Je concentratie verbeteren is een kwestie van je brein verbeteren. Door alle taken en informatie die er dagelijks op af komen, is het logisch dat het hapert in concentratie. De boel weer rechtzetten, en je concentratie terugvinden is gelukkig vrij simpel. 7 bewezen oplossingen, die je meteen kunt uitvoeren.

Concentratie en focus zijn de kernelementen van alles wat je doet met je hoofd. En in feite doe je alles met je hoofd. Het verwerkt informatie die binnenkomt en stuurt vervolgens gedachten, emoties aan en je lijf aan. Dat doet het via miljoenen zenuwcellen, ook wel ‘neuronen’ genoemd. Zij verzamelen informatie en brengen het naar de juiste plek, zodat jij alle informatie op de juiste manier plaatst en opslaat – en alle acties op de juiste manier uitvoert.

In een ideale situatie doe je dit allemaal moeiteloos. Maar het werk van de neuronen is almaar zwaarder geworden. Er komt elke dag méér informatie op ze af, en het lijkt of we elke dag méér moeten doen en willen presteren.

Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang jouw concentratievermogen in orde is. Het is zo ongeveer de graadmeter van de fitheid van je brein.

En dan in het bijzonder het brein-gedeelte dat verantwoordelijk is voor herinneringen, gedachten, bewustzijn en… – aandacht. De cerebrale cortex of hersenschors – het complete buitenste gedeelte van de grote hersenen. De wormachtige brei die je meteen voor je ziet, als je aan een brein denkt:

concentratie verbeteren

Wil je die dus fit houden in deze tijden van enorme dataverwerking en nog meer gedachten en acties, dan moet je echt even aan je concentratie werken. En is het fit, dan werkt je concentratie weer beter. Een fijne cyclus, die je eigenlijk helemaal zelf in de hand hebt.

(Wil je weten hoe je brein er nu voor staat, qua concentratie en geheugen? Doe hier de test – opgesteld door een team neurowetenschappers van de afdeling Brain and Cognitive Sciences van het Amerikaanse MIT.)

Concentratie verbeteren – is simpel (en gratis!)

Voor concentratie verbeteren worden een hoop capriolen uitgehaald. Er is een markt voor, dus zullen er aanbieders zijn die beweren dat je met hun middel je “brain boost” (zoals concentratiepillen letterlijk genoemd worden: ‘brain booster pills’). Maar niet alleen louche pillen zijn er in omloop. Natuurlijke vitamines C, E, B12, Omega-3, Magnesium) en supplementen (Ginko Biloba, L-Theanine) zouden het werk al doen.

En dan is er nog de enorme industrie van de geheugenspelletjes. Lumosity, één van de grootsten in de branche met zo’n 50 miljoen gebruikers, kreeg een fikse boete opgelegd door de Amerikaanse overheid omdat ze ten onrechte beweerden dat het hielp om het geheugen te verbeteren. Dat is nooit bewezen.

Misschien helpt het, wie weet. Misschien wordt het ooit nog bewezen. Maar het gaat overduidelijk niet het grote verschil in je brein maken. Het grote verschil krijg je gratis, werkt wél bewezen – en is nog veel makkelijker dan pillen innemen of geheugenspelletjes spelen.

Concentratie verbeteren – de 7 bewezen tips

Dat geheugenspelletjes nooit bewezen werken, betekent niet dat de wereld van de neurowetenschap zich niet over het thema buigt. Talloze onderzoeken zijn er gedaan naar manieren om je brein en concentratie te verbeteren, om te zien wat werkt. En daar zijn een paar behoorlijk concrete antwoorden uit gekomen.

De conclusies, over hoe je concentratie verbeteren wél werkt – op 7 verschillende, stuk voor stuk simple manieren:

1. Stop met multitasken

Je kende multitasken waarschijnlijk al, en misschien wist je zelfs al dat het voor geen meter werkt. Verschillende studies wezen uit dat je brein onmogelijk met meerdere dingen tegelijk bezig kan zijn. Nee, vrouwen ook niet – al werkt hun brein iets anders. Concentratie op een taak is dan al helemaal uit den boze. Multitasken verdeelt je concentratie over meerdere taken, waardoor elke taak maar een partje krijgt, en je brein (en de overwerkende neuronen) zichzelf al gauw uitput.

Daniel Levitin, onderzoeker en auteur van de bestseller ‘The Organized Mind’, over hoe multitasken (meerdere taken tegelijkertijd oppakken) en switchtasken (van de ene taak naar de andere schieten, en weer terug) precies niet werkt voor de concentratie:

Maar kende je het betere broertje ‘singletasken’ al? Daniel raadt het aan, in het laatste stuk van de video:

“Focus op één ding tegelijk, ten minste voor een paar uur per dag.”

2. Lees meer  

Op kantoor in een hoek met een boek, gaat natuurlijk niet. Maar in je vrije tijd lezen, helpt de concentratie verbeteren door je neuronen wat oefening te geven. Lezen voedt volgens onderzoek van Stanford University namelijk de ‘witte stof’ in je brein: de neuronen die verbindingen leggen tussen de verschillende brein-gedeelten. Cruciaal voor concentratie, en het verwerken van informatie naar de juiste plekken. Of dat nu een romantische roman of een interessant artikel van een interessant blog is.

concentratie verbeteren

(Direct dubbel zo snel leren lezen – en informatie sneller en efficiënter verwerken – doe je in 1 dag, bij onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen!)

3. Dans!

Ook niet bepaald iets voor tussen 9 en 5, maar bewegen – en dansen in het bijzonder – helpt je concentratie enorm verbeteren. Twee keer per week naar de sportschool helpt je brein al vooruit, blijkt uit deze studie.

Maar als je je concentratie echt een flinke zwieper wil geven, dan is er dansen. Het zou de verwerkingscapaciteit van je brein enorm versnellen, door de bijzondere combinatie van fysieke, cognitieve en sociale inspanning, ontdekte deze studie. Ook hier profiteert de witte stof in je brein, en vermeerdert het zich met elke dans die je waagt – meer nog dan wanneer je gewichten heft, of wandelt.

4. Mediteer (vaker)

Mediteren als middel om je geheugen en concentratie verbeteren voor elkaar te krijgen, is keer op keer bewezen. Wanneer anders zou een nuchtere en skeptische nieuwslezer en correspondent van ABC News eraan beginnen? “Niet”, zegt de beste man – Dan Harris – zelf:

“Niet voor niets zijn niet alleen nieuwslezers er mee begonnen, maar ook mariniers, soldaten, topsporters, bedrijfsleiders, ondernemers, wetenschappers, dokters, advocaten en schoolkinderen. Omdat ze weten dat het helpt voor meer focus.”  

  • Beginnen met mediteren doe je heel simpel en to-the-point met de app Headspace. Installeren!

5. Schaak

Schakers zijn vaak en veelvuldig onderzocht door neurowetenschappers, vooral de meesterschakers. Er gebeurt namelijk iets bijzonders in hun brein. Hun neuronen zijn ontzettend efficiënt. Daardoor kunnen ze niet alleen het concentreren verbeteren, maar ook het herkennen van patronen, onthouden, analyseren en beslissingen maken. Mooi meegenomen.

Geen wonder dat topondernemers als Peter Thiel (mede-oprichter Paypal), Bill Gates, Paul Allen (Microsoft) en andere grootheden als Ray Charles, Bono en Arnold Schwarzenegger zich met regelmaat aan het schaakbord wagen.

6. Slaap (genoeg)

Te weinig slaap veroorzaakt “cognitieve cirkels” zegt dr. Itzhak Fried die het fenomeen onderzocht. Wat betekent dat je brein minder snel werkt, doordat neuronen minder actief zijn en de Thalamus minder goed werkt: het verbindingscentrum in de kern van je brein. Daar wil je geen vertraging.

De eerste gevolgen van te weinig slaap, die expert dr. Shelby Harris noemt, zijn dan ook:

“Aandacht en concentratie…”

7. Luister (hier naar)

In het kader van ‘save the best for last’: dé grootste concentratie stoorzender op kantoor is volgens neurowetenschappers… *tromgeroffel* – geluid! En laat dat er waarschijnlijk in grote mate zijn, waar jij werkt. Zeker als dat in een kantoortuin is – de doodsteek voor je concentratie. Toch kun je zelfs daar je concentratie verbeteren. Door geluid te elimineren.

Hoe? Met een koptelefoon. Die sluit kantoor-geluiden af (als ze ‘noise cancelling’ zijn tot praktisch 100%) en vervangt ze met stilte (werkt het best) of met de beste concentratie-geluiden:

  • Nagebootste subtiele omgevings-achtergrondgeluiden werken het best – die van een koffiebar bijvoorbeeld, of rechtstreeks uit de natuur. Deze site heeft ze allemaal.
  • Klassieke muziek, of op z’n minst instrumenteel (stemmen leiden af).
  • Alle muziek op 60 bpm helpt ook enorm je concentratie verbeteren. Deze Spotify playlist heeft het beste van 2 werelden:

Dus

Zet die playlist lekker op, om te beginnen. Download de app Headspace voor 10 minuutjes meditatie in de ochtend vanaf morgen. Pak je sportschoolabonnement weer op, leer schaken, gebruik de avondwekker op je smartphone voor genoeg uurtjes slaap straks, en (snel)lees een neuron-stimulerend boek voordat je je ogen sluit.

En zelfs al doe je al die dingen niet, doe er dan op z’n minst 1 wel om je concentratie te verbeteren – eh, mijlenver vooruit te helpen… Stop. Met. Multitasken.