Een collega die tijdens werk even boodschappen bestelt, een privételefoontje afhandelt of een vakantie boekt: hij wordt er niet voor betaald, maar het gebeurt regelmatig. En zijn het niet de privézaken die het werk onderbreken, dan zijn het wel de gezellige gesprekjes onderling. Wanneer er echter een belangrijke deadline nadert kun je alle potentiële afleiding beter mijden. Vinden Nederlanders het daarom eigenlijk wel fijn om collega’s in de buurt te hebben? In welke mate leiden we elkaar af en treedt een werkgever wel op tegen tijdverspilling? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde Tijdwinst.com een aantal stellingen voor aan 1.029 Nederlanders in loondienst. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Met name veertigers werken liever alleen

Sinds de afgelopen jaren vinden we thuiswerken hartstikke normaal en leven we veel meer in onze eigen bubbel. Dat het rumoer dat bij een volle werkvloer komt kijken niet voor iedereen is weggelegd, is dan ook geen verrassing. Dit bevestigt het onderzoek. Zo werkt een derde van alle Nederlanders zelfs het liefst zonder collega’s om zich heen. Met name veertigers vinden het prima om alleen te werken. Je vindt de exacte cijfers terug in de visual.

 afleiding op het werk

Hoogopgeleiden meest afgeleid door niet-werkgerelateerde zaken

Tijdens een drukke werkdag is af en toe pauze nemen en afstand nemen van je taken heel normaal. Het is zelfs belangrijk voor je focus en efficiëntie. Maar blijft het wel bij een enkel kopje koffie of een klein blokje om? Een derde van werkend Nederland zegt namelijk dat zijn collega’s onder werktijd met te veel niet-werkgerelateerde zaken bezig zijn. Dit geldt met 31 procent vooral voor hoogopgeleiden. Benieuwd naar hoe respondenten van andere opleidingsniveaus hierover denken? Bekijk dan de visual.

afleiding op het werk

Overijsselaars storen zich het minst aan babbelende collega’s

Na het weekend praten we op kantoor uitvoerig bij. Ieders privéleven vliegt je meer dan eens om de oren en je werkvrienden zijn weer op de hoogte van jouw datebestaan. Toch is niet iedereen gediend van deze gezelligheid, want 37 procent van de Nederlanders ergert zich aan collega’s die onder werktijd veel over andere zaken dan werk praten. Niet geheel onverwacht geldt dit het minst voor Brabanders. Benieuwd naar de exacte verhoudingen tussen de verschillende provincies? Je ziet ze in de visual.

afleiding op het werk

Mannen pleiten vaker voor een strengere baas dan vrouwen

Je werkt samen aan een project maar je collega staat voor de zoveelste keer een praatje te maken bij het koffiezetapparaat. De deadline komt eraan, maar door deze afleiding dreigen jullie deze niet te halen. In soortgelijke situaties vindt 27 procent van de Nederlanders dat zijn werkgever harder moet optreden tegen collega’s die tijd verspillen. Vooral mannen pleiten voor een strengere baas. Je vindt de exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de leeftijdscategorieën in de visual.

afleiding op het werk

Vooral mannen wijzen hun collega’s op inefficiëntie

Met collega’s om je heen is je concentratievermogen deels afhankelijk van hun gedrag. Is iedereen bezig met hun werk of zijn ze vooral aan het lanterfanten? Wat doe je als je collega’s hun werk niet doen en dit jou stoort? Slechts een kwart van alle Nederlanders spreekt in die situaties collega’s weleens aan op tijdverspilling. Het zijn overwegend de mannen die hun gelijken aanspreken op gelummel. Benieuwd naar de overige cijfers? Je ziet ze in de visual.

afleiding op het werk

Hoe moet je hier nou omgaan? Zo stop je een reactieve werksfeer

Tijdens je werkdag komen er al van verzoeken, vragen en ad hoc klussen op je af. Sommige zaken, daarvan weet je dat ze belangrijk zijn. Dringend zelfs. Die pak je dan ook zo snel mogelijk op. Het merendeel, daar twijfel je over. Zoals die vraag van je collega: ‘… of je nu Veronique kan bellen? Patrick zei dat het z.s.m. moet worden opgepakt.’ Wat doe je daarmee: laat je alles uit handen vallen? Of maak je toch eerst af waar je mee bezig bent? Björn geeft je in onderstaande video een 2-stappenplan.

Lees ook gerust onze andere artikelen en breng eindelijk de rust terug op kantoor:

Over Tijdwinst.com

Tijdwinst.com verzorgt praktische cursussen, workshops en lezingen door heel Nederland, België en soms ook (ver) daarbuiten voor onze Engelstalige internationale klanten. De opleider is gespecialiseerd in slimmer (samen)werken en persoonlijke effectiviteit. Het is een onderneming die sinds haar oprichting in 1999 trainingen geeft onder het motto: 1 dag, praktisch en gegeven door échte experts. Ze verzorgen deze 1-daagse trainingen op het gebied van feedback geven, gesprekstechnieken, assertiviteit, time management, snellezen, thuiswerken en leidinggeven. Voor meer informatie, bezoek de website: https://tijdwinst.com/

Blijf op de hoogte

Volg Tijdwinst.com op Instagram en blijf dagelijks op de hoogte van de beste timemanagement tips. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief. En wil jij je nou nog meer verdiepen in productiviteit en persoonlijke effectiviteit, lees dan het boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Krijg meer gedaan in minder tijd!

Elke-dag-om-1500-uur-klaar-Boek-2048x2048