De wetenschap is er uit: emoties werken niet alleen van je brein naar je gezicht (vrolijk voelen = lachen), maar ook andersom (lachen = vrolijk voelen). Dat betekent dat je jezelf vrolijk en zelfverzekerd kunt maken door je lichaamstaal en gezichtsexpressie aan te passen.

Wanneer je in je lichaamstaal vrolijkheid en kracht uitdrukt, word je dus vanzelf vrolijker en zelfverzekerder.

Psychologen van de Universiteit van Cardiff in Engeland ondervonden dit door een opvallend botox-experiment uit te voeren. Ze maten het verschil tussen mensen die wel konden fronsen (uiting van ongelukkigheid of frustratie) en mensen die dat niet konden door een botox-injectie.

De mensen die niet konden fronsen door de botox-behandeling, voelden de emoties die bij fronsen horen (ongelukkigheid en frustratie) minder. Kortom: ze konden niet gefrustreerd en ongelukkig kijken, dus waren ze dat ook een stuk minder. De ‘botox-mensen’ gaven aan dat ze zich over het algemeen gelukkiger en minder gestrest voelden.

Voor wie nu denkt ‘Ja, zij voelen zich vast gelukkiger doordat ze er na de cosmetische ingreep beter uitzagen, niet omdat ze niet konden fronsen’: dat heb je mis. De ‘botox-groep’ voelde zich niet meer of minder aantrekkelijk na de ingreep, dus dat kon het effect niet veroorzaken.

Conclusie: onze gezichtsuitdrukking beïnvloedt onze emoties. Kijk blij, voel je blij. Kijk verdrietig, voel je verdrietig. Test het maar eens bij jezelf: lach!

lachen maakt gelukkig..

Een studie van de Technische Universiteit in München bevestigde deze opvallende conclusie. Zij plaatsten botox-patiënten onder en MRI-scanner en lieten hen boze gezichten trekken (iets wat lastig is na een botox-behandeling). De onderzoekers zagen een stuk minder activiteit in de hersenen die (boze) emoties verwerkt dan bij de controlegroep die geen botox-behandeling hadden ondergaan en die dus wel echt boos konden kijken. De emotie ‘boosheid’ drong bij hen wel door tot in het brein. Ze voelden zich boos, omdat ze boos keken.

Een ander onderzoek van eigen bodem, uitgevoerd door de Universiteit van Groningen, laat zien dat emoties niet uitdrukken de emoties ook minder sterk laat binnenkomen. Onderzoekster Judith Grob liet een groep test-personen naar smerige plaatjes kijken met een pen tussen hun tanden, zodat zij de emotie ‘walging’ niet met hun gezicht konden uitdrukken. De controle-groep die hun emoties wel vrijelijk konden uiten, voelden na het bekijken van de plaatjes daadwerkelijk een sterkere walging dan de groep die hun emoties niet met hun gezicht uitte.

Lachen maakt gelukkig: aan de slag!

Leuk om te weten dit, hè? Nou, buiten het feit dat dit vernuftige weetje het uitermate goed doet op feesten en partijen of gewoon in de kantine bij je collega’s – kun je deze kennis ook toepassen.

Gebruik het gegeven dat je vrolijker wordt wanneer je vrolijk kijkt. Zo ga je stress en onzekerheid tegen op een supersimpele en toepasbare manier.
Kom je er niet uit op je werk? Voel je je vandaag even niet helemaal oké? Het medicijn, weet je nu, is lachen. Vrolijkheid uiten op je gezicht, zodat je brein die emotie overneemt.

Je hoeft je niet te bescheuren, een subtiele glimlach voldoet al om het leven wat luchtiger te maken en jezelf een beter gevoel te geven. Doe het gewoon even; achter je computerscherm terwijl je tegen die deadline aan zit of achter je krantje wanneer je alle ellende in de wereld voorbij ziet schieten. Plak een smiley-sticker op je badkamerspiegel om de dag vrolijk te beginnen, hang een ’take a smile’-oproep op in de kantine om je collega’s aan te steken of hang een post-it met reminder boven je bureau. Hoe je het ook doet, lachen werkt en is gezond.

lachen maakt gelukkig zegt onderzoek

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog