Kun je jouw telefoon maar niet laten liggen? Ga je thuis als een bal in een flipperkast door al je werkzaamheden heen en kun je je maar moeilijk concentreren? Dan wordt het tijd voor een detox, niet een met sapjes of smoothies. Nee, een digitale detox voor een gezonder brein en een betere concentratiespanne. Volgens de Franse professor, Thibaut Dumas, is dit de oplossing tegen je telefoonverslaving. Je zult eerst door de ontwenningsfase heen moeten komen, maar zodra dat je lukt weegt het niet op tegen de voordelen die je ervan zal ervaren.
Wat komt aan bod?
- Dé oplossing als je telefoonverslaafd bent: een digitale detox
- Dus: verslaafd aan telefoon? Niet meer!
- Veelgestelde vragen over telefoonverslaving
Eerder hebben we het uitgebreid over het begrip hyperconnectiviteit gehad en de gevolgen daarvan op onze relaties en de rest van ons leven.
Hyperconnectiviteit houdt in dat we tegenwoordig bijna alle soorten informatie binnen enkele seconden ter beschikking hebben. Binnen een oogwenk wordt er gigantisch veel informatie en data verstuurd; een technologische vooruitgang die de wereld een stuk kleiner en makkelijker heeft gemaakt.
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar dit heeft er ook voor gezorgd dat onze mobiele telefoon zo moeilijk weg te leggen is. Binnen enkele swipes, scrolls en tikjes hebben we alles wat we willen weten paraat. Hierdoor is een groot gedeelte van ons (onbewust) telefoonverslaafd geraakt.
Naast lichamelijke klachten door mobiele telefoons zoals, telefoonarm klachten of een telefoon duim zijn er ook nog een aantal andere ‘te veel op telefoon’-symptomen:
- FOMO: FOMO houdt letterlijk Fear Of Missing Out in, een angst om iets te missen.
- Infobesitas: je raakt overspoeld door alle informatie die je telefoon dagelijks op je af stuurt.
- Nomofobie: kun je niet tegen de gedachte om zonder je smartphone te zitten? Dan is dit de dader. Nomofobie houdt in dat je angst hebt om zonder smartphone te zitten.
- Phubbing: het onbewust negeren van je vrienden, je partner of andere sociale contacten omdat je niet uit je telefoon weg te krijgen bent.
- Met als laatste blurring: vooral als thuiswerker is dit een probleem. Hierbij vervagen de grenzen tussen privé- en werk met alle problemen die daarbij ontstaan.
Allemaal problemen die ontstaan wanneer jij je telefoon altijd bij je moet hebben. Björn en Inge praten verder over social media en de gevaren ervan in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast:
Dé oplossing als je telefoonverslaafd bent: een digitale detox
Volgens professor Thibaut Dumas is een ‘digitale detox’ de enige manier om je smartphone verslaving aan de kant te zetten. Hij spreekt vanuit zijn kennis als neurowetenschapper in dienst van het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne, ook is hij de auteur van het boek ‘Afkicken van je Smartphone’.
Volgens hem zul je opnieuw verbinding moeten maken met jezelf, de mensen om je heen en de omgeving. En dit allemaal kun je doen door drie fases te doorlopen:
- De eerste fase draait om jezelf. Hierbij gaat het om het daadwerkelijke terugvinden van jezelf. Dit doe je door je telefoon niet te gebruiken.
- De tweede fase gaat om het aanwennen van nieuwe goede gewoontes die jou minder snel naar je telefoon laten grijpen.
- Bij de derde fase gaat het verder dan je smartphone. Hierbij neem je hyperconnectiviteit onder de loep.
Dus, is ‘afkicken van telefoon’ jouw doel en ben je klaar om een gezondere levensstijl op te zetten? Start dan met jouw detox.
Fase 1: Ga offline voor een betere verbinding met jezelf
Misschien de lastigste stap van ze allemaal: ga offline! Geen smoesjes, geen excuses. Cold turkey stoppen er mee. Het maakt hierbij niet uit voor hoe lang je het doet, zolang je het maar doet. Iemand kan dit een week volhouden, de andere redt het net een uur. Prima.
Maak het jezelf niet te ingewikkeld in het begin. Beperk je jezelf te streng, roep je alleen maar frustratie bij jezelf op. Zo ga je het op de lange termijn niet volhouden
Zorg ervoor dat je iets kiest wat bij je past, kortdurend of langdurend, maar ga offline!
Hierbij heeft Dumas een aantal tips:
- Stel een doel. Maak afspraken met jezelf: hoe lang verban jij je telefoon? Ga je voor een week of hou je het op een dag? Zodra je dit met jezelf afspreekt zul je merken dat je minder snel toegeeft.
- Breng je omgeving op de hoogte. Wel zo aardig om ze te laten weten waarom jij opeens een week geen appjes beantwoordt. Zet het anders in je status op Whatsapp (of andere app die jij gebruikt)
- Zet je mobiele data uit of installeer een app om schermtijd te beperken of die alle toepassingen en social media apps blokkeert. Zo ontvang je alleen nog maar in- en uitgaande telefoontjes.
- Plan wat leuks. Leuke activiteiten plannen tijdens je ‘smartphonevrije’ periode maken het een stuk makkelijker om afkicken van je telefoon mogelijk te maken.
- Haal je notitieboek uit de kast. Zo kun jij tussentijds aantekeningen maken of je gedachten opschrijven. Deze zul je een stuk meer hebben dan normaal.
Fase 2: Voer het door in je privéleven
Na je offline periode zul je al snel merken dat je je iets beter voelt. Je hebt meer energie, minder stress en zit lekkerder in je vel, totdat je die powerknop weer induwt…
Een hele stormvloed aan notificaties, meldingen en berichten komen weer zoals vanouds binnen. Helaas was alleen jij een tijdje offline, de rest van de wereld is op dezelfde manier doorgegaan.
Als je niet witl terugvallen in je oude gewoontes is het belangrijk dat je je offline mindset in stand houdt. Dit lukt, volgens Dumas, wanneer je kleine maar progressieve wijzigingen blijft aanbrengen in je gedrag.
Op het eerste gezicht lijken deze gewoontes willekeurig of onaanzienlijk, op de lange termijn zorgen ze ervoor dat jij op een totaal nieuwe manier met je smartphone omgaat.
- Koop een horloge. Een stuk stijlvoller dan dat blok in je broekzak of tas. En smartwatches? Nee, het slechtste van twee werelden, het design is altijd minder dan een echte horloge en daarbij, wie wil nu al zijn meldingen op zijn telefoon en daarnaast nog eens om zijn pols?
- Verveel je vaker. Vervelen is goed voor je brein. Grijp niet meteen je smartphone maar geniet ervan dat je niks te doen hebt. Dit wordt ook bevestigd door deze, (ja deze spannende baan bestaat echt), ‘verveel’-professor.
- Wees slimmer met je telefoon inrichten. Pak de regie terug en wees kritisch over wat nu echt een plekje verdient op je telefoon.
- Zet die notificaties uit! Keer op keer hebben we hier al over geschreven. iedere piep, beep of ringtone van de Spice Girls haalt je uit je concentratie, vermindert de kwaliteit van je werk en verhoogt je stress levels.
- Hou je smartphone weg als je wakker wordt. Minimaal een uur, geef je brein de tijd om even wakker te worden. Dit helpt je humeur, verlaagt je stressniveau en verbetert je aandacht.
- Investeer in een wekker. Kies dan meteen eentje met een wake-up light, zo ontwaak je op natuurlijke wijze.
- Haal je smartphone uit de slaapkamer. Je partner zal het leuk vinden, het is beter voor je ogen en je slaapt er een stuk beter door.
Fase 3: Voer het door in je beroepsleven
Je digitale detox wil je natuurlijk ook in je beroepsleven doorvoeren, want wees eerlijk, ook hier kun je het hard gebruiken. Je smartphone is hier niet de enige dader. Als thuiswerker maken nog meer hyperconnectiviteitmiddelen zoals e-mail, Slack of Teams zich hier net zo schuldig aan.
Dumas is hier op voorbereid en heeft weer een aantal tips die je helpen om je mindset evolutie af te ronden:
- Stop met multitasken. Even snel de was doen, of toch snel je berichten tussendoor checken. Multitasken bestaat niet, het enige wat je doet is snel je aandacht switchen tussen de werkzaamheden (of afleidingen) die je hebt. Het resultaat daarvan? Het duurt langer, je raakt er sneller vermoeid van en het resultaat wordt er niet beter op. Werk grondig aan een taak en focus je daarop, daarna ga je verder met de volgende. Beter voor je concentratie en een stuk beter voor de kwaliteit van je werk.
- Laat je mail voor wat het is, net zoals andere bronnen waar informatie op binnenkomt. Het zorgt ervoor dat je niet in een flow komt en dat je ad hoc werkt. Spreek met jezelf af dat je je telefoon en mailbox maximaal 3 keer, op afgesproken tijden, checkt. Dit kan prima, wie heeft er ooit een mail gestuurd over een probleem wat nu opgelost moet worden?
- Leer het verschil tussen dringend en “dringend”. Hoe vaak is een “dringend” bericht echt dringend? Het kan misschien dringend aanvoelen maar gelukkig zijn noodgevallen zeldzamer dan we denken. Voel je niet gehaast om snel te reageren en hou je aandacht bij datgene waar je mee bezig bent. Zodra je dit afgerond hebt kun je kijken of dit “dringende” probleem echt zo dringend was.
- Ga netjes om met die CC of andere programma’s waar jouw organisatie mee werkt. Zodra je meerdere personen betrekt, vraag je af of iedereen wel op de hoogte van je bericht moet zijn. Dumas heeft dit mooi verwoord:
“Ieder van ons is zowel ontvanger als producent van informatie, en dus tegelijk slachtoffer van en verantwoordelijk voor infobesitas en telefoonverslaving.”
Telefoongebruik verminderen start bij jezelf, hou je hieraan en inspireer je naaste om het ook zo aan te pakken. Zo ontstaat een gezondere relatie waar je niet door je hyperconnectiviteits middelen geleefd wordt.
Dus: verslaafd aan telefoon? Niet meer!
We hopen dat deze tips jou helpen om van je telefoonverslaving af te komen en minder afgeleid te raken tijdens je werk thuis. Ga deze digitale detox zeker eens doen als je merkt dat je minder lekker in je vel zit en constant stress ervaart.
- Begin bij jezelf, ga cold turkey offline, maakt niet uit voor hoe lang, maar doe het!
- Voer het door in je privéleven, ga echt kijken welke dingen jouw aandacht verdienen en wees niet bang om hierin te gaan snijden.
- Voer het door in je werkleven, pak je werkzaamheden efficiënter aan en laat je berichten voor wat het is.
Volg deze tips op en maak van deze gewoontes je dagelijkse routine. Zeg vaarwel tegen die afkickverschijnselen van je telefoon en ga voor een gezondere levensstijl!
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over telefoonverslaving
-
Hoe kan je afkicken van je telefoon?
Afkicken van je telefoon kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Zo zijn er een paar stappen die je kunt volgen om je telefoongebruik te verminderen. Hieronder staan enkele tips:
- Stel grenzen voor jezelf. Bepaal hoeveel tijd je per dag of per week aan je telefoon wilt besteden, en houd je daaraan. Je kunt apps gebruiken die je schermtijd bijhouden of je meldingen beperken.
- Zoek alternatieven voor je telefoon. Als je je telefoon vaak gebruikt om je te vervelen, te ontspannen of te vermaken, probeer dan andere activiteiten te vinden die je voldoening geven. Bijvoorbeeld, lees een boek, luister naar muziek, amuseer je met je hobby, sport, of spreek af met vrienden.
- Vermijd triggers die je naar je telefoon doen grijpen. Als je merkt dat je je telefoon vaak checkt uit gewoonte, angst of verveling, probeer dan te achterhalen wat de oorzaak is. Vermijd situaties die je telefoonverslaving versterken, zoals je telefoon naast je bed leggen, je telefoon meenemen naar de badkamer, of je telefoon gebruiken als je moet werken of studeren.
- Vraag om steun. Als je moeite hebt om je telefoongebruik te verminderen, kun je hulp zoeken bij je familie, vrienden, of een professional. Zij kunnen je motiveren, adviseren, of je verantwoordelijk houden voor je doelen. Je kunt ook online of offline groepen vinden die je steunen bij je afkickproces.
-
Hoe herken je een telefoonverslaving?
Een telefoonverslaving is een vorm van nomofobie, oftewel de angst om zonder mobiele telefoon te zijn. Een telefoonverslaafde voelt zich onrustig als deze persoon zijn telefoon niet bij zich heeft, checkt voortdurend of er nieuwe meldingen zijn, negeert de mensen om zich heen en presteert slechter op school of werk.
-
Hoeveel uur op je telefoon ben je verslaafd?
Er is nog geen duidelijke grens tussen normaal en verslavend telefoongebruik. Het hangt af van je persoonlijke situatie, behoeften en doelen. Een telefoonverslaving kan je herkennen aan de constante drang om je telefoon te checken, zelfs als je geen meldingen hebt.
-
Wat doet een telefoonverslaving met je?
Er komen bij een telefoonverslaving een aantal nare symptomen voorbij. Deze houden in:
- Je slaapt slechter, door het blauwe licht van je scherm en de prikkels van je telefoon.
- Je concentratievermogen neemt af, door de constante afleiding van je telefoon.
- Je voelt je vaker eenzaam, depressief of angstig door het vergelijken van jezelf met anderen op sociale media of het missen van echte sociale interactie.
- Je ontwikkelt minder inlevingsvermogen en creativiteit door het minder gebruiken van je eigen gedachten en gevoelens.
- Je presteert minder op je werk of studie door het verliezen van tijd en focus aan je telefoon.
-
Wat wordt beschouwd als telefoonverslaving?
Telefoonverslaving is een vorm van gedragsverslaving waarbij iemand een overmatige en oncontroleerbare behoefte heeft om zijn of haar telefoon te gebruiken. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid, het welzijn, de relaties, de productiviteit en de veiligheid van de persoon.
-
Hoe herken ik de tekenen van telefoonverslaving bij mezelf of anderen?
Enkele tekenen van telefoonverslaving zijn:
- Je gebruikt je telefoon langer dan je van plan was, ondanks pogingen om je gebruik te verminderen of te beheersen.
- Je raakt in paniek, ongeduldig of rusteloos als je je telefoon niet in de buurt hebt of als je geen meldingen ontvangt.
- Je verwaarloost je persoonlijke hygiëne, voedingsbehoeften, lichamelijke gezondheid, relaties, studie, werk of andere verantwoordelijkheden door overmatig smartphonegebruik.
- Je gebruikt je telefoon om je stemming te veranderen, aan je problemen te ontsnappen of je te vermaken.
- Je verbergt of liegt over de tijd die je op je telefoon doorbrengt of het soort digitale inhoud dat je ermee consumeert.
- Je voelt je schuldig of schaamt je voor je telefoongebruik.
Als je meerdere van deze tekenen bij jezelf of anderen herkent, kan het zijn dat je last hebt van telefoonverslaving.
-
Wat zijn de gezondheidsrisico's van een telefoonverslaving?
De gezondheidsrisico’s die bij een telefoonverslaving kunnen ontstaan zijn:
- Concentratieproblemen en slaaptekort, waardoor je minder goed presteert op school of werk
- Lichamelijke klachten, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen
- Hoger risico op ongelukken in het verkeer
- Depressie, sociale isolatie, angst en lage zelfwaarde.
-
Zijn er specifieke leeftijdsgroepen die meer vatbaar zijn voor telefoonverslaving?
Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar meer tijd besteden aan hun telefoon dan de generaties voor hen. Het is mogelijk dat jongeren meer behoefte hebben om sociaal verbonden te zijn, hun omgeving er aan mee doet en de manier waarop sommige apps voor hen ontworpen zijn. Alle jongeren groeien er tegenwoordig mee op, zo zijn ze er ook meer vertrouwd mee.
Oudere leeftijdsgroepen zijn niet immuun voor een telefoonverslaving. Volwassenen lopen net zo veel risico om hier verslaafd aan te raken. Met name stress, eenzaamheid, verveling en een laag zelfbeeld helpen een telefoonverslaving vat te krijgen.
-
Welke impact heeft telefoonverslaving op de mentale gezondheid?
Een telefoonverslaving heeft een grote impact op de mentale gezondheid van de gebruikers, een telefoonverslaving kan leiden tot:
- Stress en angst, De gebruiker kan zich onrustig en gespannen voelen als hij zijn telefoon niet kan gebruiken of als hij constant meldingen en berichten ontvangt.
- Slaapproblemen, het gebruik van de telefoon voor het slapengaan kan het bioritme verstoren en de slaapkwaliteit verminderen.
- Sociale isolatie, de gebruiker kan zich afzonderen van zijn omgeving en minder interactie hebben met echte mensen. Dit kan leiden tot eenzaamheid en verminderde sociale vaardigheden.
- Depressie, de gebruiker kan zich verdrietig en hopeloos voelen door de blootstelling aan negatieve informatie of het vergelijken van zijn eigen leven met de perfecte levens op sociale media.
- Verminderde concentratie, de gebruiker kan moeite hebben om zich te focussen op taken, werkzaamheden en gesprekken door de afleiding van de telefoon.
-
Zijn er positieve aspecten van het gebruik van smartphones, ondanks mogelijke verslaving?
Ja, er zijn ook positieve aspecten van het gebruik van smartphones, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Enkele voorbeelden zijn:
- Kinderen die spelletjes spelen, video’s maken of zelfs tekenen op hun smartphone zullen creatiever zijn en een grotere verbeeldingskracht hebben.
- Het is makkelijker om in contact met vrienden, familie of anderen te komen
- Informatie is nog nooit zo makkelijk binnen handbereik geweest.
- Leerprocessen en studieresultaten kunnen ondersteund worden door de opkomende digitale tools.
- Stress en angst kunnen makkelijker weggewerkt worden door mindfulness apps en kalmerende muziek.
-
Hoe kan ik mijn schermtijd effectief verminderen om telefoonverslaving tegen te gaan?
Schermtijd is de tijd die je besteedt aan het kijken naar een beeldscherm, zoals je telefoon, tablet, laptop of tv. Te veel schermtijd kan leiden tot verschillende klachten, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, stress, concentratieverlies en een negatief zelfbeeld. Wil je dit probleem oplossen en je schermtijd verminderen? Hieronder staan 5 tips die je hierbij kunnen helpen:
- Zet je notificaties uit. Notificaties zijn een grote bron van afleiding en verleiding om je telefoon te pakken. Door ze uit te zetten, creëer je meer rust en focus voor jezelf.
- Leg je telefoon of tablet uit het zicht. Uit het oog, uit het hart. Als je je telefoon of tablet niet ziet liggen, zul je minder geneigd zijn om erop te kijken. Leg je apparaat bijvoorbeeld in een andere kamer, in je tas of in een la.
- Stel tijdslimieten in. Je kunt jezelf grenzen opleggen door tijdslimieten in te stellen voor bepaalde apps of voor je hele schermtijd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je maximaal een uur per dag op social media mag, of dat je na 21:00 uur geen schermen meer gebruikt. Je telefoon kan je hierbij helpen door je een melding te geven of de apps te blokkeren.
- Gebruik je telefoon niet in je slaapkamer. Je telefoon in je slaapkamer kan je slaap verstoren, doordat je nog even gaat scrollen, filmpjes gaat kijken of berichten gaat sturen. Bovendien kan het blauwe licht van je scherm je biologische klok beïnvloeden, waardoor je moeilijker in slaap valt en minder diep slaapt. Gebruik je je telefoon liever als wekker? Koop dan een ouderwetse wekker of zet je telefoon op vliegtuigstand.
- Zoek een offline hobby. Een van de beste manieren om je schermtijd te verminderen, is door iets anders te doen wat je leuk of ontspannend vindt. Denk aan wandelen, lezen, sporten, muziek maken, knutselen, koken, tuinieren, mediteren of wat dan ook. Zo vul je je tijd op een positieve en zinvolle manier, zonder dat je een scherm nodig hebt.
-
Wat zijn enkele tips voor ouders om het smartphonegebruik van hun kinderen te beheren?
Smartphonegebruik is een herkenbaar pijnpunt voor veel ouders. Veel ouders worstelen met de vraag over hoe ze hun kinderen verantwoord kunnen laten omgaan met hun telefoon. Voor deze mensen hebben wij een aantal tips:
- Wees een goed voorbeeld. Kinderen leren van wat ze zien, dus laat zien hoe je zelf een gezonde balans houdt tussen online en offline activiteiten. Gebruik je telefoon niet te vaak of te lang, en leg hem weg als je met je kinderen praat of speelt.
- Stel grenzen en regels in. Maak duidelijke afspraken met je kinderen over wanneer, waar en hoe lang ze hun telefoon mogen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een daglimiet of een bedtijd instellen, of bepaalde apps of websites blokkeren. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Family Link voor Android of Schermtijd voor iPhone.
- Stimuleer offline activiteiten. Moedig je kinderen aan om ook andere dingen te doen dan op hun telefoon te zitten, zoals sporten, lezen, knutselen of met vrienden afspreken. Bied ze leuke en leerzame alternatieven aan, en doe zelf ook mee als het kan.
- Praat erover. Leg je kinderen uit wat voor problemen kunnen ontstaan als ze te veel tijd aan hun smartphone besteden, probeer ze daarna te laten zien wat de voordelen zijn als ze hun telefoon minder vaak gebruikt. Zo snappen zij ook waarom je deze grenzen stelt. Wees open en eerlijk hierover, en toon vooral ook interesse wat ze online doen.
-
Bestaat er zoiets als een "gezond" niveau van smartphonegebruik?
Een “gezond” niveau van smartphonegebruik is niet eenvoudig te bepalen. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Je persoonlijkheid, levensstijl, levensstijl, je behoeftes en je doelen zijn allemaal aspecten die hier impact op hebben. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen de voordelen en de nadelen van je smartphone gebruik, en dat je je bewust bent van de mogelijke gevolgen voor je gezondheid.
-
Wat zijn de verbanden tussen sociale media en telefoonverslaving?
Sociale media en telefoonverslaving zijn nauw met elkaar verbonden. Social media is de belangrijkste oorzaak van een telefoonverslaving. Dit komt vooral doordat social media de psychologische behoeftes van hun gebruikers uitbuiten om ze zo lang mogelijk te laten scrollen. Een groot aantal research teams is aan het werk om erachter te komen hoe ze hun apps zo verslavend mogelijk kunnen maken.
-
Hoe beïnvloedt telefoonverslaving de kwaliteit van slaap?
Een telefoonverslaving heeft een negatieve impact op de kwaliteit van je slaap. Het blauwe licht van het scherm kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Dit kan leiden tot moeilijkheden met in slaap vallen en een verstoord slaap-waakritme. Daarbij kunnen de constante meldingen en berichten die binnenkomen stress veroorzaken en de nachtrust onderbreken.
-
Welke rol speelt de gamificatie van apps bij het bevorderen van telefoonverslaving?
Gamification speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een telefoonverslaving. Het gebruik van bijvoorbeeld likes, volgers, badges, punten, levels, uitdagingen, streaks of beloningen spelen in op de psychologische behoeftes van zijn gebruikers. Deze elementen maken het gebruik van de apps leuker en spannender, waardoor ze uiteindelijk een stuk verslavender zijn.
-
Zijn er specifieke apps die zijn ontworpen om telefoonverslaving te verminderen?
Er zijn een groot aantal apps hiervoor ontwikkeld, een aantal bekende van dit soort apps zijn:
- Moment: Deze app houdt bij hoe lang en hoe vaak je je telefoon gebruikt, en geeft je de mogelijkheid om tijdslimieten in te stellen voor jezelf of je gezinsleden. Je kunt ook meedoen aan dagelijkse uitdagingen om je telefoongebruik te verminderen.
- Forest: Deze app helpt je om te focussen op je werk of studie, door je te belonen met een virtueel bos. Elke keer dat je je telefoon met rust laat, groeit er een boom in je bos. Als je je telefoon toch gebruikt, gaat je boom dood. Zo leer je om je telefoon minder te gebruiken en meer te genieten van het echte leven.
- Flipd: Deze app blokkeert alle afleidende apps of websites op je telefoon voor een bepaalde periode. Je kunt ook meedoen aan online communities of challenges om je telefoongebruik te verminderen. Flipd helpt je om je productiviteit, concentratie en welzijn te verbeteren.
-
Wat zegt onderzoek over de relatie tussen telefoonverslaving en productiviteit op het werk of op school?
We hoeven hier niet veel te zeggen, we hebben allemaal vast wel gemerkt dat als we onze telefoon gebruiken, we een stuk minder productief op werk of op school zijn. Onderzoeken tonen dit ook aan. Door een telefoonverslaving kunnen mensen zich moeilijker concentreren en worden ze snel afgeleid door alle meldingen. Daarbij kan het ook de creativiteit en het leervermogen verminderen. Dit komt doordat mensen minder tijd besteden aan diepgaand denken en reflecteren.
-
Hoe kan ik een gezonde balans vinden tussen het gebruik van mijn telefoon en offline activiteiten?
Het belangrijkste is dat jij aanvoelt waar deze balans is. Merk je dat je bij het gebruik wat je nu hebt last krijgt van de klachten in bovenstaande vragen? Dan wordt het misschien tijd om eens kritisch naar je telefoongebruik te kijken en hierin veranderingen aan te brengen.
-
Zijn er verschillen in hoe telefoonverslaving wordt ervaren in verschillende culturen?
Ja, er zijn verschillen te ontdekken in hoe telefoonverslaving wordt ervaren in verschillende culturen. Individualistische culturen, zoals de westerse, benadrukken de autonomie en de persoonlijke voorkeuren van het individu. Collectivistische culturen, zoals de oosterse, benadrukken de harmonie en de sociale normen van de groep. Dit kan invloed hebben op hoe mensen hun telefoon gebruiken, bijvoorbeeld om zichzelf te uiten of om zich aan te passen aan de groep.
-
Zijn er professionele hulpbronnen of therapieën beschikbaar voor mensen met een telefoonverslaving?
Telefoonverslaving is een groeiend probleem, maar er is nog weinig professionele hulp beschikbaar. Telefoonverslaving is namelijk geen officieel erkende aandoening in Nederland, waardoor er geen specifieke behandelingen of vergoedingen zijn. Toch zijn er wel enkele mogelijkheden om hulp te zoeken als je last hebt van je telefoongebruik.
Een optie is om contact op te nemen met een verslavingskliniek, zoals Anker Huis, Spoor6 Verslavingszorg of Trubendorffer. Zij bieden psychotherapie aan voor mensen met gedragsverslavingen, zoals onder andere een telefoonverslaving. Je kunt hier terecht voor individuele- of groepstherapie, waarbij je leert om je telefoongebruik onder controle te krijgen en de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Een andere optie is om gebruik te maken van online hulpbronnen, zoals apps, websites of zelfhulpboeken. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om je telefoongebruik te verminderen, zoals Moment, Forest of Flipd. Deze apps geven je inzicht in je telefoongebruik, stellen grenzen aan je schermtijd, blokkeren afleidende apps of websites, of motiveren je om je telefoon vaker weg te leggen.