Onderzoek heeft aangetoond dat jezelf proberen te kalmeren wanneer je nerveus bent helemaal niet werkt. Zo’n sterke emotie kun je helemaal niet breken. Wat wel werkt is hem (om)buigen…

Je moet zometeen een presentatie van het jaarverslag geven, je kent alle slides exact uit je hoofd en weet precies wat je moet zeggen. Maar waarom ben je dan tóch zo nerveus? Je krijgt je handen maar niet stil en je hoofd blijft doorrazen over alles dat er mis zou kunnen gaan.

Je nerveus zijn bouwt op en lijkt je zelfs compleet over te nemen, terwijl het laatste wat je nu kunt gebruiken wel gebrek aan controle is!

Psst… Je kúnt de controle over jezelf en deze sterke emotie herpakken, als je maar weet hoe je dat moet doen.

Wat je denkt dat je moet doen is waarschijnlijk:

“Ik moet rustig worden. Mezelf kalmeren. Ik bén helemaal niet nerveus, ik ben relaxt.”

Ik heb nieuws voor je: A. je bent wél nerveus, B. je bent niét relaxt en C. je kúnt jezelf niet kalmeren. Oké, misschien een beetje, maar nooit helemaal. Nervositeit is een te sterke emotie om af te kunnen wenden. Je kunt hem niet breken, blijkt uit onderzoek… Maar wel (om)buigen!

Het onderzoek

Allison Wood Brooks van Harvard Business School bestudeerde in 2014 de wonderlijke emotie van het nerveus zijn. Daarvoor verzamelde ze een groep mensen, vertelde hen dat ze een presentatie moesten houden over ‘hoe je een goede collega bent’ en benadrukte dat hun presentatie zou worden opgenomen en beoordeeld door een commissie. Hallo zenuwen.

Ze vroeg de deelnemers naar hun strategie om de presentatie goed neer te zetten en hun zenuwen in toom te houden. 90% antwoordde:

“Door mezelf te kalmeren.”

90% had het mis. Hun presentaties werden als het minst overtuigend en zelfverzekerd ervaren. Hamvraag: wat deed die andere 10% dan? Zij zeiden niet tegen zichzelf “Ik moet kalmeren”, maar:

“Ik heb er zin in!”

Dat was het verschil.

nerveus-zijn-3 Cijfers uit het onderzoek

En ze bleken gelijk te hebben, volgens professor Brooks. Ze bogen de grote en krachtige nervositeit-emotie om in iets ánders krachtigs – maar dan iets positievers, in plaats van de zenuwen proberen af te wenden of kleiner te maken.

Even later droeg ze dezelfde groep op om het andersom aan te pakken, deze keer om een karaoke-nummer correct te zingen. De resultaten waren omgekeerd evenredig. Degenen die “Ik heb er zin in!” tegen hun zenuwen zeiden, presteerden aanzienlijk beter:

nerveus-zijn-1 Cijfers uit het onderzoek

Kortom: de succesvolle groep zette hun zenuwen dóór in hun ‘go’-systeem in plaats van ze af te remmen via hun ‘stop’-systeem. En dat werkt. Ook voor jou:

Stop je stop-systeem, gebruik je go-systeem

Kans bestaat dat je nog nooit van je eigen ‘go’- of ‘stop’-systeem hebt gehoord. Toch is het een bestaand fenomeen in de gedragswetenschap. Een fenomeen dat alles te maken heeft met je zenuwen en met motivatie.

Hoe dat zit:

In je lijf zitten 2 verschillende fysiologische systemen, volgens een nog altijd actuele theorie uit 1982 van sociaal psychologisch wetenschapper J.A. Gray. Het ene systeem noemt hij het ‘Behavorial Inhibition System (BIS)’, beter bekend als het ‘stop’-systeem, en het ander noemt hij het ‘Behavorial Activation System (BAS)’, beter bekend als het ‘go’-systeem.

nerveus-zijn-2

Uit zijn studie bleek al dat deelnemers die zich vooral focusten op het ‘stoppen’ van de zenuwen alleen maar zenuwachtiger werden. Ook bleek dat deelnemers die gingen voor het ‘go’-systeem door de energie van de zenuwen om te buigen in iets positiefs niet alleen minder zenuwachtig waren, maar ook gelukkiger waren. Een conclusie die door onder andere professor Brooks later dus bevestigd werd en die er aan toevoegde dat men ook nog eens beter presteerde onder het ‘go’-systeem.

Wil je dus, als je nerveus bent…

  • van je zenuwen af zijn;
  • gelukkiger zijn;
  • en beter presteren?

Dan is er maar één advies. Activeer je ‘go’-systeem! Zeg tegen jezelf, in je hoofd:

“Ik heb hier ZIN in!”, “Ik zit vol energie!” en “Ik GA ervoor!”

Energieke uitspraken die de kracht van je zenuwen omzetten in flinke trap op het gaspedaal (‘go!’) in plaats van een rem op je prestaties vormen (‘stop.’).

(Positieve) energie is hier gewoonweg de sleutel. Want dat is alles wat je zenuwen in wezen zijn; energie. Professor Preston Ni – auteur van onder andere ‘How To Communicate Effectively’, bevestigt dat:

“Nervositeit is adrenaline die door ons lijf giert, meer niet. Het is een vorm van energie. Succesvolle presteerders weten hoe ze die energie in hun voordeel kunnen gebruiken, door hem om te buigen naar enthousiasme, toewijding en charisma.”

En hier komt zijn clou:

“Ze hebben er meer plezier in, doordat ze het oké vinden om nerveus te zijn. Zorg dat die energie ook zo voor jou werkt.”

Accepteren dat je nerveus bent, die emotie ombuigen tot iets positiefs in je ‘go’-systeem en jezelf zo motiveren en enthousiasmeren; dát is dus hoe presteren terwijl je nerveus bent wél werkt.

Zoek het positieve voor jezelf dus op het moment dat je nerveus bent. Je staat naast het podium, moet zometeen op voor dat jaarverslag. Bedenk jezelf op dat moment: “Waar is deze presentatie goed voor?”.
Dat kan bijvoorbeeld zijn: “Het jaarverslag is belangrijk voor het bedrijf.”, “Ik heb hard gewerkt aan dit verslag en mag eindelijk laten zien wat ik voor elkaar heb gekregen.” of “Ik mag tenminste even iets anders doen dan gewoon researchen, typen of vergaderen.” of natuurlijk iets heel anders dat voor jou belangrijk is!

Ontdek welke positieve ombuiging van je zenuwen jouw ‘go’-systeem activeert en… Knallen maar met die pres(en)tatie!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog