Een praatje maken met een vreemde? Je ziet het nog maar weinig in onze individualistische cultuur, waarin we ons hoofd liever gebogen houden over onze smartphone. En dat terwijl praten met vreemden zo leuk en verrassend kan zijn. Hoog tijd voor: de Kunst van Koetjes en Kalfjes, samengevat in 3 basisregels.

Er zijn maar weinig mensen die uit het niets het gesprek starten met een vreemde. Zeker niet wanneer het niet per sé hoeft. We voelen ons ongemakkelijk, zien er misschien het nut niet van in of we weten niet hoe we moeten beginnen, dus laten we het voor wat het is.

Toch willen we het stiekem wel. Op een feestje. In de wachtrij bij de gate op het vliegveld. In een kleine lift. Op het perron. We zijn namelijk van nature nieuwsgierig naar de mensen om ons heen en we houden wel van wat gezelligheid.

Geef eens wat vaker toe aan die natuurlijke nieuwsgierigheid naar je medemens, zet je angst opzij en start dat gesprek met koetjes en kalfjes. Het is namelijk leuk! En het kan ook nog eens een groter effect op je leven hebben dan je in eerste instantie zou denken.

praten-met-vreemden-smalltalk-2

Wat het effect ook is, alles begint met een gesprek. Kleine dingen (een gesprekje als entertainment tijdens je treinreis) én grote dingen (je ontmoet de liefde van je leven tijdens een feestje of je houdt een succesvol sollicitatiegesprek voor je droombaan). Alles begint met het openen van een gesprek en de stap nemen over de in het begin ongemakkelijke drempel van praten met vreemden.

Praten met vreemden: zo werkt smalltalk

Maar hoe doe je dat dan? Zo’n gesprek openen, zomaar uit het niets, met een vreemde. Om dat te kunnen is het handig om bekend te zijn met de kunst van de koetjes en kalfjes – ook wel ‘smalltalk’ genoemd. Het hebben over ‘niets’, maar toch niet uit de toon vallen. Niet te zwaar, niet te overdreven, niet te arrogant, niet te onderwerpend, niet te glad, niet te onnozel.

Praten met vreemden klinkt lastiger dan het is, want eigenlijk draait het allemaal maar om 3 basisregels. Zo werkt smalltalk:

Smalltalk regel #1 Wát je zegt maakt niet uit

Zolang het enigszins relevant is voor de situatie waar jij en de ander zich allebei in bevinden, is het goed.
De inhoud van de opening van je gesprek weegt echt niet zo zwaar, dus daar hoef je niet lang op te broeden. Hier komt namelijk de sleutel tot gemakkelijk kletsen met vreemden: Wát je zegt, maakt niet uit!

Het gaat bij het starten van een gesprek veel meer om je houding en je voorkomen dan de inhoud van wat je zegt. Wat ons meteen leidt naar smalltalk regel #2 en #3.

Smalltalk regel #2 Wees vriendelijk. Altijd

Blijf te allen tijde vriendelijk tegen de ander. Terwijl je hem of haar benadert, wanneer de ander vervelend reageert of je je niet op je gemak voelt. Blijf vriendelijk. Altijd. Dan kan er niets misgaan.

Zodra je je arrogant, onderwerpend, gladjes of onnozel opstelt gaat het mis. Gewoon vriendelijk zijn, een open houding aannemen en een zachte glimlach is alles wat je moet doen om op een assertieve manier een gesprek te starten. Deze assertieve houding is veel belangrijker dan de inhoud van wat je zegt.

Smalltalk regel #3 Begin pas over jezelf wanneer de ander er naar vraagt

Oké, je hoeft natuurlijk niet de mystery man uit te hangen. Stel jezelf wel gewoon netjes voor, zeker op een feestje of een besloten gelegenheid. Maar begin daarna niet meteen over jezelf, tenzij de ander er naar vraagt.

Luister, stel (open!) vragen, wees geïnteresseerd en vraag door. Begin niet met “Oh, dat heb ik van de week ook meegemaakt… blabla”. Maar blijf de focus op de ander houden, zolang je gesprekspartner die niet zelf omdraait naar jou toe.

Niets is voor de ander zo prettig als spreken met iemand die geïnteresseerd is in wat hij of zij te zeggen heeft. Leg de regie bij de ander neer en blijf ondertussen gefocust luisteren en vragen stellen.

Praten met vreemden

Alles begint met koetjes en kalfjes

Dus: of je nu een gesprek begint voor de gezelligheid tijdens je treinreis of dat je hoopt de liefde van je leven tegen het lijf te lopen op dat feestje, onthoud deze smalltalk tips. De basis-gesprekstechnieken die samen de kunst van koetjes en kalfjes vormen. Pas ze toe en zie hoe leuk het is om je dagelijks leven te verlichten met een luchtig en gezellig praatje met een vreemde. Want: alles begint met een gesprek…

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog