Krachtpatsen is passé, je kwetsbaar opstellen heeft de toekomst. Met een goede reden. Het versterkt je relaties – zowel privé als zakelijk – wanneer je je kwetsbaar en oprecht opstelt, in plaats van de schijn op te houden perfect, probleemloos en moeiteloos krachtig te zijn.

Kwetsbaarheid is het minst begrepen en meest onderschatte kenmerk in de mens. Het wordt door de meesten van ons geassocieerd met zwakte. Je toont je zwakheden, dus je bent zwak – is de redenatie. Maar die is totaal verkeerd! Het klinkt misschien vreemd, maar je zwaktes tonen is het sterkste wat je kunt doen. En het beste voor je relaties.

Dat bevestigt Emma Seppala, professor en associate director aan Stanford University en wetenschappelijk onderzoekster gespecialiseerd in compassie en altruïsme:

“Terwijl we misschien proberen om perfect, sterk en intelligent voor de dag te komen om binding te vinden met de mensen om ons heen, heeft dit valse voorwendsel meestal het tegenovergestelde effect.”

Waarom krachtpatsen niet werkt

We moeten dus niet pretenderen perfect en oersterk te zijn. Sterker nog: uit onderzoek van Standford University is gebleken dat we dat niet eens kunnen, en we meteen door de mand vallen wanneer we het proberen. Mensen om je heen hebben je meteen door en reageren er automatisch op:

“Wanneer we niet authentiek zijn en onze gevoelens proberen te verhullen, reageren anderen daar fysiek op (verhoogde bloeddruk). Deze fysieke reactie kan het ongemak verklaren dat we voelen wanneer we ons onder ‘niet authentieke’ of ‘neppe’ mensen begeven.”

Hoe het wel werkt: kwetsbaar opstellen doe je zo

Het algemeen geaccepteerde idee dat we ontzag wekken en respect winnen wanneer we ons onfeilbaar en onaanraakbaar sterk opstellen, klopt dus helemaal niet. We wekken er alleen maar weerzin mee op en komen er gemaakter door over. En gemaakt of niet-authentiek zijn werkt niet, zoals ook uit dit wetenschappelijk onderzoek van Stanford University is gebleken. Eerlijk zijn, oprecht blijven en gewoon jezelf blijven werkt veel beter. Of beter gezegd: dat werkt wel.

Kwetsbaar opstellen doe je zo_

Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.

Seppala legt uit hoe dat eruit ziet:

“Hoewel we de neiging hebben om ver bij onze kwetsbaarheid uit de buurt te blijven, is het een onvermijdelijk onderdeel van ons sociaal leven en onze relaties. Zelfs buiten de romantische relaties, is kwetsbaarheid iets dat we dagelijks tegenkomen: iemand opbellen die net een kind heeft verloren, een vriend om hulp vragen, verantwoordelijkheid nemen voor iets dat misging op het werk, een familielid confronteren met zijn gedrag of aan het bed zitten van een kennis die terminaal ziek is.
Kansen om je kwetsbaarheid te tonen komen elke dag voorbij, de vraag is alleen of we ze grijpen.”

Kwetsbaarheid tonen, in plaats van macht en kracht – óók op zakelijk gebied

Je kwetsbaar opstellen werkt in je privéleven – maar zeker ook in je zakelijke leefomgeving is het de sleutel tot betere relaties met collega’s en bijvoorbeeld klanten.

Dit laatste is niet eenvoudig. Want bij je vrienden, familie of partner voel je doorgaans meer veiligheid om je zwaktes te tonen en je kwetsbaar op te stellen. In een zakelijke context, waar je misschien lange tijd (al dan niet bewust) als een super(wo)man voor de dag bent gekomen, is het niet eenvoudig om kwetsbaarheid toe te laten. Maar het is een belangrijke stap die het helemaal waard is. Kwetsbaarheid op kantoor is iets waar alleen maar goede en hechte relaties uit voortkomen, die nog veel meer goeds voor jouw carrière en de organisatie betekenen.

Catriona Pollard, auteur en PR-adviseur, in ‘Being vulnerable in business can be a good thing’:

“De meeste succesvolle ondernemers zullen je zeggen dat relaties essentieel zijn voor zakelijk succes en dat de beste relaties voortkomen uit een emotionele connectie. Die emotionele connectie kan alleen gebouwd worden op eerlijkheid, waar twee mensen moedig genoeg zijn om hun ervaringen van mislukking én succes te delen.”

Maar hoe doe je dat, je zwaktes delen, als je niet álles wil delen of té persoonlijk wil overkomen?

“Kwetsbaar in de zakenwereld zijn betekent niet dat je je ziel op tafel moet leggen en je diepste geheimen moet vrijgeven. Het betekent dat je niet langer hoeft te doen alsof alles fantastisch is, dat je persoonlijke uitdagingen, mislukkingen en worstelingen deelt náást je uitingen van succes, enthousiasme en geluk.”

Dat moet wel kunnen, toch?

Kwetsbaar opstellen doe je zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog