Voorkomen dat je gegevens op straat komen te liggen — daar heb je tegenwoordig meer voor nodig dan alleen een goede virusscanner. Internetcriminaliteit gaat namelijk verder dan hackers met een Russisch accent die je bitcoins willen aansmeren. Weet daarom waar je op moet letten — deze 5 tips helpen je op weg. (zonder hoog aluminium-hoedjes gehalte!)

Veilig internetten? 5 tips die jou beschermen

Wil jij je in deze tijd veilig kunnen internetten, dan zul jij je zwaarder moeten bewapen dan enkel met een goede virusscanner — met deze 5 tips bijvoorbeeld:

1. Maak het ze moeilijk — zorg voor een ultra veilig wachtwoord

“Ik snap dat ik mijn verjaardagsdatum niet als wachtwoord kan gebruiken, maar mijn wachtwoord ‘letMe-in’ is sterk — en dus reuze veilig.”

We moeten je teleurstellen: zelfs het meest creatieve wachtwoord kan worden gehackt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt een is beetje geduld en goede software.

Door de snelheid van slimme computerprocessen is het namelijk mogelijk om per seconde honderden, of misschien wel duizenden, mogelijke wachtwoord-combinaties af te vuren. Zo is inbreken vaak in een handomdraai gepiept.

De enige manier waarop je dit kunt tegenhouden, is door slimmer met je wachtwoord om te gaan:

  1. Allereerst zul je regelmatig je wachtwoord moeten veranderen — zo om de 3 maanden en voor ieder programma en apparaat.
  2. Daarnaast zul je een ijzersterk wachtwoord moeten gebruiken. En néé, dan bedoelen we niet de naam van je overleden huisdier of de geboortedatum van je oma.
  3. Ook een 2-stappen-verificatie verricht wonderen. Wil je ergens op inloggen, dan heb je namelijk niet alleen het ‘officiële’ wachtwoord nodig, maar zul je ook toegang moeten verlenen vanaf het apparaat dat je daartoe gemachtigd hebt.

Een manier om deze bovenstaande zaken in één keer goed te regelen, is door een goede password manager – zoals 1Password – te gebruiken. Dit handige hulpmiddel doet doet twee dingen:

Allereerst bewaart het je verschillende wachtwoorden in een zwaar versleutelde digitale ‘kluis’. Door gebruik te maken van een 2-stappen-verificatie weet je vervolgens zeker dat alleen jij hier toegang tot hebt. Daarnaast genereert het ultra sterke wachtwoorden. En deze onthouden? 1Password doet het voor je — zowel op je telefoon als op je browser.

Ga dus verstandig met je wachtwoorden om en sla je gegevens op in dit veilige systeem.

In dit artikel lees je er meer over. 

Veilig internetten 5 tips

2. Geef pottenkijkers geen kans — scherm je webcam af

Bijna alle laptops en tablets bevatten tegenwoordig een ingebouwde webcam. Reuze handig natuurlijk zodra je wil skypen — minder handig wanneer deze gehackt wordt en je ineens ongevraagde kijkers hebt.

Dat laatste hoef je geeneens door te hebben. Ook wanneer er geen lampje brandt kan het zomaar zijn dat er iemand aan de andere kant meekijkt. Hoewel er natuurlijk verschillende software bestaat die dit zouden moeten voorkomen, vinden hackers en andere internetcriminelen regelmatig manieren om dit te omzeilen.

De makkelijkste manier om jezelf te beschermen is dan nu ook de simpelste: plak je webcam af. Doe dit door bijvoorbeeld een stukje tape over de webcam lens te plakken of schaf een speciaal ‘webcam schuifje’ aan die je op je laptop plakt. 

veilig internetten

Simpel, effectief en héél veilig — zegt ook Nu.nl

3. Houdt het privé —  gebruik een VPN verbinding

Van hotels tot treinen of cafés tot flexwerkplekken — tegenwoordig heb je haast op elke hoek van de straat toegang tot een internetverbinding. Heel fijn, maar ook ontzettend handig voor internetcriminelen. Het is namelijk een fluitje van een cent om via zo’n netwerk persoonlijke gegevens buit te maken;

Het enige dat een kwaadwillend persoon namelijk hoeft te doen, is door met een mobiele router op zak, plaats te nemen in jouw favoriete koffietentje. Vervolgens verandert hij het wachtwoord en de netwerknaam van zijn router zodat deze overeenkomt met die van de koffiezaak — bijvoorbeeld ‘Openbaar netwerk: ‘Coffee 2 go’.

Omdat jouw smartphone het verschil niet ‘ziet’ tussen de twee netwerknamen en automatisch het sterkste signaal kiest, kan het dus zomaar zijn dat jij onbewust bent ingelogd op het netwerk van de hacker. Nu is het voor hem heel eenvoudig om jouw gegevens uit de lucht te plukken.

Een manier om dit tegen te gaan is door überhaupt niet in te loggen op een openbaar netwerk, maar dat is in de praktijk natuurlijk niet te doen — je wil immers ook in je favoriete koffietentje online kunnen werken. Jouw oplossing schuilt daarom het gebruiken van een veilige VPN-verbinding.

Wat dat is? Nou, een van de grootste VPN-aanbieders – NordVPN – beschrijft het als volgt:

“Alsof je in een gepantserde auto van A naar B gereden wordt, in het geheim en beschermd tegen alle gevaren buiten.”

Simpel gezegd werkt dat zo:

Zo’n ‘Virtual Private Network’ kun je beschouwen als een tunnel — jij aan de ene kant, het openbaar netwerk aan de andere kant. Wat de VPN-verbinding nou doet, is de verbinding tussen jullie beiden afschermen voor anderen. Hierdoor kan niemand zien wat er door die tunnel gaat én komt dus niemand aan je gegevens. 

Veilig internetten. doe dit

Hierdoor internet je niet alleen veilig in het openbaar, het zorgt er ook nog eens voor dat jouw gegevens niet worden opgeslagen om zo doorverkocht te worden aan derden. En toegang tot wát je dan bekeken hebt in je internetsessie? — ook dat blijft tussen jou en je VPN-verbinding.

4. Smart devices en WiFi? — maak je thuisnetwerk veiliger

“Hé Alexa. Doe mijn lampen aan.” 

Of je er nu je verlichting mee aanzet of je robotstofzuiger mee aanstuurt, zo’n home assistent is verdomd handig. Dat vinden hackers helaas ook — en niet om de reden dat je denkt.

Hoewel doorgaans de discussie gaat over het verzamelen van privacygevoelige info, hebben we het dit keer over een ander gevaar dat in je Google Home, Alexa, slimme thermostaat of smart koelkast schuilt: zulke smart devices kunnen namelijk dienen als een gateway

Dat wil zeggen: via jouw Alexa of ‘slimme’ deurbel kunnen hackers inloggen op je wifi-netwerk. En aangezien hier al jouw andere apparaten op zijn aangesloten, is dat wel het laatste dat je wil.

Veilig internetten. bescherm je smart devices

Om dit te voorkomen zul je weer een extra stukje bewustzijn moeten creëren. Niet alleen voor de account waarmee je op al die apparaten inlogt, maar ook van het WiFi-netwerk zelf.

Een aantal punten om op te letten:

1. Verander altijd standaard gebruikersnamen en wachtwoorden

Gebruik niet de standaardnaam en wachtwoord die de fabrikant je router of smartdevice heeft gegeven. Deze zijn namelijk veel te makkelijk te achterhalen. Ook persoonlijke namen als “Familie Jansen’s WiFi” is geen goed idee. Houd het abstract, houd het veilig.

2. Gebruik de hoogste encryptiemethode voor je WiFi

Zodra het op de instellingen van je router aankomt, is het verstandig om te kiezen voor een hoge vorm van encryptie, zoals WPA2. Dit zorgt ervoor dat je verbinding en netwerk beter beschermd is. Check de handleiding van je apparaat, hoe je dat doet.

3. Zet een gastnetwerk op

Houd je wifi-netwerk privé. Bezoekers, vrienden of familie laat je inloggen via een apart netwerk, zodat hun smartphone niet direct verbonden is met al je andere devices.

5. Wie, waar, wanneer? — check de locatievoorziening van je telefoon

Doordat je smartphone is uitgerust met een antenne, gps-ontvanger, bluetooth én wifi, is je huidige positie haast altijd bekend. Dit kan erg nuttig zijn, bijvoorbeeld omdat je op de hoogte wil blijven van het weer of omdat je naar een bepaalde locatie navigeert.

Toch heeft dit ook duidelijk nadelen.

Heel wat apps maken namelijk gebruik van je locatievoorziening, vaak zonder dat jij het doorhebt. Dit lijkt misschien onschuldig, maar volgens een artikel in de New York Times zijn deze gegevens wel érg nauwkeurig en bovendien erg in trek:

Jouw locatie wordt namelijk verkocht aan de hoogst biedende adverteerder om zo heel specifiek advertenties op je af te kunnen vuren. Dat wist je misschien al. Een grote zorg is echter dat deze zelfde locatiegegevens in handen kunnen vallen van personen die meer willen dan alleen jou een product verkopen — denk aan inbraak of chantage. 

Voorkom dit door zeer kritisch te kijken naar welke apps je hier toegang tot geeft. Niet alle apps zijn namelijk even betrouwbaar.

  • Check daarom regelmatig de instellingen op je smartphone en bekijk niet alleen welke apps toegang hebben tot je locatie, maar ook wanneer — alleen als je de app gebruikt of ook op de achtergrond? (In dit artikel lees je hoe je dat op jouw iPhone doet.)
  • Apps die je niet langer gebruikt, verwijder je direct van je telefoon. Dat jij een app namelijk niet meer opent, wil niet zeggen dat het geen data of locaties van je verzamelt. Fijn opruimen, dus.
  • Let tot slot goed op de kwaliteit van de app die je installeert. Hoewel ‘Google Play’ en ‘Apple App Store’ zeker letten op de kwaliteit van de apps die ze aanbieden, zijn niet alle apps te vertrouwen. Zo verzamelen ze niet alleen je locatiegegevens, ook verkopen ze je email- en telefoon gegevens door aan derde partijen.

Check daarom, voordat je iets nieuw installeert, de privacy policy van de applicatie. Hier staat meestal  in wat er met je info gebeurt.

Veilig internetten doe je zo

Veilig internetten. Alles op een rijtje

Dat waren ze — tips die ervoor zorgen dat jij met een net wat geruster hart het internet bezoekt, thuis of in de trein.

Laten we ze nog eens op een rijtje zetten.

  1. Zorg voor een ultra veilig wachtwoord. Verander geregeld je wachtwoord, maak hem ijzersterk en werk met een 2-stappen-verificatie.
  2. Beveilig je webcam — plak een stukje tape over de webcam lens of koop een speciaal ‘schuifje’.
  3. Gebruik een VPN verbinding — bijvoorbeeld die van NordVPN. Wel zo veilig.
  4. Maak je thuisnetwerk veiliger — gebruik een niet-terug-te-leiden routernaam, maak gebruik van de hoogste encryptie, zet een gastnetwerk op en verander alle standaard inloggegevens.
  5. Check de locatievoorziening van je telefoon — weet wie wat wat. Controleer je instellingen, verwijder apps die je niet langer gebruikt en houdt de kwaliteit van apps goed in de gaten.

Hackers en andere internetcriminelen – met of zonder bivakmuts – zullen ongetwijfeld altijd manieren vinden om je gegevens te bemachtigen, maar hiermee maak je ze het al een stuk moeilijker!

Veilig internetten. de complete handleiding

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog