Slecht in communiceren, hoe bedoel je?! Jij kletst de hele dag door en babbelt erop los. Toch wil dit niet zeggen dat je een fijne gesprekspartner bent. Leer daarom deze 4 communicatietechnieken kennen en ontdek hoe je er beter in wordt. Dat zal niet alleen je communicatie skills ten goede komen, maar ook je (werk)relaties.

Moderne communicatietechnieken voor moderne kenniswerkers — 4 stuks

Wist jij dat we gemiddeld zo’n 15.000 woorden per dag gebruiken? (En nee, niet alleen vrouwen). Dit cijfer varieert natuurlijk per persoon en kan voor de stille introvert 500 woorden per dag inhouden, terwijl zijn extraverte broertje er maar liefst 50.000 woorden op loslaat.

Hoe dan ook, we kletsen erop los. Het is dan ook eigenlijk raar dat dat communiceren ons niet altijd goed afgaat. We luisteren bijvoorbeeld niet goed, gebruiken verkeerde lichaamstaal of spreken te snel. Tijd om daar iets aan te doen! Werk aan onderstaande communicatietechnieken om je verbale én non-verbale communicatie naar een hoger niveau te tillen.

1. Correct luisteren

Niets moeilijk aan, toch? Toch blijkt dat we belabberde luisteraars zijn: vaak zijn we vooral met onszelf bezig — ‘hoe ga ik hierop reageren’, ‘wat vind ik hiervan’, ‘dat is mij ook overkomen!’ En vaak onderbreken we het verhaal van de ander hier zelfs mee! We delen onze eigen anekdote, onze eigen ervaring of eigen voorbeeld. Tamelijk irritant en een ware no go wanneer het op communicatietechnieken aankomt.

Leer daarom juist luisteren: hoor écht wat de ander zegt en vraag erop door. Probeer het verhaal va de ander te doorgronden in plaats van het naar jezelf toe te trekken. Hier enkele artikelen die jou vertellen hoe je dat goed doet:

Wist je dat: we vinden mensen die aandachtig naar ons verhaal luisteren goede gesprekspartners! Zonder dus één woord te zeggen, kun je jouw communicatietechnieken naar een hoger niveau tillen — en dat door slechts te luisteren!

twee vrouwen aan tafel met kopjes drinken een luisterd de ander praat

2. Correcte non verbale communicatie

Bewust en onbewust communiceer je met je lichaam. Wanneer dit niet overeenkomt met je boodschap kan dit voor miscommunicatie zorgen. Een juiste lichaamstaal kan daarentegen je boodschap kracht bijzetten en het overdragen van je boodschap vergemakkelijken.

  • Je armen over elkaar vouwen zorgt bijvoorbeeld voor een gesloten houding. Het kan aantonen dat je niet openstaat voor de ander zijn verhaal of vraag. Je handen daarentegen open naast je neerleggen geeft een open, meer geïnteresseerde houding aan.
  • Zo kun je ook aan de voeten van iemand aflezen of hij geïnteresseerd is in jou(w gesprek): wijzen ze naar de deur, naar jou of naar een andere gesprekspartner? Dit kan signaleren dat hij of zij liever ‘wegloopt’ of liever met de ander praat.
  • Een dan oogcontact: telkens wegkijken kan erop wijzen dat je onzeker of verlegen bent of niet geïnteresseerd bent in het verhaal van je gesprekspartner. Werk er daarom aan: kijk je gesprekspartner aan als je tegen hem of haar praat (maar voorkom staren!).

Meer over lichaamstaal en -houding lees je in deze artikelen:

3. Correct stemgebruik

Spreek te zacht en mensen zullen je boodschap misschien niet horen. Spreek te luid en je loopt het risico agressief over te komen. Hoe je iets zegt is daarom net zo belangrijk als wat je zegt. Focus daarom ook op juist stemgebruik, wil je jouw gesprekstechnieken verbeteren:

  • Spreek met een iets lagere stem. En dat hoef je niet te forceren; daarvoor gebruik je jouw borst- of buik-stem. Dat komt vele malen aangenamer over dan wanneer je jouw keel- of neusstem gebruikt.
  • Het het geluid ook zacht en warm, in plaats van je stem te laten trillen. Door een goede houding aan te nemen en op je ademhaling te laten, gaat dat haast vanzelf.
  • Let op je spreeksnelheid: spreek niet te snel en laat voldoende pauzes tussen je zinnen vallen.
  • … en op je spreekvolume: lekker bedeesd en niet te luid. Wanneer je iets zachter spreekt, dwing je mensen goed naar je woorden te luisteren.
  • Voeg ritme toe. In plaats van monotoon je zinnen af te raffelen, laat je jouw emoties doorschemeren en rond je zinnen netjes af.

Artikelen die je verder helpen hiermee:

2 mannnen 2 vrouwen met galzen drinken in de hand aan rond tafeltje met eten in het midden om te delen.

4. Correcte inhoud

We klagen maar wat graag en het is dan ook verleidelijk om stiltes op te vullen met een ‘bah-wat-een-weer’. Let daarop, want niemand houdt van klagers en doemdenkers. Beter leer je positievere koetjes en kalfjes gebruiken.

En ja, dat kun je vervelend vinden. Zeker wanneer je introvert bent, kies je jouw woorden zorgvuldig en geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een diepgaander gesprek. Toch is small talk één van de belangrijke communicatietechnieken. Oefen het daarom desnoods en ga eens dat gesprek in de kantine of op de netwerkborrel aan.

Kijk hier eens naar:

Kortom: 4 communicatietechnieken om (beter) op te letten

Ga eens aan de slag met deze vier punten en train je gespreks-spier. Probeer ze eens uit op je collega of op je partner en merk op waar je tegenaan loopt. Vind je het bijvoorbeeld lastig om aandachtig te luisteren en trek je het gesprek steeds naar jezelf toe? Of merk je dat jouw lichaamstaal niet helemaal overeenkomt met jouw boodschap? Tijd om eraan te werken!

Want wat je uiteindelijk wilt, is:

  1. Correct luisteren
  2. Correcte non verbale communicatie
  3. Correct stemgebruik
  4. Correcte inhoud

vrouw met hoofddoek samen in gesprek met ander vrouw aan tafeltje

Meer communicatietechnieken leren?

Check dan eens deze artikelen, boordevol praktische gesprekstechnieken voorbeelden!

Mensen vroegen ook

Welke communicatie technieken zijn er?

Er bestaan tal van manieren en methodes om een gesprek te voeren, een klant over te halen of je zegje te doen. Misschien ken je de volgende communicatietechnieken wel uit de sales- of marketing branche:

  • ‘What – so what – now what?’
  • ‘Why – how – what’
  • ‘Steel-manning’
  • ‘Eli5’
  • ‘BYAF‘
  • ‘Problem – solution – benefit’
  • ‘Omdat’
  • ‘Conversational threading’
  • ‘Wij’

Tijdwinst.com zal bovenstaande technieken in de nabije toekomst stuk voor stuk uitwerken in artikelen zodat jij nóg meer te weten komt over alle gesprekstechnieken die er zijn.

Wie zijn wij? | Training Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog