William Blake, 18e eeuws dichter, schreef de bekende regel “Think in the morning. Act in the afternoon. Eat in the evening. Sleep at night.”. Deze simpele time management filosofie blijft een inspiratie voor veel grote CEO’s uit onze tijd. Dit is wat jij er van kunt leren.

Een raadsel: ‘Komt een man bij een antiekhandelaar met een bronzen munt. Op de voorkant staat het hoofd van een oude keizer gegraveerd, op de achterkant 554 BC. Hij wil de munt voor een goede prijs verkopen. Maar wanneer de antiekhandelaar de munt bekijkt, wil hij de munt niet kopen. In plaats daarvan belt hij de politie.’

Ra-ra, waarom doet hij dat?

Heb je het raadsel nog niet opgelost? Dan is het waarschijnlijk al middag, terwijl je dit leest. Of op zijn minst al later op de dag. Echt diepgaand, vernieuwend en inzichtelijk denken doe je namelijk het best in de ochtend. Dat wist Blake in de 18e eeuw al, en het geldt nog steeds:

william blake denk in de ochtend

Think in the morning. Act in the noon. Eat in the evening. Sleep in the night – William Blake

Het antwoord, voor degenen die hun brein nog aan het breken zijn: de munt kan niet echt zijn, omdat men in 554 BC (Before Christ) nog niet kon weten dat het nog 554 jaren zou duren voordat Christus kwam. Ze zouden toen dus nooit dat jaartal gegraveerd kunnen hebben.

Een belangrijke les voor 20 CEO’s (en voor jou)

Steven Murphy, CEO van kunstveilinghuis Christie’s zei tijdens een interview met Jim Citrin over ochtendrituelen: “Een zin uit William Blake’s gedicht heeft me geïnspireerd om anders over mijn dag na te denken. Dit heeft een grote verandering in mijn leven teweeg gebracht. Nu trek ik elke dag mijn gele noteblock uit de kast en schrijf ik mijn gedachten voor die dag op. Dit geeft me de mogelijkheid om strategisch en proactief te werk te gaan, in plaats van reactief.”

Blake heeft met zijn inzicht niet alleen deze Steven Murphy geïnspireerd. Schrijver en journalist Jim Citrin interviewde in totaal 20 CEO’s naar hun ochtendrituelen. Één ding hadden alle CEO’s uit Citrin’s interviewserie gemeen: ze gebruiken de ochtenduren om na te denken.

Ze denken – voordat ze iets anders doen – over de koers van hun bedrijf, de algemene strategie die ze moeten aanhouden, over de MIT’s (Most Important Things) van die dag en over alle andere zaken waar dieper over nagedacht mag worden.

william blake denk in de ochtend. morning
Door in de ochtenduren even bewust na te denken over wat je die dag gaat doen, en waarom, help je jezelf met prioriteiten stellen en uitstippelen welke koers je wilt aanhouden. Stel bijvoorbeeld elke ochtend je 3 MIT’s voor die dag op, maak je planning of bereid een belangrijk gesprek of een belangrijke beslissing van die dag goed voor.

Voor degenen die nu denken: “Niets voor mij, ik ben geen ochtendmens.” Geen probleem! Het gaat er niet om dat je dit allemaal ‘s ochtends vroeg doet. Het gaat erom dat je het als eerste activiteit van je dag doet. Op welk tijdstip je dus ook wakker wordt, zorg ervoor dat je vanaf dat moment zo snel als mogelijk begint met nadenken over de écht belangrijke zaken – of dat nu om 6 uur of om 10 uur ’s ochtends is – doe het, op aanraden van William Blake.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog