Doe elke dag iets buiten je comfortzone. Klinkt stoer, maar in de praktijk betekent het vaak gewoon klotsende oksels. Want eerlijk is eerlijk: dat comfortabele plekje waar alles bekend is, voelt heerlijk veilig. Toch schuilt daar een risico: als je altijd blijft doen wat je al kent, dan gebeurt er weinig. Er ontstaat geen groei richting die betere versie van jezelf. Lees dit artikel voor handige tips om wél die perfecte versie van jezelf te creëren door uit je comfortzone te stappen.
Wat betekent het om uit je comfortzone te stappen? Zie het als een mentale spier die je traint. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Of je nu op je werk ineens feedback geeft aan je collega (in plaats het voor je te houden), of voor het eerst een presentatie geeft: uit je comfortzone stappen op je werk is spannend. Maar ook broodnodig.
In dit artikel kijken we naar waarom uit je comfortzone stappen de sleutel is tot persoonlijke ontwikkeling, hoe het in kleine stappen kan en hoe inspirerende mensen zoals Eleanor Roosevelt het aanpakken. Verwacht krachtige tips, herkenbare situaties, bewezen theorie en een paar rake inspirerende quotes. Want soms is een krachtige quote precies wat je nodig hebt om het wel te doen.
“Life begins at the end of your comfort zone” – Neale Donald Walsch
Wat komt aan bod:
-
- Waarom is het goed om uit je comfortzone te komen?
- Wat is een comfortzone eigenlijk?
- Voorkom: “Had ik maar…”
- Je hoeft niet meteen te gaan bungeejumpen
- Wat kun je doen om uit je comfortzone te stappen?
- Extra tip: blijf altijd leren
- Nu jij: wat doe jij om uit je comfortzone te stappen?
- Jezelf verder ontwikkelen? Volg een trainingen persoonlijke ontwikkeling
- Veelgestelde vragen over uit je comfortzone stappen
Waarom is het goed om uit je comfortzone te komen?
Uit je comfortzone stappen is een must, omdat je anders blijft ronddobberen in hetzelfde vertrouwde vijvertje, terwijl er een oceaan vol mogelijkheden op je wacht. Verandering levert je namelijk veel op:
- Het daagt je uit om anders te denken
- Het opent deuren naar kansen die je anders misschien niet zag
- Je ontwikkelt er skills mee waarvan je nooit had gedacht dat je ze in je had
Neem bijvoorbeeld die keer dat je een nieuw idee deelde in een meeting en er ineens een heel project uit voortkwam. Door niet vast te blijven zitten in je gewoontes krijg je ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en groei. Buiten je comfortzone stappen is dus niet alleen spannend, het is ook slim. Het geeft je productiviteit een boost: je werkt sneller, beter en met meer plezier. En het mooie: je hoeft het niet groots aan te pakken. Eén kleine stap is al genoeg om iets in beweging te zetten.
Wat is een comfortzone eigenlijk?
De comfortzone betekenis? Simpel gezegd: het is de mentale bubbel waarin alles vertrouwd voelt. Je weet wat je doet, met wie je werkt en wat je kunt verwachten. En juist daarom voelt het zo comfortabel. Het is een soort persoonlijke veilige haven waar je zonder verrassingen functioneert op de automatische piloot.
Een ander woord voor comfortzone is ‘vaste patronen’. Je voert taken uit die je goed kent, vermijdt risico’s en blijft vaak in gesprek met dezelfde collega’s of vrienden. Klinkt overzichtelijk? Absoluut. Maar het heeft ook een keerzijde: binnen je comfortzone valt meestal weinig nieuws te leren.
Voorkom: “Had ik maar…”
Denk eens na over wat er allemaal buiten je comfortzone te vinden is. Misschien zit er een briljante presentator in jou verscholen, maar heb je dat nog nooit ontdekt. Want tot nu toe laat je het presenteren altijd over aan een collega. Of misschien heb je inspirerende gesprekken gemist, simpelweg omdat je altijd tijdens de lunch met hetzelfde vaste groepje luncht.
En dat is precies waarom uit je comfort zone stappen goed is: je ontdekt kansen, kwaliteiten en manieren van werken die je anders nooit had gevonden. Je ziet in dat dingen efficiënter kunnen, leuker of gewoon totaal anders dan je altijd dacht.
Blijf je binnen je veilige bubbel, dan loop je het risico later terug te kijken en te denken: “Had ik maar…”. Had ik maar dat idee gedeeld. Had ik maar dat project aangepakt. En had ik maar wat vaker “ja” gezegd tegen het onbekende. Natuurlijk voelt het spannend. Maar hé, je leert als klein kind ook niet lopen zonder eerst een paar keer op je neus te gaan. Je krabbelt op. En na een paar keer loop je (hopelijk) alsof het niks is.
Het mooie is: je comfortzone vergroten is mogelijk. Elke keer dat je iets nieuws probeert, wordt datgene een stukje meer vertrouwd. Geef jezelf de kans om vijf keer iets engs te doen en de kans is groot dat de zesde keer voelt als routine.
Je hoeft niet meteen te gaan bungeejumpen
Nee, geen stress. Je hoeft niet meteen het extreme te doen. Je hoeft alleen maar het juiste comfortniveau te vinden: niet te heet, niet te koud maar precies goed.
Een studie van twee psychologen liet zien dat we het meest leren en groeien in een staat die zij ‘optimal anxiety’ noemen. Dit is het punt waarop je net genoeg spanning voelt om alert en scherp te zijn, zonder dat je compleet blokkeert. Je hebt dan dus geen paniek, geen verlamming, maar gewoon een gezonde dosis uitdaging.
De Wet van Yerkes-Dodson illustreert dit perfect:
Zodra je aan een nieuwe baan begint, je een spannend idee vertelt tijdens een teammeeting of een deadline gevaarlijk dichtbij komt, voel je spanning. Misschien zelf wel een beetje angstzweet. Maar tegelijkertijd ben je gefocust. Je bent er klaar voor. Je staat aan. En dat is precies de plek waar je wilt zijn.
Een beetje stress is niet slecht, het is zelfs noodzakelijk om doelen te behalen en verder te komen dan je ooit had gedacht. Sterker nog: als alles altijd comfortabel voelt, beweeg je simpelweg niet. Dat zit je vast.
In onze Tijdwinst podcast spreken timemanagement Björn Deusings en Dr. Elske Geraerts uitgebreid over hoe je grip kunt krijgen op je focuslevels. Luister het hier.
Wat kun je doen om uit je comfortzone te stappen?
Oké, je weet nu wel dat uit je comfortzone stappen goed is. Maar hoe pak je dat aan zonder dat het angstzweet je uitbreekt, je hartslag omhoog schiet en je het liefst onder een dekentje verstopt? Het antwoord: stap voor stap. Je hoeft niet meteen op een podium te klimmen of het woord te nemen in die grote vergadering. Begin klein, bouw rustig op en geef jezelf de tijd om te wennen. Zo wordt ongemak behapbaar, zelfs een beetje leuk. Met deze 5 tips durf jij die spannende activiteiten buiten je comfortzone wel op te pakken
1. Zet je eerste babysteps buiten je comfortzone
Grote doelen zijn vaak intimiderend. Gelukkig hoef je niet in één keer de top te bereiken. Harvard-onderzoek laat zien: wie zijn doelen concreet opschrijft en ze opbreekt in kleine stappen, vergroot zijn kans op succes met factor 10. En als je die doelen ook nog eens echt op papier zet (in plaats van alleen in je hoofd) bereik je ze drie keer sneller.
Dus begin met de grote vraag: Wat wil je echt? Waar wil je over 10 jaar staan?
Daarna hak je die dromen in stukken. Welke acties moet je ondernemen om daar te komen? En wat is dan de allereerste mini-stap?
Bijvoorbeeld voor: “Ik wil voor mezelf beginnen”, is de eerste stap: uitzoeken hoe je je kunt inschrijven als zelfstandige.
Die ene actie voelt ineens wel haalbaar. En voor je het weet ben je in beweging.
2. Laat nieuwsgierigheid je superkracht zijn
William Arthur Ward, schrijver, zei het al:
“Nieuwsgierigheid is de lont in de kaars van het leren.”
En precies dat helpt je uit je comfortzone te stappen. Vind je het lastig om meteen grote stappen te zetten richting je doel? Geen probleem. Begin dan gewoon met nieuwsgierig zijn. Naar wat er gebeurt buiten je bubbel, Naar mensen die totaal iets anders doen dan jij. Naar dat ene webinar, die broodbakworkshop of die collega die wel durft te presenteren. Nieuwsgierigheid is de motor van groei.
3. Elke dag een beetje buiten je bubbel
Misschien ken je ‘m, het is een van de meest bekende uit je comfortzone stappen quotes:
“Do one thing every day that scares you” – Eleanor Roosevelt
En ze had gelijk. Uit je comfortzone stappen doe je niet door er eindeloos over te piekeren. Niet door lijstjes te maken of jezelf moed in te praten. Maar simpelweg… door het te doen.
En ja, dat klinkt eng. Maar het hoeft echt niet meteen de spreekwoordelijke Mount Everest te beklimmen. Je hoeft niet per se te bungeejumpen, een presentatie te geven of in je eentje een bedrijf starten (mag wel, natuurlijk).
De truc? Maak het een gewoonte om je comfortzone te doorbreken. Elke dag een beetje.
Uit je comfortzone stappen voorbeelden:
- Gooi je dagritme om: check je mail op een vast moment in plaats van steeds tussendoor (dit is ook een tip uit ons boek Elke dag Om 15.00 Uur Klaar)
- Daag jezelf uit om 24 uur geen social media te gebruiken
- Geef een collega spontaan een compliment (ja, ook al voelt dat een beetje awkward)
- Maak een praatje met iemand die je nog niet zo goed kent
- Probeer vandaag één nieuwe timemanagementtip uit onze 101 lijst
- Speel met een tool waar je collega’s of vrienden fan van zijn, maar jij nog nooit hebt geprobeerd
Begin met het oefenen van een nieuwe gewoonte (elke dag 10 minuten lezen, waarom niet?)
4. Zoek de leerzone op: niet te spannend, niet te veilig
Psychologen noemen dit de Zone of Proximal Development (ZPD), bedacht door Lev Vygotsky. Deze zone ligt net buiten je comfortzone, voorbij de routine, maar voor het punt waarop stress je lamlegt. In deze ‘leerzone ’ben je uitgedaagd, maar nog steeds in staat te groeien.
Waarom dit zo krachtig is:
- Deze zone is de optimale plek om te leren: je brein ontwikkelt nieuwe verbindingen en je leert sneller
- Je bouwt veerkracht op: je leert kleine tegenslagen op te vangen zonder te bezwijken
- Je bouwt zelfvertrouwen op: iedere keer dat je deze zone betreedt en iets nieuws hebt geleerd, voel je dat je het kunt. En dat motiveert je voor een volgende stap.
Hoe pak je dit aan:
- Kies een uitdaging die net buiten je normale routine valt, iets verwant maar net anders.
- Zorg dat de stap klein genoeg is om echt haalbaar te zijn, maar groot genoeg om echt iets nieuws te ontdekken.
5. Reflecteer en ga door
Altijd maar gáán, gáán, gáán? Niet nodig. Groeien doe je niet alleen in de actiestand. Soms is juist stilstaan de beste manier om verder te komen.
“Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.” – Lao Tse
Dus: kijk even achterom. Wat heb je al overwonnen? Welke stappen heb je gezet buiten je comfortzone? En wat leverde dat eigenlijk op? Misschien gaf je die presentatie die je al maanden uitstelde. Of voerde je eindelijk dat lastige gesprek, waarin je op een nette wijze feedback kon geven aan je collega. Of leerde je een nieuwe tool die je nu niet meer kunt missen.
Sta bij ieder succes stil. Wees trots op jezelf. En gebruik die trots als brandstof.
“Mag ik je wat feedback geven?” 🫣 Cue: ongemakkelijk gesprek. Dat hoeft dus niet. Leer hoe #feedback geven én ontvangen wél werkt. Zonder sandwich. 👉 https://t.co/zKyDacREtx
— Tijdwinst.com (@tijdwinst) May 13, 2025
Extra tip: blijf altijd leren
Door nieuwe dingen te blijven leren, maak je je brein niet lui. Je daagt jezelf voortdurend uit, ongeacht of je in de collegebanken zit of op kantoor werkt.
Vind je blijven leren reuze-interessant? En ontdek je graag hoe je dat slim en productief aanpakt? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram en leer dagelijks van alles over (slimmer) samenwerken.
Nu jij: wat doe jij om uit je comfortzone te stappen?
Eerlijk is eerlijk: buiten je comfortzone stappen is zelden comfortabel. Maar precies daar, in dat ongemakkelijke stukje niemandsland van “dit ken ik” en “wat als het mislukt” is waar het begint. Dat is waar je groeit, leert, ontdekt en jezelf opnieuw uitvindt. En het mooie? Het hoeft niet in één grote sprong. Met kleine, haalbare stappen train je je moed. Je verkent nieuwe mogelijkheden en maakt van spannende dingen uiteindelijk gewoontes. Door nieuwsgierig te blijven, jezelf dagelijks licht uit te dagen en af en toe te reflecteren, zet je gestaag koers richting een zelfverzekerde versie van jezelf. Wat ga jij nu als eerste stap doen om uit je comfortzone te stappen?
Jezelf verder ontwikkelen? Volg een trainingen persoonlijke ontwikkeling
Het is belangrijk om niet vastgeroest te raken en jezelf te blijven ontwikkelen. Dat is je vast duidelijk na het lezen van dit artikel. Wil jij specifiek meer leren over slimmer en efficiënter werken, realistisch plannen maken en stress voorkomen?
Meld je dan aan voor de cursus timemanagement. Daar leer je in 1 dag (op locatie of online) samen met een trainer om productiever aan de slag te gaan. En dat in een vertrouwde omgeving met een docent en medecursisten, maar wel met genoeg nieuwe stof om uit je comfortzone te gaan.
Veelgestelde vragen over uit je comfortzone stappen
-
Hoe kan ik groeien door uit mijn comfortzone te stappen?
Groeien begint als je bewust nieuwe ervaringen opzoekt die je normaal zou vermijden. Door ‘uit je comfortzone activiteiten’ te doen, zoals spreken in het openbaar of een nieuwe vaardigheid te leren. Hierdoor train je je brein om flexibeler en veerkrachtiger te worden.
-
Wat betekent het precies om uit je comfortzone te stappen?
Uit je comfortzone stappen betekenis: je stapt buiten het vertrouwde en kiest bewust voor situaties die spannend of uitdagend zijn. Dit betekent niet dat je jezelf in het diepe gooit, maar dat je jezelf prikkelt om te groeien. Denk aan iets kleins als een ongemakkelijk gesprek aangaan of feedback durven vragen.
-
Waarom is het belangrijk voor persoonlijke groei en ontwikkeling?
Persoonlijke groei komt niet van herhaling, maar van nieuwe ervaringen. Door risico’s te nemen en fouten te maken, leer je meer over jezelf. Buiten je comfortzone groeit je veerkracht, creativiteit en zelfinzicht.
-
Hoe weet ik of ik vastzit in mijn comfortzone?
Als je merkt dat je vooral kiest voor wat veilig, bekend en makkelijk is en je uitdagingen ontwijkt, zit je waarschijnlijk vast in je comfortzone. Ook een gebrek aan groei, verveling of het gevoel ‘op de automatische piloot’ te leven kan een signaal zijn.
-
Wat zijn voorbeelden van kleine stappen buiten je comfortzone?
Voorbeelden zijn: een onbekende aanspreken, een nieuwe sport proberen, ‘nee’ zeggen waar je normaal ‘ja’ zou zeggen. Of jezelf aanmelden voor een presentatie. Deze kleine stappen helpen je om op een laagdrempelige manier grenzen te verleggen.
-
Wat is het verschil tussen ‘comfortzone’ en ‘paniekzone’?
De comfortzone is veilig en vertrouwd, de groeizone daar net buiten is leerzaam. De paniekzone ligt nog verder weg: daar voel je overweldiging en stress. Groeien doe je vooral tussen comfort en paniek in. Net buiten je gemak, maar nog binnen je draagkracht.
-
Hoe overwin ik de angst of spanning die ik voel bij iets nieuws?
Angst verdwijnt niet door het te vermijden, maar door het stapsgewijs aan te gaan. Begin klein en bouw het op zodat je hersenen wennen aan de spanning. Ademhalingstechnieken en positieve gedachten helpen je om kalm te blijven in spannende situaties.
-
Hoe bouw ik zelfvertrouwen op door uit mijn comfortzone te stappen?
Elke keer dat je iets spannends doet en het overleeft (of zelfs goed doet), groeit je vertrouwen. Door regelmatig nieuwe dingen te proberen, bewijs je aan jezelf dat je meer kunt dan je dacht. Dit herhaalde bewijs voedt blijvend je zelfvertrouwen.
-
Hoe vaak moet ik mijn comfortzone oprekken om echt te groeien?
Consistentie is belangrijker dan frequentie. Als je wekelijks of maandelijks iets nieuws probeert, blijf je in beweging. Zolang je regelmatig jezelf uitdaagt, hoeft het niet extreem vaak te zijn. Groei zit ook in kleine herhaalde stappen.
-
Wat als ik een terugval heb of het gevoel heb dat ik stilsta?
Terugvallen hoort erbij: groei is geen rechte lijn. Zie het als onderdeel van het leerproces, niet als falen. Reflecteer op wat je nodig hebt, geef jezelf wat rust en begin opnieuw, deze keer met kleinere stappen.
-
Hoe stimuleer ik anderen (collega’s, teamleden, leerlingen) om hun comfortzone te verlaten zonder te pushen?
Creëer een veilige omgeving waarin fouten maken oké is. Geef het goede voorbeeld en vier kleine successen van ‘durven’. Nodig mensen uit om uit hun comfortzone te stappen, door samen nieuwe dingen te proberen. Maar laat ze altijd zelf kiezen wanneer ze die stap zetten.
Wie zijn wij? | Cursus time management
Tijdwinst is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen)werken. We geven (online) trainingen aan professionals in heel Nederland om meer uit hun werk en uit zichzelf en het team te halen. Bijvoorbeeld op het gebied van timemanagement, assertiviteit, feedback geven en snellezen.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op onze websites of blogs of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog