Heeft jouw gezicht ook de neiging om snel rood te worden, zeker in sociale situaties? Gebeurt het misschien al als je eraan denkt? Ontdek 4 anti-blozen tips die voorkomen dat jouw gezicht in een tomaat verandert. Zo behoud je jouw perzikhuidje.

Bloosangst: hoe voorkom je een rood gezicht?

Zoek je tips tegen blozen? Eén geruststelling: je bent niet de enige tomaat in de fruitschaal. Volgens onderzoek heeft maar liefst 10% van alle volwassenen tussen de 15 en 60 jaar regelmatig last van blozen.

Hoewel het zo veel voorkomt, is het fenomeen nog altijd vrij lastig medisch te verklaren. We weten dat blozen gebeurt wanneer je in een ongemakkelijke situatie verkeert of bang bent om er in te gaan verkeren. We weten ook dat blozen fysiek gezien simpelweg een verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in je gezicht en hals is. Waar het vandaan komt, waar het goed voor is en hoe je het moet behandelen blijft lastig te zeggen.

Rood worden tijdens praten, waarom je het niet wil

Maar dat maakt het probleem er niet minder om. Waarom blozen mensen? Bij de één is een vleugje bloos geen probleem, en werkt het zelfs aandoenlijk. Anderen ondergaan (zware) psychische problemen van hun gebloos, omdat het hen werkelijk hindert ongeremd deel te nemen aan de maatschappij.

Zo erg zelfs, dat sommigen een heuse bloos-operatie ondergaan om van het blozen af te komen. Geen aanrader. Het is een pijnlijk ingreep, die niet zonder risico is en waarbij de kans dat je daarna nog altijd bloost aanwezig blijft.

Blijf dus weg van de operatie-tafel en ga blozen te lijf met je houding, mentaliteit en psyche. Blozen voorkomen doe je door het aan te pakken bij de kern van het probleem.

Hoe voorkom je rood worden? 4 tips pakken de oorzaak van blozen aan

De kern van het blozen ligt in het ‘ongemakkelijk voelen’ of ‘angst hebben’ voor bepaalde situaties. Blozen kun je dus beter voorkomen dan het oplossen met make-up of een operatie. Het probleem bij de kern aanpakken, betekent dat.

En de kern van je gebloos is dat welbekende gevoel van angst en ongemakkelijkheid in of om een bepaalde situatie. Die angst moet je vóór te zijn, door hem zowel lichamelijk als mentaal te lijf te gaan.

Hoe word je minder snel rood? 4 tips om dat voor elkaar te krijgen en je opvallende tomaat in een aangename perzik te veranderen.

Blozen voorkomen1

1. Let op je ademhaling

Volgens psychologe Pieternel Dijkstra is je ademhaling één van de krachtigste middelen om controle over je lichaam terug te krijgen en zo blozen tegen te gaan. Zij adviseert ‘blozers’ om 2 seconden in te ademen, 1 seconde rust en 5 seconden rust uitademen. De lange uitademing is hierbij de sleutel tot succes om blozen te voorkomen.

Dijkstra:

“Mensen denken vaak dat je door diep inademen rustig wordt. Maar het gevaar van heel diep inademen en kort uitademen is dat je te veel zuurstof binnenkrijgt en gaat hyperventileren. Blozen voorkomen doe je dus vooral door diep en lang uit te ademen.

2. Zeg iets, maakt niet uit wat

Merk je dat je rood wordt wanneer je voor een groep staat of tegenover je baas zit tijdens een functioneringsgesprek? Of ben je bang dat je zometeen rood gaat worden? Start dan met spreken. Zeg iets.

Start het gesprek met je baas om hem te laten zien dat je niet onzeker of incompetent bent, wat hij misschien zou gaan vermoeden door je blozende wangen. Of, wacht niet, en begin gelijk met je inhoudelijke verhaal wanneer je voor een groep staat en je merkt dat je rood wordt. Dit leidt de aandacht (vooral voor jezelf) af van de gedachten aan je rode wangen. Focus je dus op de inhoud van je verhaal: wat heb je te zeggen?

Een goede inhoudelijke voorbereiding voor een gesprek, vergadering of presentatie is dus het halve werk bij blozen voorkomen, omdat je zo je aandacht vlot op de inhoud (die je meester bent door je goede voorbereiding) kunt focussen.

Meer informatie over hoe je spreekt op een assertieve manier, die je onzekerheid en angst verbloemt of zelfs wegneemt, vind je hier en hier.

Blozen voorkomen1

3. Neem een assertieve lichaamshouding aan

Over spreken gesproken: lichaamstaal spreekt altijd luider dan je woorden. Met je houding versterk je jezelf van binnen en naar buiten toe.

Wanneer je een assertieve en krachtige lichaamshouding aanneemt, krijgt je brein namelijk stofjes toegediend die je krachtiger (testosteron) en minder gespannen (cortisol) maken. En die spanning-afname zorgt rechtstreeks voor een bloos-afname.

Dat verklaart sociaal psychologe Amy Cuddy, die het verband tussen lichaamshouding en mindset onderzocht.

4. Kom uit je comfortzone

Nieuwe dingen doen is goed. Goed voor je brein, dat in ontwikkeling blijft, goed voor jezelf, omdat het je zelfvertrouwen geeft én goed tegen blozen, omdat je vaak bloost in situaties die je onbekend zijn (een reden waarom pubers bijvoorbeeld vaak last hebben van blozen).

Ontkracht die situaties door zelf vaker nieuw en onbekend terrein te verkennen. Ga bijvoorbeeld al eens naar de locatie toe waar je een belangrijke (en angstwekkende) presentatie moet gaan geven. Maak je bekend met de omgeving, dan zul je je al iets meer op je gemak voelen.

Of boost je zelfvertrouwen door iets nieuws te proberen: ga je motorrijbewijs halen, bij de ochtend-zwemclub, in je eentje op stedentrip, maak er wat leuks van! Zo leer je vanzelf dat onbekend niet altijd hetzelfde hoeft te zijn als beangstigend. Hier lees je meer over uit je comfortzone stappen.

Blozen voorkomen1

Kortom

Blijf daarnaast op het ‘moment suprême’ ademen, neem een assertieve houding aan en spréék. Meer hoef je niet te doen om bloos-loos door de hele situatie heen te komen. Oké, een subtiel vleugje rood zal altijd blijven – maar dat heeft juist wel wat. Maak er vooral geen obsessie van om blozen te voorkomen!

Onthoud hoe dan ook deze 4 simpele tips om minder snel rood te worden en je bent beter voorbereid op bloos-situaties. Analyseer wat voor jou werkt en werk blozen zo langzaamaan de deur uit. Dag tomaat, hallo perzikhuidje! 

Meer lezen over het beheersen van je emoties?

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer artikelen lezen over emoties, lichaamstaal of gesprekstechnieken? Check onderstaande artikelen:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Assertiviteitscursus

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog