Breekt het angstzweet je uit wanneer je niet bereikbaar bent en krijg je het benauwd wanneer je jouw smartphone niet bij de hand hebt? Dan is dit artikel voor jou. Wanneer je deze angsten herkend, leid je waarschijnlijk aan nomofobie. Waardoor dit ontstaat en welke gevolgen het voor jou (en anderen) heeft, vertellen we je hier. 

Nomofobie ziet diepgeworteld

Nomofobie – of in het Engels ‘nomophobia’ – is een samentrekking van ‘no mobile phone phobia’. Het is de angst om niet bereikbaar te zijn via een mobiele telefoon, bijvoorbeeld omdat je hem vergeten bent of omdat de batterij leeg is.

En dat is niets iets volkomen nieuws. Zelfs in 2013 bleek al dat meer dan de helft van de mensen zich angstig voelt, wanneer ze hun smartphone niet dicht bij zich in de buurt hebben.

Toch blijkt nomofobie meer dan dat. Het gaat namelijk niet zozeer om de afwezigheid van een telefoon, maar om dieperliggende oorzaken.

  • Zo kan een telefoon handig momenten van verveling verzachten. Heb je die ineens niet bij de hand, dan ben je plots alleen met je gedachten. Dat kan confronterend zijn.
  • Ook de angst voor eenzaamheid – het niet in contact staan met anderen – is een reden waarom we onze tijd graag opvullen met onze smartphone. We willen immers constant weten hoe het met onze vrienden en familieleden gaat.
  • Maar ook juist dat contact met anderen draagt bij aan de fobie. Zo grijp je al snel naar je telefoon wanneer je op een feestje niemand kent of wanneer er een pijnlijke stilte valt. Op zo’n moment komt phubbing goed van pas, maar daar heb je natuurlijk je telefoon voor nodig. Is die er niet, dan wordt je angstig: je zal ineens sociaal moeten doen…
  • Uiteindelijk blijkt het checken van onze telefoon ook gewoon een verslaving. We kunnen er simpelweg niet zonder. We zouden zomaar eens een bepaald nieuwtje kunnen missen. FOMO is dan ook een van de redenen voor nomofobie.

Ach, maar mijn telefoongebruik valt toch wel mee?

Dat zou je denken.

Deze – op het eerste oog onschuldig lijkende – angst heeft een tamelijke grote invloed op ons leven. Zonder dat we dit eigenlijk doorhebben.

Een onderzoek genaamd ´Mobilisation: The growing public interest in mobile technology´ toont bijvoorbeeld aan dat we onze mobiele telefoongebruik maar liefst 10 maal lager inschatten dan de werkelijkheid.

Nomofobie tips

Hoe kan dat? Zijn we zo blind voor onze eigen telefoonverslaving of ontkennen we het probleem gewoon? Beiden:

We onderschatten de relatie die we met onze smartphone hebben. Dit komt omdat we geen reëel beeld hebben van hoeveel en hoevaak we onze telefoon gebruiken. Doordat we dit namelijk gespreid over de dag doen, merken we niet hoeveel tijd we verspillen aan swipen, tikken en liken. 

Wist je dat: we checken onze telefoon zo’n 58 keer per dag (waarvan 30 keer op de werkvloer!) En omdat deze momenten zo vluchtig zijn, hebben we geeneens door dát we het doen.

Zo zaten we in 2019 gemiddeld zo’n 3,5 uur per dag op onze telefoon. Een toename van ongeveer 20 minuten in vergelijking met het jaar daarvoor. Onderzoek verwacht dat we in 2021 4,5 uur van onze dag zullen besteden aan onze telefoon.

En nu denk je misschien: “Nou en? Wat maakt het uit hoeveel ik op m’n telefoon zit?

Het blijkt wel degelijk uit te maken. Jouw telefoonverslaving heeft gevolgen voor je gezondheid, zowel psychisch als lichamelijk. Daarnaast komt het ook je relaties niet ten goede.

Dit effect heeft jouw telefoonverslaving op je lijf (en relaties)

Begeef jij je in een situatie waarin jij je rinkelende telefoon niet mag opnemen, dan stijgt zowel je hartslag en bloeddruk. Ook je angstgevoel neemt toe. Deze effecten treden ook op wanneer de batterij van je telefoon leeg is of wanneer jij je telefoon niet kunt vinden. Je lichaam ervaart als ware een lichte vorm van shock. 

Volgens psychologen treden deze effecten op omdat we onze smartphone als een verlengstuk van onszelf zien. Zoals een kind een knuffelbeer heeft, hebben we onze digitale kameraad — altijd in de buurt en daar wanneer we hem nodig hebben.

Op het moment dat we onze knuffelbeer niet bij de hand hebben, voelen we ons eenzaam. Ineens zijn we niet in staat om contact te hebben met anderen. En toegang tot het internet, ook dat is er niet bij. We zijn afgezonderd; van de mensen die we kennen, maar ook van de wereld.

Nomofobie doet dit met je kopie

Hierdoor zijn we onze telefoon gaan ervaren als iets intiems — als een voorwerp dat ons dierbaar is. Het bevat immers al onze foto’s contacten en afspraken. We dragen hem daarom altijd bij ons, leggen hem op ons nachtkastje of bureau, en halen hem zelfs te pas en te onpas tevoorschijn bij sociale interacties.

En ongeacht of het om een emotionele relatie gaat of over een zakelijke: zodra iemand telkens met zijn of haar telefoon in de weer is, is dat niet bepaald gunstig voor jullie band. 

Je (gespreks)partner zal zich genegeerd voelen, minder gerespecteerd zelfs. Je straalt namelijk uit dat wat er zich op je scherm afspeelt, belangrijk is dan hem of haar. Dat heeft allerlei logische gevolgen. Zo zal de intimiteit in jullie relatie afzwakken en – in het geval van een zakelijke relatie – zul jij minder serieus worden genomen.

“Oke, en hoe kom ik dan van mijn nomofobie af?”

In theorie is dat niet heel lastig.

Jij moet je telefoon niet langer zien als een verlengstuk van jezelf. Niet langer als dat knuffelbeest, maar als een gadget. Een die wanneer je er obsessief mee omgaat, roet in je relaties en gezondheid gooit. In dit artikel over telefoonverslaving praten we daarover verder en geven we je concrete tips zodat jij direct aan de slag kunt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog