Zodra je veel informatie voor je kiezen krijgt is het van belang dat jij je kunt concentreren. Je hoeft je hiervoor niet in allerlei bochten te wringen; zet gewoon je koptelefoon op en luister naar binaural beats! Geluid heeft namelijk invloed op je breingolven én die hebben weer invloed op jouw functioneren. Wij vertellen je hoe het werkt en stelden een playlist voor je samen!

Concentratie verhogen? Zorg voor Alfa golven

Onze hersenen produceren zelf elke dag ontelbare elektrische ‘schokjes’. Deze schokjes variëren gedurende de dag. Zodra je slaapt, actief bent, of stress ervaart, verandert de frequentie van deze ‘schokjes’ mee. Hierbij hebben licht en geluid een grote invloed.

De ‘schokjes’ worden gevormd door neuronen in de hersenen. Wanneer groepen neuronen actief zijn, kunnen ze gemeten en vastgelegd worden. Het ritme dat vervolgens te zien is, wordt ‘hersengolven’ genoemd. We ervaren verschillende van deze hersengolven per dag:

  • Delta golven (0-4 Hz) – Deze golven zijn het sterkst aanwezig in diepe slaap. Het niet goed kunnen bereiken van deze golven kan er voor zorgen dat je een slechte nachtrust hebt en niet uitgerust wakker wordt.
  • Theta golven (4-8 Hz) – Je ervaart deze golven meestal tijdens je REM-slaap; de lichte fase tijdens je slaap waarin je vaak droomt. Theta golven zijn verbonden met het opslaan van herinneringen in het lange termijn geheugen. Ze prikkelen het hersengebied waar creativiteit, inspiratie en beeldend denken hun oorsprong vinden.
  • Alfa golven (8-14 Hz) – Studeren, leren of concentreren; alfa golven zorgen ervoor dat je sneller informatie kunt opnemen en verwerken. Ze zijn ook te meten wanneer je dagdroomt of visualiseert. Wil je je concentratie verhogen; dan is dit de frequentie die je wilt bereiken.
  • Bèta Golven (14-38 Hz) – Zodra je hersenen Bèta golven aanmaken, ben je meestal bezig je normale taken uit te voeren, zoals autorijden of praten. Ze zijn van groot belang zodra je gericht een taak wilt uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat je logisch denkt en concrete problemen kunt oplossen.

Hersengolven hebben dus een grote invloed op ons functioneren. Ons brein reageert op de frequenties die neuronen ontvangen, zou het dan niet handig zijn als we deze zouden kunnen beïnvloeden? Dat is in zekere zin mogelijk:

Licht en geluid kunnen onze hersenen namelijk zó beïnvloeden dat we andere hersengolven gaan aanmaken zodra we een bepaald soort trilling waarnemen. Deze trilling wordt ook wel een ‘binaural beat’ genoemd. Door middel van deze binaural beats zou het mogelijk kunnen zijn ons brein te beïnvloeden. Een Duitse onderzoeker dacht hier net zo over:

anti stress muziek

Je concentratie verhogen door ‘spooktrillingen’?

Geluiden die je normaal gesproken waarneemt hoor je met beiden oren. Ook als je één oor afdekt, hoor je het geluid nog steeds met het andere oor. Een geluid dat je waar kunt nemen met maar één oor heet ‘monaural’. Heinrich Wilhelm Dove dacht dat er meer achter zat en besloot dit verder te onderzoeken.

Door middel van een stemvork kon hij het verschil in geluid waarnemen. Zodra de toonhoogte een klein beetje begon af te zwakken, merkte hij op dat de geluidsgolven met elkaar begonnen te interfereren. Hij dacht hiermee iets op het spoor te zijn maar had moeite dit verder aan te tonen.

Pas toen Gerald Oster in 1973 de studie ‘Auditory Beats in the Brain’ publiceerde, kreeg het onderwerp meer aandacht. Hij toonde aan dat niet alleen het brein twee aparte trillingen waarnam (binaural), het produceerde zelf een derde! Deze ‘spooktrilling’ bleek zelfs iets te doen met onze hersenen;

Zodra jouw linkeroor een trilling hoort van bijvoorbeeld 300 Hz en je rechteroor een trilling waarneemt van 320 Hz maken je hersenen zelf een derde trilling’ aan met het resterende verschil; 20 Hz.

Ongeacht in welke frequentie je deze trillingen hoort, je hersenen passen zich dus aan; ze gaan mee “vibreren”. Deze Frequentie Following Respons (FFR) kan bepaalde hersengebieden veranderen zodra het een andere frequentie oppikt. Zodra jij luistert naar muziek met een hogere trilling, zou er een verschil moeten optreden in de werking van je brein.

Doordat binaural beats ook uit deze trillingen bestaan, zou het beluisteren van deze ‘schokjes’ ook iets teweeg moeten brengen. Het Brain-Computer Interface Laboratory in Nakhorn Pathom, Thailand besloot dit in juni 2017 te onderzoeken;

Het bleek niet alleen dat de frequenties in binaural beats andere hersengebieden konden activeren; je kunt zelfs je concentratie verhogen!

Concentratie verhogen = dopamine verhogen!

Concentratie blijkt afhankelijk te zijn van een groot aantal cognitieve processen in onze hersenen. Hierbij speelt het stofje dopamine een grote rol. In theorie zou het dus kunnen zijn dat als we het stofje dopamine meer zouden aanmaken, we minder moeite zouden hebben met onze concentratie.

Uit de studie die Brain-Computer Interface Laboratory deed, bleek dat we meer dopamine aanmaken zodra je naar binaural beats zou luisteren. In hun onderzoek testten ze meerdere proefpersonen terwijl ze luisterden naar deze trillingen. Na afloop bleek er niet alleen een verandering te zijn opgetreden in hun stemming, hun concentratie bleek beter te zijn doordat bepaalde delen in hun hersenen geprikkeld waren.

Binaural beats blijken dus ons dopamine-level te verhogen, wat er weer voor zorgt dat je je beter kunt concentreren. Kun jij wel wat meer focus gebruiken voor het lezen van die jaarcijfers? Je hebt slechts een koptelefoon nodig en binnen 20 minuten heb jij je concentratie terug.

In 3 simpele stappen zelf je concentratie verhogen

Op je werk er voor zorgen dat je je kunt focussen? Je hoeft geen ingewikkelde dingen te ondernemen vlak voor het lezen van die jaarstukken. Het beluisteren van binaural beats kunnen je helpen je focus te vinden. Zet alvast deze afspeellijst op en doorloop onderstaande 3 stappen; zo ben jij in no-time weer geconcentreerd!

1. Creëer ruimte

Als jouw werkzaamheden je de ruimte geven om een koptelefoon te dragen is dat ideaal. Zorg ervoor dat je 15 tot 20 minuten een focusblok in last waarin je, terwijl je werkt, luistert naar binaural beats. Zo verspil je geen onnodige tijd en verhoog je toch je concentratie.

2. Zorg dat het geluid tot zijn recht komt

Binaural beats werken alleen als je de juiste koptelefoon draagt. De verschillende geluiden komen namelijk alleen goed binnen zodra je over stereo beschikt. Koptelefoons die over noise-cancelling beschikken, laten de binaural beats nog beter tot hun recht komen. Let daarnaast ook op het volume. De binaural beats gaan niet beter werken zodra ze hard uit je koptelefoon blèren. Een zacht, aangenaam volume does the trick.

3. Kies de juiste frequentie

Aangezien verschillende frequenties zorgen voor andere breingolven, is het van belang dat je de juiste binaural beats kiest. Ben je snel afgeleid en heb je meer focus nodig, zorg er dan voor dat je een binaural beat kiest waarbij de Alfa-golven gestimuleerd worden. Op deze manier kun al je behoeften voorzien met een eigen binaural beat.

concentratie verhogen

Nu jij een verhoogde concentratie hebt, moet je deze benutten. Door de alfagolven heb je ervoor gezorgd dat je brein sneller informatie kan opnemen en verwerken. Zo wordt door die stapel jaarverslagen heen spitten een makkie.

Luister naar onze binaural beats playlist!

Benut je verhoogde concentratie: lees en verwerk

Het is van belang dat je nu ook daadwerkelijk die overload aan informatie tot je kunt nemen en het ook verwerkt. Dit doe je door middel van snellezen en gebruik te maken van mindmapping;

Snellezen

Snellezen helpt je door die berg leeswerk heen, en dat in de helft van de tijd! Je kunt eenvoudig leren snellezen en dit ook trainen, let hierbij wel op dat je het goed aanleert. Veel populaire snelleestechnieken helpen je namelijk wel sneller te lezen, maar zorgen er niet voor dat er daadwerkelijk ook nog iets van de tekst blijft hangen.

Het begrijpen van een tekst is namelijk een van de belangrijkste factoren bij het onder de knie krijgen van snellezen. Daarnaast is het belangrijk dat je leert hoe je een tekst kunt scannen en hoe je je ogen begeleidt tijdens het lezen. Je kunt hier meer te weten komen over snellezen, of leer het in onze 1-daagse cursus!

Mindmappen

Nu moet je nog zorgen dat je de informatie ook daadwerkelijk kunt verwerken. Zit je jaarverslag vol complexe informatie? Help je brein door het overzichtelijk te maken in een mindmap. Hierdoor kun je alle informatie rondom het verslag onderverdelen in subcategorieën en thema’s.

Je brein verwerkt informatie namelijk niet in een netjes, overzichtelijk lijstje. Het verbindt verschillende stukken informatie rommelig aan elkaar door middel van vertakkingen. Door gebruik te maken van een mindmap maak je het je brein dus makkelijk.

concentratie verhogen

Een hoop droge informatie verwerken blijkt niet zo moeilijk; zorg er eerst voor dat je concentratie op niveau is, dit kun je heel makkelijk doen door het beluisteren van binaural beats. Door daarna je snelleestechnieken toe te passen kom je sneller door de stof heen. Mindmapping zorgt voor ‘the cherry on top’ door je te helpen deze informatie overzichtelijk te verwerken.

Meer weten? | Cursus Snellezen

Geïnteresseerd geraakt in snellezen en mindmappen? Wie bieden een uitstekende cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen’ aan waarin je leert hoe je beiden onder de knie krijgt, en dat maar in 1 dag!

Mocht je nou allemaal heel interessant vinden, dan raden we je zeker aan om ons ook op Instagram te volgen. Daar ontvang je haast dagelijks korte, eenvoudige tips op het gebied van productiviteit of concentratie. Leuk om ook een kijkje achter de Tijdwinst-schermen te krijgen? Volg dan ook zeker Björn; hét mastermind achter alles dat ook maar met productiviteit en persoonlijke effectiviteit te maken heeft.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog