Al langere tijd futloos en moeite met plannen op de langetermijn? ‘Diagnose dokter?’ Misschien een dopamine tekort. Ons “doktersvoorschrift”? Meer seks, meer aardbeien, meer chocolade, meer zweten, meer ontspanning — niet verkeerd, toch? Deze zaken blijken (bewezen) de aanmaak van dopamine te stimuleren. Dit is wat je nog meer kunt doen en waar je op moet letten:
Dopamine, één van de vier feel good-hormonen die je lijf gratis en voor niets aanmaakt. En dat is ontzettend fijn, want indien de dopamine in je hersenen op peil is gaat het goed goed met je: je hebt controle over je lijf en spieren, kunt helder denken en vooruit plannen, én je hebt hebt gezonde zin in seks. Maar lukt dat nou niet, dat voldoende aanmaken van dopamine, dan ontstaan er toch wel wat problemen:
Wat dopamine is en wat er gebeurt wanneer je daar een tekort aan hebt
Dopamine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een soort stof in je brein die prikkels doorgeeft. Een soort boodschapper, dus. Indien dat uitwisselen goed goed, functioneren je lijf en gemoedstoestand naar behoren.
Worden die signalen onderweg nou verstoord, dan kun je last krijgen van de volgende klachten of aandoeningen:
- Gevoelens van lusteloosheid;
- Gebrek aan motivatie;
- Moeite hebben met concentreren;
- Besluiteloosheid, lastig keuzes kunnen maken;
- Hoge bloeddruk;
- Laag libido;
- Tremoren, trillende oogleden of handen;
- Drang naar zoetigheden en nicotine;
- Moeite met slikken of ongecontroleerde speekselvorming;
- Verstoorde spijvertering;
- Uitstelgedrag;
- Moeite met plannen of langetermijndenken;
- Verslavingsgevoeligheid;
- Stemmingswisseling;
- Ziekte van Parkinson;
- ADHD;
Zoals je ziet is het dus tamelijk belangrijk dat je brein voldoende dopamine aanmaakt. En gelukkig regelt je brein dit doorgaans zelf. Helaas lukt dat niet altijd, bijvoorbeeld omdat de dopamine te snel in het lijf wordt afgebroken, omdat er te weinig dopamine receptoren in het brein aanwezig zijn of omdat deze niet naar behoren werken.
Deze zaken kunnen zowel een medische oorzaak hebben, maar ook ontstaan vanwege een ongezonde levensstijl:
Zo bezitten sommige mensen van nature minder dopaminereceptoren. Of ze kampen met een hormonale disbalans, een schildklieraandoening, depressie of schizofrenie. Maar kijk ook even naar de keuzes die je dagelijks maakt, want ook daar kan een dopaminetekort door ontstaan:
Indien je namelijk regelmatig een goed glas alcohol achterover slaat, veel stress ervaart, daarbij weinig slaapt, misschien wat aan de zware kant bent én veel suikers en verzadigde vetten tot je neemt, loop je ook een groot risico op het ontwikkelen van een dopamine tekort. Zeker wanneer je voedingspatroon te weinig ijzer, zink, koper en vitamine B bevat.
En nu hebben we allemaal wel eens zo’n dagje waarbij we niet bepaald de gezondste keuzes maken, maar langdurig bovenstaande levensstijl hanteren, kan er dus voor zorgen dat je met een dopamine-deficiëntie eindigt.
Hoe los je dat op? Inge vertelt je er alles over in deze video:
Opname van dopamine stimuleren (4 manieren)
Er zijn een aantal goedaardige tips die je kunt uitproberen. De wetenschap heeft namelijk aangetoond dat er een paar manieren zijn waarmee jij je lijf een handje kunt helpen bij de aanmaak van dopamine. Het mooie? Ze helpen je brein niet alleen meer dopamine aan te maken, ze zijn ook nog eens geweldig om uit te voeren:
1. Meer seks
Een dopamine tekort verlaagt je libido, het laatste waar je dan ook zin in hebt is seks. Máár: onderzoek toont aan dat wanneer je eerder naar bed gaat met je partner om een leuke avond te hebben jouw dopamine levels toenemen. Gevolg? Je hebt er weer meer zin in. Een vicieuze cirkel. Je moet er dus simpelweg gewoon aan beginnen, dan wordt het alleen maar leuker.
2. Meer aardbeien en chocolade
… en natuurlijk nog een hoop andere gezonde voedingsmiddelen die de aanmaak van dopamine stimuleren. Zo doen bananen, avocado’s, watermeloenen of appels het goed. Of denk aan bietjes, koffie, thee, groene groenten en volkorenproducten. Stuk voor stuk bezitten ze goede stoffen als omega 3, tyrosine en antioxidanten. Die promoten jouw dopamine aanmaak! En het is natuurlijk geen straf om die dingen te nuttigen!
3. Meer zweten
Bewegen is natuurlijk reuze gezond, dat weet je. Maar ook buiten die summerbody om is het belangrijk om dertig minuten per dag even goed in zweten uit te barsten. Voldoende beweging helpt je brein namelijk bij de aanmaak van nieuwe hersencellen. Dat vergemakkelijkt vervolgens de aanmaak van dopamine.
En die dopamine? Tijdens het sporten zorgt die voor die lekkere runners high. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen dat beetje extra pusht, het werkt ook pijnstillend. Vanaf nu dan maar gaan hardlopen? Mag, hoeft niet. Wandelen, yoga, fietsen of roeien zijn ook uitstekende manieren om die dopamine-aanmaak een boost te geven.
4. Meer ontspanning
Niet alleen meer slapen (want dat ook!), maar ook gedurende de dag er echt op letten dat je afschakelt, zeker na een stressvolle werkdag. Gun jezelf dan ook dagelijks een oplaadmoment door even helemaal niets te doen. Niet alleen fantastisch voor je stressniveau, maar ook voor je dopamine aanmaak. Die hangen namelijk samen.
Wat kun je zoal doen? Denk aan het oppakken van een (nieuw) hobby. Misschien een waar je lekker creatief bezig kunt zijn of waarin je lichamelijk actief bent (pak je meteen de tip hierboven mee). Of mediteer eens wat vaker: 5 minuten per dag blijken al voldoende om je hoofd leeg te maken.
Meer weten over dopamine?
De briljante Andrew Huberman vertelt je er nog meer over:
Kortom
Indien jij je al langere tijd moeilijk vooruit te branden bent, moeite hebt met concentreren en opvallende symptomen hebt als trillende oogleden of een afwijkende speekselvorming, trek dan zeker even aan de bel bij je huisarts. Je zou zomaar last kunnen hebben van een dopamine tekort.
Een paar kleine aanpassingen in levensstijl kunnen daarnaast ook geen kwaad, en hé: ze zijn geeneens zo onplezierig om uit te voeren. Meer bananen en watermeloenen? Meer fietsen en wandelen? Vaker ontspannen en doen wat je leuk vindt, of dat nou schilderen, mediteren of seks is? Een prima “doktersrecept”!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog