“Elke ochtend, 7 uur, zelfde bureau, zelfde kop koffie, zelfde alles.” Dat is hoe succes-auteur John Grisham zijn eerste boeken schreef – naast zijn fulltime baan als jurist en als vader van 2 blèrende baby’s. Door routine. En door zijn discipline-stemmetje, zijn stilte-tijd en zijn uitzonderlijke volharding.

Waarom zou iemand om 5 uur ‘s ochtends opstaan om om half 6 op kantoor te kunnen zijn, om een paar uur te gaan schrijven en vervolgens nog eens aan een volle werkdag als jurist te beginnen?

Omdat dat een heel goede manier is om meer uit je tijd te halen. Door het zwaarste werk te verrichten wanneer de omstandigheden het gunstigst zijn (’s ochtends vroeg en wanneer het rustig is op kantoor, bijvoorbeeld). En door routine in te bouwen: van een taak een gewoonte maken en hem zo als een ketting door je dagen heen rijgen.

time-management-john-grisham-3John Grisham weet hoe het is om bovenstaande gewoonte uit te oefenen. Hij deed het. Jarenlang. Hij geeft toe dat het niet altijd een lolletje is geweest, maar hij weet waarom hij het zo deed. Omdat dat het recept is om dingen gedaan te krijgen – zoals een boek schrijven. Of in Grisham’s geval: heel erg veel boeken schrijven (zie afbeelding).

Meer dan 25 jaar discipline

Hoe Grisham zijn eerste boek schreef is al wonderlijk te noemen. Hij schreef het op basis van een emotionele verkrachtingszaak waarbij hij als jurist betrokken was, in 1984. ‘A Time to Kill’ werd zijn eerste schrijfproject waarbij hij op zijn gedisciplineerde manier te werk ging – naast zijn drukke rechten-studie, tijdens loze (halve) uurtjes.

Sindsdien schrijft Grisham al meer dan 25 jaar achter elkaar (soms meer dan) een boek per jaar. Onafgelaten. Ononderbroken. Waarvan de meeste ook nog eens populaire bestsellers werden.

time management john grisham

Niet zomaar werd hij uitgeroepen tot ‘best verkopende schrijver van de jaren 90’. Uiteraard omdat hij een goed schrijver is, omdat zijn boeken goed verkochten, maar ook omdat er gewoonweg heel veel boeken van hem bestaan.

Inmiddels zijn er meer dan 250 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht en zijn er maar liefst 11 films gemaakt op basis van zijn werk.

Zijn ‘time management recept’ om dit gedaan te krijgen? Discipline. En routine. Met een sausje van volharding en doorzettingsvermogen.

Discipline

“Als ik tijdens mijn studie een half uurtje de tijd had, dan trok ik me terug in de oude bibiliotheek en schreef ik aan ‘A Time to Kill’.” – John Grisham, in een interview met USA Today

Dit eerste boek kostte hem 3 jaar om te schrijven, beetje bij beetje, telkens wanneer hij even tijd had. 3 jaar lang, maar hij deed het wel, naast zijn zware studie.

Een vriend van hem, Bill Ballard, zei later – toen Grisham inmiddels fulltime als jurist werkte – over Grisham’s talent voor discipline: “Werken in de wereld van de rechtspraak is stressvol. Maar als hij (Grisham, red.) om 4 uur moest opstaan om een paar uur te kunnen schrijven, dan stond hij om 4 uur op. Hij heeft dat stemmetje dan in zijn hoofd.”

time management john grisham rituelen

John Grisham’s ‘stemmetje’ hielp hem bij zijn enorme discipline. En bij zijn routine.

Routine

Grisham over zijn dagelijkse routine, in de tijd dat hij werkzaam was als jurist: “Ik stond om 5 uur op om om half 6 op kantoor te zijn. Dat was de enige ‘stilte-tijd’ van mijn dag. Renée (zijn vrouw, red.) en ik hadden 2 baby’s en een heftig leven. Op mijn advocatenkantoor was het ook druk. Alleen van 5 uur tot half 9, 9 uur niet – dat was de enige tijd om mijn schrijfwerk gedaan te krijgen.”

Dus deed hij het dan. Een pagina per dag gebood hij zichzelf om te schrijven. Binnen dat tijdframe, elke dag. Dag in dag uit. Op dezelfde manier.

“Ik ging dan naar kantoor, zette een sterke kop koffie, ging zitten en begon met schrijven. En dat met maar één doel: dat boek af krijgen. Het kostte me veel energie, maar na 3 jaar had ik het voor elkaar.”

Volharding

Natuurlijk ging dat Grisham niet altijd even gemakkelijk af, laten we wel wezen. De discipline eiste zo nu en dan zijn tol, vertelt Grisham: “Er waren tijden dat ik het boek een maand lang liet liggen. En dat ik het écht niet meer wilde oppakken. Ik was moe, wilde alleen maar slapen. Ik vroeg me dan af waar ik mee bezig was.”

Wat Grisham dan deed was een grote boekenwinkel bezoeken. Dan keek hij naar die tienduizenden prachtige boeken en stelde zich voor dat zijn boek daar tussen lag. Hij maakte het beeld tastbaar. Hij herinnerde zich aan zijn doel (“dat boek af krijgen”) en riep het stemmetje in zijn hoofd weer op. Daarna pakte hij zijn schrijfwerk weer op en jaren later was het zover: zijn doel was bereikt.

En zelfs dat ging niet zomaar. 40 tot 50 uitgeverijen schreef Grisham aan om zijn eerste boek gepubliceerd te krijgen. Stuk voor stuk wezen ze hem af. Maar hij liet zich niet ontmoedigen. Sterker nog, hij was alweer begonnen aan zijn tweede boek, ‘A Firm’.

Daar kwam zijn derde goede gewoonte weer tevoorschijn: volharding.

Grisham hield vol. Schreef uitgeverijen aan voor zijn ene boek, schreef verder aan zijn andere boek. En 2 jaar later was het zover. ‘A Time to Kill’ werd met een voorzichtige 5000 exemplaren uitgegeven door Wynwood Press, een kleine New Yorkse uitgever.

De rest is geschiedenis.

Zo doe je dat

Zo doe je dat: dingen gedaan krijgen. Met discipline (een stemmetje in je hoofd dat blijft zeggen “dat boek moet af”), routine (half 6 op kantoor, koffie, zitten, schrijven) en volharding (3 jaar lang, elke dag, 1 pagina).

Hoe groot jouw project, doel of droom dus ook is; máák er tijd voor. Zoek het meest geschikte moment in jouw dag en besteed het hier aan. Bedenk hoeveel je op dat moment gedaan wil krijgen (1 pagina) en bepaal je einddoel (1 boek). Maak er een routine van (met de ‘Don’t Break The Chain’-methode bijvoorbeeld) en hou die vol door dat wonderlijke stemmetje van Grisham in je hoofd je doel te laten herhalen. En herhalen. En herhalen. En herhalen. Doorzetten. Doorzetten. Doorzetten. Tot het gedaan is. Net zoals een Chinese bamboeboom in de natuur…

time management john grisham schreef zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog