Het kan een enorme uitdaging zijn om gefocust te zijn en productief te werken. Met de prikkels die overal vandaan komen, en met name van het beeldscherm in onze computer, tv en laptop, is het heel makkelijk om te worden afgeleid en een korte concentratieboog te hebben. Je productiviteit kan ook verlagen door een gebrek aan energie, stress of wanneer je hoofd zo vol zit dat je niet meer helder kunt denken. Al deze oorzaken komen regelmatig voor bij mensen in onze maatschappij, en in het drukke bestaan dat we leiden. Het beoefenen van yoga kan dan goed van pas komen.

Een goede en effectieve manier om je productiviteit te verhogen, is yoga. Met yoga kun je namelijk met al deze oorzaken aan de slag. Wanneer je productiviteit laag is doordat je weinig energie hebt, kun je je energie activeren met yoga, maar ook als je juist heel gespannen bent of veel nadenkt, is yoga een fijne manier om tot rust en meer in je lichaam te komen. Omdat het een mindful manier van beweging is, haalt het je even uit de dagelijkse stress en to do’s, zodat je daarna weer opgeladen verder kunt met wat je te doen hebt die dag.

1. Je energielevel verhogen

Wanneer je voelt dat je laag in energie bent, motiveert dit niet om productief aan de slag te gaan. Vaak helpt het om je werkzaamheden dan even aan de kant te zetten en in beweging te komen. Om je energielevel te verhogen, is het fijn om te kiezen voor een actievere yogastijl, zoals power yoga of vinyasa yoga. Met bijna alle vormen van yoga, activeer je je bloedcirculatie, je spieren en nodig je een diepere ademhaling uit. Hierdoor krijg je meer energie, zonder gestrest te raken. Je zult zien dat je je daarna een stuk beter voelt!

Een fijne oefening om te doen voor het verhogen van je energielevel, is de zonnegroet. Dit is een vaste reeks aan houdingen die je achter elkaar doet, waarmee je je lichaam ook lekker stretcht en sterker wordt.

De zonnegroet voer je zo uit:

 • Sta rechtop met je handen langs je lichaam (berghouding);
 • Breng je handen voor je borst in een gebedshouding;
 • Adem in, breng je armen en handen omhoog en kijk ook mee omhoog met je hoofd;
 • Adem uit, breng je armen en hoofd omlaag en je handen naar de grond. Houd je benen gestrekt indien mogelijk, buig anders je knieën (lichtjes);
 • Adem in en kom met je bovenlichaam half omhoog; houd je rug recht in een hoek van 90 graden met je benen en houd je nek in lijn met je rug;
 • Adem uit, zet je handen op de grond en beweeg je voeten naar achter voor een hoge plankpose;
 • Adem in en beweeg vanuit daar je borst naar voren en omhoog, breng je heupen en benen naar de grond, strek je armen en kijk omhoog (cobrahouding) ;
 • Adem uit, duw je heupen omhoog en naar achteren, strek je armen en benen uit en probeer je hielen naar de grond te brengen. Je hoofd hangt ontspannen tussen je armen (neerwaartse hond);
 • Stap naar voren in een vooroverbuiging en kom met een inademing weer halverwege omhoog;
 • Zak weer naar beneden in een vooroverbuiging, kom vanuit daar weer omhoog met je armen boven je hoofd, rek je uit en breng je handen weer voor je borst in een gebedshouding.

Deze reeks herhaal je een aantal keer, zo vaak als je wilt. Meer weten? Bij Superyoga vind je meer informatie over alle verschillende yogastijlen die er zijn.

2. Stress verminderen

Eén van de grootste blokkades van productiviteit is stress. De spanning in je lichaam en geest, kunnen ervoor zorgen dat je niet meer helder kunt denken en er weinig uit je vingers komt. Een stressvrij bestaan is in onze maatschappij een grote uitdaging; daarom is het extra belangrijk om genoeg ontprikkel momenten in te bouwen. 

Om te ontspannen en meer ruimte te voelen in je hoofd, is meditatie een effectieve tool. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness meditatie. Zeker als je (nog) niet zo vaak mediteert, kunnen je gedachten makkelijk afdwalen. Dit is helemaal niet erg en zal ook afnemen wanneer je het vaker oefent. Wel kan het dan fijn zijn om een focuspunt te hebben, zodat je je makkelijker kunt concentreren en beter terug kan komen bij jezelf als je hoofd afdwaalt. Je kunt overal mediteren; tijdens het wandelen, koken, was opvouwen en ga zo maar door. Toch kan het voor je eigen rust fijn zijn om dit thuis op een rustige plek te doen.

Zorg dat je comfortabel zit, bijvoorbeeld op een lekker meditatiekussen. Dit maakt ook dat je makkelijker rechtop zit, wat fijn is voor je rug. Je kunt ook op je rug gaan liggen als dat fijner voelt; je hebt dan wel meer kans om in slaap te vallen. Om je liggende meditatie nog meer ontspannen te maken, kan je gebruik maken van een oogkussentje. Hiermee sluit je je gemakkelijker af van prikkels uit de omgeving en de lichte druk die het kussentje op je ogen uitoefent, zorgt voor nog een rustiger gevoel.

Ook yogaoefeningen lenen zich goed voor het loslaten van stress. Zo helpt yin of restorative yoga bij het creëren van rust en ruimte in je lichaam, doordat je langer in een houding blijft liggen en zo in de diepere weefsels onder je huid ruimte maakt. Gecombineerd met een diepe ademhaling is dit een heel rustgevend moment van zelfzorg, waarin je tot diepe ontspanning kunt komen. Ook een rustige flow, waarin je beweegt op een laag tempozonder al te veel kracht te moeten gebruiken, kan een ontspannen vorm van yoga zijn als je veel stress ervaart. Doordat je met yoga heel bewust je lichaam beweegt en je ademhaling centraal staat in de bewegingen, helpt het om uit je hoofd te komen.

Een paar oefeningen die prettig zijn voor het loslaten van spanning:

 • Neerwaartse Hond, ook wel bekend als Downward Facing Dog; hiermee stretch je de achterkant van je benen en je rug en is je hoofd ondersteboven. Je handen en voeten zijn aan de grond en met een rechte rug, duw je je billen omhoog, zodat je lichaam in een driehoek staat. Buig je knieën zover als nodig; het gaat er vooral om dat je rug niet gebogen is en je deze goed stretcht. Buig eventueel lichtjes een voor een je knieën. 
 • Twist: zittend of liggend. Bij een zittende twist, zit je rechtop in een kleermakerszit en draai je je bovenlichaam vanuit je heupen eerst naar links en dan rechts, of andersom. Blijf aan beide kanten even in de houding zitten. Wanneer je de twist liggend doet, lig je op je rug en breng je de knieën richting je borst en leg ze beide naast je neer. Zorg ervoor dat je bovenbenen en bovenlichaam in een hoek van 90 graden zijn. Strek je armen uit naar de zijkant. Doe dit eerst aan de rechterkant en dan aan de linkerkant. Laat je knieën aan beide kanten even rusten. Eventueel kan je je hoofd in de tegengestelde richting van je knieën draaien.
 • Kindhouding, of Child’s Pose: begin op handen en knieën en beweeg je billen richting je hielen. Dan laat je je bovenlichaam zakken naar je bovenbenen en hierop rusten met je armen langs je lichaam naar achter, of je spreidt je knieën en ligt met je bovenlichaam tussen je benen en je armen vooruit op de grond. Houd deze houding een tijdje vast. 

Door regelmatig een yogasessie en/of meditatie in te bouwen in je dag, krijgen je lichaam en geest meer de kans om de spanning die zich door de dag(en) heen heeft opgebouwd, los te laten. Rustiger en dieper ademen en ontspanning van je spieren zullen dan meer een gewoonte worden, waardoor je stressbestendiger wordt.

3. Concentratie verbeteren

Yoga vergt concentratie, omdat je wordt uitgenodigd om bewust te ademen en van houding naar houding te bewegen. Bij sommige poses of stijlen, word je uitgedaagd in het behouden van je balans, bijvoorbeeld in een halvemaan houding of een danser houding, waarin je  op één been staat. Hierbij is het belangrijk om je goed te concentreren en bijvoorbeeld te focussen op een punt in de ruimte. Ook vraagt yoga om de bewegingen en overgangen gecontroleerd uit te voeren, waar aandacht en focus voor nodig is. Met het trainen van je concentratie, wordt het makkelijker om taken gerichter en meer efficiënt uit te voeren.

4. Betere houding

Bij yoga wordt er aandacht besteed aan de houding van je lichaam, zowel in statische poses als bij dynamischere stijlen. Dit heeft ook een positief effect op je houding in het dagelijks leven. Daarnaast wordt je houding verbeterd doordat je met yoga werkt aan je flexibiliteit en kracht. Ook wanneer je aan het werk gaat, is dit bevorderlijk voor je productiviteit en werkprestaties. Een actievere houding zorgt er namelijk ook voor dat je actiever blijft in je hoofd en helpt je helder te denken. 

Yoga is dus meer dan alleen lichaamsbeweging. Het werkt bevorderlijk voor je stressbestendigheid, concentratie, je energielevel, en je flexibiliteit en houding; die allemaal een positief effect hebben op je productiviteit. De tijd en ruimte die je investeert in een yogasessie zal je dus terugwinnen in het effectiever kunnen werken. Kies een stijl die past bij jou en je behoefte op dat moment, en ontdek wat yoga allemaal te bieden heeft voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Verder lezen over yoga en mindfulness?

Wil je je concentratie verbeteren en je productiviteit verhogen, zonder yogamat?

Ben je geïnteresseerd in de voordelen van yoga en mindfulness voor focus en mentale helderheid, maar zoek je naar meer? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Hoewel we naturlijk geen yoga of mindfulness lessen aanbieden, vormt onze time management cursus wel een perfecte aanvulling of alternatief voor iedereen die zijn concentratie en efficiëntie wil verbeteren. Deze cursus biedt praktische tools en strategieën die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse leven.

Wat kun je verwachten?

 • Efficiënte time management technieken: leer hoe je je tijd beter kunt indelen en prioriteiten kunt stellen om je productiviteit te verhogen.
 • Verhoogde concentratie: ontdek hoe je afleidingen kunt minimaliseren en je focus kunt verbeteren voor langere periodes.
 • Praktische tools: ontvang bruikbare hulpmiddelen en technieken die je direct kunt inzetten om je dagelijkse taken efficiënter uit te voeren.
 • Verbeterde balans: leer hoe je een gezonde balans kunt vinden tussen werk, persoonlijke tijd en ontspanning.

Onze cursus is ideaal voor iedereen die zijn tijd effectiever wil beheren. Of je nu een drukke professional bent, een student, of iemand die streeft naar een gebalanceerder leven, als je al de voordelen van yoga en mindfulness hebt omarmd, zal onze time management cursus een waardevolle aanvulling zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Neem de controle over je tijd en focus terug.