Een doel stellen kan iedereen. Er daadwerkelijk aan beginnen blijkt lastiger. Er zijn namelijk altijd redenen om het niet te doen of om het uit te stellen. Zo ga je  “… vanaf maandag sporten / mediteren / diëten.” En dat lastige rapport? “Ach, dat kan gerust donderdag!” Tijd om korte metten te maken met uitstelgedrag. Niet morgen, maar nu. Onze beste 10 tips om uitstelgedrag te voorkomen, motiveren je!

Inhoudsopgave:

 1.  Wat is uitstelgedrag precies? Procrastinatie betekenis
 2.  Waarom is uitstelgedrag een probleem? De gevolgen van uitstelgedrag
 3.  Wat is de oorzaak van uitstelgedrag? 10 procrastinatie-triggers
 4.  Hoe kom ik van mijn uitstelgedrag af? Een les uit Atomic Habits
 5.  Hoe uitstelgedrag aanpakken? Eerste hulp bij uitstelgedrag
 6.  Conclusie: hoe pak je uitstelgedrag aan?
 7.  Veelgestelde vragen over uitstelgedrag afleren

Wat is uitstelgedrag precies? Procrastinatie betekenis

Procrastineren betekenis

Uitstelgedrag, ook wel bekend als procrastinatie, is de neiging om taken uit te stellen tot later. Wanneer je last hebt van uitstelgedrag, dan stel je vaak belangrijke taken of verplichtingen uit, zelfs als je weet dat dit negatieve gevolgen kan hebben.

 • Ken je die stapel was die geduldig op je ligt te wachten om gevouwen te worden? “Oh, dat doe ik morgen wel.” 
 • Of het studeren voor dat Frans examen: “Ik heb nog een hele week, toch?” 
 • En wat dacht je van dat nieuwe fitness-regime? “Vanaf maandag ga ik echt beginnen!” Herkenbaar, toch?
 • Die audit die je die klant had beloofd? – “… ik maak eerst even dat rapport af.”
 • En dan zijn er nog die beloften aan jezelf, zoals het schrijven van dat boek waar je al zo lang van droomt. “Dit jaar ga ik het echt doen!”

… om het vervolgens allemaal niet te doen.

Herkenbaar? ‘Meester-uitsteller’ Tim Urban doet er in zijn Ted Talk nog een schepje bovenop:

TED-talk uitstelgedrag

Je hoort het. We kunnen de definitie van uitstelgedrag beter aanpassen naar:

Uitstelgedrag: “Het is wonderbaarlijk hoeveel dingen je gedaan kunt krijgen als je eigenlijk iets anders zou moeten doen!”

Waarom is uitstelgedrag een probleem? De gevolgen van uitstelgedrag

Uitstelgedrag komt zoals je ziet op allerlei gebieden voor: huishouden, studie, werk en zelfs je gezondheid. Maar het meest teleurstellende is wanneer extreem uitstelgedrag je persoonlijke dromen en doelen in de weg staat.

 • Je wilt namelijk fitter worden. (Het blijft maar op de lange baan geschoven worden.)
 • Je wilt die webshop beginnen. (Maar altijd wel een reden om het uit te stellen.)
 • Je wilt die droomreis met je partner maken? (Telkens weer verschuif je het naar de toekomst.)

Naast dat jij jezelf hiermee te kort doet (je laat een hoop ongekend potentieel onaangetast), heeft chronisch uitstelgedrag ook invloed op je dagelijkse leven en productiviteit:

Uitstelgedrag versus productiviteit

Uitstelgedrag kan een behoorlijke aanslag plegen op je vermogen om taken af te ronden. Wanneer je taken maar voor je uit blijft schuiven, stapelen ze zich op en kunnen ze overweldigend worden. En aangezien veel zaken uiteindelijk een deadline kennen, ben je soms de avond van tevoren gehaast een rapport aan het afronden.

Dit leidt niet alleen tot stress en angst, maar het vermindert ook je productiviteit: je stelt verkeerde prioriteiten, maakt slordigheidsfouten, neemt verkeerde keuzes en levert een kwaliteit die beneden je niveau is.

Uitstelgedrag versus reputatie en relaties

Een ander nadelig effect is de impact op je reputatie en relaties. Als je constant beloftes doet maar ze niet nakomt vanwege uitstelgedrag, kunnen mensen hun vertrouwen in jou verliezen.

 • Op het werk kan het zelfs de kans op promoties of belangrijke projecten verminderen. Managers en collega’s vertrouwen graag op mensen die betrouwbaar zijn en op wie ze kunnen bouwen. Als jouw reputatie als betrouwbare medewerker wordt aangetast door uitstelgedrag, kan dit deuren sluiten die anders voor je open zouden kunnen gaan.
 • In persoonlijke relaties kan uitstelgedrag ook tot problemen leiden. Als je constant beloftes maakt aan vrienden of familie, maar deze niet nakomt, kunnen ze zich in de steek gelaten voelen. Dit kan leiden tot wrok en uiteindelijk tot een kleinere vriendenkring.

Het is belangrijk om betrouwbaar te zijn en je woord te houden, en wanneer jij altijd alles maar uitstelt – van taken tot aan afspraken – ondermijn je dat.

Uitstelgedrag versus mentale gezondheid

Wanneer je taken uitstelt, creëer je een constante bron van stress. De dreiging van naderende deadlines en onvoltooide taken begint te knagen! Dit kan op zijn beurt leiden tot piekeren, slapeloosheid en zelfs fysieke symptomen zoals hoofdpijn en spierspanning.

Daarnaast doet het iets met je eigenwaarde: telkens wanneer je een taak uitstelt, voel je je misschien schuldig, gefrustreerd of teleurgesteld in jezelf. Deze negatieve emoties kunnen tot een verminderd zelfbeeld leiden. Je begint dan te twijfelen aan je eigen bekwaamheid, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor je geestelijke gezondheid.

Kortom:

Uitstelgedrag is meer dan alleen een slechte gewoonte; het kan een domino-effect hebben op verschillende aspecten van je leven. Het schaadt je productiviteit, je reputatie, je mentale gezondheid en misschien nog belangrijker: jouw kansen in het leven. Dat gaat verder dan de doorgroeimogelijkheden op de werkvloer. We hebben het hier over jouw potentieel; dingen die je wilt bereiken en passies die je wilt laten opbloeien. Die sterven een langzame dood wanneer je dingen telkens op de lange baan schuift.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wat is de oorzaak van uitstelgedrag? 10 procrastinatie-triggers

Uitstelgedrag zorgt voor een hoop narigheid, dat weet je nu. Sterker nog: waarschijnlijk wist je het al. Jij beseft namelijk ook wel dat dat werkproject uitstellen voor een hoop stress zorgt en dat je er nu beter aan kunt beginnen. Toch doe je het niet. Waarom is dat? “Waarom stel ik alles uit?!”

Uitstelgedrag oorzaken

 1. Het ontwijken van taken – je vermijdt klussen die je moeilijk, lastig of vervelend vindt. In plaats van er direct mee aan de slag te gaan, stel je ze uit in de hoop dat ze zich vanzelf oplossen.
 2. Het verkiezen van korte-termijn plezier boven langetermijndoelen – je kiest vaak voor klussen die direct een beloning opleveren (vaak in de vorm van dopamine) in plaats van te werken aan zaken die op de lange termijn effect hebben.
 3. De angst om te falen – vaak stellen we dingen uit omdat we bang zijn dat we niet succesvol zullen zijn. Dat werkt verlammend en kan leiden tot uitstelgedrag omdat het een manier is om mislukking te vermijden. Faalangst, dus.
 4. Een gebrek aan plannen – niet weten wat je moet doen, wanneer en hoe, draagt bij aan procrastinatie omdat je geen duidelijk plan voor ogen hebt.
 5. Een laag zelfbewustzijn – soms heb je geeneens door dat je belangrijke dingen uitstelt, omdat je zonder na te denken aan andere klussen werkt. Een beetje zelfreflectie kan hier goed bij helpen.
 6. Perfectionisme – de angst om niet aan (jouw eigen) hoge standaarden te voldoen, kan ervoor zorgen dat je zaken uitstelt totdat alles ‘perfect’ is, wat natuurlijk nooit het geval is.
 7. Gebrek aan motivatie – indien iets ons niet echt interesseert is het lastig om een begin te maken of je er persoonlijk bij betrokken te voelen. Je werkt dan liever aan andere dingen
 8. Overweldigd voelen door keuzes – te veel keuzes hebben werkt verlammend. Als je niet weet waar je moet beginnen, stel je het vaak uit.
 9. Gebrek aan discipline – wanneer je het lastig vind om jezelf te dwingen vervelende of lastige taken uit te voeren, schuif je ze eerder door.
 10. Te veel afleiding – constante overprikkeling en afleidingen om je heen (denk aan social media, notificaties, storende collega’s) leiden je af van wat werkelijk belangrijk is.

Wat kunnen we hieruit opmaken?

 • We hangen hierdoor liever op de bank met een zak chips, dan onszelf naar de sportschool te slepen – “… morgen”
 • We verwerken liever onze mailbox, dan dat we beginnen aan de inventarisatie. – “… morgen”
 • We scrollen liever op Instagram, dan dat we een begin maken aan dat manuscript. – “… morgen”

Wij geven namelijk de voorkeur aan zaken activiteiten die eenvoudig zijn, directe voldoening bieden, aantrekkelijk zijn en onmiddellijke resultaten opleveren.

En dat is precies waar volgens gewoonte-expert James Clear de oplossing voor ons uitstelgedrag schuilt!

man die zijn mouwen omhoog heeftHoe kom ik van mijn uitstelgedrag af? Een les uit Atomic Habits

In het boek Atomic Habits spreekt James Clear over het aanleren van goede gewoonten en het afleren van slechte gewoontes. En dat allemaal volgens een heel simpel principe:

 • Maak het zichtbaar: hoe duidelijker en zichtbaarder iets is, hoe waarschijnlijker het is dat je het zult doen.
 • Maak het aantrekkelijk: als iets plezierig is of belonend lijkt, ben je eerder geneigd het te doen.
 • Maak het makkelijk: hoe gemakkelijker iets is om uit te voeren, hoe waarschijnlijker het is dat je het doet.
 • Maak het bevredigend: we zoeken onmiddellijke bevrediging. We willen nu beloond worden of nu resultaten zien.

Dit is perfect toepasbaar op goede gewoontes die je maar blijft procrastineren, denk aan regelmatig naar de sportschool gaan, elke dag een hoofdstuk lezen of een betere relatie met je partner opbouwen. Toch kun je het ook toepassen op die enkelvoudige taken die je maar vooruitschuift. Denk aan het optimaliseren van dat sales project of een begin maken aan de nieuwe website.

Dus: hoe voorkom je uitstelgedrag? Zolang je de gewoonte of taak maar zichtbaar, aantrekkelijk, makkelijk en bevredigend maakt, zeg je gedag tegen uitstelgedrag.

In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast gaan we hier uitgebreid op in. Dus indien je nieuwsgierig bent naar uitstelgedrag afleren door goede gewoontes aan te leren, raden we je zeker deze aflevering aan.

Met deze Clears visie in ons achterhoofd, gaan we aan de slag. 10 tips tegen uitstelgedrag (Dat rijmt!).

Hoe uitstelgedrag aanpakken? Eerste hulp bij uitstelgedrag

We gaan niet alleen uitstelgedrag verminderen, nee, we gaan uitstelgedrag overwinnen! Hoe? Wij hebben de beste tien tips tegen procrastinatie verzameld en op een rij gezet. Dit zijn volgens ons de beste manieren om met uitstelgedrag om te gaan. Kijk mee.

1. Ken je prioriteiten

Wat heeft daadwerkelijk jouw tijd en aandacht nodig? En wat juist niet? Door je prioriteiten te leren kennen, krijg je helderheid over wat echt belangrijk is en voorkom je dat je tijd besteedt aan zaken die slechts schijnbaar dringend zijn. Dit helpt aanzienlijk bij het vermijden van uitstelgedrag. Bovendien helpt het je om je energie te richten op taken die daadwerkelijk bijdragen aan je langetermijndoelen.

Vraag jezelf daarom regelmatig af:

 • Is dit dringend? (Of kan het ook op een ander moment?)
 • Is dit belangrijk? (Moet het überhaupt gebeuren?)
 • Moet ik dit doen? (Of kan een ander dit ook doen?)
 • Wat gebeurt er als ik besluit om het niet te doen? (Kom ik of een ander dan in de problemen?)

De prioriteitenmatrix kan je hier uitstekend bij helpen.

eisenhower matrix

2. Weet precies wat er moet gebeuren

Uitstelgedrag tegengaan? Je vertoont procrastinatie omdat je vaak niet weet wat er moet gebeuren, welke stappen daaraan vooraf gaan en wie of wat je nodig hebt. Dit maakt het lastig om daadwerkelijk te starten. Je handelt liever een telefoontje af dan dat je ‘website in kaart’ brengen van je takenlijst streept. Deze klus voelt namelijk vaag, groots en intimiderend. Waar begin je in vredesnaam?!

Wanneer je echter de tijd neemt om over de klus na te denken en deze uiteen te zetten op papier, worden zaken duidelijk. Je maakt de klus letterlijk zichtbaar:

 • Je definieert het einddoel – waar werk ik naartoe?
 • Je stelt een deadline vast – wanneer moet dit af zijn?
 • Je identificeert de acties – welke stappen moet ik zetten?
 • Je schat de tijdsduur in – hoe lang ben ik hiermee bezig?
 • Je bepaalt de volgorde van de actie – wat komt eerst?
 • Je bepaalt wie of wat je nodig hebt – heb ik hier hulp bij nodig van een ander?
 • Je plant zaken in – wanneer ga ik dit doen? Wanneer vind de eerste stap plaats? En de tweede?

Wat je bereikt met deze zogeheten Tijdwinst ‘Mini Scrum’?

 • Je krijgt een helder beeld van hoe het project eruit ziet wanneer het is afgerond. Met andere woorden, je weet wat je wilt bereiken.
 • Je hebt duidelijk in kaart welke stappen nodig zijn om dit resultaat te behalen. Met andere woorden, je weet welke acties je gaat ondernemen.
 • Je hebt een realistische inschatting van de benodigde tijd om het project te voltooien. Met andere woorden, je weet hoe lang je er mee bezig zult zijn.

Björn vertelt je er meer over in deze video:

3. Spreek het hardop uit

Stoppen met uitstellen? Een leuk psychologisch trucje dat je kunt toepassen, en dat Clear aanhaalt in zijn boek, heet ‘implementation intention’. Het is heel simpel: je spreekt je intentie hardop uit en noemt waar en wanneer je het gaat doen. Vervolgens doe je dat. Op dat tijdstip.

 • Kies de actie: bijvoorbeeld dagelijks schrijven.
 • Kies nu het tijdstip en de plaats waarop je van plan bent om de gewoonte uit te gaan voeren: ‘Ik zal dagelijks om 07:00 uur 500 woorden schrijven.’

Waarom dit werkt?

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

4. Koppel het aan iets dat al goed gaat

Een andere strategie om actie aan te wakkeren, is om je voornemen te koppelen aan een bestaande goede gewoonte die je al hebt. Bijvoorbeeld, ‘Nadat ik de hond heb uitgelaten, doe ik één lading was’ of ‘na het tandenpoetsen lees ik één pagina uit een non-fictie boek.’

Op deze manier creëer je een keten van positieve acties die gemakkelijk te vol te houden is, omdat de eerste gewoonte al in je dagelijkse routine is ingebouwd.

“Na [huidige gewoonte] zal ik [nieuwe gewoonte] uitvoeren.”

5. Maak het zichtbaar in je omgeving

Stel dat je sporten al te lang uitstelt. Om er een gewoonte van te maken, is het belangrijk dat deze gewoonte duidelijk visueel aanwezig is in je dagelijks leven. Dit kan betekenen dat je je sportschoenen naast je bed plaatst, je sportkleding klaarlegt, een inspiratie-afbeelding op je koelkast hangt of een herinnering op je telefoon instelt.

Door een actie tastbaar en visueel te maken, wordt het lastiger om eraan te ontsnappen en vergroot je de kans dat je het werkelijk gaat doen!

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vaak heeft je omgeving een aanzienlijke invloed op je gedrag. Door triggers juist duidelijk zichtbaar te maken, voorkom je verleiding om voorrang te geven aan andere dingen.

6. Elimineer afleidingen

Het is niet ongewoon om af en toe te worstelen met uitstelgedrag, vooral als afleidingen zich constant opstapelen. Wanneer bijvoorbeeld jouw telefoon pingt met een nieuwe melding, is de kans groot dat je het lezen van dat rapport “later oppakt”. En als je collega telkens aan je bureau staat met “dringende” verzoeken, stel je die concentratie klus uit naar een ander moment.

Wil je uitstelgedrag voorkomen, dan moet je afleiding voorkomen.

Enkele manieren waarop dat kan:

 • Zoek een rustige werkomgeving. Kies een stille, ongestoorde plek zonder (audio)visuele prikkels om concentratie te bevorderen.
 • Luister naar concentratieverhogende muziek. Gebruik noise cancelling headsets en speel achtergrondmuziek of binaural beats af om concentratie en creativiteit te verhogen
 • Zet notificaties uit. Schakel alle meldingen op devices uit om onderbrekingen te vermijden, waaronder geluid en visuele notificaties.
 • Spreek af wanneer je devices checkt. Beperk het controleren van berichten tot vaste tijden, hooguit driemaal per dag, om onnodige afleiding te voorkomen.
 • Maak een beknopte planning. Schrijf concrete taken op, maak deze klein, bepaal de benodigde tijd en prioriteer om stressvolle gedachten te verminderen.
 • Leg je werkzaamheden vast in een timemanagementsysteem. Gebruik een systeem voor taken van minder dan 30 minuten en plan langere taken in je agenda om overzicht te behouden.
 • Schrijf tussendoor opkomende zaken op. Houd een kladblok bij de hand om gedachten en onderbrekingen tijdens concentratiewerk te noteren en later te verwerken.

7. Hak het in stukken

Je stelt klussen vaak uit omdat de ingeschatte duur je afschrikt – “dat rapport gaat me minstens twee uur kosten!” En omdat je daar vaak zijn tijd (lees: ‘zin’) in hebt, schuif je het maar door.

Wanneer je zulke grote klussen echter in stukken hakt, geef je jouw productiviteit een kickstart. Het maakt beginnen minder eng en voordat je het weet zitten die twee uur erop.

Hoe doe je het? Gebruik de pomodoro techniek!

 • Verdeel je werktijd in blokken van 25. Zet gerust een timer. Gedurende deze tijd richt je al je aandacht op één taak. Geen afleidingen, geen snelle blik op je apparaten. Gewoon je toewijden aan de taak voor je.
 • Zodra de timer afloopt, leg je je werk neer en is het tijd voor een welverdiende pauze. Ook als je nog niet klaar bent met je taak! Neem een korte pauze van ongeveer 5 minuten.
 • Belangrijk: vermijd je telefoon tijdens deze pauzes. In deze prikkelvrije pauzes kun je een kop koffie drinken, een praatje maken met collega’s, of zelfs wat lichte beweging toevoegen, zoals een korte wandeling of een snelle sessie sit-ups. Het lijkt misschien klein, maar met tien van deze pauzes op een dag krijg je bijna een uur extra lichaamsbeweging!
 • Ga weer aan de slag en herhaal deze stappen. Na vier sessies verleng je jouw pauze echter tot een half uur. Maar onthoud, houd het prikkelvrij als je je concentratie wilt behouden.
 • Blijf dit herhalen totdat je de klus hebt afgerond. Werk in focusblokken en neem regelmatig pauzes. Doe dit alles in een omgeving zonder afleiding.

8. Beloon jezelf

Een effectieve manier om een klus aantrekkelijker en plezieriger te maken, is door gebruik te maken van ’temptation bundling’:

Je verbindt een activiteit waar je van geniet met een gewoonte die je wilt aanleren of een actie die je moet doen.

Stel je voor: je koppelt het kijken naar Netflix (iets wat je graag doet) aan naar de sportschool gaan (iets wat je zou moeten doen). Zelfs als je eigenlijk geen zin hebt om te sporten, is de kans groot dat je het toch doet omdat de andere activiteit (Netflix) plezierig is. Op deze manier conditioneer je jezelf als het ware!

Je zegt dan tegen jezelf:

 • “Nadat ik ben gaan sporten, mag ik één aflevering van The Crown kijken.”
 • Of “ik werk één uur aan dat verslag en daarna maak ik een wandelingetje buiten”.
 • Of “Ik verwerk de eerste 100 foto’s voor dat fotoalbum, daarna ga ik lekker in bad.”

9. Elimineer obstakels

Wanneer een taak te veel stappen vereist of te veel inspanning vergt, bestaat het risico dat je opgeeft of het moeilijk vindt om vol te houden. Het is daarom cruciaal om obstakels die je kunnen weerhouden van het volgen van gewenste gewoontes te elimineren. Deze hindernissen variëren van fysieke barrières tot mentale blokkades:

 • Stel je voor dat je de gewoonte wilt aannemen om ’s ochtends te mediteren. Vergemakkelijk het proces door je meditatiekussen de avond ervoor gereed te leggen, zodat je ’s ochtends niet hoeft te zoeken naar je meditatiebenodigdheden.
 • Voor wie regelmatig wil sporten, wordt het eenvoudiger door de avond ervoor je sportkleding klaar te leggen en je sportschoenen naast je bed te plaatsen.
 • Als je meer wilt lezen, verminder dan hindernissen door altijd een boek binnen handbereik te hebben. Dit kan betekenen dat je een boek in je tas stopt of een e-boek op je telefoon hebt.
 • Stel dat je de gewoonte wilt creëren om vergaderingen effectiever te laten verlopen. Elimineer hindernissen door vooraf de benodigde documenten en agenda’s te verspreiden, zodat jouw collega’s goed voorbereid zijn. Dit minimaliseert de kans op vertragingen en zorgt ervoor dat de vergadering soepel verloopt.

vrouw die op bed ligt10. Maak de handeling zo klein mogelijk

Een waardevol inzicht van James Clear is dat een handeling nooit als een uitdaging moet voelen. Volgens hem is de sleutel tot langetermijnsucces om klein te beginnen.

“De allereerste stappen van het vormen van een nieuwe gewoonte moeten nooit als een uitdaging aanvoelen. Hoewel latere acties misschien als uitdagend worden ervaren, zouden die eerste 2 minuten altijd moeiteloos moeten verlopen.”

Wanneer een taak namelijk overweldigend lijkt, zoals bijvoorbeeld het leren van Mandarijn, is het cruciaal dat de allereerste stappen eenvoudig zijn. Anders loop je het risico uitstel gedrag te vertonen.

Hier is hoe je dit in de praktijk kunt toepassen:

Maak het bijna onmogelijk om het niet te doen! Breng elke gewoonte, handeling of taak terug tot de eerste twee minuten.

 • Bijvoorbeeld, als je hebt besloten om dagelijks drie hoofdstukken te lezen, maak het dan gemakkelijker door simpelweg op de bank te gaan zitten met het boek in je handen. Dat is de minimale inspanning. Overweeg zelfs om slechts 1 pagina te lezen, niet meer.
 • Als je van plan was om dagelijks 20 minuten te mediteren bij zonsopkomst, ga dan zodra je wekker gaat gewoon in een meditatiehouding zitten. Niet meer dan dat.
 • Voor het bestuderen van een lastig onderwerp, leg alleen een notitieblok met wat pennen en markeerstiften op je bureau en open het boek. Dat is de drempel. Niet meer.
 • Bij het hardlopen, vergeet die 5 km. Trek alleen je sportkleding en hardloopschoenen aan en ga op de bank zitten. Dat is het. Niet meer.
 • Voor het werken aan die ‘summerbody’, beperk je tot 25 sit-ups. Dat is alles voor nu.

Wat opvalt, is dat elke gewoonte is teruggebracht tot de eerste 2 minuten. Geen uitputtende sportsessies, maar gewoon je sportkleding aandoen. Niet urenlang blokken voor een examen, maar gewoon je boek openslaan. Acties die onmogelijk zijn om niet uit te voeren.

Hoewel dit wellicht vreemd (en ronduit belachelijk) lijkt, zul je merken dat het snel effect heeft. Na een paar dagen van simpelweg op de bank zitten in je sportkleding, zul je misschien besluiten om een korte wandeling te maken. Daarna wellicht een korte hardloopsessie. De maand daarna verleng je de afstand. Het mediteren? Na een maand kun je misschien al 10 minuten volhouden met gesloten ogen.

In vergelijking met de ambitieuze doelen die je eerder stelde, is dit kinderspel; echter, dit is de manier waarop je goede gewoonten uiteindelijk volhoudt en een einde aan uitstelgedrag maakt. Een leven lang. Niet omdat je afhankelijk bent van motivatie, maar omdat ze deel zijn gaan uitmaken van wie je bent. Omdat het te eenvoudig is om het niet te doen.

Conclusie: hoe pak je uitstelgedrag aan?

Dat was een hele kluif. Je weet nu wat uitstelgedrag – of procrastinatie is –  hoe het invloed heeft op verschillende aspecten van je leven, van productiviteit tot aan relaties en zelfs je mentale gezondheid! Maar het beste nieuws is dat je er iets aan kunt doen, en je hebt nu tig inzichten en praktische uitstelgedrag-tips om dat te bereiken.

Wat te doen tegen uitstelgedrag? Het begint allemaal met het begrijpen van de oorzaken van uitstelgedrag, zoals het vermijden van moeilijke taken, de voorkeur geven aan korte-termijn plezier, angst voor falen, of gebrek aan planning, zelfbewustzijn, perfectionisme, motivatie, overweldigd voelen door keuzes, gebrek aan discipline, en te veel afleiding – om maar wat te noemen!

Je hebt ook geleerd dat het zichtbaar, aantrekkelijk, makkelijk en bevredigend maken van klussen de neiging tot uitstellen zal verminderen. Bovendien heb je praktische tips gekregen over het voorkomen van uitstelgedrag:

Tips voor uitstelgedrag

 1. het kennen van je prioriteiten,
 2. het duidelijk definiëren van taken,
 3. het uitspreken van je intenties,
 4. het koppelen aan activiteiten die je al onder de knie hebt,
 5. het zichtbaar maken van doelen in je omgeving,
 6. het elimineren van afleidingen,
 7. het hakken van taken in behapbare stukken,
 8. het belonen van jezelf,
 9. het elimineren van obstakels,
 10. het zo klein mogelijk maken van de handeling dankzij de 2-minutenregel.

Dus, met al deze kennis en praktische strategieën in je gereedschapskist, ben je goed op weg om uitstelgedrag te overwinnen en je doelen te bereiken. Probeer ze allemaal eens uit – en nee, niet morgen, maar vandaag!

Meer weten over uitstelgedrag afleren?

Vind je dit onderwerp nou interessant, lees dan zeker verder:

Uitstelgedrag afleren? De 1-daagse Training Time Management helpt

Op zoek naar een training Uitstelgedrag? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Jouw uitstelgedrag kan namelijk zomaar afstammen van het onvermogen om je tijd en werk te managen. Hierdoor weet je wellicht niet waar je moet beginnen of vind je het lastig om de juiste prioriteiten te stellen. De training Time Management  kan hierbij helpen:

Wat kun je verwachten:

 • Proactief uitstelgedrag aanpakken: leer de diepgewortelde oorzaken van uitstelgedrag begrijpen en ontwikkel strategieën om dit destructieve patroon te doorbreken.
 • Prioriteiten stellen als een pro: ontdek hoe je jouw takenlijst optimaliseert en prioriteiten stelt op een manier die de productiviteit stimuleert zonder overweldigd te raken.
 • Slimme planningstechnieken: leer technieken die je helpen je tijd te organiseren, zodat je niet alleen meer doet, maar ook meer voldoening uit je prestaties haalt.
 • Effectieve time management tools: maak kennis met de nieuwste tools en technologieën die je ondersteunen bij het optimaliseren van je workflow en het behalen van je doelen.
 • Grenzen stellen en nee zeggen: leer hoe je assertief kunt zijn met je tijd, grenzen stelt en nee zegt zonder schuldgevoel, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is.

Eigenlijk is het dus haast een heuse cursus ‘Uitstelgedrag Afleren’! Investeer daarom slechts één dag in jezelf en zie direct resultaat. Onze deskundige trainers staan klaar om je te begeleiden op het pad naar beter time management en verhoogde productiviteit.

Schrijf je dus vandaag nog in voor onze Time Management cursus en ontgrendel dat potentieel. Niet morgen. Vandaag!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over uitstelgedrag afleren

 • Wat is uitstelgedrag?

  Uitstelgedrag betekenis 

  Uitstelgedrag betekent dat je dingen voor je uitschuift en ze later doet dan eigenlijk zou moeten. 

 • Wat is ander woord voor uitstelgedrag?

  Uitstelgedrag synoniem

  Een ander woord hiervoor is “procrastinatie

 • Wat is het tegenovergestelde van uitstelgedrag?

  Het tegenovergestelde van uitstelgedrag is wanneer je dingen direct doet en niet wacht, dat heet “doortastendheid” of “proactief zijn”.

 • Wat is uitstelgedrag in het Engels?

  In het Engels wordt uitstelgedrag “procrastination” genoemd. Als je bijvoorbeeld je huiswerk uitstelt tot het laatste moment, dan ben je een ‘procrastinator’.

 • Zijn er verschillende soorten uitstelgedrag?

  Ja, er zijn verschillende soorten uitstelgedrag. Sommige mensen stellen dingen uit

  omdat ze bang zijn om te falen, anderen omdat ze moeite hebben met organiseren of beslissingen nemen. Soms komt het door een gebrek aan motivatie of zelfs doordat ze gewoon niet weten waar te beginnen.

 • Zijn er onderliggende psychologische oorzaken voor uitstelgedrag?

  Zeker! Onderliggende psychologische oorzaken kunnen verschillen. Angst voor falen, perfectionisme, gebrek aan zelfvertrouwen, en zelfs simpelweg moeite hebben met plannen kunnen bijdragen aan uitstelgedrag. Het is vaak een samenspel van verschillende dingen.

 • Uitstelgedrag autisme

  Mensen met autisme kunnen soms moeite hebben met het plannen en organiseren van taken, wat kan leiden tot uitstelgedrag. Structuur en ondersteuning kunnen hierbij helpen.

 • Uitstelgedrag en hyperfocus

  Interessant genoeg kan hyperfocus, waarbij iemand helemaal opgaat in een taak (denk aan iemand met ADHD of ADD), soms leiden tot uitstelgedrag voor andere taken. Als iemand te gefocust is op één ding, kan het moeilijk zijn om te schakelen naar iets anders.

 • Uitstelgedrag en depressie

  Depressie kan iemand erg vermoeid maken en het moeilijk maken om taken op te pakken. Uitstelgedrag kan een symptoom zijn van depressie, omdat het lastig kan zijn om de energie en motivatie te vinden om dingen te doen.

 • Uitstelgedrag en burnout

  Bij een burn-out is iemand vaak uitgeput en overbelast. Dit kan leiden tot uitstelgedrag omdat de persoon simpelweg te uitgeput is om taken aan te pakken. Het herstellen van burn-out vraagt om rust en stapsgewijze terugkeer naar normale activiteiten.

 • Hoe beïnvloedt technologie uitstelgedrag?

  Onze huidige wereld kan soms bijdragen aan uitstelgedrag omdat het veel afleiding biedt. Denk aan social media, games en eindeloos scrollen op het internet. Het is makkelijk om je te verliezen in die dingen en daardoor je taken uit te stellen. Leren hoe je hier beter mee omgaat? Check dit artikel eens: ‘Tussen alle likes, stories en tijdlijnen: mindful omgaan met sociale media (8 tips)

 • Wanneer is uitstelgedrag normaal en wanneer wordt het problematisch?

  Uitstelgedrag is normaal als het af en toe gebeurt. Iedereen heeft wel eens momenten waarop ze taken uitstellen. Het wordt problematisch als het een patroon wordt en je constant moeite hebt om dingen gedaan te krijgen. In de psychologie noemen we het “ziekelijk uitstelgedrag” of “pathologisch uitstelgedrag” als het een negatieve invloed heeft op je dagelijks leven en welzijn. Het kan ook een vorm van ontwijkend gedrag zijn, waarbij je taken vermijdt vanwege angst of andere emotionele redenen.

 • Hoe iemand helpen met uitstelgedrag?

  Het is normaal om soms dingen uit te stellen, maar als je merkt dat iemand steeds moeite heeft met het aanpakken van taken, kun je ze op een vriendelijke manier aanmoedigen. Probeer samen een planning te maken, stel realistische doelen en beloon de ander na het voltooien van taken. Het kan ook helpen om te begrijpen waarom uitstelgedrag optreedt, misschien is het angst of onzekerheid. Praat erover en bied je steun aan!

 • Goede boeken over uitstelgedrag

  Goede boeken over uitstelgedrag

  Op zoek naar een boek over uitstelgedrag? Als je meer wilt weten over procrastinatie en hoe je ermee om kunt gaan, zijn hier een paar boekentips:

  • “Eat That Frog!” door Brian Tracy. Dit boek geeft praktische tips om productiever te worden en uitstelgedrag te verminderen.
  • “The Now Habit” door Neil Fiore. Fiore biedt inzichten en strategieën om uitstelgedrag te overwinnen en productiever te worden.
  • “Procrastinate on Purpose” door Rory Vaden. Dit boek gaat in op het maken van bewuste keuzes over waar je je tijd aan besteedt en hoe je effectiever kunt zijn.

Wie zijn wij? | Uitstelgedrag cursus

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog