Stel je voor: een wereld waarin je altijd gefocust bent, taken afvinkt met gemak en je nooit meer uitgeput voelt na een lange werkdag. Dat is wat je met de Pomodoro techniek – een ware time management klassieker – bereikt! Wil je weten hoe? Nou, grijp pen en papier, een pomodoro timer en 25 minuten van je tijd.

In dit artikel

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een van de meest effectieve time management technieken die er zijn. Het idee erachter is eenvoudig, maar doeltreffend: verdeel je werk in korte, gefocuste intervallen van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Deze 25-minuten intervallen worden ‘Pomodoro’s’ genoemd.

Time management expert Job vertelt je er in deze video meer over:

Waar komt de naam “Pomodoro” vandaan?

Gekke naam, waarom heet het ‘Pomodoro’? Nou, in de jaren ’80 merkte Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. De Italiaan wist dat hij zichzelf en anderen om hem heen moest gaan heropvoeden. Hij pakte een timer uit de keuken (die er toevallig als een Pomodoro uitzag; het Italiaanse woord voor tomaat) en zette hem op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. 

Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig.

Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de Pomodoro timer werkte niet alleen voor hem, maar ook voor de meer dan 2 miljoen volgers van zijn techniek wereldwijd van de jaren ’80 tot op de dag van vandaag.

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Doe als Cirillo en die andere 2 miljoen mensen en pas de Pomodoro Techniek eens toe – door de volgende 6 stappen te doorlopen:

1. Kies een taak

Kies een klus waaraan je wilt werken. Dat kan van alles zijn, van het schrijven van een artikel tot aan het beoordelen van een rapport. 

2. Zet een timer op 25 minuten

Vervolgens stel je een timer in op 25 minuten. Daarvoor hoef je heus geen Pomodoro timer in de vorm van een tomaat voor te hebben, digitaal mag ook!

3. Werk aan de taak

Begin met werken aan je taak en blijf gefocust gedurende deze 25 minuten. Respecteer de Pomodoro! Je hebt 1 taak, 1 doel en 25 minuten, dus zet nu alles op alles om deze Pomodoro te behalen. 

4. Neem een pauze van 5 minuten

Zodra de timer afgaat, stop je met werken. Zelfs als je midden in een zin zit, bijvoorbeeld. Onderdruk de neiging om “‘t toch nog even dit af te maken”. Want juist door je aan de timer te houden, train je jouw discipline én kun je zo dadelijk gelijk door aan waar je gebleven bent.

Goed, die pauze dus! Neem een korte break van 5 minuten. Genoeg om je brein voldoening te geven, het te resetten en weer aan de slag te gaan met de eerstvolgende Pomodoro.

Tip: probeer in deze pauze niet gelijk naar je telefoon te grijpen. Geef je brein liever even rust. Drink een kop koffie, loop even een rondje of doe desnoods enkele jumping jacks. Hierdoor kun jij jouw focus herpakken en blijf je gefocust!

5 Herhaal

Voorgaande stappen herhaal je nog drie keer: je werkt een cyclus van 25 minuten gevolgd door een korte pauze van vijf minuten. Wanneer je vervolgens vier Pomodoro’s achter de rug hebt (twee uur aan werk, dus), beloon jij jezelf met een lange pauze:

pomodoro techniek

6. Neem een pauze van 15-30 minuten

Tijd om even rust te nemen van al dat zwoegen. Neem daarom gerust een pauze van een kwartier of een half uur om even bij te komen. Precies genoeg tijd voor een praatje met je collega, een gezonde snack om je energiepeil op niveau te houden of een verfrissend ommetje voor je lijf en je brein.

Na je pauze begin je van voor af aan. Je gaat door aan je eerdere klus of in het geval dat je die hebt afgerond, kies je een nieuwe taak om aan te werken.

Samengevat: 

Hoe werkt de Pomodoro techniek? Kies een taak. Zet vervolgens een timer op 25 minuten en werk aan de taak. Zodra de timer gaat, neem je een pauze van 5 minuten. Dit herhaal je een aantal keer, waarna je een lange pauze neemt van 15 tot 30 minuten.

Dit is de basis Pomodoro techniek en hetgeen waar de meeste mensen bekend mee zijn. Zometeen gaan we graag dieper in op tips en adviezen om de Pomodoro techniek nog beter voor je te laten werken! Maar eerst:

Wat zijn de voordelen van de Pomodoro techniek?

Waarom werkt de Pomodoro techniek? Wat heb je er eigenlijk aan?

 • Nou, één van de grootste uitdagingen bij kenniswerk is het behouden van focus: niet afgeleid raken zodat jij je kunt focussen op de klus voor je. Dat is lastig, zeker wanneer alles en iedereen telkens om jouw aandacht schreeuwt. De Pomodoro techniek forceert je om je aandacht op slechts één klus te houden, gedurende een korte periode. Hiermee vermijd je afleiding en multitasking en kom je sneller in een flow terecht.
 • Door je werk in korte intervallen te verdelen, wordt het daarnaast makkelijker om je tijd effectief te benutten. Je pauzeert regelmatig, wat voorkomt dat je (mentaal) uitgeput raakt en oververmoeid wordt. Iets waar multitasking wel al snel voor zorgt!
 • Het geeft je daarnaast ook overzicht en een gevoel van controle. Door je taken af te bakenen in tijdsblokken, verplicht jij jezelf om na te denken wat er moet gebeuren, wat prioriteit heeft en hoeveel je kunt bereiken in een dag. Dat helpt je om realistische doelen te stellen en de juiste zaken voorrang te geven.

En uitstelgedrag? Niet langer! Het idee dat je “slechts 25 minuten” aan een klus werkt, maakt het minder intimiderend om te starten, zelfs als je er tegenop ziet. Het mooie: vaak als je eenmaal bent begonnen, heb je de neiging om de klus af te maken!

Dus: Pomodoro techniek, waarom werkt het? Het is niet voor niets een time management klassieker! Het sluit perfect aan bij de natuurlijke aanleg van ons brein. Het helpt je focussen, voorkomt uitstelgedrag en je krijgt gewoon een hoop meer gedaan!

Voordelen Pomodoro techniek

 • slimmer omgaan met (interne en externe) afleiding;
 • uitstelgedrag voorkomen;
 • meer gefocust op je taak blijven;
 • meer overzicht in je planning hebben;
 • meer voldoening uit je werk halen;
 • gestructureerder aan het werk gaan;
 • complexe taken kunnen versimpelen;
 • beter inzicht ontwikkelen in hoeveel tijd taken in beslag nemen;
 • en je jezelf gemakkelijk motiveren.

Wil je dit ook? Snap we! Probeer de Pomodoro Techniek daarom eens uit en zie wat hij voor jou en je werk kan betekenen. 

Kan ik de Pomodoro techniek aanpassen aan mijn behoeften?

Zeker weten! Indien je merkt dat de standaard Pomodoro techniek niet helemaal lekker voor jou werkt, pas je ‘m gewoon aan. Dat kan op een aantal manieren:

Experimenteer met de Pomodoro-lengte

Als je merkt dat de standaard 25 minuten te weinig uitdaging voor je biedt, kun je de duur prima verhogen. Sommige mensen vinden het namelijk fijner om in iets grotere blokken te werken. Zo werkt onze communicatie manager Inge het liefst in blokken van 50 minuten wanneer ze een artikel schrijft, waarna ze een pauze pakt van 10 minuten. Kijk wat voor jou en jouw werkzaamheden werkt.

Probeer verschillende pauzetijden uit

Ditzelfde geldt voor de Pomodoro pauze. Als je merkt dat je een langere pauze nodig hebt om je brein op te frissen, doe dat dan. Probeer wel telkens aan dezelfde duur vast te houden; dus niet 5-25-10 maar liever 15-15-15. Zo weet je brein waar het vanop aan kan.

Kijk naar wanneer jij je het beste kunt focussen

Iedereen heeft een ander ritme. De één kan zich het beste in de ochtend focussen, de ander merkt dat hij meer werk verzet krijg in de namiddag. Prima! Pas dan ook de tijden aan waarop je met de Pomodoro techniek werkt. Wanneer ben jij het meest alert? Het meest productief? Probeer in die tijd enkele Pomodoro’s er doorheen te knallen.

Gebruik verschillende apps of tools

Zometeen vertellen we je over verschillende digitale hulpmiddelen die jouw Pomodoro-experience verbeteren. Nu willen we je er vooral op wijzen dat als je merkt dat een timer niet goed voor je werkt er tal van alternatieven zijn om uit te proberen. Durf zeker te wisselen!

pomodoro techniek

5 Expert Pomodoro tips (laten de techniek nóg beter werken)

Als het goed is zou de 25-minuten Pomodoro Techniek de focus op je werk en je time-management al moeten verbeteren. Maar we hebben helaas bijna allemaal een aangeboren talent voor het zoeken of creëren van afleiding. Daarom geven we je nog graag enkele aanvullende Pomodoro tips om voor eens en altijd af te rekenen met (interne én externe) afleidingen en onderbrekingen:

1. Maak vooraf een takenlijst

Het is slim om voordat je aan jouw Pomodoro-cyclus begint een lijst te maken van taken waaraan je vandaag wilt werken. Dat geeft overzicht en zorgt ervoor dat je aan de juiste zaken werkt. Geef ook gelijk prioriteit aan de klussen: de meest urgente klussen plaats je bovenaan je lijst, zo weet je waar je moet beginnen. 

pomodoro

2. Denk vooraf na over de hoeveelheid Pomodoro’s

Bij het maken van een takenlijst, kun je ook gelijk nadenken over hoeveel Pomorodo’s hierin gaan zitten. Maak een inschatting: “deze taak kost mij ongeveer een uur, dat zijn dus drie Pomodoro’s.” Vertaal dit naar vakjes (elk vakje is één Pomodoro) en je hebt een mooi overzicht van waaraan je gaat werken.

3. Geef niet toe aan interne onderbrekingen

Je zit midden in je Pomodoro terwijl je te binnen schiet dat je straks nog olijven moet meenemen wanneer je boodschappen gaat doen na het werk. Kan gebeuren. Probeer zo min mogelijk aan deze gedachten toe te geven en schrijf ze direct onderaan je takenlijst. Straks, wanneer je klaar bent, pak je ze op of plan je ze verder in.

Is je interne afleiding een neiging om Instagram te openen of het nieuws te checken? Blokkeer deze neiging en doe er verder niets mee. Probeer je focus te hervinden. Leg je telefoon ook zeker uit het zicht zodat je niet in de verleiding gebracht wordt.

4. Geef niet toe aan externe onderbrekingen

Cirillo, de geestelijk vader van de Pomodoro methode, had ook een regel voor het omgaan met afleidingsbronnen in je omgeving. De ‘Inform, Negotiate and Call’ techniek wordt deze genoemd. Vrij vertaald: informeer, onderhandel, actie. Dat werkt zo:

Je collega komt tijdens een Pomodoro binnenstormen met een stapel papieren. “Of jij er even samen met hem doorheen wil lopen?” Hij ziet natuurlijk niet dat je midden in een Pomodoro zit of kent het hele bestaan ervan niet. 

Wat doe je?

 • Inform: je informeert hem daarom over het (Pomodoro) concentratieblok waar je midden in zit, waardoor je nu even geen tijd voor hem hebt. “Ik zit midden in een Pomodoro-concentratieblok! Iets met een tomaat. Laat me het komende half uur s.v.p. even met rust.” Ongetwijfeld zal je collega je met verbazing aankijken, maar gegarandeerd dat het de interesse wekt. Zodra je hem later spreekt kun je hem verwijzen naar de uitleg van de Pomodoro Techniek in dit artikel.
 • Negotiate: je onderhandelt gelijk over een ander geschikt moment om je collega’s kwestie te behandelen. Heb je om een uur of twee tijd? Dan heb ik er 4 Pomodoro’s op zitten. Kom ik dan even 10 minuten langs. Ok?
 • Call: je onderneemt actie wanneer het zover is. Je hebt je collega beloofd om om twee uur langs te komen, doe dat dan ook. Zo zullen je collega’s langzamerhand merken dat ze je echt met rust moeten laten tijdens een Pomodoro en dat je écht later op hun kwestie terugkomt wanneer je dat belooft. Het is twee uur. Tijd voor je lange break na 4 Pomodoro’s. Tijd om je belofte aan je collega na te komen. “Hey, het is twee uur. Zullen we even door die papieren heen lopen? Ik heb 10 minuten.”

5. Deel Pomodoro’s nooit op

Een echte tomaat kun je met een goed scherp mes gemakkelijk doormidden snijden. Bij een Pomodoro is dat absoluut niet het geval. Ondeelbaar is hij, ononderbreekbaar en onrekbaar. Het is tenslotte een wekker van hard plastic of een smartphone met daarop je Pomodoro-app. Kom je niet zomaar doorheen.

Zo moet je ook naar de Pomodoro-taken kijken. Onderbreek nooit een Pomodoro, maak hem nooit korter dan 25 minuten en ga nooit nog even door na die tijd.

 • Heb je een taak die korter dan 25 minuten duurt? Combineer 2 of meer taken dan in 1 Pomodoro tot je aan de 25 minuten komt. 
 • Duurt een bepaalde taak langer dan 25 minuten? Deel hem dan bij voorbaat op in verschillende Pomodoro’s of – wanneer je er achter komt terwijl je er mee bezig bent – breek hem even goed af na 25 minuten en pak hem na je korte pauze weer op in een nieuwe Pomodoro.

Door de tijd heen zul je zien dat je steeds beter wordt in het inschatten en plannen van je Pomodoro’s.

Moet ik speciale tools gebruiken om de Pomodoro techniek te volgen?

Hoewel er tal van Pomodoro-apps beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij het volgen van je tijd en pauzes, is het belangrijk te onthouden dat de Pomodoro techniek niet afhankelijk is van deze tools. Het draait allemaal om jouw concentratie en discipline! Toch zijn er een aantal handige Pomodoro apps die jou kunnen ondersteunen:

De beste Pomodoro technique apps

 • Pomodone: Pomodone is een app en browser-extensie die naadloos integreert met populaire takenlijst-apps zoals Todoist, Trello en Asana. Hiermee kun je Pomodoro techniek toepassen binnen je bestaande workflow.
 • Forest: onze persoonlijke favoriet! Forest is een leuke app die je beloont voor je focus. Telkens wanneer je een Pomodoro-sessie voltooit, plant je een virtuele boom. Als je je telefoon ontgrendelt en de app verlaat, sterft de boom. Het is een creatieve manier om jezelf te motiveren om gefocust te blijven.

 • PomoDone: een app die integratie biedt met verschillende takenlijst-apps, zoals Trello, Asana, en meer. Het stelt je in staat om Pomodoro-timers in te stellen voor specifieke taken en projecten.
 • Tomighty: dit is een eenvoudige en gratis Pomodoro-timer voor je computer. Het is open-source en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
 • Focus Booster: Focus Booster is een app die is ontworpen om de Pomodoro techniek te volgen en rapporten te genereren over hoe je je tijd besteedt. Het is handig voor zowel individueel gebruik als voor teams.
 • Marinara Timer: Marinara Timer is een gratis online Pomodoro-timer die geen installatie vereist. Je kunt eenvoudig timers instellen en aanpassen op basis van je behoeften.
 • Pomotodo: Pomotodo is een app die de Pomodoro techniek combineert met taakbeheer. Het synchroniseert met Google Tasks en Evernote, waardoor je je taken gemakkelijk kunt organiseren.
 • Be Focused: Be Focused is een eenvoudige Pomodoro-app voor macOS en iOS. Het heeft een strakke interface en synchroniseert met de iCloud, zodat je je taken op al je Apple-apparaten kunt beheren.
 • ClearFocus: ClearFocus is een Android-app voor Pomodoro die je helpt je taken te organiseren en te prioriteren. Het biedt ook statistieken over je productiviteit.

Welke ga jij als eerste uitproberen?

Conclusie: probeer de Pomodoro methode zelf eens uit

De voordelen van de Pomodoro techniek zijn duidelijk! Het helpt je om afleiding te vermijden, in een staat van flow te komen en je tijd effectief te benutten. Bovendien geeft het je overzicht en controle over je taken, en maakt het uitstelgedrag een stuk minder intimiderend. 

Kortom, het is een bewezen methode om slimmer met je tijd om te gaan en meer voldoening uit je werk te halen. Pak dus die tomaten-timer (of gewoon de timer op je smartphone) en begin vandaag nog met het optimaliseren van je tijd en productiviteit. Laat je ons weten hoe dat ging?

pomodoro techniek

Verder lezen?

Nog meer focus? Volg onze 1-daagse training Time Management

Ben jij een kenniswerker die worstelt met het beheersen van je tijd, zelfs na de Pomodoro techniek te hebben geprobeerd? Zit je vast in een eindeloze stroom van afleidingen en voel je je vaak overweldigd door de taken die op je bord liggen? Dan is het tijd om je focus te herwinnen en je productiviteit te verhogen!

Onze exclusieve 1-daagse Time Management cursus is ontworpen om jou te helpen excelleren in je werk door middel van bewezen technieken en strategieën. We richten ons specifiek op de gebieden waar kenniswerkers zoals jij vaak moeite mee hebben:

 • Concentratie en focus: leer hoe je diep kunt duiken in je taken zonder afleidingen, zodat je in minder tijd meer gedaan krijgt.
 • De Pomodoro techniek: ontdek de geheimen van je werk in kleine, behapbare stukjes opdelen om je productiviteit te maximaliseren.
 • Prioritering: leer hoe je je taken effectief kunt ordenen en prioriteren, zodat je de belangrijkste doelen bereikt zonder jezelf te overbelasten.
 • Time management: ontwikkel de vaardigheden om je tijd optimaal te beheren, zodat je meer ruimte hebt voor strategische denken en creativiteit.

Onze ervaren trainers staan klaar om je te begeleiden en te inspireren, zodat je de controle over je tijd kunt terugnemen en je prestaties naar nieuwe hoogten kunt tillen. Wacht dus niet langer om je time management skills te verbeteren. Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse Time Management cursus en ontdek hoe je meer kunt bereiken in minder tijd. 

Veel gestelde vragen over de Pomodoro technique?

 • Is de Pomodoro techniek geschikt voor iedereen?

  Ja, de Pomodoro techniek kan voor veel mensen nuttig zijn. Het is vooral handig als je moeite hebt om je te concentreren of lang aan één taak te werken.

 • Kan ik de Pomodoro techniek gebruiken voor complexe taken?

  Ja, zeker! De Pomodoro techniek kan ook goed werken voor complexe taken. Je kunt gewoon kortere Pomodoro-sessies gebruiken, bijvoorbeeld 25 minuten, en dan een langere pauze nemen om je concentratie te behouden.

 • Wat kan ik doen tijdens de pauzes tussen Pomodoro’s?

  Tijdens de pauzes kun je even ontspannen, een korte wandeling maken, wat koffie drinken, stretchen, of iets anders doen om je geest en lichaam te verfrissen. Het is belangrijk om even te ontspannen.

 • Hoe kan ik omgaan met onderbrekingen tijdens Pomodoro’s?

  Onderbrekingen kunnen lastig zijn, maar probeer ze te minimaliseren. Zet je telefoon op stil, vertel anderen dat je aan het werk bent, en probeer jezelf te focussen. Als iemand je stoort, pas dan Cirillo’s ‘Inform, Negotiate and Call’ techniek toe.

 • Wat als ik geen kookwekker heb?

  Hoeft ook niet. Er zijn tal van manieren waarop je de tijd kunt bijhouden. Van een simpele timer op je telefoon tot apps en software. Kijk welke bij jouw workflow past.

 • Ik heb veel kleine taken, die hooguit 5 tot 10 minuten duren

  Hoe klein of groot een taak is, maakt niet uit. Pak ze samen in één Pomodoro en werk gedurende de 25 minuten aan verschillende taken.

 • Ik heb mijn taak afgerond nog voordat de Pomodoro voorbij is.

  Een ideale kans dus om er nog een extra blik op te werpen. De regels is immers: je onderbreekt een Pomodoro nooit. Benut daarom de rest van je 25 minuten en kijk wat je kunt verbeteren.

 • Ik heb te weinig tijd om deze taak binnen 25 minuten af te ronden.

  Geen probleem. Hier komen die hokjes van pas.

  Allereerst geldt weer: houd je aan de Pomodoro-regel. Je stopt wanneer de tijd op is. Gaat de timer, dan leg je je werkzaamheden neer en neem je pauze. Je vinkt op de normale wijze je hokjes af, zoals je dat na iedere Pomodoro doet. Ongeacht of je taak allerminst is afgerond.

  Ben je nou door je hokjes heen (met andere woorden: de taak duurt langer dan dat je van te voren had ingeschat), dan doe je het volgende:

  • Je bepaalt hoeveel Pomodoro’s je extra nodig hebt — “Ik heb minstens nog een uur voor dit rapport nodig.” Prima. Dat zijn dus 3 Pomodoro’s extra die je moet inroosteren.
  • Bepaal of je deze tijd er nog wel aan wilt besteden — Vraag jezelf af of de taak deze extra tijd waard is. Je hebt wellicht nog andere prioriteiten en dit rapport is toch niet zo belangrijk als dat je dacht. In dat geval staak je het uitvoeren van de taak.
  • Houd de extra tijd bij die je ergens aan spendeert — besluit je dat een taak de extra tijd waardig is, houd deze dan bij door middel van cirkeltjes in plaats van hokjes.

  Op die manier kun je duidelijk zien welke taken je onderschat hebt en hoeveel tijd je hier extra voor had moeten rekenen. Krijg je in de toekomst een soortgelijke taak, dan kun je de tijdsduur beter inschatten.

pomodoro techniek

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog