We schijnen de aandachtsspanne van een goudvis te hebben tegenwoordig. Zo’n 8 seconden. Daardoor worden we tijdens korte taken al gauw afgeleid, én houden we grote projecten zo lastig vol. Al snel is je hoofd en motivatie alweer ergens anders. Bij het volgende, het meer dringende of meer interessante. Dit is hoe we onze aandachtsspanne erbij houden, zoals topsporters dat doen.

Het Cocktail Party Effect is wat je wil

Zo noemen wetenschappers het. Het “Cocktail Party Effect” is wat in de psychologie officieel “selectieve aandacht” heet. De spannende naam is vernoemd naar het moment waarop je op een feestje staat te praten met iemand, en je brein automatisch al het andere geluid en afleiding naar de achtergrond doet verdwijnen. Er gebeurt en klinkt vanalles om je heen, maar toch kun je je aandacht helemaal richten op je gesprekspartner en wat hij of zij je vertelt.

Die selectieve aandacht helpt je om alles buiten te sluiten dat je nu niet nodig hebt voor wat je op dat moment belangrijk vindt. Het gesprek.

In andere onderzoeken wordt het ook wel “banner blindheid” genoemd, gebaseerd op de manier waarop we over het web browsen. Als we online lezen zien we niet eens meer welke advertenties er allemaal om de tekst heen zweven. Ons brein heeft ze weggefilterd, onze aandacht is ‘geselecteerd’. Gericht op één ding.

aandachtsspanne verbeter je met het cocktail party effect

Hoe je je selectieve aandacht ‘aan’ zet

Je selectieve aandacht richten op wat er toe doet – belangrijk denkwerk verrichten of je focussen op je carrière bijvoorbeeld – en de rest buiten beschouwing laten – onbelangrijke neven projecten of futiele taken die je collega je toeschuift, terwijl jij met het echte werk bezig wil zijn bijvoorbeeld – is wat het verschil maakt in jouw aandachtsspanne.

Hoe je dat doet, is eigenlijk heel simpel, zoals je hier al eerder kon lezen:

  1. Block tijd voor aandachtstaken. – Een uur leestijd per dag om echt door jouw boekenlijst heen te komen bijvoorbeeld.
  2. Zorg voor minimale afleiding. – Door je af te zonderen tijdens die geblockte tijd. Niet alleen van je collega’s of koters, maar ook van andere (digitale) afleidingsbronnen zoals je telefoon en social media.
  3. Ga ervoor. – Pak de tijd die je reserveerde, en duik even helemaal in jouw taak of project met volle focus. Doe je leeswerk, analyseer, doe het heldere denkwerk, om echt te leren en ontwikkelen. Om echt vooruit te komen met wat je doet. Het echte werk.

Dat moet lukken, als je je toewijdt aan deze 3 stappen. Hiermee kun je die beruchte kortere aandachtsspanne dan een goudvis tegengaan, op de korte termijn. De aandachtsspanne van mensen tijdens zo’n taken is namelijk niet meer dan 8 seconden – en inmiddels korter zelfs, zo blijkt – doordat er binnen die tijd wel weer een afleiding plaatsvindt. Zo wordt onze aandachtsspanne telkens weer een seconde korter. Niet echt secondes die we kunnen missen.

Minimaliseer dus vooral alle afleiding en maximaliseer je focus, door bovenstaand advies op te volgen. Gewoon doen.

Misschien doe je het zelfs al, maar ben je achter het volgende probleem gekomen. Onze aandachtsspanne hapert niet alleen op korte termijn – binnen die 8 seconden – maar minsten zozeer op de lange termijn.

aandachtsspanne. hoe je selectieve aandacht aan zet

Hoe je je selectieve aandacht vasthoudt

Terug naar die leeslijst. Al die boeken die je persoonlijke ontwikkeling, leven en carrière ten goede moeten komen. Hij wordt alleen maar langer, terwijl jij telkens weer vastloopt met volhouden. Ja, misschien ben je al op het punt dat je dat halfuur per dag geblockt hebt om erdoorheen te komen, maar je merkt na een tijdje dat het halfuur geskipt wordt. Dat je best even een dag kan overslaan. Omdat vandaag gewoon even niet goed uitkomt.

Je hebt ook zoveel andere dingen te doen. Interessantere dingen. Dringendere dingen. Of gewoon dingen die uiteindelijk een ideaal excuus voor jou vormen om je niet (meer) aan die geblockte afleidingsvrije toegewijde zone te begeven. Iets dat plaatsvindt na een paar weken tot – als je best een bikkel bent – een paar maanden.

Heel normaal, hoor.

Onze aandachtsspanne op lange termijn heeft namelijk een veel grotere vijand dan afleiding: verveling

Verveling – de vijand van aandacht (en resultaat)

Het was James Clear, auteur van de The New York Times bestseller “Atomic Habits”, die een professioneel coach van atleten en Olympiërs vroeg hoe zij tot zulke uitzonderlijke resultaten komen.

Hij kreeg het antwoord dat hij wel zo’n beetje verwachtte – “genen, geluk, talent…” – maar daarop volgde een factor in de rij die hij niet zag aankomen.

“Op een bepaald punt komt het erop neer of iemand de verveling van elke dag, elke keer dezelfde oefeningen opnieuw en opnieuw uitvoeren, aankan.”

Even tussentijds samengevat:

  • Het is afleiding die je aandachtsspanne onderuit haalt.
  • Het is selectieve aandacht die je focus terugbrengt.
  • Het is herhaalde selectieve aandacht waardoor je resultaten boekt.
  • Het is verveling die herhaling onderuit haalt.

En afhaken van je herhaalde selectieve aandacht door verveling is zonde. Want blijf je echt volhouden met dat halfuur leestijd per dag, dan kun je echt met gemak tientallen boeken per jaar uitlezen. Hapert je toewijding en aandacht op termijn, dan zal de leeslijst nooit korter worden.

Iets dat geldt voor elke taak die je met aandacht doet.

Aandacht volhouden – is wat écht werkt

Herhaling en aandacht volhouden is uiteindelijk de sleutel tot succes. Niet die ene keer dat het je wonderbaarlijk genoeg gelukt is om een uur afleidingsvrije focustijd in te plannen. Heel goed begin, maar het verschil maak je pas wanneer je dit elke week zou lukken. Week na week na week.

Zelfs zodra de verveling is ingetreden. Zodra toewijding en interesse omslaat in gewoonte en routine. Het moment dat je breekt met die gewoonte van geblockte tijd voor selectieve aandacht.

Dát is het moment waarop je het verschil kunt maken in je aandachtsspanne. Door het moment te herkennen. Door te erkennen dat het menselijk is om verveeld te raken door herhaling, en verleid te worden van de gebaande paden te zwalken omdat er zoveel andere nieuwe taken en projecten op je liggen te wachten.

Door op dat moment te beseffen dat je afwijkt van de paden die je naar echt resultaat leiden. Het pad dat je richting het einde van die leeslijst brengt, waardoor je écht iets leert. Het pad dat je richting meer succes in je carrière of richting het einde van de eeuwige projectenlijst in je werk brengt.

Weet je dat moment van zwakte in je langetermijn aandachtsspanne te herkennen, en het om te draaien naar “nee, niet afhaken nu, alleen herhaling levert resultaat”, dán ben je een echte professional. 

Herhaal en houd vol – als een professional

Een topsporter van niveau, die nog eens 1000 uur aan wedstrijdmateriaal bekijkt wanneer hij er al 500 uur op heeft zitten, om de speltechniek te perfectioneren. Die nog eens 150 keer op doel schiet, zodra hij er al 100 keer op heeft zitten. Omdat herhaling loont, door blijvende selectieve aandacht.

Kijk maar naar de praktijk. Het is herhaling en routine die Ronaldo naar de top brachten. Niet afleiding en versnippering. Collega top-voetballer Wayne Rooney onthulde:

“Elke wedstrijd, voordat het team richting warming up gaat, doorloopt hij (Ronaldo, red.) dezelfde routine.”

Krijg je dat voor elkaar – selectieve aandacht (zonder afleiding) en herhaling van die routine (zonder verveling) – dán zit je op de weg naar succes. Krijg je die boeken eindelijk wél gelezen. Krijg je dat grote project wél van de grond. Krijg je wél voor elkaar wat je voor elkaar wil krijgen.

Met aandacht. Met resultaat.

aandachtsspanne verbeteren. herhaal herhaal

Nog meer focus? Volg de cursus snellezen en geheugentechnieken

In één dag leer je in onze cursus snellen en geheugentechnieken hoe je slim omgaat met alle informatie die het dagelijks (werk)leven je oplevert. Je leert snellezen én onthouden wat je leest door bewezen geheugentechnieken. Daarnaast leer je routines te bouwen die jou zullen helpen om meer te bereiken in minder tijd. Ons motto.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog