Spannend hoor, een date. Je wil de ander (beter) leren kennen, een band opbouwen en hopelijk meer. Alleen: hoe zorg je ervoor dat het gesprek niet stilvalt? Of dat je niet verder komt dan ‘dus… je woont nog steeds bij je ouders?’ Hieronder 36 gespreksonderwerpen voor een eerste (en als je het goed aanpakt: tweede) date.

Wat komt aan bod?

 1. 2 dingen om rekening mee te houden
 2. Wat zijn leuke onderwerpen om over te praten op een eerste date?
 3. De ultieme lijst: 36 diepe gespreksonderwerpen

Gespreksstof date? 2 dingen om rekening mee te houden

Een date. Je zit samen in een cafeetje. Toch al een tijdje nu. Je hebt ‘the usual’ al besproken. Je werk, wat daar mis mee is, waar je woont, of je huisdieren hebt, je leeftijd misschien zelfs, je hobby’s, je vorige relaties, je huidige situatie, de politiek…

En nu weet je het gewoon even niet meer. Ongemakkelijke stiltes en blikken naar de deur volgen. Slecht nieuws, want die non verbale communicatie betekent dat je date ondertussen liever naar huis gaat!

Logisch, want je hebt het he-le-maal fout gedaan met je gespreksonderwerpen date. Wat er allemaal mis ging in bovenstaande situatie?

 • Het ging alleen maar over jou. 
 • Het ging over je baan, en wat daar allemaal mis mee is.
 • Het ging over de politiek.
 • Maar vooral: het ging alleen maar over jou.

Klopt, toch? En wat daar mis mee is? Het breekt de eerste en enige regel van beste gespreksonderwerpen date, zoals die volgens menig psycholoog geldt.

Regel 1: Praat niet zoveel over jezelf

Of, zoals meester psycholoog Dale Carnegie zegt in zijn wereldberoemde en tijdloze klassieker ‘How to Win Friends & Influence People’ uit 1936:

“Je maakt meer vrienden in 2 maanden door geïnteresseerd te zijn in anderen, dan je in 2 jaar kunt maken wanneer je probeert om anderen geïnteresseerd in jou te maken.”

Dat is ‘m. De conclusie waar uren en dagen en maanden aan psychologische onderzoeken en studies aan vooraf zijn gegaan – vóór en ook nog vele malen na de publicatie van zijn boek. Je doet het namelijk, ongemerkt. We doen het namelijk allemaal. Heel graag, zelfs. Over onszelf praten. Het is namelijk ons favoriete onderwerp.

Maar raad eens? Dat is dus ook het favoriete onderwerp van je date partner!

En je bent er deze avond om elkaar te leren kennen. Jezelf ken je al, dus investeer liever in de ander leren kennen – in plaats van jezelf op een presenteerblaadje tentoonspreiden en hopen dat hij of zij hapt. Garanderen dat hij of zij hapt, doe je door die focus te verleggen. Naar de ander. Hoe je dat doet?

Regel 2: Stel vragen

Stel oneindig veel vragen. Blijf vragen. Vraag tot je geen vragen meer weet. Alleen zo kun je namelijk de ander leren kennen. Je toont er optimale interesse mee en faciliteert de ander om te vertellen: precies wat jou onweerstaanbaar aantrekkelijk maakt. Volgens psychologen dan, hè.

Nu volgt vast de volgende vraag, in het kader van de juiste gespreksonderwerpen voor je date:

Gespreksonderwerpen date1

Wat zijn leuke onderwerpen om over te praten op een eerste date?

Alles dat draait om interesse in de ander.

De inkoppertjes ken je al:

 • Waar kom je vandaan?
 • Waar woon je nu?
 • Wat voor werk doe je?
 • Welke hobby’s heb je?

Die zijn prima om mee te beginnen, maar door deze voorraad raak je al gauw heen. Wat nu?

Waar je nu in elk geval niet naar vraagt, de non-topics onder de date gespreksonderwerpen, is volgens date-expert Jackie Philossoph:

 • Politieke voorkeuren. Krijg je gedoe van, als die te ver uit elkaar liggen. Voor zulke serieuze discussies ben je in de date-fase nog niet klaar.
 • Ex-relaties. Niet doen.
 • Wat er allemaal niet leuk is aan zijn of haar baan. Gaat het die kant op, wendt je het onderwerp af met een andere vraag. Negatieve mensen zijn nooit aantrekkelijk.

Maar wat vraag je dan wel? Daar waren we voor hier. Vragen die leiden naar meer informatie over de ander, dus. Dat was de eerste regel. Maar we zetten nu de volgende stap: er bestaat namelijk een lijst met vragen die verder gaan dan dat. Ze voldoen stuk voor stuk aan de eerst een enige regel – ze zijn allemaal gericht op interesse in de ander – maar wat deze vragen nog meer doen, is een echt bijzonder gesprek op gang brengen. Eentje dat jou onvergetelijk en onweerstaanbaar maakt. Volgens deze psycholoog dan, hè?

Arthur Aron, sociaal psycholoog en wetenschapper, deed jaren onderzoek naar welke vragen het beste effect hebben op een relatie. Ook al is de relatie nog pril. Al is het jullie aller eerste date! Áls er meer in zit dat die ene date, dan haalt zijn vragenlijst het er uit. Wat hij namelijk doet is, via 36 vragen (die je uiteraard niet allemaal hoeft te stellen), ontdekken of er een connectie is tussen jullie. De ‘klik’, zoals hij vaak genoemd wordt.

“Een onderdeel van verliefd worden is een connectie voelen”, legt dr. Aron uit om het belang van de vragen te benadrukken.

“Nou, kom maar op met die magische vragenlijst!”, zul je nu denken.

De ultieme lijst: 36 diepe gespreksonderwerpen

Komt-ie, in 4 sets als volgorde van inzetbaarheid, naarmate de avond vordert:

Gespreksonderwerpen date1

Deel I: tijdens het voorgerecht

 1. Met wie zou je het liefst dineren, van iedereen in de wereld?
 2. Wil je beroemd worden? Waarmee?
 3. Als je gaat bellen, oefen je het gesprek dan van tevoren?
 4. Een ideale dag, hoe ziet die er uit?
 5. Zing je wel eens? Voor jezelf? Voor een ander?
 6. Stel je bent 90 geworden en je kon kiezen – het lichaam of de geest van een 30-jarige; welke zou je dan kiezen?
 7. Heb je altijd al een voorgevoel gehad over hoe je ooit zal doodgaan?
 8. Noem drie dingen die we volgens jou gemeen hebben?
 9. Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?
 10. Als je iets kon veranderen aan hoe je bent opgevoed; wat zou dat zijn?
 11. Kun je je levensverhaal in 4 minuten vertellen?
 12. Als je morgen wakker kon worden met een nieuwe eigenschap, welke zou het zijn?

Gespreksonderwerpen date1

Deel II: tijdens het hoofdgerecht

 1. Wat zou je willen weten als je een glazen bol had?
 2. Is er iets waar je al heel lang van droomt? Waarom heb je het nog niet gedaan?
 3. Welke prestatie is de grootste in je leven/
 4. Wat waardeer je het meest in vriendschap?
 5. Welke herinnering die je hebt, is de mooiste?
 6. Welke is de slechtste?
 7. Zou je iets aan je leven veranderen als je nog maar een jaar te gaan had?
 8. Wat betekent vriendschap voor je?
 9. Wat betekent liefde voor je?
 10. Wat zijn je 5 beste kenmerken?
 11. Hoe close ben je met je familie? Heb je een goede jeugd gehad?
 12. Hoe close ben je met je moeder?

Gespreksonderwerpen date1

Deel III: tijdens het toetje

 1. Welke 3 dingen kunnen we al over ons samen zeggen? “We zijn…”
 2. Hoe jij de zin “Ik wou dat ik iemand had om mee te delen” invullen?
 3. Wat is er belangrijk dat ik over je moet weten?
 4. Zeg wat je leuk vindt aan de ander: heel eerlijk nu. Geen dingen die je bij de eerste ontmoeting zegt.
 5. Wanneer heb je echt voor schut gestaan?
 6. Wanneer het je voor het laatst gehuild?
 7. Vertel iets dat je nu al leuk vindt aan de ander.
 8. Wat is te ernstig om er grappen over te maken?
 9. Als dit je laatste avond is en je kunt met niemand meer communiceren, wat zou je dan willen dat je gezegd had en tegen wie?
 10. Als je huis nu in brand zou staan, wat zou je dan redden qua materiële zaken?
 11. Wie in je familie zou je het ergst vinden als hij of zij zou doodgaan? Waarom?
 12.  Stel een persoonlijk probleem voor, vraag hoe de ander het zou oplossen.

En dan ben je wel zo’n beetje aan een laatste drankje toe!

Klinkt allemaal nogal heftig? Is het ook; vooral die laatste set. Maar als het lukt, dan werkt het.

Kies daarom de juiste vragen voor het juiste moment uit. Bijt niet meteen het spits af met vraag 21, maar begin lekker simpel en toegankelijk, vooraan in de lijst. Het idee is dat je, naarmate de tijd verstrijkt, steeds diepere vragen stelt. Als dat allemaal vlekkeloos lukt, zit ‘t wel goed met die ‘klik’!

Is-ie er klaarblijkelijk niet, na een paar van deze vragen – dan weet je ook hoe je verder moet. Niet. Laat hem of haar gaan. Jullie zijn geen match. Zoek lekker verder naar degene die het wel voor jou is.

Het is het namelijk waard, zegt dr. Aron:

“Liefde is een cruciale factor in een mensenleven. Het is een belangrijke voorspeller van geluk – meer nog dan rijkdom en succes – én het is een voorspeller van je gezondheid en levensduur.”

Lang en gelukkig leven dus, is wat je letterlijk doet als de vragen werken en jij zo’n leuke gespreksonderwerpen hebt gehad tijdens je date dat er nóg één en nóg één en nóg één in het verschiet ligt. Ga voor niets minder!

(Pssst: wil je het liever wat meer casual houden, en zit jij nog niet per sé te wachten op De Grote Liefde die je binnensleept met bovenstaande vragen? Wend je dan liever tot de vragenlijst op pag. 375 van het onderzoek van dezelfde professor, die meer gericht is op koetjes en kalfjes dan kalverliefde.)

Gespreksonderwerpen date1

Toch nog lastig? Laat ons helpen

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen tijdens dates en moeiteloos gesprekken voeren met anderen? Dan hebben we dé oplossing voor je: onze 1-daagse assertiviteitstraining! We weten dat het soms lastig kan zijn om tijdens een date uit je schulp te kruipen en over de juiste onderwerpen te praten. Maar maak je geen zorgen, we’ve got you covered!

 • Tijdens onze training leren we je hoe je jouw innerlijke kracht naar boven haalt, zodat je met volle overtuiging jezelf kunt zijn en je niet langer onderdanig voelt. Je leert effectieve communicatietechnieken waarmee je gemakkelijk gesprekken aanknoopt en de juiste onderwerpen aansnijdt. Geen saaie stiltes meer, maar boeiende en sprankelende interacties!
 • Onze ervaren trainers begeleiden je stap voor stap om je assertiviteit te vergroten, zonder dat je jezelf hoeft te veranderen. Je ontdekt hoe je jouw gedachten en ideeën op een duidelijke en zelfverzekerde manier overbrengt, en hoe je op een respectvolle manier voor je eigen behoeften en mening opkomt.
 • En weet je wat het mooie is? Deze training beperkt zich niet alleen tot dates. Je zult merken dat jouw vernieuwde assertiviteit ook op andere gebieden van je leven van onschatbare waarde is. Of het nu gaat om werk, vriendschappen of familie, je zult je comfortabeler voelen in allerlei situaties.

Dus, waar wacht je nog op? Grijp deze kans om een krachtige, zelfverzekerde versie van jezelf te worden en boek nu onze 1-daagse assertiviteitstraining! Bereid je voor om indruk te maken tijdens die dates en op een positieve manier impact te maken in alle aspecten van je leven. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen!

Meer diepe gespreksonderwerpen?

Verder lezen over het voeren van een gesprek, ook buiten een date om? Bijvoorbeeld met een collega of een klant? Check onderstaande artikelen eens, daar leer je nog meer over het voortzetten van een goed gesprek.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog