Wil je jouw collega, klasgenoot of medespeler graag feedback geven? Maar weet je niet hoe je dit op een constructieve manier aanpakt? Of vind je het lastig om feedback te ontvangen en ook daadwerkelijk iets met de kritiek te doen? In dit artikel geven wij 20 gouden feedback regels van feedback geven én ontvangen die je kunt toepassen in iedere situatie. 

Wat komt aan bod?

 1.  De tien gouden regels van feedback geven
 2.  10 gouden regels van feedback ontvangen
 3.  Dit zijn de 20 gouden regels feedback geven én ontvangen

De tien gouden regels van feedback geven

Door elkaar feedback te geven, kunnen we het beste in elkaar naar boven halen. Het kan best spannend zijn om je feedbackpunten eerlijk met de ander te bespreken. Het is namelijk erg belangrijk om de juiste woorden te kiezen, zodat de ander zich niet op zijn teentjes getrapt voelt. Het is daarom van belang dat je feedback geeft in een opbouwende vorm. Maar hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat je feedback het resultaat oplevert dat jij voor ogen hebt? De onderstaande regels voor feedback geven zorgen zeker voor wat houvast.

1. Vraag of je de ander feedback mag geven

Waarom is het belangrijk om eerst te vragen of iemand openstaat voor feedback? Heel simpel: feedback heeft meer waarde als de ontvanger er open voor staat. Mensen hebben goede en slechte dagen, net als jij. Soms willen ze horen wat je te zeggen hebt, en soms even niet. Door eerst te vragen of ze openstaan voor feedback, respecteer je hun ruimte en vergroot je de kans dat je boodschap goed aankomt.

“Hey Rick, ik heb iets opgemerkt over het project waar we aan werken. Heb je even tijd om erover te praten?”

en dan:

“Ik heb een idee over hoe we mogelijk je ontwerp kunnen verbeteren, maar voordat ik mijn gedachten deel, wilde ik checken of je openstaat voor wat feedback op dit moment?”

Eigenlijk is het gewoon een kwestie van beleefdheid. Je loopt ook niet zomaar iemands huis binnen, toch? Het is normaal om even aan te kloppen en te vragen of je binnen mag. Met feedback is dat niet anders. Even kloppen, toestemming vragen, maakt het gesprek een stuk prettiger voor iedereen. Dus, voordat je je mening deelt, check even of de ander er klaar voor is. Het maakt de communicatie soepeler en voorkomt onbedoelde frictie.

vrouw die man feedback geeft2. Focus op het probleem, nooit op de persoon

Je wilt vermijden dat jouw feedback aanvoelt als een persoonlijke aanval. Door je feedback te baseren op concrete feiten, richt je de aandacht op het gedrag of de prestaties, niet op de persoonlijke eigenschappen. Dit maakt het voor de ontvanger veel gemakkelijker om de informatie te verwerken en te begrijpen zonder in de verdedigingsmodus te schieten!

 • In plaats van te zeggen: “Je bent altijd te laat met je werk, je hebt echt geen gevoel voor verantwoordelijkheid,”
 • zou je kunnen zeggen: “Ik heb gemerkt dat de afgelopen twee projecten later zijn ingediend dan de afgesproken deadline. Laten we eens kijken naar manieren waarop we dit kunnen verbeteren.” 

Zie je het verschil? Het gaat om wat je feitelijk ziet gebeuren, niet om de persoon. Een handige feedback-methode die hierbij kan helpen is het 4G-model. Hiermee kun je op een gestructureerde manier feedback geven op wat je feitelijk hebt geobserveerd:

G1: Gedrag

Degene aan wie je feedback wilt geven staat centraal. Welk gedrag vertoont hij of zij? Observeer wat je feitelijk ziet. Beschrijf dus niet hoe iemand in elkaar zit of wat jij van hem of haar vindt. Beschrijf juist wat je hebt waargenomen, zónder daar een eigen interpretatie of oordeel aan te koppelen. Leg je pure observaties voor aan de feedbackontvanger.

“Tijdens de teamvergadering van gisteren heb ik gemerkt dat de presentatie voor de klantbespreking niet op tijd was afgerond.”

G2: Gevoel 

Nu je aan de hand van feiten duidelijk hebt gemaakt welk gedrag je bedoelt, kun je hier een gevoel aan koppelen. Belangrijk is om altijd vanuit je eigen gevoel te spreken. Dit heeft namelijk de meeste impact. Wanneer je jouw gevoel beschrijft, geef je namelijk gewicht aan de boodschap. De non-verbale communicatie is hierbij erg belangrijk: zorg ervoor dat je non-verbale gedrag overeenkomt met wat je zegt. Dan ontstaat er geen verwarring over de boodschap die je daadwerkelijk over wil brengen.

“… hierdoor is de deadline voor het voltooien van de presentatie niet is gehaald, wat resulteerde in een last-minute haast. Dat maakt me onrustig.”

G3: Gevolg 

De feedbackontvanger is nu op de hoogte van het gedrag dat jij bedoelt. Ook weet hij dat zijn gedrag daadwerkelijk effect heeft op jouw gevoel. Maar wat is de impact geweest van zijn of haar gedrag? Benoem dit ook.

“De klant heeft nu aangegeven dat ze nog niet zeker zijn over de samenwerking. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben.”

G4: Gewenst gedrag 

In de eerste drie G’s ben jij voornamelijk aan het woord geweest. Jij hebt verteld wat je dwarszit en je hebt constructieve feedback gegeven. In de laatste G vertel je de verbetering die je vanaf nu graag wilt zien: het gewenste gedrag.

“Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet gebeurt, stel ik voor dat je een duidelijker projectplanning opstelt, waarin taken en deadlines beter worden gecommuniceerd. Dit zal niet alleen de stress verminderen, maar ook…”

3. Wees zo specifiek mogelijk

Wat maakt het verschil tussen een vage “het was goed” en een gerichte “de manier waarop je de cijfers presenteerde maakte de boodschap echt helder”? 

Specifieke feedback is als het geheime ingrediënt. Waarom? Omdat het de ontvanger niet alleen vertelt dat er ruimte is voor verbetering, maar ook precies waar die ruimte zich bevindt. 

Wees dus altijd zo specifiek mogelijk en geef ook concrete voorbeelden. Zoiets geeft duidelijkheid. “Je presentatie kan beter”, daar heb je niets aan. Maar “je presentatie kan effectiever zijn als je meer concrete voorbeelden toevoegt om je punten te illustreren”, daar kun je wat mee!

Ten tweede motiveert het. Mensen gedijen op positieve versterking en constructieve begeleiding. Wanneer je specifieke feedback geeft, geef je niet alleen aan wat beter kan, maar laat je ook zien dat je gelooft in de capaciteiten van de ander. Het is een aanmoedigende schouderklop die zegt: “Je hebt dit in je, en hier is hoe je het nog beter kunt maken.”

4. Spreek vanuit jezelf

Feedback geven is belangrijk, en het werkt het beste als je vanuit jezelf praat. Je kunt wel vertellen dat “Pieter ook vindt dat jij beter je best moet doen”, maar dat is alleen maar olie op het vuur. Vertel liever hoe jij je voelt. De “ik-ik-jij” methode kan hierbij helpen:

Als je vanuit jezelf praat, vertel je wat je hebt gezien of gevoeld, zonder de ander direct te wijzen. Dit maakt het minder bedreigend. Het draait niet om wat de ander fout heeft gedaan, maar om wat jij hebt waargenomen. De “ik-ik-jij” methode is gewoon een manier om dit te structureren. 

 • Begin door te zeggen wat je hebt opgemerkt (“ik zag dat…”). 
 • Vertel dan hoe het jou heeft beïnvloed (“ik voelde me hierdoor…”). 
 • En nodig tot slot de ander uit om hun kant van het verhaal te delen (“Hoe zie jij dit?”). Simpel, toch?

“Ik heb gemerkt dat je de laatste tijd wat luidruchtiger bent op kantoor. Dit leidt mij soms af, waardoor ik me niet goed kan concentreren. Herken je zelf ook dat je luidruchtiger bent?” 

Waarom is dit handig? Omdat het de ander de kans geeft om te luisteren zonder meteen in de verdediging te schieten. Het maakt de sfeer vriendelijker en opent de deur voor een gesprek, in plaats van een ruzie.

5. Geef complimenten of kritiek, maar ga niet ‘sandwichen’

Waarom houden wij niet van de feedback-sandwich? Simpel: feedback draait allemaal om helderheid en effectiviteit. 

Wanneer je feedback geeft, is het cruciaal dat de ontvanger begrijpt wat je bedoelt. Een duidelijke, rechttoe-rechtaan boodschap heeft meer impact dan een verstopte hint tussen de lagen van vriendelijkheid  (de sandwichmethode, dus: eerst een laagje complimenten, gevolgd door kritiek, afgetopt met complimenten.)

Dat werkt niet.

Jouw collega verdient de waarheid, hoe vervelend deze ook is. Hij of zij wil namelijk verbetering, wil groeien en leren. Door de kern van je feedback zonder omwegen te presenteren, geef je jouw collega de kans om specifieke acties te ondernemen. Met de sandwich methode verpak je deze alleen maar, en gaat de boodschap – ongeacht of dit kritiek of complimenten zijn – verloren. 

Dus: 

 • Geef in een feedbackgesprek of alleen complimenten;
 • Of alleen kritiek.
 • Geen mix van beide.

En onthoud hierbij: 

Te vaak kritiek spuien is nooit leuk. Natuurlijk bedoel je het goed door iemand te wijzen op wat hij of zij kan veranderen om nóg meer uit zichzelf te halen, maar onthoud dat positiviteit altijd de grootste motivator is. Onze training Feedback Geven leert je daarom een goede balans te vinden: 80% van de feedback die je geeft, is positief, en 20% mag opbouwende kritiek zijn.

6. Kies voor positief taalgebruik

Wanneer je feedback geeft, is het doel niet om iemand naar beneden te halen, toch? Positieve woorden maken het makkelijker voor de ander om te luisteren en open te staan voor wat je te zeggen hebt, zelfs als het kritiek is. Als je positieve taal gebruikt, voelt de ontvanger zich gewaardeerd en gemotiveerd om te verbeteren. Het is alsof je een duwtje in de rug geeft in plaats van een duw de afgrond in. Mensen reageren gewoon beter op opbouwende kritiek, zeker als het is verpakt in opbouwende woorden.

Vergeet dus:

“Jouw presentatie was een regelrechte ramp. Je had geen structuur, je struikelde over je woorden en het leek alsof je geen idee had waar je het over had. Ik vraag me af of je überhaupt wel voorbereid was. Dit was gewoonweg verschrikkelijk.”

En doe liever:

“Ik denk dat het nog beter kan als we wat meer structuur toevoegen. Misschien kunnen we de volgende keer samen zitten om de belangrijkste punten te bespreken en ervoor te zorgen dat je…”

Dus, in plaats van iemand volledig af te kraken, geef de kritiek op een opbouwende manier. Het maakt de boodschap niet alleen makkelijker te slikken, maar het moedigt ook aan tot groei. Het maakt de hele feedbackervaring een stuk aangenamer. 

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

7. Wacht niet te lang met het geven van feedback

Wacht niet te lang en zeg er direct iets van. Of het nu gaat om het bijsturen van fouten of uiten van lof, feedback wil je direct serveren! Waarom is dat zo cruciaal? Simpel:

 • Wanneer je direct feedback geeft, is de situatie nog vers in het geheugen. Dit betekent dat zowel jij als de ontvanger een helder beeld hebben van wat er is gebeurd. Hoe langer je wacht, hoe meer details vervagen en de boodschap verwaterd raakt.
 • Snelle feedback kan gedrag direct beïnvloeden. Of het nu gaat om het bijsturen van een fout of het aanmoedigen van gewenst gedrag, directe reacties vergroten de kans op positieve verandering.
 • Tot slot voorkomt het een opeenstapeling van emoties. Stel je voor dat je een compliment of zorgvuldige kritiek pas dagen later ontvangt. Gevoelens kunnen dan uit de hand lopen, waardoor de ontvanger zich overweldigd voelt en de boodschap mogelijk niet meer zo effectief is.

8. Uit kritiek onder vier ogen

“Criticize in private, compliment in public”

Stel je voor dat je een fout maakt. Het voelt al rot genoeg zonder dat de hele wereld het weet, toch? Nou, zo voelt het voor anderen ook. Kritiek kan kwetsbaar zijn. Door het onder vier ogen te houden, geef je de ander de kans om te leren zonder het gevoel te hebben dat ze aan de schandpaal genageld worden. Neem je collega dus even apart wanneer je hem of haar op iets wilt aanspreken.

Aan de andere kant, mensen houden van erkenning! Geef ze dus, die complimenten en zeker wanneer er anderen in de buurt zijn. Publiekelijke complimenten creëren een positieve sfeer en motiveren niet alleen de ontvanger, maar ook anderen om hun best te doen! 

9. Luister naar de ander

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van luisteren nadat je kritiek hebt gegeven. Het toont aan dat je respect hebt voor (de mening van) de ander en dat je ook bereid bent zijn of haar perspectieven te begrijpen; de basis voor een gezonde communicatie. Luisteren geeft je daarnaast de kans om het volledige plaatje te begrijpen. Misschien heeft de ander meer context of achtergrondinformatie die jouw kijk op de situatie kan nuanceren. Door goed te luisteren vermijd je misverstanden en aannames, en kun je je feedback verder verfijnen.

Ook kan het de feedback iets verlichten. Na het geven van kritiek kan de ander zich namelijk defensief, gekwetst of gefrustreerd voelen. Door actief te luisteren, toon je empathie. Je laat zien dat je begrijpt hoe de ander zich voelt, wat de basis legt voor een constructieve dialoog.

Feedback geven is niet slechts een monoloog, maar een dialoog. Het is een tweerichtingsverkeer waarin luisteren net zo belangrijk is als spreken. Door aandachtig te luisteren, toon je begrip en stimuleer je groei en ontwikkeling.

10. Bied hulp aan

Klagen over wat iemand fout doet, kan iedereen. De persoon vervolgens verder helpen onderscheid je van de rest. Uit daarom niet alleen kritiek, maar biedt ook een helpende hand:

Waarom geef je namelijk feedback? Niet om de persoon omlaag te halen, maar om hem of haar te helpen groeien. Na het leveren van kritiek, is het aanbieden van hulp dan ook een positieve stap om je gesprekspartner vooruit te helpen!

Wat zou je kunnen doen?

 • Om te beginnen, kun je concrete tips geven. Het is niet alleen belangrijk om te zeggen wat er beter kan, maar ook hoe dat bereikt kan worden. Bijvoorbeeld: “je kunt ook proberen om op deze manier…” Dit maakt de feedback tastbaar en bruikbaar.
 • Daarnaast is het aanbieden van jouw tijd een blijk van betrokkenheid. Stel voor om samen te kijken naar de kwestie in de toekomst: “wil je binnenkort anders samen kijken naar hoe we dit kunnen verbeteren?” 
 • Een andere nuttige benadering is het aanbieden van training. Als je merkt dat iemand bepaalde vaardigheden kan verbeteren, bied dan aan om te helpen. Bijvoorbeeld: “loop anders eens een dagje mee met mij, zodat we samen kunnen werken aan deze vaardigheden.” Dit toont niet alleen jouw bereidheid om te helpen, maar biedt ook een praktische manier om aan de verbetering te werken.

Kortom, het aanbieden van hulp na het geven van kritiek is cruciaal voor een effectieve communicatie. Het zorgt ervoor dat de ander niet alleen begrijpt wat er beter kan, maar ook de middelen heeft om daadwerkelijk te verbeteren!

10 regels van feedback geven samengevat

Feedback is een krachtig middel om het beste in elkaar naar boven te halen. Het kan een beetje spannend zijn om je eerlijke mening te delen, maar met de juiste benadering kunnen we ervoor zorgen dat onze boodschap opbouwend en effectief is. De tien gouden regels voor feedback geven bieden een waardevolle leidraad om dit te bereiken.

  1. Vraag toestemming voordat je feedback geeft. Het zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt en vergroot de kans dat onze boodschap positief wordt ontvangen.
  2. Richt je feedback op het probleem, niet op de persoon. Door feedback te baseren op concrete feiten, vermijden we persoonlijke aanvallen en creëren we een omgeving waarin de ontvanger zich kan concentreren op gedrag en prestaties, zonder in de verdedigingsmodus te schieten.
  3. Wees zo specifiek mogelijk in je feedback. Specifieke feedback is niet alleen duidelijk, maar ook motiverend. Het toont geloof in de capaciteiten van de ander en moedigt aan tot groei.
  4. Gebruik de ‘ik-ik-jij’-methode zodat feedback als minder aanvallend wordt ervaren.  Als je vanuit jezelf praat, vertel je wat je hebt gezien of gevoeld, zonder de ander direct te wijzen. Dit maakt het minder bedreigend. Het draait niet om wat de ander fout heeft gedaan, maar om wat jij hebt waargenomen.
  5. Vermijd de sandwichmethode: geef positieve feedback of negatieve feedback. Geen combinatie van.
  6. Kraak niet af maar gebruik positieve bewoordingen. Feedback geven staat niet gelijk aan iemand naar beneden halen. Door positieve woorden te gebruiken, maken we het gemakkelijker voor anderen om te luisteren en open te staan voor verbetering, zelfs als het kritiek is. 
  7. Wacht niet te lang met feedback geven. Het houdt de situatie vers in het geheugen, beïnvloedt gedrag direct en voorkomt een opeenstapeling van emoties. 
  8. Uit kritiek onder vier ogen om vernedering te vermijden. Geef complimenten juist zo vaak mogelijk én waar anderen bij zijn.
  9. Luister naar de ander. Het benadrukt het belang van respect, empathie en betrokkenheid bij de groei van anderen.
  10. Bied ook hulp aan. Het toont aan dat feedback geven niet alleen gaat om het wijzen op fouten, maar ook om het bieden van een helpende hand op weg naar verbetering.

Veelgestelde vragen rondom feedback geven

 • Waarom is feedback geven belangrijk?

  Feedback geven is belangrijk omdat het anderen helpt groeien en beter worden in wat ze doen. Als je positieve feedback geeft, laat je mensen weten wat ze goed doen, zodat ze gemotiveerd blijven. Aan de andere kant helpt constructieve feedback mensen om te begrijpen waar ze zich kunnen verbeteren.

 • Wat zijn enkele valkuilen bij feedback geven?

  Vaag zijn 

  Een veelvoorkomende fout is het geven van vage of algemene feedback. Bijvoorbeeld, als je zegt “Je moet beter je best doen”, is dat niet echt nuttig. Het is belangrijk specifiek te zijn, zoals “Ik merk dat je de deadlines niet haalt, kunnen we bespreken hoe je je tijd beter kunt managen?” 

  Als je wilt dat de persoon verbetert, geef dan concrete voorbeelden van situaties waarin verbetering nodig is.

  Te negatief zijn

  Constructieve feedback zou moeten helpen, niet ontmoedigen. In plaats van te zeggen “Je maakt altijd fouten”, kun je zeggen “Ik heb gemerkt dat er een paar fouten zijn in dit rapport. Laten we samenwerken om ze te corrigeren.”

  Sporadisch feedback geven

  Te weinig feedback geven is ook niet ideaal. Als je alleen feedback geeft tijdens formele evaluaties en niet regelmatig tussendoor, kan dit leiden tot verrassingen en onduidelijkheid. Regelmatige, open communicatie is belangrijk.

  Altijd kritiek leveren, nooit complimenten

  Het negeren van de positieve aspecten is ook een veelvoorkomende valkuil. Mensen hebben ook waardering nodig voor wat ze goed doen. Dus naast het aanwijzen van gebieden voor verbetering, vergeet niet de sterke punten te benadrukken. Bijvoorbeeld, “Je hebt echt goed samengewerkt in dit project, laten we kijken hoe we deze samenwerking verder kunnen versterken.”

  Op de man spelen in plaats van op feiten

  Richt je feedback altijd op het gedrag of de prestaties, nooit op de persoon. Dus niet “je bent altijd zo ongeorganiseerd”, maar “Ik heb gemerkt dat sommige van de documenten niet goed waren georganiseerd. Kunnen we een manier vinden om dit te verbeteren?” Vermijd het gebruik van beschuldigende taal en bespreek wat er feitelijk gebeurt.

 • Hoe vraag ik of ik een ander feedback mag geven?

  Het is simpel, eigenlijk. Gewoon vragen! Je kunt iets zeggen als: “Hey, zou het oké zijn als ik je wat feedback geef over [specifiek onderwerp]? Ik wil je graag helpen en zeker weten dat je comfortabel bent met het idee.” Zo laat je zien dat je het goed bedoelt en open staat voor hun reactie.

 • Hoe geef ik constructieve feedback zonder iemand te kwetsen?

  Ah, feedback geven zonder iemand te kwetsen, een delicaat dansje! Het draait allemaal om tact. Ga echter niet ‘Sandwichen’, want dat werkt niet. Je weet wel: eerst iets positief vertellen, dan de narigheid om vervolgens weer af te sluiten met “… maar je bracht het wel heel leuk!”

  Probeer in plaats daarvan specifiek te zijn en je feedback te richten op gedrag of acties, niet op de persoon zelf. Gebruik ‘ik’-verklaringen om je eigen gevoelens en gedachten te delen in plaats van algemene beschuldigingen. Bijvoorbeeld: “Ik merkte dat de communicatie een beetje miste in dit project. Zouden we samen kunnen kijken hoe we dat kunnen verbeteren?” Het draait allemaal om openheid en samenwerking zonder te beschuldigen.

 • Wat te doen als iemand mijn feedback niet accepteert?

  Feedback kan soms een lastig dingetje zijn. Als iemand jouw feedback niet lijkt te omarmen, is het belangrijk om kalm te blijven. Probeer te begrijpen waarom ze het niet accepteren. Misschien begrijpen ze je punt niet helemaal of voelen ze zich aangevallen. Probeer het nog eens uit te leggen, maar dan rustig en duidelijk. Luister ook naar hun kant van het verhaal. Soms is het gewoon een kwestie van communicatie. Lukt het dan nog niet, laat het dan los. Je hebt je best gedaan.

 • Hoe vaak zou ik feedback moeten geven?

  Feedback geven moet niet voelen als een verplichte taak. Het is meer als een spontane reactie. Als je iets goeds ziet, zeg het dan gelijk! Dat helpt echt. En als er iets beter kan, breng het ter sprake wanneer het gebeurt (onder vier ogen natuurlijk!) Geen vast schema nodig, gewoon natuurlijk en wanneer het opvalt. Hoe vaker je positieve feedback deelt, hoe beter! Het maakt de boel positiever en moedigt anderen aan.

man die feedback geeft op een vrouw

10 gouden regels van feedback ontvangen

We hebben nu vooral de regels van feedback géven behandeld. Maar, ben je degene die feedback ontvangen heeft? En komt de feedback als donderslag bij heldere hemel? Vind je het lastig om feedback te ontvangen? Of weet je niet zo goed hoe je je (positieve) feedback kunt doorvoeren in je gedrag? Wij geven je een aantal hele belangrijke regels die je niet mag vergeten tijdens het ontvangen van feedback.

1. Vraag zelf (en vaak!) om feedback

Zelf om feedback vragen, je zou wel gek zijn! Doe het toch. Feedback krijgen kan ongemakkelijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: als je echt wilt groeien, moet je actief om feedback vragen. Waarom?

Als je wacht op feedback, kom je soms bedrogen uit. Niet iedereen zal het je namelijk zomaar geven, vaak omdat ze het zelf eng vinden. Er zelf actief om vragen betekent recht op het doel af! Geen giswerk, gewoon feiten over hoe je presteert. Hiermee voorkom je problemen voordat ze groter worden. Actief om feedback vragen helpt je daarnaast om beter om te leren gaan met kritiek. Het maakt je sterker en minder vatbaar voor deuken in je ego. Geen suikerlaagje.

Hoe je erom vraagt? Vermijd het letterlijke woord ‘feedback’ (‘Peter, kun je mij feedback geven over…’) want dat schrikt af. Liever vraag je iemand voor ‘inzichten’, ‘raad’ of ‘advies’

“Zeg Peter, wat vond je van mijn presentatie? Kun je me iets vertellen over de manier waarop ik…”

Zelf om feedback vragen, toont aan dat je serieus bent over groeien. Het is niet passief afwachten, maar een proactieve zet om beter te worden.

2. Laat merken dat je openstaat voor feedback

Wanneer een collega je wijst op iets dat wellicht gevoelig ligt, neemt hij of zij een risico: je zou zomaar op je teentjes getrapt kunnen zijn. Je wilt anderen er dus van verzekeren dat je met feedback kunt omgaan. Dat je kritiek aankunt, op een volwassen manier, en geen wrok koestert of in woede uitbarst.

Met andere woorden:

Een ander zal jouw pas van stevige feedback voorzien zodra hij erop kan vertrouwen dat het voor hem veilig is om je feedback te geven. 

Hoe laat je dat zien?

Je vraagt dus eerst zelf om feedback (zie de vorige) tip. Vervolgens kun je zelf beginnen met een eigen fout toegeven. Hiermee laat je zien dat je zelfbewust bent en nodig je anderen uit om ook feedback te geven.

“… Ik weet dat ik misschien minder hard van stapel had moeten lopen. Daar had hij gelijk in. Ik heb nogal de neiging om meteen in het diepe te springen. Heb je dat tijdens het gesprek ook gemerkt?”

3. Luister actief

Je hoort wat je collega zegt, maar luister je ook echt? Luisteren is namelijk niet alleen horen wat er wordt gezegd. Het is ook begrijpen wat er achter die woorden schuilt. 

Actief luisteren helpt je de échte boodschap te vangen en maakt het makkelijker om te snappen waar de ander vandaan komt.

Het is een teken van respect. Het laat zien dat je de ander serieus neemt en hun input waardeert. Daarnaast kun je een hoop miscommunicatie voorkomen of zaken die niet duidelijk zijn, ophelderen. Maak oogcontact, knik, vat samen en houd je volledige aandacht bij de persoon!

“Oké, ik snap wat je bedoelt!”

of

“Hm-hm.”

Voorkom dat je de persoon tussendoor onderbreekt. Wacht tot hij of zij klaar is, en vraag dan door:

4. Stel vragen ter verduidelijking

Je hebt feedback gekregen, maar hier eindigt het niet. De echte waarde van feedback komt namelijk naar voren wanneer je leert hoe je effectief kunt doorvragen nadat iemand je waardevolle inzichten heeft gegeven. Doorvragen nadat je kritiek of complimenten hebt gekregen, zorgt voor verheldering. Je wilt precies weten wat je goed of fout hebt gedaan, waarom de ander daar zo over denkt en welke verbeteringen hij of zij aanraadt.

En daar kom je pas achter zodra je… precies: doorvraagt!

“Ik snap je punt. Wat kan ik volgens jou doen om dit aan te pakken?”

“Heb je hier een voorbeeld van?”

“Wat bedoel je precies met ‘effectiever communiceren’?”

“Zijn er dingen waar ik beter op moet letten?”

“Ik begrijp niet wat je bedoelt. Kun je meer uitleggen over…”

 “… zijn er buiten dat nog andere dingen die ik achterwege moet laten?”

“… die jij anders zou doen?”

“Merk je dat ik dat ook tijdens onze meetings doe?” 

“Beïnvloedt het onze samenwerking?”

5. Bedankt de ander voor de feedback

Het kan soms best even slikken zijn. Maar als je wilt blijven profiteren van waardevolle feedback in de toekomst, is het essentieel om niet in de verdediging te schieten!  Laat je waardering blijken, bedank de ander voor hun eerlijkheid, en realiseer je dat het voor hen ook niet makkelijk is geweest om bepaalde zaken aan te kaarten.

Bedankt de feedbackgever dus voor zijn of haar kritiek, zelfs als deze pijnlijk voor je is:

“Bedankt voor het benoemen hiervan. Ik moet er even over nadenken, maar ik ga er zeker aandacht aan besteden.”

Of

“Bedankt voor het compliment. Altijd leuk om te horen!”

Hiermee neem je de angst voor feedback geven bij de ander weg en toon je aan dat je daadwerkelijk openstaat voor kritiek.

2 mannen die iets bespreken6. Neem tijd om te reflecteren

Het is niet alleen belangrijk om te horen wat anderen te zeggen hebben, maar de tijd nemen om het werkelijk te laten landen, is minstens zo cruciaal. Reflecteren na het krijgen van feedback stelt je namelijk in staat om een dieper begrip te ontwikkelen van de ontvangen input. Het is als het ware de brug tussen weten dat er ruimte is voor verbetering en daadwerkelijk begrijpen hoe je die verbeteringen kunt aanbrengen. 

Stel je voor dat je feedback hebt ontvangen op je presentatievaardigheden tijdens een teamvergadering. Iemand heeft opgemerkt dat je neiging hebt om snel door de slides te gaan, waardoor het soms moeilijk is om je bij te houden. 

Neem dan tijd om na te denken:

 • Erken dat er ruimte is om te groeien in presentatievaardigheden.
 • Identificeer specifiek waarom de feedback is gegeven, zoals de snelheid van je presentatie.
 • Stel concrete doelen zodat je ermee aan de slag kunt gaan. Bedenk hoe je interactie, vragen stellen, of visuals kunt gebruiken om je boodschap duidelijker over te brengen.
 • Accepteer de feedback. Realiseer je dat het aanpakken van feedback je niet alleen verbetert, maar ook je zelfvertrouwen vergroot.

7. Scheid de boodschap van de boodschapper

Stel je voor dat je feedback krijgt. Het kan positief zijn, zoals een compliment voor je harde werk, of het kan wat minder rooskleurig zijn, zoals kritiek op een project waar je aan hebt gewerkt. 

Hoe je de boodschap ontvangt, hangt vaak af van wie de boodschap brengt. Zo neem je liever iets aan van je beste vriend dan van je collega waarmee je slecht door één deur kunt. 

Toch kan dit een struikelblok zijn. Niemand is namelijk perfect, inclusief degenen die ons feedback geven. Soms kunnen persoonlijke emoties, vooroordelen of stress de manier waarop feedback wordt gegeven beïnvloeden. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat de boodschap zelf onwaar is, ook al komt het rechtstreeks uit de mond van die vervelende collega.

Door de boodschapper en de boodschap te scheiden, kun je objectiever naar de feedback kijken. Je hoeft niet per se de persoon die de feedback geeft leuk te vinden of het eens te zijn met hun stijl van communiceren, maar je kunt wel de inhoud van de boodschap ter harte nemen..

Dit helpt je om constructief om te gaan met de ontvangen feedback. Je kunt de waardevolle inzichten eruit halen zonder persoonlijke gevoelens in de weg te laten staan. Het maakt de communicatie effectiever en opent de deur naar groei en verbetering.

8. Schiet niet in de verdediging

“Ja, maar…!” of “Goed, dat is jouw mening!”…

Het zijn begrijpelijke reacties, want we willen allemaal graag gezien worden als competent en bekwaam. Maar laten we eerlijk zijn: 

Wanneer je in de verdediging schiet, sluit je jezelf af voor waardevolle inzichten die anderen met je willen delen. Je mist dan de kans om te begrijpen hoe je jezelf kunt verbeteren. 

Een defensieve houding kan daarnaast ook de communicatie belemmeren. Het kan jouw collega’s ontmoedigen om eerlijk en open met je te zijn, uit angst voor jouw reactie. Hierdoor loop je het risico waardevolle informatie mis te lopen die je echt zou kunnen helpen. 

Dus, weersta de verleiding om in de verdediging te schieten. In plaats daarvan luister je aandachtig, stel je vragen als iets niet duidelijk is en bedank je de ander voor hun eerlijkheid. 

9. Zie het als een kans om te groeien

Feedback is nooit bedoeld als een persoonlijke aanval, integendeel, het is een groeikans die je niet mag missen. Laat kritiek jou daarom niet in het verkeerde keelgat schieten, maar doe er iets mee.

Feedback geeft je de mogelijkheid om je eigen prestaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Het onthult aspecten van ons gedrag, prestaties of houding die we misschien over het hoofd hebben gezien. En ja, dat kan pijn doen wanneer iemand je daarop wijst, maar neem het ter harte. Het is namelijk een kans om te leren en te groeien. Het helpt je te begrijpen waar je sterke punten liggen en waar je je kunt verbeteren. Het is niet bedoeld om je te ontmoedigen, maar eerder om je te begeleiden.

Een belangrijk punt om in je oren te knopen is dat feedback vaak meer over de gever zegt dan over jou. Het is een weerspiegeling van hun waarnemingen, ervaringen en behoeften. Probeer het dus niet persoonlijk op te vatten, maar beschouw het als waardevolle informatie die je kunt gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Dus, de volgende keer dat je feedback ontvangt, zie het als een leerkans en maak er vervolgens het beste van:

10. Pas de constructieve feedback toe

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om dankbaar te zijn; het is net zo cruciaal om ook daadwerkelijk iets met de ontvangen feedback te doen. Niets is immers zo ontmoedigend als iemand eerlijke input geven en vervolgens zien dat het in de wind wordt geslagen. Dus, kom in actie en laat zien dat je daadwerkelijk hebt geluisterd naar de feedback van je collega:

“Hey, ik heb recentelijk de suggestie toegepast die jij hebt gegeven, en je gelooft het niet: John was nog nooit zo tevreden. Hij merkte echt op dat ik…”

Yes, je hebt nu de gouden regels van feedback ontvangen onder de knie! Onthoud, als je wilt groeien, is actief om feedback vragen een krachtige stap. Vraag om ‘inzichten’, ‘raad’ of ‘advies’ en laat zien dat je serieus bent over je ontwikkeling. En laat ook merken dat je openstaat voor feedback door zelf ook fouten toe te geven!

10 regels van feedback ontvangen samengevat

 1. Vraag actief en regelmatig om feedback om gericht te kunnen groeien.
 2. Laat zien dat je openstaat voor feedback door zelf fouten toe te geven.
 3. Luister actief naar de feedback, toon begrip en maak oogcontact.
 4. Stel verduidelijkende vragen om de feedback beter te begrijpen.
 5. Bedank de ander voor de feedback, zelfs als het moeilijk is om te horen.
 6. Neem de tijd om te reflecteren op de ontvangen feedback.
 7. Scheid de boodschap van de boodschapper om objectief naar de feedback te kijken.
 8. Vermijd defensieve reacties en zie feedback als een kans om te groeien.
 9. Begrijp dat feedback meer zegt over de gever dan over jou persoonlijk.
 10. Pas constructieve feedback actief toe en laat zien dat je actie onderneemt.

Veelgestelde vragen rondom feedback ontvangen

 • Waarom is feedback krijgen belangrijk?

  Feedback krijgen is belangrijk omdat het als een soort spiegel fungeert. Het helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van hoe anderen jouw werk of gedrag zien. Het is eigenlijk een gratis advies voor hoe je dingen kunt verbeteren. Zonder feedback zou je in het duister tasten en misschien kansen missen om te groeien. 

 • Wat zijn enkele valkuilen bij feedback vragen?

  Er zijn een paar valkuilen waar je op moet letten als je feedback vraagt. 

  Vaag zijn

  Vermijd het vragen van vage vragen zoals “Wat vind je van mijn werk?” Dat kan leiden tot oppervlakkige antwoorden. Geef in plaats daarvan specifieke aspecten aan waarover je feedback wilt: “Kun je me iets vertellen over hoe ik de inhoud heb gepresenteerd en of de structuur duidelijk was?”

  Defensief reageren

  Een andere valkuil is defensief reageren op de ontvangen feedback. Het doel is om te leren en groeien, dus probeer open te staan voor verschillende perspectieven, zelfs als het moeilijk is. Dus niet: “Nou, ik deed mijn best. Wat is er mis dan met mijn presentatie?” Beter is: 

   

  “Bedankt voor je input. Zou je wat meer kunnen vertellen over welke delen je dan verwarrend vond? Ik wil graag begrijpen waar ik kan verbeteren.”

  Te veel feedback vragen

  Te veel feedback vragen kan ook een valkuil zijn. Jouw baas en collega’s hebben beperkte tijd en energie, dus wees selectief en vraag om feedback op de punten die er echt toe doen. Je hoeft niet op alle slakken zout te willen leggen.

  Selectieve feedback zoeken

  Als je alleen positieve feedback zoekt, mis je mogelijk waardevolle kansen voor groei. Wees dus bereid om zowel positieve als constructieve kritiek te ontvangen. Ook als je dat vervelend vindt om te horen.

 • Hoe vraag ik een ander om mij feedback te geven?

  Het vragen van feedback is belangrijk voor groei. En gelukkig is het ook heel eenvoudig! Je kunt gewoon iets zeggen als: “Hey [naam], ik waardeer jouw mening en wil graag weten hoe ik het doe [specifieke situatie]. Heb je een paar minuten om me te vertellen wat je ervan vond?” Zo laat je zien dat je openstaat voor suggesties.

 • Hoe voorkom ik dat ik me aangevallen voel wanneer ik feedback ontvang?

  Dat is een goede vraag! Het is heel normaal om soms wat gevoelig te zijn voor feedback, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen om je minder aangevallen te voelen. 

  • Ten eerste, probeer de feedback niet persoonlijk op te vatten. Bedenk dat het gaat over het werk of de acties, niet over jou als persoon. 
  • Ten tweede, luister echt naar wat de ander zegt zonder meteen in de verdediging te schieten. Probeer de feedback te begrijpen en bedank de ander voor hun input, zelfs als je het er niet volledig mee eens bent. 
  • Begrijp je niet goed wat de ander bedoelt, vraag dan om verduidelijking of om specifieke voorbeelden.
  • En vergeet niet dat feedback bedoeld is om je te helpen groeien, niet om je naar beneden te halen. Gebruik het als een kans om te leren en jezelf te verbeteren.
 • Wat als ik het niet eens ben met de feedback?

  Dat kan. Bedenk je dat de meeste mensen jou terugkoppeling geven met de intentie om je te laten groeien. Vraag je dus wel altijd af: heeft hij of zij een punt? Weet hij of zij wellicht meer van dit onderwerp?

  Kom je dan alsnog tot de conclusie dat je het niet eens bent met de feedback? Dat kan. Het is belangrijk om te onthouden dat feedback subjectief is en verschillende perspectieven weerspiegelt. Niet alles dat iemand zegt of voorstelt is waar.

  Een goede regel: neem alleen feedback ter harte van mensen die je zou raadplegen voor advies.

  Als je het vervolgens niet eens bent, is het goed om rustig te blijven en te proberen te begrijpen waarom de ander dat denkt. Je kunt vragen om meer uitleg en specifieke voorbeelden. Soms kunnen misverstanden worden opgehelderd door open communicatie. En vergeet niet, het gaat niet altijd om wie gelijk heeft, maar meer om jouw groei.

 • Hoe vaak zou ik om feedback moeten vragen?

  Het is altijd goed om regelmatig feedback te vragen, en er is niet echt een one-size-fits-all antwoord. Het hangt vooral af van de situatie. Over het algemeen is het slim om te kijken naar de frequentie van je taken en projecten. Als je iets regelmatig doet, zoals wekelijkse rapporten of maandelijkse projecten, is het misschien handig om na elke afgeronde taak feedback te vragen. Maar als het meer ad-hoc is, kun je het vragen na belangrijke mijlpalen of wanneer je voelt dat het nodig is.

vrouwen die elkaar feedback gevenDit zijn de 20 gouden regels feedback geven en ontvangen

Dit zijn ze. Onze beste 20 regels voor feedback geven en ontvangen. Zoals je ziet is feedback is heel belangrijk. Als we de regels voor constructieve feedback volgen, maken we de werkomgeving positiever en helpen we elkaar groeien, zowel op het werk als in het dagelijks leven. En door open te staan voor feedback geven we onszelf de kans om slimmer te worden, beter te worden en echt uit te blinken. Feedback is dus een mooie tool die niet alleen onze prestaties verbetert, maar ook de band tussen ons versterkt!

De beste feedback tips

 1. Vraag toestemming: Voordat je feedback geeft, vraag vriendelijk of de ander ervoor openstaat. Het respecteert hun ruimte en vergroot de kans op een positieve ontvangst.
 2. Focus op het probleem, niet op de persoon: Richt je feedback op gedrag of prestaties, niet op de persoon zelf. Gebruik concrete feiten en vermijd persoonlijke aanvallen.
 3. Wees specifiek: Geef gedetailleerde en concrete voorbeelden in plaats van vage opmerkingen. Het maakt de feedback duidelijk en motiverend.
 4. Spreek vanuit jezelf: Gebruik de “ik-ik-jij” methode om feedback minder bedreigend te maken. Beschrijf wat je hebt waargenomen, hoe het jou heeft beïnvloed, en nodig de ander uit om hun perspectief te delen.
 5. Geef complimenten of kritiek, vermijd ‘sandwichen’: Kies voor duidelijkheid en effectiviteit. Geef alleen complimenten of alleen kritiek, geen mix van beide.
 6. Gebruik positief taalgebruik: Vermijd negativiteit door positieve bewoordingen te gebruiken. Maak het gemakkelijker voor de ander om te luisteren en open te staan voor verbetering.
 7. Wacht niet te lang met feedback: Geef feedback direct, terwijl de situatie vers in het geheugen ligt. Het beïnvloedt gedrag direct en voorkomt opeenstapeling van emoties.
 8. Uit kritiek onder vier ogen: Houd kritiek privé om vernedering te voorkomen. Geef complimenten juist waar anderen bij zijn om een positieve sfeer te creëren.
 9. Luister naar de ander: Toon respect en empathie door actief te luisteren na het geven van feedback. Het helpt misverstanden te voorkomen en stimuleert een constructieve dialoog.
 10. Bied hulp aan: Naast kritiek, bied concrete tips, jouw tijd of zelfs training aan om de ander te helpen groeien. Feedback is bedoeld om te helpen, niet om neer te halen.
 11. Vraag zelf actief om feedback door te informeren naar ‘inzichten’, ‘raad’ of ‘advies’ in plaats van direct het woord ‘feedback’ te gebruiken.
 12. Laat zien dat je openstaat voor feedback door zelf fouten toe te geven en zo anderen aan te moedigen hun mening te delen.
 13. Luister actief naar de feedback, toon respect door oogcontact, knikken en samenvatten, en vermijd onderbrekingen.
 14. Stel vragen ter verduidelijking om dieper in te gaan op de ontvangen feedback en te begrijpen hoe je kunt verbeteren.
 15. Bedank de ander voor de feedback, zelfs als het moeilijk is om te horen, om de drempel voor toekomstige feedback laag te houden.
 16. Neem de tijd om te reflecteren op de ontvangen feedback en identificeer concrete doelen voor verbetering.
 17. Scheid de boodschap van de boodschapper om objectief naar de feedback te kijken zonder persoonlijke gevoelens in de weg te laten staan.
 18. Vermijd defensieve reacties en zie feedback als een kans om te groeien, waardevolle inzichten te verkrijgen en communicatie te bevorderen.
 19. Erken dat feedback meer zegt over de gever dan over jou en zie het als een kans om te leren en jezelf te ontwikkelen.
 20. Pas de constructieve feedback daadwerkelijk toe en laat zien dat je actief werkt aan verbetering, waardoor de feedback een positieve impact heeft op je ontwikkeling.

Ontdek nóg meer regels van feedback geven en ontvangen

Wil je jouw feedback skills naar een hoger niveau tillen en nog beter worden in het geven van constructieve feedback? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor je! Onze 1-daagse trainingen zijn speciaal ontworpen om jou te helpen groeien op het gebied van feedback geven, assertiviteit en gesprekstechnieken. We weten dat jij als kenniswerker altijd streeft naar verbetering, en met onze trainingen zul je precies dat bereiken!

 • Stel je voor dat je voortaan vol vertrouwen en met de juiste woorden feedback kunt geven aan je collega’s en teamleden. Je leert tijdens onze training Feedback Geven hoe je op een positieve manier kunt communiceren, zodat jouw feedback écht wordt gewaardeerd en opgepakt. Je ontwikkelt assertiviteit waardoor je krachtiger en duidelijker kunt communiceren, zonder bang te zijn om je stem te laten horen.
 • En dat is niet alles! Onze gesprekstechnieken zullen je helpen om effectiever te communiceren in alle situaties. Of het nu gaat om vergaderingen, presentaties of gewoon informele gesprekken, je zult de kunst van effectieve communicatie beheersen.
 • Onze trainers zijn experts op het gebied van communicatie en feedback. Ze zullen je begeleiden, ondersteunen en inspireren gedurende de hele training. Je zult praktische oefeningen doen, interactieve sessies bijwonen en waardevolle inzichten opdoen die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Stel je eens voor hoeveel impact dit zal hebben op je carrière en persoonlijke groei. Door je feedback skills te verbeteren, zul je niet alleen beter samenwerken met anderen, maar ook je eigen ontwikkeling stimuleren. Je wordt een onmisbare schakel in je team en organisatie!

Wacht dus niet langer! Grijp deze kans om jezelf te ontwikkelen en je communicatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Schrijf je vandaag nog in voor onze trainingen en laat jezelf stralen als een ware feedback-kampioen!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog