Een beetje stress kan jouw prestaties ten goede komen. Je wordt er vaak productiever van, en het geeft toch best wel een lekker gevoel als je een project net op tijd afrondt. Maar te veel stress maakt je niet alleen een minder aangenaam persoon, maar ook geen betere medewerker. Bovendien wil je slapeloze nachten, prikkelbaarheid en die gevreesde burn-out vermijden. Dus, wat doe je daartegen? 10 tips tegen stress!
Wat komt aan bod?
- Waarom stress aanpakken cruciaal is voor kenniswerkers
- Wat is stress? Symptomen en signalen van stress
- Hoe ontstaat stress en waar komt het vandaan? De oorzaak van stress
- Waarom is stress slecht voor je?
- Wat te doen tegen stress? 10 ultieme tips voor kantoorwerkers
- Kortom: stress verminderen
- Veelgestelde vragen over stress
Waarom stress aanpakken cruciaal is voor kenniswerkers
Spanning en stress zijn universele ervaringen. Weinigen zullen beweren: “Nee hoor, ik ervaar totaal geen stress!” Misschien hooguit de buurman die zijn dagen doorbrengt met vissen of een vriendelijke yoga-instructeur die na jaren van beoefening een ware meester is geworden.
Maar laten we realistisch zijn, de meeste mensen, vooral kenniswerkers, ervaren wel (eens) stress. En dat is op zich geen reden tot paniek, hoor. Maar als de stress chronisch wordt, als je altijd ‘aan’ staat of als je ’s avonds laat niet kunt stoppen met piekeren, is het tijd om te ontdekken wat je kunt doen tegen stress.
Aanhoudende spanning in je lichaam of chronische stress kan namelijk aardig wat effect hebben. Je kunt fysieke stresssymptomen ervaren zoals hyperventilatie, buikpijn, haaruitval of hoofdpijn. Sommige zelfs van psychoses, frozen shoulder of maagzweren als gevolg van stress.
Laten we die horrorverhalen achterwege laten, maar wil je meer weten over lichamelijke klachten bij stress, check dan dit artikel.
De realiteit is gewoon dat je stress de baas moet worden. Niet alleen om die nadelige gevolgen te vermijden, burn-out en overspannenheid buiten de deur te houden, maar ook om plezier in je werk te behouden. Hier zijn 10 waardevolle tips om stress aan te pakken.
Maar eerst:
Wat is stress? Symptomen en signalen van stress
Wat betekent stress eigenlijk? Stress is simpelweg de spanning of druk die ervoor zorgt dat je extra alert bent. Vergelijk het met de oertijd: bij dreigend gevaar moest je snel kunnen reageren om te overleven. Stress maakte je alert en scherp. Tegenwoordig draait stress niet meer om sabeltandtijgers die je achtervolgen, maar eerder om het gevoel van drukte, overmatige verplichtingen, of je constant zorgen maken.
Laten we er een definitie aan geven:
Stress betekent dat je lichaam en geest reageren op dingen die je als moeilijk, te veel of eng ervaart. Het is normaal en gebeurt als reactie op uitdagende situaties. Je lichaam reageert door ‘vecht of vlucht’ en maakt stresshormonen vrij, zoals cortisol en adrenaline.
En sure, een vleugje stress kan positief zijn. Het helpt je beter te presteren tijdens een examen, je scherp te presenteren bij een sollicitatie, of op tijd je werk af te krijgen. Na zo’n stressvolle periode, zoals na het examen of het sollicitatiegesprek, kan je spanning weer afnemen.
Maar als je stressniveau voortdurend hoog is, ontbreekt het je aan voldoende hersteltijd. We spreken dan van chronische stress, waarbij je constant doorgaat zonder de nodige rusttijd. Je blijft bijvoorbeeld continu bezig, haast van deadline naar deadline, ervaart voortdurende spanning en zorgen, en zit daardoor in een constante staat van stress.
Wat zijn nu eigenlijk de symptomen van stress? En wat doet stress met je lichaam? Stress uit zich op diverse manieren, zowel fysiek als mentaal. Waar je stress in je lichaam voelt en welke mentale signalen je ervaart, verschilt per persoon.
Wat zijn de symptomen van stress?
- hartkloppingen
- hoge bloeddruk
- gespannen spieren
- versnelde ademhaling
- hoofdpijn
- een beklemmend gevoel in de keel
- moeizame ademhaling
- verminderde spijsvertering
- huiduitslag
- diarree
- buikpijn
Langdurige of chronische stress kan ook leiden tot stressgerelateerde klachten, vaak onbewust.
Onbewuste stress symptomen
- oververmoeidheid
- prikkelbaarheid
- spierpijn
- somberheid
- een opgejaagd gevoel
- hyperventilatie
- hoge bloeddruk
- slechter slapen
- vermoeidheid
- overmatige zorgen
- angstgevoelens
- verminderde energie
- oorsuizen
- b12 tekort
- emotionele prikkelbaarheid
- moeite met kritiek
Als je af en toe een snellere hartslag hebt of een slechte dag ervaart, is dat niet echt niet gelijk zorgwekkend. Maar als je hier continu mee worstelt, is het tijd om serieus naar de situatie te kijken.
Hoe ontstaat stress en waar komt het vandaan? De oorzaak van stress
Stress kan tal van redenen hebben, maar voor kenniswerkers zijn dit de meest voorkomende stressfactoren:
- Te hoge werkdruk, waardoor je voortdurend hard moet werken en achter de feiten aanloopt.
- Uitstelgedrag, waardoor je regelmatig met haastige deadlines te maken krijgt.
- Hoge zelfverwachtingen of perfectionisme, waarbij je nooit snel tevreden bent met je eigen prestaties.
- Conflicten op het werk of het gevoel niet goed in je team te passen.
- Overmatige prikkels, zoals e-mails, notificaties en berichten, zelfs op vrije dagen.
- Veel verantwoordelijkheden en druk vanwege de taken die op je bord liggen.
- Ad-hoc werkzaamheden, met constant onderbrekingen en spoedverzoeken.
- Verstoorde werk/privé-balans, waarbij je werk moeilijk los kunt laten in je vrije tijd en privézorgen zich op het werk manifesteren.
Waarom is stress slecht voor je?
Waarom is te veel stress geen goed idee? Naast het feit dat langdurige stress schadelijk kan zijn voor je gezondheid, zijn er nog een aantal praktische redenen waarom het vermijden van overmatige stress heel belangrijk is:
- Je verliest het overzicht en bent niet met je prioriteiten bezig.
- Productiviteit neemt af door voortdurende bezig te zijn met stressgedachten.
- De kwaliteit van je werk daalt hierdoor en fouten nemen toe.
- Beperkte tijd en ruimte om rustig problemen te overdenken, waardoor goede oplossingen en beslissingen uitblijven.
- Moeilijk om te gaan met opbouwende feedback in stressvolle situaties.
- Langdurige stress verhoogt het risico op overspannenheid of een burn-out.
- Verminderd vermogen om tegenvallers, problemen of uitdagingen te relativeren.
- Concentratie wordt aangetast door constante afleidingen zoals storende collega’s, notificaties en meldingen.
Het is dus heel belangrijk om stressbronnen te herkennen en aan te pakken.
Wat te doen tegen stress? 10 ultieme tips voor kantoorwerkers
Oké, je weet nu waarom het belangrijk is om stress te verminderen en lichamelijke klachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met stress? Check deze video! Daarin vertelt time management expert Jon je meer over wat stress precies is en geeft hij je vijf praktische tips om stress te voorkomen én aan te pakken.
Wat kun je nog meer doen om stress te verminderen? Helaas is er geen wondermiddel tegen spanning en stress, geen magische pil of simpele formule. Maar als experts op het gebied van timemanagement hebben we wel tig tips om je hoofd helder te houden en je agenda beter te organiseren. Hier zijn onze tips tegen stress, voor meer ontspanning!
1. Begin met een waterdicht timemanagementsysteem
Zoals Björn in zijn boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar‘ uitlegt, ontstaat stress vaak doordat we ons te veel richten op zaken die op dit moment niet onze aandacht nodig hebben. We maken ons druk over alles wat nog moet gebeuren, wat we niet mogen vergeten of waar we anderen aan moeten herinneren.
Hoe voorkom je dat? Door heel duidelijk op papier te zetten wat je moet doen of vragen, wanneer je dat doet en hoe die taken eruitzien.
Dus, zorg voor een waterdicht timemanagement-systeem, bestaande uit:
- Een agenda waarin je alle afspraken en grotere projecten of deadlines noteert.
- Een to-do-lijst met taken van minder dan 30 minuten die je vandaag wilt afronden.
In zo’n helder timemanagement-systeem noteer je direct nieuwe taken. Stel: je krijgt een e-mailverzoek om een tekst na te kijken. In plaats van meteen alles te laten vallen of de e-mail te markeren en te vergeten, noteer je dit als taak voor vandaag of morgen in je agenda, zoals ‘feedback uitschrijven Lisa’. Zo ben je van dat actiepunt verlost, zowel uit je hoofd als je mailbox.
Meer hierover weten? Check het artikel.
2. Houd je takenlijst realistisch
Ontspannen? Plannen! Een belangrijke bron van stress is de neiging om standaard de beschikbare tijd te overschatten en de benodigde tijd voor taken te onderschatten.
Wat te doen tegen stress door onrealistische takenlijsten? Hier zijn enkele handige tips:
- Maak al je taken heel concreet. Noteer bijvoorbeeld “Sandra bellen voor input presentatie” in plaats van “werken aan presentatie”. Zo kun je beter inschatten hoeveel tijd je nodig hebt.
- Reserveer dagelijks 30-60 minuten (afhankelijk van je functie) voor onvoorziene zaken of ’tussendoorwerk’.
- Plan tijd in voor reizen naar afspraken of vergaderingsvoorbereiding – en nawerk.
- Houd wat extra tijd vrij voor e-mailverwerking. Onderschat niet: je inbox bijhouden is een dagelijkse taak die tijd kost.
3. Wees punctueel
Voor velen is het wellicht een bekende bron van stress: te laat komen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door standaard iets eerder te vertrekken of altijd wat tijd te reserveren tussen twee afspraken.
Herken je dit? Je zit rood aangelopen in de auto en ergert je aan elke langzaam rijdende auto voor je of aan elk rood stoplicht. Vaak is die langzame chauffeur of dat ene stoplicht niet de echte reden dat je gehaast op je werk of bij een afspraak aankomt. Nee, je bent gewoon te laat vertrokken. Als je eerder de deur uitgaat en rekening houdt met 10 minuten vertraging, ben je op tijd en voorkom je de stress van te laat komen.
En natuurlijk geldt dit ook voor het ophalen van de kinderen bij de kinderopvang, je yogales in de sportschool of je meditatieklasje. Vooral bij de laatste twee is het zonde als je gestrest aankomt en de les moet gebruiken om van de reis ernaartoe te herstellen.
4. Ademhalingsoefeningen tegen stress en angst
Hoe word je rustig als je stress hebt? Mindfulness. Nee, wacht nog even met wegklikken! Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn bewezen effectieve methoden om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren. Onze trainer Job Baart de la Faille deelt uitgebreide inzichten hierover in de Tijdwinst-podcast. En nee, het is allesbehalve zweverig.
Meditatie kan simpelweg betekenen dat je 10 minuten rustig zit en je concentreert op je ademhaling of een punt in de verte. Het helpt je om gedurende de dag beter om te gaan met afleidingen of prikkels, je focus te behouden en doeltreffender prioriteiten te stellen. Oh ja, het is ook uitermate geschikt om stress te verminderen. Dus hoe meer weerstand je voelt tegen alles wat lijkt op meditatie of ademhalingsoefeningen, des te groter is de kans dat het juist iets voor jou is.
Leren ontspannen, dus!
5. Beperk je bereikbaarheid
Ons middel tegen spanning en stress: go off the grid. Het is een misvatting dat je tegenwoordig 24/7 bereikbaar moet zijn. Hoewel de technologische mogelijkheden er zijn, betekent dit niet dat je altijd direct beschikbaar moet zijn. De meeste mensen zullen begrip tonen als je een keer niet opneemt of als je een e-mail de volgende dag beantwoordt in plaats van binnen vijftien minuten.
Niet altijd bereikbaar zijn is van essentieel belang als je geconcentreerd wilt werken. Stel je voor dat je elke vijftien minuten je e-mail checkt, elke tien minuten kijkt of er nieuwe berichten zijn en ook nog eens regelmatig de Teams-chat beantwoordt. Het is dan niet vreemd dat je stressniveau stijgt en je concentratie daalt.
Wees daarom minder bereikbaar:
- Zet je telefoon op stil of schakel 4G en wifi uit als je ongestoord wilt werken.
- Schakel alle onnodige app-notificaties uit, zoals die van social media, Marktplaats, NOS of andere leuke, maar niet dringende apps.
- Dempt WhatsApp-notificaties voor minder belangrijke chats, zoals de gezellige familie-app met babyfoto’s en flauwe memes.
- Als je gebeld wordt terwijl je druk bezig bent, geef dan aan dat je nu niet beschikbaar bent, maar wel op tijdstip X.
- Controleer je inbox op vaste momenten en behandel e-mails volgens het OHIO-principe: Only Handle It Once. Lees de e-mail één keer en beslis direct wat je ermee doet (direct beantwoorden, verwijderen, een actie eraan koppelen of op je takenlijst zetten voor later).
6. Leef en werk volgens het Pareto-principe
Hoe kom je van stress af? Zorg voor balans. Misschien ken je de ‘80-20’-regel, ook wel het Pareto-principe genoemd. Deze zegt dat ongeveer 80% van de resultaten komt van 20% van de inspanning. Dus, als je bijvoorbeeld 100% van je tijd besteedt aan werk of studie, zou 80% van je succes voortkomen uit slechts 20% van dat werk.
Het pareto-principe is een vuistregel die aangeeft dat niet alles even belangrijk is. Het idee is om te proberen te ontdekken welk deel van je inspanningen echt het meeste impact heeft, en je daar meer op te concentreren. Het kan helpen om efficiënter te zijn en betere resultaten te behalen!
Wat kun je hiermee?
Wist je dat we vaak 20% van de tijd besteden aan het voltooien van de kern van een taak en vervolgens nog eens 80% aan perfectioneren, bijschaven en nog meer perfectioneren? Dit is niet alleen verspilling van tijd en energie, maar perfectionisme is ook een belangrijke bron van stress.
Dus, om tijd en stress te besparen, verminder de tijd die je besteedt aan perfectionisme. Goed is goed genoeg. Stel jezelf een limiet en besluit dat je maximaal X minuten mag besteden om je document nog een keer door te nemen. Daarna is het klaar.
7. Zorg voor een olifantenhuid
Zelfs opbouwende feedback kan bij veel mensen stress veroorzaken. Misschien voel je je beledigd of kom je in de gedachte van “Ik ben niet goed genoeg”. Onthoud dat opbouwende feedback nooit bedoeld is als persoonlijke aanval.
Neem feedback op de juiste manier aan. Bedank voor de feedback, overweeg wat je ervan kunt leren en bedenk hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Zie het als constructieve kritiek op de inhoud, niet op wie je bent of hoe goed je werkt. Goede feedback is bedoeld om je vooruit te helpen.
Hoe verminder je stress? Door feedback op een goede manier te ontvangen en er lering uit te trekken, voel je je minder snel persoonlijk aangevallen en sta je meer open voor de inhoudelijke boodschap. Dit neemt een andere bron van stress weg en helpt je ook om te groeien door feedback.
8. Creëer een effectieve thuiswerkplek
Thuiswerken is een zegen als je gefocust aan taken wilt werken. Het voorkomt dat collega’s een voor een aan je bureau verschijnen voor triviale vragen, en je hebt minder omgevingslawaai om je heen (tenzij je in een levendig studentenhuis woont of de kinderen om je heen rennen, natuurlijk). Hierdoor kun je deadlines gemakkelijker halen, met minder stress dan wanneer je op kantoor zit.
Als je thuiswerkt, is het natuurlijk belangrijk dat je thuiswerkplek aan bepaalde criteria voldoet. Bekijk onze thuiswerk-checklist voor meer informatie.
9. Respecteer privétijd als privétijd en werktijd als werktijd
Een risico van thuiswerken of hybride werken is dat privé- en werktijd volledig door elkaar lopen. Bijvoorbeeld, even snel een wasje draaien terwijl je aan een verslag werkt, e-mails beantwoorden op je vrije avond of je kind helpen met huiswerk tussen twee werkmeetings door.
Het lijkt misschien onschuldig, maar het kan funest zijn voor je werk-privébalans. Het is belangrijk voor je stressniveau om werk en privé meer gescheiden te houden.
Geef tijdens werktijd aan je gezin, de buurvrouw of je bellende schoonmoeder aan dat je niet beschikbaar bent, zelfs als je vanuit huis werkt. En neem in je privétijd geen werktelefoontjes op; bewaar je inbox voor de volgende dag. Geen stress bal voor nodig
10. Plan wekelijkse reflectiemomenten in
Dit is ook een waardevolle tip voor het omgaan met stress. Begrijp goed: een week zonder enige vorm van stress komt zelden voor. De truc is dus om te leren van stressvolle momenten. Plan daarom wekelijkse reflectiemomenten in, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag. Tijdens deze reflectie kijk je even terug op de afgelopen week.
Stel jezelf wekelijks bijvoorbeeld deze vragen:
- Welke situaties veroorzaakten stress?
- Wat kan ik de volgende keer doen om stress in vergelijkbare situaties te verminderen?
- Wanneer raakte ik in conflict met mijn planning?
- Wat maakte mijn planning onhaalbaar?
- Hoe kan ik dit de volgende keer anders aanpakken?
- Welke activiteiten gaven me deze week energie?
- Wat kostte me veel energie?
- Hoe kan ik een balans vinden tussen energiegevers en energievreters?
Stress komt en gaat; dat is een gegeven. Maar als je je bewust blijft van wat jou stress bezorgt en hoe je deze stress kunt voorkomen, ben je al een flinke stap verder.
Kortom: stress verminderen
Dus daar heb je het, 10 tips om stress aan te pakken. Het is normaal om af en toe wat spanning te voelen, maar als die stress chronisch wordt, is het tijd om actie te ondernemen. We hebben geleerd dat een beetje stress je scherp en alert houdt, maar te veel stress kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en zelfs burn-out.
Gelukkig hoef je stress niet lijdzaam te ondergaan. Met eenvoudige, praktische stappen kun je de regie nemen over je stressniveau en stress klachten. Van een waterdicht timemanagementsysteem tot het gebruiken van het Pareto-principe, elke tip is ontworpen om je te helpen stress te verminderen en meer balans te vinden.
Dus, adem in, adem uit, en onthoud. Door bewust te zijn van wat jou stress bezorgt en actief stappen te ondernemen om deze stressfactoren aan te pakken, kun je een gezonde en productieve levensstijl creëren. Laat stress niet de baas over je worden; jij hebt de touwtjes in handen.
Tips tegen stress op een rijtje:
- Waterdicht timemanagementsysteem: organiseer je taken met een heldere agenda en to-do-lijst om te voorkomen dat je je druk maakt over onvoltooide taken.
- Realistische takenlijsten: maak taken concreet, reserveer tijd voor onvoorziene zaken, en houd rekening met reistijd en e-mailverwerking.
- Punctualiteit: vertrek eerder om stress door te laat komen te vermijden en geef jezelf ruimte voor onverwachte vertragingen.
- Ademhalingsoefeningen: gebruik bewezen effectieve meditatie en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren.
- Beperkte bereikbaarheid: schakel onnodige notificaties uit, zet je telefoon op stil tijdens geconcentreerd werken, en beheer je inbox volgens het OHIO-principe.
- Leef volgens het Pareto-principe: focus op de essentiële 20% van inspanningen die 80% van de resultaten opleveren en verminder perfectionisme.
- Kweek een olifantenhuid: neem opbouwende feedback aan als een kans om te groeien en zie het als constructieve kritiek op de inhoud, niet op jezelf.
- Thuiswerkplek optimalisatie: zorg voor een effectieve thuiswerkplek om deadlines gemakkelijker te halen en stress te verminderen.
- Scheiding van werk en privé: houd werk- en privétijd gescheiden, zelfs bij thuiswerken, om een gezonde balans te behouden.
- Wekelijkse reflectiemomenten: plan regelmatig reflectiemomenten om te leren van stressvolle situaties en een balans te vinden tussen energiegevers en energievreters.
Meer weten over stress verminderen? Volg een time management training
Beter omgaan met stress? Doe mee aan onze 1-daagse time management training en ontdek hoe je stress kunt verminderen, je werk-privébalans kunt optimaliseren en je professionele leven kunt transformeren!
Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven, vooral voor kenniswerkers zoals jij. Maar wat als wij je vertellen dat je de kracht hebt om stress te overwinnen en je dagen met meer rust en focus kunt vullen?
Onze intensieve 1-daagse training time management biedt jou de tools en inzichten die je nodig hebt om stress te verminderen en je tijd effectiever te beheren. Leer hoe je een waterdicht timemanagementsysteem opzet, ontdek het geheim van het Pareto-principe voor maximale impact, en krijg praktische tips om je takenlijst realistisch te houden.
We begrijpen namelijk dat jouw tijd kostbaar is, daarom hebben we een cursus samengesteld die gericht is op directe toepasbaarheid in jouw dagelijkse werkzaamheden. Met behulp van bewezen methoden en strategieën zul je niet alleen je stress verminderen, maar ook je productiviteit naar ongekende hoogten tillen.
Schrijf je dus vandaag nog in en ontdek hoe je een stressvrij, georganiseerd en succesvol professioneel leven kunt leiden. Laat stress niet jouw dag bepalen.
Verder lezen over stress?
- Stress signalen: dit zijn 4 lichamelijke klachten bij overmatige stress
- Concentratie verbeteren op de werkvloer? Zo blijf je gefocust en stressvrij
- Wat te doen tegen stress? “Verander je mindset” zegt Stanford psycholoog (3 tips)
- Welke muziek helpt tegen stress? Top 10 anti stress muziek (volgens de wetenschap!)
- Faalangst, deadline-paniek en project-stress? Maak er korte metten mee (6 tips)
Veelgestelde vragen over stress
-
Hoe weet je of je stress hebt?
Als je merkt dat je vaak gespannen of prikkelbaar bent, moeite hebt met slapen, of als je lichaam signalen zoals hoofdpijn geeft, kan dat wijzen op stress.
-
Zijn stress symptomen bij een vrouw anders dan bij een man?
Over het algemeen delen mannen en vrouwen vergelijkbare stresssymptomen, maar er kunnen enkele verschillen zijn in hoe ze deze symptomen uiten. Vrouwen tonen bijvoorbeeld vaak meer openlijk hun emoties en zoeken sneller sociale steun wanneer ze gestrest zijn. Mannen kunnen geneigd zijn hun stress intern te houden of uit te drukken door acties in plaats van woorden.
-
Gespannen bekkenbodemspieren door stress, kan dat?
Stress kan inderdaad leiden tot gespannen bekkenbodemspieren, wat ongemak kan veroorzaken. Ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen kunnen helpen.
-
Hoe merk je dat je lichaam op is?
Als je constant moe bent, weinig energie hebt, moeite hebt met concentreren en je humeur verandert snel, kunnen dit tekenen zijn dat je lichaam op is.
-
Is stress gevaarlijk?
Te veel stress over een lange periode kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen.
-
Hoe voorkom je stress?
Een goede balans tussen werk en ontspanning, regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende slaap kunnen helpen stress te voorkomen.
-
Hoe krijg je stress uit je lichaam?
Ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling, meditatie en lichaamsbeweging kunnen helpen om stress te verminderen en spanning los te laten.
-
Hoe in slaap vallen met stress?
Probeer een rustgevende routine voor het slapengaan, vermijd schermtijd vlak voor het slapen, en ontspan met bijvoorbeeld een warm bad of rustgevende muziek.
-
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
De duur van het herstel van stress kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van stress, hoe lang het heeft geduurd, en hoe iemand ermee omgaat.
-
Hoe herstellen van chronische stress?
Het is essentieel om professionele hulp te zoeken. Therapie, ondersteuning van vrienden en familie, en het aanleren van gezonde copingstrategieën kunnen bijdragen aan het herstel van chronische stress.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog