Bij assertiviteit wordt het eerst gedacht aan houding, stem en communicatie. Minder bekend is dat je ook met kleding kunt werken aan je zelfvertrouwen. Kleding is als het ware jouw omhulsel dat ervoor zorgt dat jouw innerlijke verandering ook aan de buitenkant zichtbaar wordt. Uiteindelijk is het de combinatie van innerlijk en uiterlijk die zorgt voor een geloofwaardige indruk. Zo zet je het in voor meer zelfvertrouwen.

Bij assertiviteit is het belangrijk dat je zowel leert verbaal je grenzen aan te geven als non verbaal te laten zien dat je een persoon bent die niet over zich heen laat lopen. Jouw non verbale indruk is namelijk het eerste dat mensen zien, 93% van onze communicatie gebeurd non verbaal. Onder non verbaal horen uiteraard: houding, hoe je loopt, welke handdruk je geeft en hoe je kijkt en welke gebaren je maakt. Wat echter dikwijls vergeten wordt is het aspect kleding. Jammer, want ook daarmee kun je jouw zelfvertrouwen verhogen.

Vergeet dus het zoveelste ‘hoe-wordt-ik-zelfverzekerder’-boek of andere zelfhulpboeken; zelfvertrouwen vergroot je door je kledingkast in te duiken:

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen? Kleding is je identiteit en het antwoord!

Kleding is onderdeel van je identiteit en laat daarmee zien wie jij bent. Identiteit wordt gevormd door de cultuur waarbij je hoort, het gezin waarin je opgroeit, de plek die je inneemt op school en (sport)clubs of bijvoorbeeld de vrienden die je hebt. Identiteit ontwikkelt zich in de jaren en bestaat voor een groot deel uit karaktereigenschappen die je maken tot wie je bent.

Wellicht kun je je voorstellen dat iemand met introverte karaktereigenschappen zich minder uitbundig zal kleden dan iemand die meer extravert is. Deze voorbeelden betreffen verder geen oordeel, want hoe je je kleedt is goed, het gaat namelijk om wie jij bent en wilt zijn. Belangrijk is te beseffen dat je je identiteit met kleding ondersteunt en deze dus kunt beïnvloeden. 

Vergroot je zelfvertrouwen1

Waarom kleding belangrijk is bij weinig zelfvertrouwen

Omdat kleding onderdeel is van je identiteit, kun je je wel voorstellen dat wanneer je je ontwikkelt in de jaren je identiteit met je mee ontwikkelt. Met dat in het achterhoofd kun je ook voorstellen dat wanneer je een assertiviteitstraining hebt gevolgd en je je kledingstijl niet aanpast, je aan de buitenkant (non verbaal) nog steeds wordt gezien als dezelfde persoon.

Je zal dus veel harder moeten werken om te laten zien dat je bent veranderd dan wanneer je in staat bent je kledingstijl aan te passen aan je nieuwe ik. En dat hoeven heus geen rigoureuze veranderingen te zijn; met wat simpele aanpassingen kun jij jouw nieuwe ik ook aan de buitenwereld laten zien.

Zie kleding als onderdeel van een tool, een spel waarvan jij (alleen) de spelregels kent.

Wanneer jij het spel van beïnvloeden van je uitstraling met kleding kent, kun jij voor iedere situatie de juiste kleding keuzes maken. Bovendien zullen mensen complimenten maken wanneer ze je ineens opmerken doordat je je anders bent gaan kleden. Het krijgen van complimenten is belangrijk voor het zelfvertrouwen en draagt op zijn beurt bij aan assertief gedrag.

Hoe je je voelt van binnen heeft effect op wat je uitstraalt aan de buitenkant, anderzijds werkt het ook andersom: wanneer je gecomplementeerd wordt over je buitenkant dan zul je ervaren dat dit doorwerkt op je innerlijke gemoedstoestand. Door aan je uitstraling te werken is er sprake van een win-win situatie.

Hoe verbeter je jezelf op een positieve manier door middel van kleding? 4 kledingtips

Ok, je weet nu meer over het belang van kleding op je non verbale uitstraling en het effect ervan op je innerlijk. Om assertiviteit toe te voegen aan je uitstraling, is kleding de meest effectieve tool. Kleding is bovendien makkelijker te veranderen/aan te passen dan karaktereigenschappen. Gedragsverandering is het lastigste dat er is, ingesleten patronen verander je niet zo maar terwijl kleding een tool is waarmee je het veranderingsproces kunt ondersteunen.

We bespreken de verschillende elementen van kleding, dat zijn: kleur, materiaal, vorm en contrast zodat je inzicht krijgt in hoe belangrijk kleding is en dat je kunt spelen met deze verschillende elementen om het gewenste resultaat te krijgen.

Kortom: 4 kledingtips om zelfvertrouwen te vergroten:

Beken kleur

Over kleur is al veel geschreven en ook onderzoek naar gedaan. In de marketing en reclame wordt altijd gebruik gemaakt van kleur. Waaraan herkennen we in een winkel een actie? Exact aan de kleur oranje. Iedere kleur heeft zo zijn betekenis en beïnvloedt onbewust de mening of gedachten van mensen. Kleurenkunde is dan ook een echt vakgebied waar zelfs trainingen en workshops in worden gegeven.

Kleur is dus een middel om je assertiviteit en zelfvertrouwen mee te verhogen.

Zo kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat wanneer je volledig in het grijs gekleed bent je onopvallend zult zijn voor de ander. De uitdrukking als een grijze muis is immers niet positief bedoeld.

Nu hoeft heus niet iedereen zich in het rood te presenteren want dat is weer het andere uiterste. Er zijn voldoende kleuren om meer zichtbaar te zijn en assertiviteit uit te stralen. Turquoise, lila of paars zijn uitermate geschikt als kleur voor een top of overhemd en combineren goed met grijs, donkerblauw of zwart.

Vergroot je zelfvertrouwen1

Kies je materiaal

Materialen zijn de stoffen waarvan kleding is gemaakt en is een ander element om mee te spelen. Je hebt bijvoorbeeld glanzende en matte stoffen, ruwe en gladde, zachte en stevige. Noem maar op.

Zachte aaibare stoffen komen toch minder assertief over dan kleding gemaakt van stevige materialen.

Een jasje met een harige structuur komt zachter en liever over dan een jasje van katoen of wol. Een trui of een overhemd is ook een verschil in beleving. Een trui is vaak gebreid, zacht, valt losjes om het lichaam en definieert de schouders niet. Terwijl een overhemd gemaakt is van katoen en daardoor steviger oogt, ook de kraag draagt daaraan bij. Het materiaal is dus ook erg van invloed op de vorm van het kledingstuk.

Bedenk dus wat je wil uitstralen en houd niet alleen rekening met de kleur, maar ook met de stof en het materiaal. Ben jij een aaibaar typje of toch een leren-jasjes-persoon?

Speel met vorm

Kleding met een duidelijke vorm straalt meer dominantie en assertiviteit uit dan vormloze en wijde kleding.

Een jasje met een rechte mouwinzet heeft bijvoorbeeld een heel ander (onbewust) communicatie effect dan een jasje met een lage mouwinzet. Een jasje met een rechte mouwinzet versterkt een krachtige uitstraling doordat de schouders als het ware gerecht worden. Een jasje met een lage mouwinzet benadrukt eerder afhangende schouders en oogt minder daadkrachtig.

Ook in het bedenken van logo’s speet vormen taal een belangrijke rol en is op zijn beurt weer onderdeel van branding. De vorm van kleding is dus ook onderdeel van jouw personal branding en dus een fantastische manier om je zelfvertrouwen te vergroten.

Vergroot je zelfvertrouwen1

Ga je voor contrast?

Contrast is het laatste element waarmee je kunt spelen om je assertiviteit te beïnvloeden. Wat bedoelen we daarmee? Nou, het hoogste contrast in kleding is de combinatie van zwart en wit, dus bijvoorbeeld een wit overhemd met een zwart colbert. Een kledingcombinatie met een hoog contrast geeft een autoritaire dominante look. Zeer geschikt voor een situatie waarin snel knopen moeten worden doorgehakt.

Ook op een podium kan een hoog contrast prettig zijn omdat de afstand tot het publiek groter is. Welk contrast geschikt is, hangt af van je natuurlijke uitstraling (verschil tussen huidskleur, haarkleur en oogkleur), doelen en ambities. Met de mate van contrast kun je dus ook spelen om jouw non verbale uitstraling te beïnvloeden. Ga het spel aan en kijk hoe jij je erbij voelt en hoe andere op jouw nieuwe ik reageren.

Meer weten over het effect van lichaamstaal en houding?

Wil je meer weten over hoe jij assertiviteit kunt vertalen naar kleding of wil je weten welk contrast van nature bij je past? Kies dan eens een stylist die je uit kan leggen hoe je kunt spelen met kleur, materiaal, vorm en contrast zodat jouw innerlijk groei ook zichtbaar is aan de buitenkant. Lees anders ook eens deze artikelen, daarin vertellen we je nog meer over het vergroten van je zelfvertrouwen en wat het met je doet.

Of volg een assertiviteitscursus!

Je kunt jezelf natuurlijk in de mooiste jasjes steken, wanneer je merkt dat zelfs het strakste pak of de mooiste jurk je zelfvertrouwen niet omhoog krikt, kijk dan eens binnen in. Waarom denk je dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt? En hoe zou je dat kunnen vergroten?

Tijdens onze 1-daagse training Assertiviteit schenken we hier aandacht aan en ontvang je handvatten die je helpen sterker en zelfverzekerder in je mooie schoenen te staan. Lijkt je dat wat, schrijf je dan snel in.

Tekst: Carla van den Puttelaar van kledingenstijladvies.info

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog