentratie als humeur positief beïnvloedt.

Een goede reden om die Snickers toch in de automaat te laten liggen, nietwaar?

Tip 5. Communiceer assertief over jouw wensen en grenzen

Misschien voel je je in vervelende werksituaties het slachtoffer van “collega’s die steeds maar iets van je willen”. Je bespreekt het zelfs ’s avonds aan tafel in geuren en kleuren. In zo’n geval is het tijd om te beseffen dat jij de regie kunt nemen. Stop met subassertief of passief-agressief zijn en communiceer helder wat jij vindt en wilt. Dat heet assertief communiceren en het kan een wereld van verschil maken.

Je zult merken dat een werkdag je minder “overkomt” als je duidelijker bent over wat je wel en niet doet. Als je bijvoorbeeld vaker aangeeft dat je met iets anders bezig bent of eerlijk zegt dat iets vandaag niet meer lukt, geeft dat ruimte. Zowel in je agenda als in je hoofd.

Tip 6. Zet je negatieve gedachten op papier – en gooi ze weg

Pak een stuk papier en noteer daarop je negatieve gedachten, om het vervolgens resoluut in de prullenbak te werpen. Of ga nog een stapje verder en verscheur of verfrommel het papier.

Wetenschappelijk onderzoek aan de Ohio State University onderstreept de effectiviteit hiervan. Deelnemers moesten negatieve gedachten over hun eigen lichaam opschrijven en het papier weggooien. Na slechts enkele minuten ontwikkelden zij een positiever zelfbeeld vergeleken met de controlegroep die de negatieve gedachten niet wegdeed.

Waarom dit weggooien zo effectief is, legt professor psychologie Richard Petty uit:

“Hoe je je gedachten labelt – ‘rommel’ of ‘goed genoeg om te bewaren’ – blijkt het verschil te maken in hoe je deze gedachten ervaart.”

Als je geen papier wilt verspillen of in een papierloos kantoor werkt, werkt het even goed digitaal! Creëer een document, typ je negatieve gedachten, en sleep het dan in de digitale prullenbak. Klaar!

Tip 7. Herhaal je negatieve gedachten op een gekke toon

Als je verstrikt zit in negatieve gedachten, doorbreek ze dan door ze hardop tegen jezelf te herhalen – op een gekke toon! Het allerbelangrijkste: maak je eigen gedachten belachelijk. Doe dit bijvoorbeeld piepend, met een bekakt accent, of zing ze op de melodie van The Sound of Music. Het werkt!

Maak het zo absurd mogelijk. Op deze manier zul je merken dat je negatieve gedachten ineens niet meer zo serieus neemt. Simpel, maar blijkbaar zo simpel kan het zijn! Dit laat je beseffen dat je gedachten slechts verzinsels zijn. Ze zijn iets wat je jezelf wijsmaakt, los van de feiten.

Wat ook kan helpen? Denk direct na de gedachte aan “Ah, dat is maar een gedachte.”

“Ik ben niet goed in presenteren. – Ah, dat is maar een gedachte.”

“Ik bak hier vast helemaal niets van. – Ah, dat is maar een gedachte.”

Tip 8. Kom in beweging om negatieve gedachten los te laten

Beweging is niet alleen bevorderlijk voor je sixpack en summerbody, maar ook een bewezen oplossing voor veel mentale strubbelingen, inclusief het loslaten van negatieve gedachten. Het helpt je los te komen van je gedachten omdat je je focust op een fysieke activiteit.

Zit je vast in een opeenstapeling van negatieve gedachten? Maak dan een wandeling door de buurt (bij voorkeur in de natuur), doe een snelle yogasessie, of trek je hardloopschoenen aan. Gegarandeerd dat je straks met een frisse blik naar je overtuigingen kunt kijken!

Tip 9. Zoek de warmte op (zonder verre vliegreis)

Stop meteen met het boeken van een vliegticket naar de Bahama’s – we hebben het hier over een andere soort warmte, die je gewoon thuis kunt vinden.

Voel je je neerslachtig en kom je maar niet van dat vervelende negatieve gevoel af? Neem dan een warme douche, zet een kop thee of pak er een warme kruik bij.

Onderzoekers van Yale University ontdekten in 2012 dat mensen minder negatieve gevoelens uit het verleden oproepen wanneer ze iets warms vasthouden. Op deze manier vervang je emotionele warmte door fysieke warmte. Een snelle oplossing die werkt!

Tip 10. Kom van je plek

Een verandering van omgeving helpt je om anders te denken. Dus, verlaat je werkplek. Loop naar de lunchruimte (of naar je eigen keuken), maak een praatje met een collega, pak een kop koffie of maak een korte wandeling buiten.

Stap in ieder geval even uit de vier muren waar je nu tussen zit, die constant je negatieve gedachten lijken te reflecteren.

Tip 11. Kijk kritisch naar je negatieve gedachten en draai ze om

Een negatieve gedachte kan hardnekkig lijken en zelfs als de waarheid voelen. Maar is dat wel zo? Stel jezelf vragen om te ontdekken of je negatieve innerlijke stem wel gelijk heeft:

  • Welk bewijs heb je om te geloven dat deze gedachte waar is?
  • Zegt dat bewijs werkelijk iets over toekomstige situaties?
  • Hoe zeker kun je dat weten?
  • Verwar je nu gedachten met feiten?
  • Denk je niet te zwart-wit?
  • Zijn de eisen die je aan jezelf stelt wel redelijk?
  • Welk bewijs heb je dat die gedachte NIET klopt?
  • Welke positieve gedachte kun je voor die niet-helpende gedachte in de plaats zetten?

Vergeet vooral die laatste stap niet. Hiermee kun je negatieve gedachten omzetten in iets positiefs – een gedachte die jou wel gaat helpen!

Stel: je bent ervan overtuigd dat je niet kunt presenteren. Je roept steeds tegen jezelf:

“Ik kan niet presenteren.”

Hoe kun je dat omdraaien? Bijvoorbeeld door te denken:

Optimistisch voorbeeld: “Ik ga goed voorbereid een presentatie in en vergeet daarom mijn tekst niet.”

Zorg ervoor dat die helpende gedachte realistisch is en leg jezelf geen onmogelijk hoge lat op.

Tip 12. Geef je negatieve gedachten een voornaam

Noem ze bij hun naam, althans, een naam die jij bedenkt. Dit idee komt uit de Acceptance & Commitment Therapy, een bekende vorm van psychotherapie.

Het concept is simpel: elke keer dat die ene negatieve gedachte weer opduikt, denk je “Ah, daar heb je Piet weer!” of “Oh hallo, Sammie!”. Zo ga je je gedachten zien als vervelende indringers die je liever op afstand houdt, in plaats van ze meteen voor waar aan te nemen.

Tip 13. Blijf oefenen

Je hebt jezelf zo lang negatieve dingen wijsgemaakt dat het loslaten van nare gedachten waarschijnlijk niet in één keer lukt. Maar oefening baart kunst! Geef niet op als de negatieve gedachte weer de kop opsteekt. Blijf er kritisch naar kijken door de bovenstaande vragen te stellen.

Wat ook helpt: doe iets positiefs als de negatieve gedachte opspeelt. Verleg je focus van de gedachte naar iets waar je wél energie van krijgt: een leuke podcast, je favoriete muziek…

Tip 14.  Plan een piekerkwartier!

Geef jezelf elke week 10 minuten de tijd om alleen maar negatieve gedachten te spuien. Maar let op: gebruik alleen die tijd om er je volle aandacht aan te besteden. Zet al je negatieve gedachten op papier die op dat moment spelen en kijk er kritisch naar. Zo kun je negatieve gedachten en dingen al eerder van je afzetten.

Tip 15. Visualiseer het best case scenario

Wanneer je gevangen zit in doemdenken, ben je vaak gefocust op het allerergste wat er zou kunnen gebeuren, het doemscenario. Je vreest bijvoorbeeld dat je een collega kwetst door voor jezelf op te komen, of je ziet al voor je hoe ze woedend reageert op je opmerking. Misschien stel je je zelfs voor dat je leidinggevende je direct ontslaat. In plaats van het herhalen van het ‘Wat is het ergst mogelijke?’-scenario, kun je jezelf een andere vraag stellen:

‘Wat is het beste wat me kan overkomen?’

Ondanks de spanning die gepaard gaat met voor jezelf opkomen, brengt het talloze voordelen met zich mee. Anders zou het op onze assertiviteitstraining akelig stil zijn. Voor jezelf opkomen zorgt ervoor dat je agenda niet overloopt, voorkomt dat je dagelijks ver boven je 40-urige werkweek uitgaat, helpt je om rust te pakken en voorkomt dat anderen ongebreideld over je grenzen gaan. Je krijgt er meer zelfvertrouwen, meer grip op je agenda, meer succes en een professionelere houding voor terug.

Dit alles door eenvoudigweg eerlijk je mening te geven! Maakt dat het niet aantrekkelijk genoeg om het doemscenario uit je hoofd te zetten en toch te zeggen wat jou op het hart ligt?

Dus, In plaats van vast te zitten in het ‘Wat is het ergst mogelijke?’-patroon, biedt de vraag ‘Wat is het beste wat me kan overkomen?’ een nieuwe en positieve kijk op situaties. Probeer het eens.

Blije man die lachend in de camera kijktKortom: hoe word ik optimistisch?

Het veranderen van je denkwijze kan zoveel invloed hebben op je leven! Of je nu een optimistische mindset wilt ontwikkelen, negatieve gedachten wilt omzetten of gewoon meer positiviteit in je dagelijkse leven wilt ervaren, onze tips en strategieën bieden je hopelijk houvast om dat te bereiken.

Hoe optimistisch worden?

  1. Neem de regie over je leven: doe aan efficiënt timemanagement om stress te verminderen.
  2. Oefen meditatie voor een positieve mindset. Meditatie draagt bij aan een gelukkiger en beter leven.
  3. Maak je eigen positiviteitslijstje. Noteer dagelijks drie dingen waar je dankbaar voor bent.
  4. Kies voor gezonde voeding. Vermijd suikers en transvetten voor stabiele energie en humeur.
  5. Communiceer assertief over jouw wensen en grenzen: wees duidelijk en assertief over wat je wel en niet kunt doen.
  6. Zet je negatieve gedachten op papier – en gooi ze weg. Schrijf negatieve gedachten op en gooi het papier weg voor een positiever zelfbeeld.
  7. Herhaal je negatieve gedachten op een gekke toon. Maak negatieve gedachten belachelijk door ze op een absurde manier hardop te herhalen.
  8. Kom in beweging om negatieve gedachten los te laten: fysieke activiteit helpt los te komen van negatieve gedachten.
  9. Zoek de warmte op (zonder verre vliegreis): warme dingen vasthouden vervangt emotionele warmte door fysieke warmte.
  10. Kom van je plek: verander van omgeving om anders te denken.
  11. Kijk kritisch naar je negatieve gedachten en draai ze om in positieve en realistische gedachten.
  12. Geef je negatieve gedachten een voornaam om ze te identificeren en afstand te nemen.
  13. Blijf oefenen. Oefening baart kunst.
  14. Plan een piekerkwartier in. Lekker ventileren, dan loslaten.
  15. Visualiseer het beste case scenario. Wat is het beste dat kan gebeuren?

Dus, door bewust te kiezen voor positieve gedachten, zelfcompassie te oefenen, en jezelf ruimte te geven om te groeien, kun je die positieve groei mindset ontwikkelen die niet alleen je welzijn verbetert, maar ook je professionele prestaties en persoonlijke relaties positief beïnvloedt!

Hier hulp bij gebruiken? Volg onze training Time Management

We lossen jouw negatieve gedachten niet op. Maar! Voel je je verstrikt in een web van werkstress? Wordt elke dag een worsteling door negatieve gedachten en een chaotische wirwar van taken? We begrijpen het en willen je helpen de controle terug te nemen over je leven!

Stel je voor dat je elke dag begint met een helder plan, waarin je taken moeiteloos aanpakt en successen gevierd worden. De 1-daagse Time Management Training gaat je helpen een werkleven te creëren vol focus.

Wij bieden geen magische oplossingen, maar een bewezen methode om efficiënter te werken, prioriteiten te stellen en stress te verminderen. Leer de kunst van effectief plannen, en vind een positieve mindset die jou door elke uitdaging zal leiden.

Wacht dus niet langer! Geef jezelf de kans om te bloeien en te groeien. Ontdek onze Time Management Training, neem de controle terug over je werk en maak van elke dag een overwinning!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over optimisme

  • Wat betekent het als iemand optimistisch is?

    Optimisme betekent dat iemand een positieve kijk heeft op het leven. Ze geloven dat goede dingen zullen gebeuren en proberen het beste te zien, zelfs in moeilijke situaties.

  • Wat zijn de kenmerken van een optimistische mindset?

    Optimisten focussen op het positieve, zien uitdagingen als kansen, hebben vertrouwen in zichzelf en anderen, en geloven dat ze invloed hebben op hun eigen leven.

  • Is optimisme een waarde?

    Ja, optimisme wordt vaak beschouwd als een positieve waarde. Het helpt mensen veerkrachtiger te zijn en met moeilijkheden om te gaan.

  • Klopt het dat mensen die te laat komen optimistisch zijn?

    Soms wel, omdat optimisten kunnen denken dat ze genoeg tijd hebben voor alles. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met andere factoren, zoals planning en gewoonten.

  • Kun je ook te optimistisch zijn?

    Ja, te veel optimisme zonder realiteitszin kan leiden tot het negeren van mogelijke problemen. Een gebalanceerde kijk is ideaal.

  • Wie zijn meer realistisch pessimisten of optimisten?

    Het is niet zozeer dat één groep meer realistisch is dan de andere. Het hangt eerder af van hoe iemand zijn kijk op de wereld balanceert.

    Sommige mensen vinden dat pessimisten meer voorbereid zijn op mogelijke problemen, terwijl optimisten meer geneigd zijn om positieve mogelijkheden te zien. Realisme kan ergens in het midden liggen, waar je zowel mogelijke uitdagingen als kansen erkent.

  • Hoe kan ik mijn optimisme vergroten of ontwikkelen?

    Probeer je te concentreren op positieve aspecten, wees dankbaar, werk aan oplossingen voor problemen en omring jezelf met optimistische mensen.

  • Welke psychologische en fysieke effecten heeft optimisme?

    Psychologisch kan optimisme leiden tot minder stress en meer veerkracht. Fysiek kan het de gezondheid bevorderen door bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken.

  • Wat is een groeimindset? 

    Een groeimindset is het geloof dat je je intelligentie, geluk en vaardigheden kunt ontwikkelen door inspanning, toewijding en leren van fouten.

  • Wat is een fixed mindset?

    Een fixed mindset is het geloof dat intelligentie, geluk en vaardigheden vastliggen en niet kunnen veranderen, wat kan leiden tot vermijden van uitdagingen.

  • Hoe kan ik omgaan met tegenslagen en obstakels terwijl ik optimistisch blijf?

    Focus op oplossingen, leer van ervaringen, zoek steun bij anderen en herinner jezelf eraan dat tegenslagen tijdelijk zijn.

  • Is er wetenschappelijk bewijs dat optimisme de gezondheid en het welzijn bevordert?

    Ja, studies tonen aan dat optimisten over het algemeen gezondere keuzes maken en een betere mentale gezondheid hebben.

  • Zijn er situaties waarin pessimisme eigenlijk nuttig kan zijn?

    Soms kan voorzichtigheid belangrijk zijn, maar overdreven pessimisme kan het vermogen om kansen te zien belemmeren.

  • Hoe beïnvloedt optimisme relaties met anderen, zoals vriendschappen en romantische relaties?

    Optimisme kan relaties versterken door een positieve sfeer te creëren, conflicten constructief aan te pakken en empathie te tonen.

  • Wat zijn enkele boeken, bronnen of experts die kunnen helpen bij het begrijpen en cultiveren van optimisme?

    Boeken zoals “The Power of Positive Thinking” van Norman Vincent Peale en “Mindset: The New Psychology of Success” van Carol S. Dweck kunnen nuttig zijn. Experts zoals Martin Seligman hebben ook waardevolle inzichten.

  • Hoe kan ik optimistisch blijven in moeilijke tijden?

    Focus op wat je kunt beïnvloeden, zoek steun bij anderen, herinner jezelf aan eerdere successen en probeer positieve aspecten te vinden, hoe klein ook

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog