EQ, het sociale broertje van IQ, heeft één handig kenmerk dat niet iedereen in de familie heeft: het is aan te leren. Handig, want het is dé formule voor gezonde relaties en een succesvol leven!

Dat EQ minstens zo belangrijk is als IQ, bleek uit verschillende grondige wetenschappelijke studies.

  • Één 40-jaar durende studie onder 450 jongens die opgroeiden tot volwassen mannen heeft uitgewezen dat een hoog IQ weinig te maken heeft met succes of een goed leven.
  • Uit een ander onderzoek waarbij 80 wetenschappers 40 jaar lang gevolgd werden, bleek dat inderdaad niet hoog IQ, maar hoog EQ (4 keer zoveel!) invloed heeft op een goed en succesvol leven.

Geen overbodige luxe, dus – dat EQ. Maar wat ís die gouden levensfactor dan? Hoe komen we er aan, en hoe krijgen we er meer van?

De man die het belangrijkste werk over EQ (of: ‘emotionele intelligentie’) schreef – en als eerste de term introduceerde in onze hedendaagse maatschappij is Daniel Goleman. Hij mag met recht ‘de geestelijk vader van het EQ’ genoemd worden. In 1995 kwam hij met het revolutionaire boek ‘Emotionele Intelligentie’. Over dit onderwerp bleef hij complete boekwerken schrijven, zelfs tot op heden – gewoon omdat het onderwerp interessant en relevant blijft.

Belangrijk: hoe definieert híj, vader der EQ, het fenomeen?

“Emotioneel intelligente mensen zijn zelfverzekerd, goed in doelmatig werken, passen zich makkelijk aan en herstellen snel van stress-situaties. Het leven gaat hen gewoon wat makkelijker af…”

Verder benadrukt hij dat een hoog EQ (volgens eigen onderzoek) ook staat voor goed leiderschap

“Hoe hoger de rang van een succesvolle leidinggevende, hoe meer emotioneel intelligente eigenschappen er boven water kwamen als drijfveer achter zijn of haar effectiviteit op de werkvloer.”

… en heeft EQ ook een enorm belangrijk effect op je relaties:

“Waardevolle en effectieve relaties met anderen – dat is een teken van emotionele intelligentie.”, zegt Goleman.

Dat is de definitie van EQ. Maar EQ in de praktijk – hoe ziet dat er uit? Daar heeft Goleman een heel handig lijstje voor – bestaand uit de volgende 5 elementen:

  1. Zelfbewustzijn – je eigen sterktes en zwaktes kennen
  2. Zelf-regulatie – controle hebben over je emoties en zenuwstelsel
  3. Motivatie – duidelijk doel in het (werk)leven hebben
  4. Sociale vaardigheden – goed kunnen luisteren en communiceren
  5. Empathie – pro-actief omgaan met gevoelens van anderen

wat-is-eq-2

Dát is EQ, die 5 componenten.

En wat daar zo mooi aan is..? Dat je alles in die 5-hoek hierboven kunt leren! Het draait namelijk allemaal om de houding tegenover jezelf én anderen in het leven – een houding waar je je nu misschien niet helemaal bewust van bent. En daar zit ‘m het verschil tussen een laag en een hoog EQ, stelt o.a. professor Business Psychology aan University College in Londen Tomas Chamorro-Premuzic.

“Terwijl je IQ veranderen heel lastig is, kun je EQ wel vergroten met bepaalde oefening en training. Het belangrijkste aspect daarin is inzicht krijgen in je eigen gedrag en hoe dat beter kan. De meesten van ons zijn zich over het algemeen niet bewust over hoe anderen ons zien.”, zegt de professor.

Je EQ verhogen = assertiever worden

Je hebt je EQ dus zelf in de hand. Maar hoe?

Door wat bewuster assertief in het leven te staan. Mensen met een hoog EQ hebben namelijk alle assertieve eigenschappen die je je maar kunt bedenken:

Je verhoogt je EQ dus door je er gewoon naar te gedragen. Wees assertief op momenten dat het er toe doet en je krikt vanzelf je EQ op. Momenten waarop je kunt kiezen voor een assertieve reactie die hoog EQ vertoont, in plaats van je gebruikelijke agressieve of passieve houding. En daar bij geldt: ‘Oefening baart kunst!’

Een paar voorbeelden van praktische momenten waarop je je van je assertieve kant kunt laten zien om je EQ op te krikken…

1. Iemand’s parfum ruikt te sterk.

Jouw hoge EQ-reactie: “Ik heb nogal een geïrriteerde neus, volgens mij is het van jouw parfum. Kan dat? Hij is daar nogal gevoelig voor, helaas.”

In feite pas je het assertieve ik-model in je communicatie toe. In plaats van te agressief over te komen en de ander te beschuldigen van overmatig parfum-gebruik, breng je je boodschap zo op een bewustere niet-beledigende manier over – door de focus op jezelf te leggen. Gooi het op je fijngevoelige neus, aanleg voor hooikoorts of allergie voor bepaalde odeurs.

2. Je hebt om 19:00 uur afgesproken om samen naar een concert te gaan – de ander is al 20 minuten te laat – en de tijd dringt voor aanvang.

Jouw hoge EQ-reactie: “Ik ben alleen naar het concert vertrokken, omdat we het anders allebei hadden moeten missen. Ik had het gevoel dat ik geen andere keuze had en vind het jammer dat je er niet bij kon zijn.”

Hoog EQ heeft te maken met je emoties reguleren, dus ook je frustraties of boosheid. Laat het je niet verleiden tot agressieve impulsieve reacties –  zoals een boos voicemail-berichtje inspreken, waar je later gegarandeerd spijt van krijgt.
Er kan een noodsituatie tussendoor zijn gekomen waardoor de ander te laat is. Beslis voor jezelf wat je nu doet. Ga je alleen naar het evenement omdat je het anders moet missen, laat de ander dan achteraf (rustig) weten waarom je besloten hebt om alleen te vertrekken. Zo verpest je de ervaring tijdens het evenement en de relatie met de verlate vriend(in) niet.

3. Een collega die je niet goed kent heeft iets tussen haar tanden zitten – en ze moet zometeen een presentatie geven.

Jij: “Hey, voordat je dat podium op gaat: je hebt wat tussen je tanden zitten. Het is niet heel opvallend, maar ik dacht ‘ik zeg het even’.”

Het voelt misschien even gênant, maar dat minimaliseer je door de ander even apart te nemen als je dit zegt. Waar het om draait is inlevingsvermogen oftewel empathie. Één van de belangrijkste EQ-kenmerken.

Wat zou jij willen dat een ander zou doen als jij in haar schoenen zou staan? Doe dat.

Zie je hoe dat werkt? Zo doen wij hoog-EQ-mensen dat. Ja, jij dus ook. Welkom bij de club!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog