Dat vakantiegevoel duurt helaas niet oneindig. Voor je het weet verval je weer in de waan van de dag: collega’s in plaats van palmbomen, spreadsheets in plaats van spetteren en projecten in plaats van siesta’s. Toch is er volgens de wetenschap een manier om je vakantiegevoel te verlengen: doe dit vóór, tijdens en ná je vakantie om oneindig door te genieten.

Je hebt een heerlijke vakantie achter de rug en je eerste werkweek ligt op de loer. Eerlijk gezegd zie je er geeneens tegenop om weer te beginnen; je bent uitgerust, opgeladen en kunt er weer tegenaan! Het enige dat je alleen niet wil loslaten is dat heerlijke vakantiegevoel. Je zit nu namelijk nog lekker in je vel, leeft volgens een ander slaap- en eetritme en zit minder “in je hoofd”.

Je bent bang dat wanneer je weer richting kantoor gaat, je dit langzaam maar zeker achter je laat. Is dat te voorkomen? Kun je jouw vakantiegevoel oneindig vasthouden?

Hoe houd je het vakantiegevoel vast: kwestie van vóór, tijdens en ná

Natuurlijk begrijp je ook wel dat dat heerlijke vakantiegevoel niet oneindig is. Gemiddeld houdt het zich na enkele weken kantoortijd voor gezien; dan verval je weer in je eigen ritme, los je kleine en grote problemen op en verval je weer in je oude patroon; iets wat je na een tijdje als “sleur” bestempelt. Maar goed, dat hoort erbij. Dat weet je. Jouw vakantie kan niet oneindig duren en uiteindelijk moet je dealen met het “echte leven”.

Maar wat toont onderzoek nu aan? Het blijkt dat wanneer je jouw vakantie eens anders viert, je dat vakantiegevoel kunt verlengen. Je houdt die vakantieherinneringen dan geen paar weken vast, maar een paar maanden!

Hoe zit dat?

vakantiegevoel4

Nou, volgens Dan Ariely, professor Psychologie en gedragskundige, blijkt dat wanneer jouw brein vakantieherinneringen langdurig kan opslaan, jij langer van dat vakantiegevoel geniet.

Hoe dat precies werkt weet hij niet, aangezien het geheugen nog een tamelijk onbekend terrein is. Wel heeft hij zo zijn vermoeden:

Ariely denkt dat het herinneringsproces niet alleen plaatsvindt tijdens je vakantie, maar al lang, lang van tevoren begint. In het wetenschappelijke magazine Popular Science vertelt hij:

‘Vakantie bestaat uit drie delen: de tijd van tevoren, de tijd tijdens en de tijd erna.’

Indien je jouw vakantiegevoel langer wil vasthouden, houd je dus niet alleen rekening met wat je tijdens je vakantie doet, maar ook wat daarvoor en daarna gebeurt. 

Ariely:

‘De kortste van de drie is de tijd tijdens de vakantie. Dus moeten we meer stilstaan bij de tijd van tevoren – de voorpret – en de tijd daarna – de herinnering.’

Met andere woorden:

Jouw voorpret begint al lang voor je met je billen in het zand zit: op kantoor. Maar ook daarna: wanneer je weer terug bent en je een bureaustoel warm houdt in plaats van een strandstoel. En tijdens je vakantie? Ook dat is natuurlijk belangrijk; dáár maak je de herinneringen. Maar er aan vasthouden is de effort die je rondom je vakantie erin steekt.

Wat je daarom kunt doen, om dat vakantiegevoel langer vast te houden:

vakantiegevoel4

Doe dit vóór je vakantie (om dat vakantiegevoel op te wekken)

Voorpret is het halve werk. Wanneer je al weken uitkijkt naar je vakantie en fantaseert over de dingen die je gaat ondernemen, is de beloning des te zoeter. Neem dus zeker de tijd om na te denken over de mogelijkheden, zoek de plekken die je wil bezoeken alvast op en koop tijdig de vakantie spullen die je nodig hebt – dat is wat je thuis kunt doen.

Ook op kantoor kun je alvast in de vakantie-mood komen door op tijd alle losse eindjes weg te werken. Niets is namelijk zo’n vakantiegevoel-killer dan hals over kop nog taken overdragen of een onverwachte meeting bijwonen.

 • Plan daarom voldoende tijd om zaken over te dragen of af te ronden
  Dagen voor vertrek wil je niet nog nieuwe projecten op je nemen. Besteed deze tijd aan het afronden van lopende projecten of taken zodat je met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan, wetende dat wat gedaan moest worden af is.
 • Maak alvast afspraken over je bereikbaarheid
  Het is snel gedaan met dat vakantiegevoel wanneer je op vakantie – wanneer je net aan het strand zit of aan een heerlijke paella – wordt gestoord met “brandende vragen” van het thuisfront. Spreek vóór je weggaat daarom af dat niet gestoord wordt, slechts bij werkelijk dringende zaken die niemand anders op kan lossen. In dit artikel lees je welke zaken onder de noemer “dringend” vallen.
 • Zet je out of office twee dagen eerder aan
  Ook vragen en opdrachten van buitenaf wil je in je laatste paar dagen vermijden of in ieder geval netjes kunnen overdragen. Om te voorkomen dat je één dag voor vakantie nog taken op je bordje krijgt, zet je daarom je out of office aan. En dat mag best al twee dagen van tevoren; geef jezelf die ademruimte.

Doe dit tijdens je vakantie (om dat vakantiegevoel te beleven)

Hier is waar het maken van die vakantieherinneringen en dat vakantiegevoel écht plaatsvindt. Om echt het onderste uit je geheugen-kan te halen, raadt professor Ariely de volgende dingen aan. Hiermee verhoog je niet alleen je vakantieplezier, je herinnert het je later ook haarfijn.

 • Ga voor variatie
  Wanneer je zoveel mogelijk van je vakantie wil onthouden ga je voor zoveel mogelijk afwisseling. ‘Vul jij je namelijk je dagen met activiteiten die op elkaar lijken, dan zullen de dagen zich aaneen rijgen’, aldus Ariely. Ga niet dus elke dag zwemmen, maar bezoek musea, nieuwe dorpjes of probeer eens een nieuw gerecht.
 • Leer nieuwe dingen
  Om de herinnering intenser te maken, moeten we overwegen iets nieuws te leren voor de lange termijn voegt Ariely toe. Door je brein bloot te stellen aan nieuwe informatie zorg je ervoor dat je jouw geheugen jong en soepel houdt. Het kan nieuwe verbindingen aanmaken waardoor al die vakantieherinneringen langer blijven hangen. Geef je dus eens op voor die workshop, volg een guided tour in een museum of probeer de taal te leren. Leuk voor jou, goed voor je brein!

vakantiegevoel4

Doe dit na je vakantie (om dat vakantiegevoel vast te houden)

Goed, je bent haast terug van vakantie. Nog een paar honderd kilometer rijden of nog een laatste overstap en dan ben je weer thuis. Is er ook daar iets dat je kunt doen om nog geen afscheid te hoeven nemen van je welverdiende break? Ja, volgens Ariely wel: eindig je vakantie in a high note. Positief, dus.

Ariely:

‘Je verlaat het hotel en betaalt, je neemt een vlucht, de maatschappij raakt je bagage kwijt, je komt thuis en moet een hoop was doen. Het is best jammer dat een vakantie op een negatieve manier moet eindigen, maar het gebeurt wel.’

Hij raadt aan gebruik te maken van de peak-end rule: een regel die stelt dat je herinneringen opslaat die zich gedurende een piekmoment én gedurende het einde voordoen. De mooie momenten van je vakantie dus, maar ook zeker het allerlaatste stukje.

En wanneer je jouw vakantie eindigt met de terugreis is dát wat je opslaat. In 95% van de gevallen is dat vaak niet positief (huilende kinderen, bagage die kwijt is, bergen was; je kent het). Plak er nou bij thuiskomst nou nog een leuke activiteit of een dagje aan vast, dan eindig je jouw laatste vakantieherinnering positief.

En dat is wat je wil. Niet alleen zodat je op een leuke manier je vakantie eindigt, maar ook zodat je nog langer aan dat vakantiegevoel kunt vasthouden. Björn Deusings, directeur en time management expert van Tijdwinst.com, legt het in deze korte video mooi uit:

Kortom: dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden?

Een vakantie duurt helaas niet eeuwig. Toch betekent dat niet dat wanneer je terugkeert naar kantoor je dat vakantiegevoel gedag moet zeggen. Door wat voorpret aan je vakantie toe te voegen, te kiezen voor afwisseling en af te sluiten met een banger, heb je niet alleen de vakantie van je leven, je houdt dat vakantiegevoel nog wéken vast. Tot het weer tijd is om op een nieuwe vakantie te gaan.

Verder lezen?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog