Jij bent gokverslaafd. Geloof je het niet? Volgens Tristan Harris, oud-Design Ethicus bij Google, is dat wel degelijk zo. Terwijl jij bezig bent die belangrijke aanvraag af te handelen, licht je telefoonscherm weer op. ‘Even snel kijken’. Deze verleidelijke prikkels beantwoorden, zorgt ervoor dat jij je focus verliest én je je verslaving in stand houdt. Er bestaat gelukkig een simpele hack die er in één handomdraai voor zorgt dat jij niet meer afgeleid wordt. Tijd om af te kicken!

We kunnen het, biologisch gezien, niet laten om snel even door Facebook te scrollen op zoek naar nieuwe likes. Van de 150 keer per dag dat we onze telefoon checken (ja, écht zo vaak), krijgen we voortdurend een ‘bom’ aan prikkels binnen die ons brein verslaven. Elke keer dat we ‘even’ op ons schermpje kijken, belonen onze hersenen ons met dopamine; en dat werkt verslavend.

Concentratie verhogen; een strijd tegen prikkels

Dopamine is een stofje in de belonings-en pleziercentra van onze hersenen. Het stelt je niet alleen in staat om beloningskansen te zien maar ook om actie te ondernemen deze op te zoeken. Zodra jouw telefoon dus een keer oplicht, gaan er instant prikkels naar je hersenen om jou aan te sporen je telefoon te checken; dáág concentratie!

concentratie-verhogen-2

Maar maken we dan 150 keer per dag een bewuste keuze om onze telefoon te ontgrendelen om te zien wat we gemist hebben? “Nee,” zegt Tristan Harris, oud-Design Ethicus bij Google. Volgens hem trek je, zodra je je telefoon tevoorschijn haalt, aan een denkbeeldige hendel van een gokautomaat;

“Onze smartphones zijn zó ontworpen dat we niet meer zonder kunnen. Als je de verslavende werking ervan wilt maximaliseren hoef je als technisch ontwerper maar één ding te doen; de actie van een gebruiker koppelen aan een mogelijke beloning. Een gokautomaat dus. Je trekt aan een hendel en ontvangt onmiddellijk een verleidelijke beloning; een prijs… of niets.”

Dit beloningssysteem werkt dus niet alleen bij gokautomaten maar ook bij het kleine apparaatje in onze broekzak. We worden overladen met notificaties en berichten waar potentieel een beloning voor ons in kan zitten; dopamine dus. Beloond worden met een like geeft ons een lekkerder gevoel dan dat jaarverslag afschrijven. Precies de reden waarom je telefoon de grote boosdoener is die ervoor zorgt dat je afgeleid wordt tijdens je werk.

Je smartphone het zwijgen opleggen – beperk je prikkels

Helaas zorgen deze prikkels tijdens je werk ervoor dat je concentratie daalt. Vaak heb je vrij weinig controle over de stortvloed aan meldingen die binnenkomen op je telefoon. Ook al staat je telefoon op stil, je bent je er toch van bewust als een ‘urgente’ melding je scherm opkomt. Omdat vrijwel iedereen met een telefoonverslaving kampt, is het bijna onmogelijk om niet even snel te spieken naar datgeen dat onze aandacht opeist. Voordat je het weet ben je toch weer afgeleid.

Gelukkig is daar iets tegen te doen. Buiten het feit dat je je telefoon buiten je werkplek kunt laten (onpraktisch), of hem volledig uitschakelt (wie doet dat nu?), bestaat er een simpele manier waarmee je de buitenwereld even ‘op pauze’ kunt zetten. – Je kent deze functie waarschijnlijk al van een andere toepassing; AutoModus!

concentratie-verhogen-7

AutoModus – maar dan anders!

Het blijkt niet alleen nuttig om veilig op je bestemming aan te komen, maar het blokkeert ook heel handig eventuele ‘stoorzenders’ die opkomen terwijl jij druk een jaarverslag aan het schrijven bent. Moeiteloos je concentratie verhogen dus! AutoModus kan op 2 manieren een uitermate geschikt hulpmiddel zijn als jij je écht moet focussen:

Concentratie verhogen door verleiding bij jezelf te managen

Je kunt de AutoModus-functie op je telefoon dus gebruiken als een enorm nuttige tool die er voor zorgt dat je je telefoon onbruikbaar maakt. Doelloos surfen is er niet meer bij; AutoModus blokkeert niet alleen je apps, maar je hebt ook geen toegang tot internet. Daardoor wordt je telefoon wel héél saai en is de verleiding om tussendoor naar je telefoon te grijpen veel kleiner.

Concentratie verhogen door prikkels van anderen te managen

En dit is het beste gedeelte van deze hack! Tromgeroffel… hij stuurt automatisch een bericht om je contactpersonen te laten weten dat jij op dit moment écht geen tijd hebt, reuze handig! Zodra iemand met je in contact probeert te komen terwijl jij in een belangrijke meeting zit, zullen zij een automatisch bericht ontvangen.

Handig: je kunt het bericht helemaal personaliseren!  Bang dat je toch iets belangrijks mist? Berichten die verstuurd worden met ‘urgent’ komen wel door, zo ben je in een noodgeval toch te bereiken.

Zo zie je maar; hoe je ook probeert om de verleiding van je telefoon te weerstaan, een belangrijk onderdeel blijkt de mensen om je heen te ‘managen’ zodat jij je kunt focussen.

AutoModus instellen in 2 simpele stappen

Ook heel fijn; in 2 simpele stappen is AutoModus in te stellen. Zorg wel dat je iPhone beschikt over de laatste iOS update. Volg meteen onderstaande stappen en voilà… jij kunt meteen aan de slag.

1. AutoModus personaliseren

 • Ga naar  ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Niet storen’ om je de functie te personaliseren.
 • Tik op ‘Activeer’ om te kiezen uit 3 opties waarin AutoModus geactiveerd kan worden.
 • Kies voor ‘Handmatig.’ Hierdoor kunnen we later door middel van het Bedieningspaneel deze modus inschakelen. Enkel omhoog sliden en je hebt de functie binnen één tik geactiveerd.

concentratie-verhogen-3

Tijdens het autorijden, zal je hem normaal gesproken op ‘Automatisch’ hebben staan of ‘Via Bluetooth in de auto’. Hierdoor wordt de AutoModus automatisch geactiveerd wanneer er beweging wordt gedetecteerd of wanneer er verbinding is met Bluetooth in de auto.

 • Tik op ‘Automatisch antwoord aan’ om te kiezen wie er een automatisch bericht ontvangt. Tik dan op ‘Automatisch antwoord‘ om het bericht dat ze ontvangen aan te passen. Bijvoorbeeld:

“Op dit moment zit ik in een afspraak en heb ik geen toegang tot mijn telefoon. Ontvangen berichten krijg ik pas later te zien, waarna ik er zo spoedig mogelijk op reageer.”

 • Ontvangers van dit bericht krijgen tevens een melding met:

“(Ik ontvang geen meldingen. Als dit belangrijk is, antwoord dan met “urgent” om een melding door te sturen met je oorspronkelijke bericht.)”

concentratie-verhogen-4

Als iemand toch dringend contact probeert op te nemen kan hij de AutoModus dus onderbreken door ‘urgent’ te versturen. Hierdoor krijg je toch meldingen binnen. Dit geldt ook als dezelfde persoon twee maal binnen drie minuten je probeert te bellen. Op deze manier blijf je toch bereikbaar voor noodgevallen.

2. AutoModus activeren

Voeg AutoModus nu toe aan je bedieningspaneel. Dan heb je altijd eenvoudig toegang om hem snel handmatig te activeren.

 • Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Bedieningspaneel’. Tik op ‘Pas regelaars aan’ en erna op concentratie-verhogen-5 naast ‘Niet storen tijdens autorijden‘ om deze toe te voegen.
 • Je kunt nu omhoog vegen vanaf de onderkant van het scherm en tikken op concentratie-verhogen-6  om de functie in of uit te schakelen.

concentratie-verhogen-9

Ook goed om te weten

 • Je kunt de optie ‘Gepland’ gebruiken door een vaste tijd in te stellen wanneer AutoModus actief is. Zo kun je heel simpel instellen dat je vanaf 9.00 tot de lunch niet gestoord wil worden.
 • Toch bang dat die belangrijke cliënt je niet kan bereiken? Door hem toe te voegen bij ‘Favorieten’ komen zijn meldingen toch bij je binnen. (Wel even ‘Sta oproepen toe van’ aanpassen bij de AutoModus-instellingen.)
 • Nadat AutoModus is geactiveerd zal je telefoon stil blijven, je scherm zwart en ontvang je geen notificaties meer. Noodmeldingen, timers en wekkers kunnen wel afgaan.

Enorm handig dus, die AutoModus! Even instellen en je kunt meteen aan de slag. Het voordeel is dat je je kunt concentreren zonder de afleiding van je telefoon, maar dat je niet helemáál onbereikbaar bent in noodgevallen. Even doorknallen aan die jaarcijfers wordt zo veel makkelijker zonder dat je telefoon je constant eraan herinnert dat je dit weekend nog een borrel hebt.

Bewust omgaan met prikkels is key

Kortom, doordat de enorme overvloed aan prikkels onze concentratie verlaagt, is het verstandig om bewust om te gaan met je telefoon. Of je nu op je werkplek bent of in de auto zit; je telefoon is bijna altijd binnen handbereik. Elke keer dat je scherm oplicht zou je zo maar een beloning kunnen ontvangen; de gokautomaat vol prikkels staat nooit stil. AutoModus kan gelukkig een geweldige tool zijn om je van je verslaving af te helpen.

Door bewust periodes in te plannen waarin je niet bereikbaar bent, kun je niet alleen je concentratie verhogen, maar creëer je ook rust in je hoofd.

Meer leren?

Wil je meer leren over concentratie en beter je tijd leren indelen? Volg onze training Time management – en leer alles in 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog