Mentale helderheid en focus is iets wat we allemaal graag wensen. Met de prikkels en afleidingen van tegenwoordig wordt dit ons steeds moeilijker gemaakt. Je geest zit al snel vol met allerlei gedachten, onafgevinkte takenlijsten of gevoelens, waardoor het lastig is om nog helder te kunnen denken. Hierbij gaat je concentratie er flink op achteruit, terwijl dit net iets is wat je dagelijks nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk of studie. De oplossing? Je concentratie trainen door middel van yoga. In dit artikel kom je te weten waarom een goede focus belangrijk is bij yoga, hoe dit helpt om je dagelijkse concentratie te verbeteren en welke oefeningen je hierbij kunnen helpen.

Wat komt aan bod?

Een goede concentratie kun je trainen (met yoga!)

Je hebt er misschien een zweverig beeld van, maar yoga is niet beperkt tot het uitvoeren van opeenvolgende houdingen (asana’s). Het is de combinatie van fysieke houdingen, bewegingen, je ademhaling en een mentale focus wat yoga zo krachtig maakt. En het mooie? Het beoefenen van yoga als geheel helpt je de focus te weerleggen. De buitenwereld laat je hierdoor even los en je vestigt je aandacht op je eigen lichaam en geest. Super zen, dus.

En mocht je moeite hebben met goed concentreren? Geen zorgen, want een goede focus is iets wat je kunt trainen. Net zoals je spieren kunt trainen in de sportschool, kun je een goede concentratie trainen door middel van yoga en meditatie. Dit is niet alleen fijn wanneer je op de yogamat staat, maar ook daarbuiten. Met een goede concentratie, zul je namelijk merken dat je een stuk productiever bent in je werk. Je hebt daarmee dan ook dagelijks profijt van een goede concentratie.

Klinkt goed, niet? Dit is hoe je het voor elkaar krijgt met yoga:

Groep mensen die buiten yoga doen

Van ‘omm’ naar ‘ahaa!’: hoe yoga je focus verbetert

De voordelen van yoga blijven niet beperkt bij het fysieke lichaam. Ook mentaal heeft yoga vele voordelen, waaronder het verbeteren van je concentratie. Dit zijn volgens Superyoga.nl de redenen waarom yoga je focus verbetert:

 • Yoga helpt je om in het hier en nu aanwezig te zijn. Het beoefenen van yoga is een mindfulness oefening waarbij je lichaam en geest tot rust kunnen komen. Zolang je te maken hebt met veel gedachten en onrust, is het lastig om je goed te kunnen concentreren. Dankzij het bewuste karakter van yoga, helpt het je om een heldere geest te creëren. 
 • Verschillende yoga oefeningen vereisen een goede focus. Of je nu veel kracht nodig hebt in een houding, of juist een yoga flow hebt met veel beweging, je zult focus moeten behouden om de oefening juist uit te kunnen voeren. Door regelmatig yoga te beoefenen zul je jouw concentratie na verloop van tijd steeds meer verbeteren. 
 • Dankzij de bewegingen ben je gefocust op het fysieke lichaam. Dit helpt je om even afstand te nemen van alle prikkels en gedachten zodat je de focus kunt weerleggen.

Dharana

Binnen de yogaleer is er een onderwerp dat dieper ingaat op het hebben van een focus, namelijk Dharana. Dharana is één van de acht stappen in het achtvoudige pad. Het achtvoudige pad wordt beschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hierin beschrijft Patanjali de acht stappen die je helpen op de juiste keuzes te maken en optimaal te leven. Dharana, de zesde stap van het achtvoudige pad, heeft alles te maken met focus en concentratie.

Dharana leert je om je focus op één punt vast te houden. Dit kan zijn je ademhaling, een mantra of een voorwerp zoals een kaars. Door gefocust te blijven op dit ene punt, train je jouw geest om aanwezig te blijven in het moment. Een beetje zoals meditatie, dus. Het helpt je bij het behouden van een goede concentratie.

5 yoga oefeningen die je helpen om je concentratie te verbeteren

Bij iedere vorm van yoga heb je een bepaalde focus nodig. Het kan verschillen per oefening hoe intens de focus is of hoeveel moeite dit kost. Er zijn verschillende yoga oefeningen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratie. De volgende 5 yoga tips beginners dragen bij aan het verbeteren van je focus en concentratie.

1. Probeer balans oefeningen

De naam zegt het al, bij balans oefeningen gaat het om het behouden van je balans. Tijdens het uitvoeren van balanshoudingen zoals de boomhouding, wordt je gedwongen om je te concentreren. Kun je geen focus behouden, dan zul je de oefening niet lang volhouden en val je al snel uit de houding. Je hebt een goede concentratie nodig om een balanshouding op de juiste manier uit te voeren. Hiermee train je jouw concentratievermogen.

Een bekende houding waarbij je balans nodig hebt is de boomhouding. Deze houding ziet er misschien niet heel moeilijk uit, maar eist wel degelijk een goede focus. Hoe je het doet? 

 • Bij de boomhouding sta je rechtop en plaats je een voetzool aan de binnenkant van je andere dijbeen. 
 • Je balanceert nu op één been. Je blik is naar voren gericht, op een punt voor je op de grond. 
 • Je handen breng je met de handpalmen tegen elkaar voor je borst. 
 • Je kunt deze houding voor ongeveer 30 seconden vasthouden en vervolgens van been wisselen. 

2. Ga voor kracht houdingen

Er zijn ook een aantal yoga houdingen die juist veel kracht van je vragen. Ook dit soort houdingen zijn goed voor het behouden van je focus. Wanneer je veel kracht nodig hebt, is het namelijk een stuk lastiger om je ergens anders op te concentreren. Daarnaast heb je juist alle kracht nodig om de houding goed uit te kunnen voeren.

Een voorbeeld van zo’n houding is de boothouding. De boothouding is een uitdagende yoga houding die veel spierkracht vereist. Met deze houding versterk je voornamelijk je rug- en buikspieren. 

 • Je begint deze houding zittend op de grond. Met je bovenlichaam leun je iets naar achteren. 
 • Maak hierbij je rug recht en span je buikspieren goed aan. 
 • Vervolgens breng je je benen omhoog, dit kun je eerst met gebogen onderbenen doen (halve boot). 
 • Je armen houd je gestrekt voor je terwijl je schouders omlaag blijven. Als het lukt kun je beide benen strekken. Doe dit alleen als je je rug recht kunt houden. 

Herhaal deze oefening regelmatig en je zult merken dat je spierkracht, maar ook voornamelijk je focus, aanzienlijk verbeteren!

3. Gebruik je ademhaling

Een van de beste manieren om je concentratie te verbeteren is door gebruik te maken van je ademhaling. De ademhaling wordt vaak als focuspunt gebruikt tijdens yoga of meditatie. Je hoeft de ademhaling hierbij niet altijd te controleren. Het gaat erom dat je de ademhaling waarneemt en volgt tijdens het in- en uitademen. Zo kun je bijvoorbeeld opmerken of je ademhaling diep of oppervlakkig is.

Tijdens yoga oefeningen wordt de ademhaling ook regelmatig gebruikt als tool. Zo beweegt de ademhaling bij yoga vaak mee met de oefeningen. Je ademt in bij bewegingen waar je je lichaam groter maakt en uit bij het kleiner maken van je lichaam zoals een vooroverbuiging. Dit maakt de oefening nog krachtiger en het helpt jou om in een diepe focus te komen.

Begin je net met yoga en ben je op zoek naar de juiste tools? Hier vind je een ruim assortiment yoga- en meditatieaccessoires die je helpen om de yoga oefeningen op een comfortabele manier uit te voeren. Denk aan een extra dikke yogamat, een bolster of een set yoga blokken. Zo heb je geen last van ongemakken en help je jezelf een handje op weg bij het trainen van je concentratievermogen.

4. Ga voor een yoga flow

Bij concentratie kun je ook nog denken aan een yoga flow. Bij een yoga flow zoals de zonnegroet volgen yogahoudingen elkaar op in een vloeiende beweging. Gedurende deze flow ben je constant in beweging, waardoor je focus moet behouden. Je hebt geen tijd om aan andere dingen te denken, waardoor je volledig aanwezig kunt zijn in het moment. Met je gedachten ben je bij de oefening wat bijdraagt aan rust in je hoofd en een scherpe concentratie, tijdens én na de yogales.

5. Probeer Yin Yoga

Een yogavorm die een stuk uitdagender is voor je concentratie is Yin Yoga. Bij Yin Yoga wordt een houding gedurende een langere tijd vastgehouden, zo’n 3-5 minuten. Het kan bij het uitvoeren van deze houdingen een stuk lastiger zijn om je focus te behouden, omdat je langer in één houding zit. Het kan gebeuren dat er in de tussentijd verschillende gedachten opkomen. De kunst is dan om je aandacht terug te brengen naar je ademhaling. Zo train je jezelf om je focus te herpakken nadat je afgeleid bent geraakt. Door dit regelmatig te blijven oefenen, zul je merken dat dit je steeds makkelijker afgaat.

Mensen die yoga in een groep doen

Kortom: gebrek aan concentratie? Yoga kan helpen

Een sterkere focus en een heldere geest, wie wil het niet? Maar in een wereld vol afleidingen lijkt dit een steeds uitdagender doel. Gelukkig kan yoga zorgen voor mentale helderheid en verbeterde concentratie die je in staat stelt je dagelijkse taken met meer aandacht en minder stress aan te pakken! 

Of het nu gaat om balansoefeningen, krachthoudingen of ademhalingswerk,  elke praktijk biedt een unieke manier om onze mentale scherpte te verbeteren. Onthoud, net zoals elke vaardigheid, vereist het bouwen van focus tijd, geduld en regelmatige oefening. Door yoga te integreren in je dagelijkse routine, kun je niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook een diepere mentale helderheid en concentratie bereiken die je in alle aspecten van je leven kunt toepassen. 

Verder lezen over mindfulness?

Meer mentale rust? Geef structuur aan je leven buiten de yogamat om

Ben je op zoek naar manieren om je concentratie te verbeteren en je dagelijkse productiviteit te verhogen? Heb je interesse in yoga en mindfulness voor hun voordelen op het gebied van focus en mentale helderheid, maar zoek je naar iets meer? Dan hebben we iets speciaals voor jou!

Wij begrijpen de kracht van yoga en mindfulness in het cultiveren van concentratie en het bieden van mentale rust. Echter, wij bieden je een unieke kans om deze vaardigheden naar een nieuw niveau te tillen. Onze 1-daagse cursus time management is ontworpen om je focus en productiviteit te maximaliseren, buiten de yogamat om.

Hoewel we geen yoga of mindfulness cursussen aanbieden, is onze time management cursus een perfecte aanvulling of alternatief voor diegenen die hun concentratievermogen en efficiëntie willen verbeteren. Deze cursus is niet alleen een uitbreiding op je huidige praktijken, maar biedt praktische tools en strategieën die direct toepasbaar zijn in je dagelijks leven.

Wat kun je verwachten?

 • Efficiënte time management technieken: leer hoe je je tijd beter kunt indelen en prioriteiten kunt stellen om je productiviteit te verhogen.
 • Verhoogde concentratie: ontdek hoe je afleidingen kunt minimaliseren en je concentratie kunt verbeteren voor langere periodes.
 • Praktische Tools: wij bieden praktische hulpmiddelen en technieken die je direct kunt toepassen om je dagelijkse taken efficiënter uit te voeren.
 • Verbeterde balans: leer hoe je een gezonde balans kunt vinden tussen werk, persoonlijke tijd en ontspanning.

Onze cursus is ideaal voor iedereen die zijn of haar tijd effectiever wil beheren, of je nu een drukke professional bent, een student, of iemand die streeft naar een gebalanceerder leven. Als je yoga en mindfulness al omarmt voor hun mentale en fysieke voordelen, zal onze time management cursus een waardevolle aanvulling zijn op je persoonlijke ontwikkeling.

Neem de controle over je tijd en focus terug. Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse time management cursus en zet een stap vooruit in het bereiken van je volledige potentieel, buiten de yogamat om. 

Veelgestelde vragen rondom yoga

 • Wat is yoga precies?

  Yoga is een combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie. Het is een manier om je lichaam, geest en ziel met elkaar in harmonie te brengen. Mensen over de hele wereld beoefenen yoga voor ontspanning, gezondheid en om innerlijke rust te vinden. Het mooie van yoga is dat iedereen het kan doen, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.

 • Wat is de letterlijke betekenis van yoga?

  Het woord “yoga” komt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal, en betekent ‘verenigen’ of ‘samenbrengen’. Dit verwijst naar het samenbrengen van lichaam en geest. Yoga helpt dus bij het creëren van een verbinding tussen je fysieke lichaam en je innerlijke zelf, wat leidt tot een gevoel van balans en harmonie.

 • Wat is klassieke yoga?

  Klassieke yoga, ook wel Raja Yoga genoemd, is de traditionele vorm van yoga die zich richt op het pad van meditatie als middel om verlichting te bereiken. Het volgt de filosofie van het Achtvoudige Pad, dat richtlijnen biedt voor een zinvol en doelgericht leven. Klassieke yoga omvat ethische principes, fysieke oefeningen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie.

 • Wat is het doel van yoga?

  Het doel van yoga is om een staat van innerlijke vrede, balans en harmonie te bereiken. Door yoga leren mensen hun lichaam beter te begrijpen en te respecteren, hun gedachten tot rust te brengen en emotionele sereniteit te vinden. Yoga moedigt aan tot zelfontdekking en helpt bij het cultiveren van een positieve en liefdevolle houding tegenover het leven en anderen.

 • Wat zijn de voordelen van het beoefenen van yoga?

  De voordelen van yoga zijn zowel fysiek als mentaal. Fysiek kan yoga helpen om je flexibiliteit, kracht en balans te verbeteren. Het kan ook pijn verminderen en het immuunsysteem versterken. Mentaal biedt yoga stressverlichting, helpt het om beter met angst om te gaan en bevordert het een gevoel van rust en welzijn. Regelmatige beoefening kan leiden tot een diepere zelfkennis en een gevoel van vrede.

 • Welke verschillende soorten yoga zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen hen?

  Er zijn veel verschillende soorten yoga, elk met hun eigen unieke focus en technieken. Enkele bekende stijlen zijn:

  • Hatha Yoga: focus op fysieke oefeningen en ademhaling om het lichaam voor te bereiden op meditatie. Ideaal voor beginners.
  • Vinyasa Yoga: bekend om zijn vloeiende reeksen en bewegingen gesynchroniseerd met de ademhaling. Dynamisch en energiek.
  • Ashtanga Yoga: een rigoureuze stijl van yoga die bestaat uit een vaste reeks houdingen. Zeer fysiek en uitdagend.
  • Iyengar Yoga: legt de nadruk op precisie en uitlijning in de houdingen, vaak met gebruik van hulpmiddelen zoals blokken en riemen. Goed voor het verbeteren van houding en flexibiliteit.
  • Bikram Yoga: bestaat uit een reeks van 26 houdingen uitgevoerd in een verwarmde ruimte. Helpt bij het ontgiften van het lichaam.

  Elke stijl heeft zijn eigen charme en voordelen, afhankelijk van wat je zoekt in je yoga-praktijk. Het is leuk om verschillende soorten te proberen en te ontdekken wat het beste bij je past!

 • Wie doen aan yoga?

  Iedereen kan aan yoga doen! Van jong tot oud en van beginners tot gevorderden. Mensen van allerlei achtergronden vinden hun weg naar yoga, op zoek naar fysieke fitheid, stressvermindering of een dieper spiritueel inzicht. Yoga is inclusief en biedt verschillende stijlen en niveaus die aansluiten bij diverse behoeften en doelen.

 • Is yoga geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus?

  Ja, yoga is zeker geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. Er zijn specifieke lessen voor kinderen, senioren, beginners en gevorderde beoefenaars. Yoga leraren passen de houdingen (asanas) aan zodat iedereen mee kan doen, ongeacht hun lichamelijke conditie of ervaring.

 • Hoe vaak moet ik yoga beoefenen om resultaten te zien?

  Consistentie is belangrijk in yoga. Veel mensen merken een verschil na regelmatig drie keer per week te oefenen. Echter, zelfs één keer per week kan al voordelen hebben voor je lichaam en geest. Het belangrijkste is regelmaat; vind een routine die voor jou werkt en houd deze aan.

 • Kan yoga helpen bij het verminderen van stress en angst?

  Ja, yoga kan zeker helpen bij het verminderen van stress en angst. De combinatie van fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie bevordert ontspanning en helpt het stressniveau in het lichaam te verlagen. Veel mensen gebruiken yoga als een effectieve manier om te ontspannen en hun geest tot rust te brengen.

 • Wat zijn enkele basisposes of houdingen die ik als beginner zou moeten leren?

  Als beginner zijn er een paar basisposes die je kunt leren om mee te starten, zoals de Berghouding, de Neerwaartse Hond, de Krijgerpose en de Kindhouding. Deze houdingen helpen je om vertrouwd te raken met yoga en bouwen de basis voor je praktijk.

 • Hoe kan yoga helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit?

  Yoga verbetert de flexibiliteit door het lichaam regelmatig te stretchen en te bewegen door een reeks houdingen. Deze bewegingen verhogen de bloedcirculatie, waardoor de spieren warmer en soepeler worden. Met tijd en consistentie zul je merken dat je dieper in de poses kunt komen.

 • Wat is het verschil tussen yoga en andere vormen van lichaamsbeweging, zoals pilates of stretching?

  Het belangrijkste verschil tussen yoga en andere vormen van lichaamsbeweging, zoals pilates of stretching, is de nadruk op de eenheid van lichaam, geest en ademhaling. Yoga biedt niet alleen fysieke voordelen zoals flexibiliteit en kracht, maar richt zich ook op mentale rust en ademhalingscontrole. Pilates richt zich meer op core-stabiliteit en kracht, terwijl stretching voornamelijk bedoeld is om de spieren te verlengen en te ontspannen.

 • Kunnen zwangere vrouwen veilig yoga beoefenen, en zo ja, welke voorzorgsmaatregelen moeten ze nemen?

  Zwangere vrouwen kunnen veilig yoga beoefenen, vooral als ze kiezen voor prenatale yogalessen die speciaal zijn ontworpen voor zwangerschap. Het is belangrijk om houdingen te vermijden die druk leggen op de buik of het risico op vallen vergroten. Overleg altijd met een arts voor je begint en informeer de yogaleraar over je zwangerschap.

 • Hoe kan yoga helpen bij het verbeteren van de houding?

  Yoga verbetert de houding door het versterken en uitlijnen van de spieren in het hele lichaam. Veel yoga houdingen focussen op het versterken van de rug, schouders en nek, terwijl ze tegelijkertijd flexibiliteit en balans bevorderen, wat allemaal bijdraagt aan een betere houding.

 • Zijn er specifieke ademhalingstechnieken die ik tijdens yoga moet gebruiken?

  In yoga wordt vaak de Ujjayi ademhaling gebruikt, een techniek waarbij je diep in- en uitademt door je neus met een licht snorrend geluid. Deze techniek helpt om de geest te kalmeren en de focus te behouden tijdens de oefening. Er zijn echter meerdere ademhalingstechnieken die je kunt verkennen.

 • Wat zijn enkele goede yoga-oefeningen voor rugpijnverlichting?

  Yoga-oefeningen die goed zijn voor rugpijnverlichting omvatten de Kindhouding, de Kat-Koe stretch, de Neerwaartse Hond, en de Brughouding. Deze houdingen helpen bij het stretchen en versterken van de rugspieren, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn.

 • Kan yoga helpen bij gewichtsverlies?

  Yoga kan bijdragen aan gewichtsverlies door het verhogen van het bewustzijn van het lichaam en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Hoewel yoga niet de meest intensieve vorm van lichaamsbeweging is, kan het de metabolisme verhogen en helpen bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt calorieën verbrandt.

 • Hoe kan ik thuis yoga beoefenen als ik geen toegang heb tot een yogastudio?

  Thuis yoga beoefenen is eenvoudig. Je hebt alleen een rustige plek en een yogamat nodig. Er zijn talloze online bronnen, zoals YouTube-kanalen en apps, die gratis of betaalde yogalessen aanbieden. Begin met eenvoudige routines en bouw geleidelijk op.

 • Wat zijn enkele aanbevolen yogahulpmiddelen, zoals matten en blokken, en hoe gebruik ik ze?

  Een goede kwaliteit yogamat biedt comfort en stabiliteit, wat essentieel is voor het veilig uitvoeren van oefeningen. Yoga blokken helpen bij het ondersteunen, uitlijnen en verdiepen van je houdingen, vooral als je nog niet zo flexibel bent. Ze kunnen onder handen, voeten of je rug geplaatst worden voor extra steun. Een yoga riem kan gebruikt worden om ledematen te verlengen en de flexibiliteit in houdingen zoals vooroverbuigingen te vergroten. Het gebruik van deze hulpmiddelen maakt yoga toegankelijker en effectiever.

 • Hoe kan yoga helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit?

  Yoga kan de slaapkwaliteit verbeteren door het verminderen van stress, angst en lichamelijke spanningen. Het beoefenen van ontspannende yoga-oefeningen voor het slapengaan, zoals zachte stretchoefeningen, ademhalingsoefeningen of meditatie, kan helpen de geest te kalmeren en het lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust. Regelmatige yoga zorgt ook voor een betere lichaamsbewustwording en helpt bij het ontwikkelen van routines die een gezonde slaap bevorderen.

 • Zijn er risico's verbonden aan het beoefenen van yoga, en zo ja, hoe kan ik ze vermijden?

  Zoals bij elke fysieke activiteit, zijn er risico’s verbonden aan yoga, vooral als oefeningen niet correct worden uitgevoerd. Overstretching of verkeerd uitlijnen kan leiden tot blessures. Om deze risico’s te vermijden, is het belangrijk om te beginnen onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur, je eigen grenzen te respecteren en niet te forceren. Gebruik hulpmiddelen zoals blokken en riemen om houdingen veilig aan te passen. Luister altijd naar je lichaam en oefen met bewustzijn.

 • Kan yoga helpen bij het verbeteren van de concentratie en mentale helderheid?

  Ja, yoga kan aanzienlijk helpen bij het verbeteren van concentratie en mentale helderheid. Yoga vermindert stress en angst, wat op zijn beurt helpt de geest te kalmeren en te focussen. Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en het vasthouden van balanshoudingen vereisen en bevorderen concentratie. Regelmatige beoefening kan leiden tot een verbeterde aandachtsspanne en helderheid in het dagelijks leven.

 • Wat zijn enkele tips voor het vinden van de juiste yoga-instructeur of -klas?

  • Bepaal je doelen en voorkeuren: overweeg wat je zoekt in yoga, zoals fysieke fitheid, ontspanning of spirituele groei.
  • Onderzoek: kijk naar de beschikbare stijlen en studio’s in je omgeving. Veel studio’s bieden proeflessen aan, zodat je de sfeer kunt ervaren.
  • Kwalificaties en ervaring: zoek naar instructeurs met erkende certificeringen en positieve recensies van studenten.
  • Probeer verschillende klassen: door verschillende klassen en instructeurs uit te proberen, kun je beter bepalen wat het beste bij je past.
  • Let op communicatie: een goede instructeur legt duidelijk uit, is attent op de veiligheid van studenten en past houdingen aan indien nodig.
  • Kijk naar de gemeenschap: een ondersteunende en positieve yogagemeenschap kan je ervaring verrijken.

  Door deze tips te volgen, kun je een yoga-instructeur of -klas vinden die aansluit bij jouw behoeften en doelen, waardoor je yogareis zowel bevredigend als verrijkend wordt.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog