Je zoekterm in Google intikken is zo gedaan. Maar vinden wat je zoekt, kan dan nog een eeuwigheid duren. Dat kán sneller, met 6 handige (en een paar hele leuke) Google hacks die je nog niet kende. Tot nu.

Onderschat vooral niet wat dat kan doen: je zoekopdrachten versnellen. Want jongens jongens, wat spenderen wij een bak tijd op die zoekmachine tijdens een gemiddelde werkdag.

Rond de 6 miljard zoekopdrachten worden er dagelijks gedaan met Google’s zoekmachine. 21% van onze tijd online gaat dan ook op aan al dat ge-Google (wat niet voor niets een heus werkwoord is geworden). Het is zelfs één van de meest populaire online activiteiten geworden, samen met mail checken en Facebook bekijken.

Wat dat betekent? Dat je op je vingers kunt natellen hoeveel tijd je gaat besparen als je je Google werk gaat versimpelen en versnellen, door slimmer te zoeken!

Precies wat je zoekt, meteen bovenaan in de resultaten, zodat je nog maar één klik verwijderd bent van het antwoord op je zoekvraag – dat is het doel.

De weg ernaartoe? Deze 6 super simpele Google hacks die je vast nog niet (allemaal) kende. En dan nog een paar leuke, gewoon voor de grap.

Google hacks – de 6 beste

1. Zoeken binnen één site

Vooral handig bij lijvige sites, waar het anders zoeken is naar een naald in een hooiberg aan informatie. Of wanneer je weet dat een bepaalde site gewoon een heel goede bron is, als je iets over een bepaald onderwerp wil weten. Kan! Door in de zoekbalk de URL (webadres) van de site in te tikken, dubbele punt, en dan het zoekwoord dat je daarbinnen zoekt:

google-hacks-1

Bijvoorbeeld:

  • Je wil weten of koffie nu gezond is of niet. De Google hack:
  • Of je zoekt dat ene artikel over powernaps dat je hier las. De Google hack:

2. Woordgroep zoeken (in die volgorde!)

Werkt als je een specifieke zin of uitspraak zoekt bijvoorbeeld. Google zoekt dan alleen naar plekken waar deze woorden precies in die volgorde achter elkaar staan. Je vindt ‘m direct door de woordgroep tussen dubbele haakjes te zetten:

google-hacks-2

Bijvoorbeeld:

  • Je zoekt een bepaalde term, die je laatst ergens hebt gelezen, maar je weet niet meer waar. De Google hack:
  • Je zoekt een bepaald liedje, maar kent alleen een (deel van een) zin. De Google hack: (met uiteraard dit resultaat)

3. Zoek het een óf het ander

Zo zoek je verschillende termen tegelijk in één zoekopdracht, maar niet samen. Vertel Google dat hij alles mag tonen waar het één of het ander in staat, door het verticale balkje tussen de zoektermen te plaatsen (links naast de enter-knop):

google-hacks-3

4. Zoek sites die lijken op site X

Je zoekt alternatieve bronnen voor een website die je al kent. Normaal gesproken haal je je nieuws altijd van Nu.nl, maar je zoekt nog andere plekken waar je misschien ander nieuws of nieuwe invalshoeken kunt vinden.

Handig als je wat alternatieve bronnen zoekt, in plaats van altijd maar op dezelfde plek te zoeken – voor research bijvoorbeeld. Of wanneer je voor een rapport directe concurrenten van je bedrijf in beeld moet brengen. Gefixt binnen een klik!

google-hacks-4

5. Zoek vertaling

Je komt in een Engels artikel een woord tegen dat je niet kent, of waar je even niet op komt. Type het woord met ‘vertaling’ of ‘vertalen’ er achter en Google helpt je meteen. Scheelt je een paar onoverzichtelijke vertaalsites.Hij detecteert welke taal je wil vertalen (Engels bijvoorbeeld, maar ook Duits), en laat je meteen zien wat het Nederlandse woord is. Soms geeft hij zelfs meerdere synoniemen ter vertaling, wanneer er verschillende opties zijn. Wat je zoekt staat direct voor je neus:

google-hacks-5

6. Zoek de betekenis

Nog zo’n fijne Google-truc: meteen de definitie van een woord laten zien. Nooit meer scrollen door allerlei woordenboeken of encyclopedie aanbieders, laat staan dat je de dikke Van Dale door gaat bladeren. Gewoon het woord ‘definitie’ en dan de op te zoeken term intikken in de zoekbalk:

google-hacks

Zo zie je maar. Google is, als je hem goed africht, jouw persoonlijke snuffelhond met een neus die je rechtstreeks naar je doel brengt. Alle trucjes kun je hem leren, gewoon door het juiste commando te geven.

En – de leukste Google hacks!

Easter eggs noemen ze die. Tik maar eens het commando ‘do a barrel roll’ in in de zoekbalk. Of ‘tilt’. Kun je lachen.

O, en nog leuker: met het juiste geheime commando kun je zelfs verborgen spelletjes spelen. Zoek op ‘zerg rush’ (een gamers-term) en er komen allemaal ‘o’-tjes op de resultaten af. Klik 3x op elk van hen om ze te vernietigen voor ze de resultaten-lijst opvreten!

google-hacks-6

Oké, nog eentje – om het af te leren. Tik bij Google Images ‘atari breakout’ in en je kunt het old-school spelletje direct spelen:

google-hacks-7

Conclusie

Praktisch elke dag gebruik je deze zoekmachine, 21% van je tijd. En nooit heb je geweten dat hij zoveel meer commando’s kende dan gewoon ‘zoek dit woord op het internet’. Dat er dus zoveel meer kan. En dat je zo ontzettend veel tijd kan winnen met je snelle zoekactie of uitgebreide research. veel, dat je tijd overhoudt voor de grappige trucs die Google stiekem óók kan. Altijd leuk, voor tussen dat harde zoekwerk door 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog