Bij ‘zen zijn’ denk je misschien aan lastige meditatie-oefeningen of zweverige praktijken, maar niets is minder waar. Je kunt prima zen worden dankzij enkele praktische, toepasbare oefeningen! Ideaal voor kenniswerkers die vanwege hun dagelijkse beslommeringen geen tijd of energie hebben voor urenlange meditatie-sessies!

‘Zen’ bekt lekker, maar wat is ‘zen zijn’ eigenlijk?

Wanneer wij aan ‘zen’ denken, doemen er automatisch yogamatjes, spirituele quotes en retraites in onze gedachten op. Misschien bij jou ook. Toch zijn dit onterechte associaties, want ‘zen zijn’ hoeft helemaal niets te maken te hebben met spirituele lifestyle blogs of meditatiesessies op Ibiza. 

‘Zen zijn’ betekent eigenlijk niets meer dan ‘goed in je vel zitten’. Het betekent dat jij je in balans voelt en daar een gelukzalig gevoel aan koppelt; iets dat je het liefst op meerdere momenten op de dag kunt oproepen.

En ja, dat kun je voelen wanneer je zo’n overpriced detox-sapje slurpt of wanneer je in de foetushouding op je yogamatje ligt, maar dat is geen vereiste. Gelukkig maar. Er zijn ook andere manieren om zen te worden.

Hoe word je zen? Heel praktisch gezien: maak je hoofd leeg

Laten we eens even heel praktisch naar het hele ‘zen zijn’-gebeuren kijken. Volgens hedendaagse zenmeesters is ‘je hoofd leegmaken’ de beste manier om innerlijke rust te vinden.

Onze gedachten en emoties zitten ons namelijk vaak in de weg. Zonder dat we het vaak door hebben laten we ons hierdoor leiden, en dat terwijl ze vaak onterecht en doorgaans pessimistisch zijn. Daarbij vergeten we dat we invloed op deze gedachten hebben.

Zouden we echter vaker de tijd nemen om onze gedachten te bekijken en ons hoofd leeg te maken, dan zul je zien dat ‘zen worden’ helemaal niet zo ingewikkeld (of spiritueel) blijkt.

En hoe je dat hoofd dan leeg maakt? 

Hoe kan ik zen worden? 5 erg praktische tips

5 laagdrempelige tips waarmee iedereen zen kan worden:

1. Focus op één ding

We doen het allemaal wel eens: op het vuistje een boterham naar binnen proppen terwijl je aan dat project werkt of tijdens de film op onze telefoon scrollen. Op zulke momenten ben je niet echt aanwezig in het moment. Je multitaskt; iets dat jou ervan weerhoudt om in een flow te komen én ook niet bepaald bijdraagt aan dat zen-gevoel.

Probeer in plaats daarvan je eens te focussen op één ding; op één taak, op één persoon, op één hap. Mindful handelen zorgt ervoor dat je in het moment kunt opgaan en dingen bewuster ervaart. Doet wonderen voor je geluksbeleving!

2. Leer mediteren

Meditatie is zoiets dat bij veel mensen op hun ‘goede voornemens’-lijst staat, maar waar zelden iemand echt een vaste gewoonte van maakt. Jammer, want mediteren is helemaal niet zo 1) zweverig, 2) lastig of 3) saai als je denkt. Integendeel:

Onderzoek toont aan dat meditatie fantastische effecten heeft op je brein. Het versterkt de verbinding tussen je linker- en rechterhersenhelft en helpt je beter concentreren. Bijkomend voordeel: het helpt je in het moment leven. Probeer het eens.

Wil je de kracht ontdekken van een rustig en gefocust brein? Duik dan in deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast. Hier deelt Job Baart de la Faille waardevolle inzichten over meditatie en biedt hij praktische tips voor beginners. Laat je inspireren en ontdek hoe je de eerste stappen zet naar innerlijke rust en mentale helderheid. Benieuwd naar meer? Luister nu naar deze verrijkende podcast!

3. Sta iedere dag stil bij de kleine dingen

Met je overvolle agenda en drukke sociale leven sta je zelden stil bij wat er in je leven gebeurt. Je piekert alvast over de vergadering van morgen of herkauwt een situatie uit het verleden. Je bent niet in het ‘hier en nu’.

Door dagelijks enkele dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, dwing je jezelf naar het heden te kijken en stil te staan bij wat er nu gaande is. Dat klinkt misschien als een erg Happinez-achtige oefening, maar trek niet gelijk die conclusie. Probeer het eerst eens uit – schrijf dagelijks 3 dingen op waar je dankbaar voor bent – en bepaal dan pas of het bijdraagt aan zen zijn.

4. Leeg regelmatig je hoofd

Een vol hoofd zorgt alleen maar voor stress en chaos; alles behalve een zen-gevoel. Dit zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit, maar weerhoudt je ook van een productieve dag. (Wanneer je namelijk een gebrek aan overzicht ervaart en telkens maar van hot naar her rent, verspil je kostbare tijd en energie.)

Zou je daarentegen regelmatig de tijd nemen om je hoofd leeg te maken, dan kun je die warboel ordenen. Je geeft jouw gedachten een plekje, brengt je taken in kaart en schrijft op wat je bezighoudt. Op die manier houdt je mentale ruimte vrij om te kunnen zijn.

Hoe zo’n gedachtendump precies werkt leggen we haarfijn uit in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Lees dat zeker eens, en ontdek nog meer manieren om je geest en je tijd te managen! Gedachtendump in grove lijnen? Dan hebben we ook nog een artikel voor je.  

5. Stop met stilzitten, start met bewegen

Ja ja, we weten het: wandelen klinkt nou niet bepaald sexy. Toch doet het wonderen voor je brein. Het maakt je creatiever, zorgt ervoor dat je minder piekert én helpt je beter slapen. Onder andere, want het helpt je ook mentaal beter in je vel zitten.

Wandel dus eens vaker, bijvoorbeeld tussen je werkzaamheden door, na die slopende vergadering om na iedere maaltijd. Je zal versteld staan van de effecten die het op je lijf en brein heeft. 

Kortom

Zen worden hoeft helemaal niet zweverig te zijn, dat kun je prima worden door enkele praktische en down to earth oefeningen. Probeer het dus eens uit en ervaar welk effect het op jouw lichaam, geest en gemoedstoestand heeft:

 • Stop met multitasken en focus je op één handeling.
 • Maak van mediteren een gewoonte.
 • Sta dagelijks stil bij de kleine dingen.
 • Schrijf regelmatig je gedachten op.
 • Zorg dat je in beweging blijft.

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over zen zijn

 • Wat is een zenmeester precies?

  Het klinkt heel mystiek, maar eigenlijk is een zenmeester gewoon iemand die lesgeeft in ‘zen zijn’. Vaak volgens technieken en theorieën die voortkomen uit het zen-boeddhisme.

 • Hoe werkt zen zijn eigenlijk?

  ‘Zen zijn’ betekent eigenlijk niets meer dan ‘goed in je vel zitten’. Het betekent dat jij je in balans voelt en daar een gelukzalig gevoel aan koppelt; iets dat je het liefst op meerdere momenten op de dag kunt oproepen.

  Zoals je nu weet kun je dat doen door je denkende brein uit te zetten en meer in het ‘hier en nu’ te leven. Meditatie helpt daarbij.

 • Wat is de kern van zen?

  ‘Zen’ komt van het Chinese woord ‘chan’. Dat betekent ‘concentratie’. Het beschrijft een gelukzalig gevoel dat je kunt oproepen en vasthouden door je geest te focussen. Mediteren en mindfulness helpen je deze staat te bereiken.

Meer lezen over (innerlijke) rust?

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog