Je neemt je voor om een productieve dag te hebben en een #healthybrekkie staan ook bovenaan je lijst met goede voornemens. Maar helaas; alweer winnen jouw slechte gewoonten en vertoon jij uitstelgedrag. Balen! Toch is dit niet geheel jouw eigen schuld. De accu van je brein raakt op. Gelukkig zijn er tal van manieren om deze weer op te laden.
Waarom heb ik uitstelgedrag?
De batterij van je brein in klein. Door al het denkwerk door de dag heen, alle handelingen die je verricht en ook nog tal van keuzes die je moet maken, raakt je brein accu al snel leeg. Allemaal redenen die uitstelgedrag veroorzaken en ervoor zorgen dat je geen overzicht meer hebt.
Zo krijgt je brein in de ochtend al tal van keuzes op z’n bordje. Een snelle boterham of toch die gezonde smoothie, je nette pakje of toch die comfortabele outfit, de agenda van je vergadering doornemen of toch liever even die scroll door je socials? Je hoofd wordt er moe van.
Wanneer je dag verstrijkt, raakt je brein batterij steeds meer op. Daarom wordt het rond de lunch al moeilijker om je goede voornemens overeind te houden. En die wandeling na het avondeten? Je weet al: dat wordt een no go. Die snelle (vette) hap en daarna languit op de bank; daarvan weet je dat je brein er een dikke ja tegen zegt.
Waarom val je nou zo snel terug in je oude gewoonten?
Het komt nu neer op je wilskracht, simpelweg omdat de batterij van je brein op is. Maar ook om die wilskracht aan te spreken heb jij een flinke dosis energie nodig. En ook deze is running low. Dat is de reden waarom je voor de makkelijke weg kiest.
Je brein houdt van simpel en snel binnen bereik
In de wetenschap wordt dit ‘Ego depletion’ genoemd en dit betekent: ‘het opraken van je motivatie’.
En om extreem uitstelgedrag te voorkomen, is deze motivatie juist zo van belang. Het wordt voor je brein lastig om keuzes te maken wanneer je deze mist. Liever kiest het voor simpel en snel binnen bereik:
Zo valt de keuze sneller voor je favo Netflix serie dan dat rondje hardlopen in het bos. Een pizza in de oven schuiven is way easier dan een gezonde avondmaal klaar te maken die meer tijd kost. En die administratie klus die je nog wilde doen? Mañana Mañana, denkt jouw brein. Dat nu veel liever kiest voor die spannende roman.
Kort gezegd: uitstelgedrag komt om te hoek kijken wanneer jouw beslissings-potje op raakt. Je gaat over op impulsief gedrag omdat jouw wilskracht op zijn. Je verruilt de juiste beslissingen voor luie.
De oplossing? Beperk je beslissingen gedurende je dag en je bent minder overgeleverd aan je impulsieve grillen. Daarvoor moet je een manier vinden om zuiniger én slimmer met je energievoorraad om te gaan. Vaste gewoontes creëren is hiervoor key.
Creëer vaste gewoontes om je brein-accu te sparen (in 3 stappen)
Al die beslissingen moeten maken door je dag heen is een enorme energie-sucker weten we nu. Daarnaast kost het je een berg wilskracht. Wat je dus graag wil, is het tegenovergestelde: geen keuzes continue. Lekker op de automatische piloot, niet hoeven stilstaan steeds bij alles en weinig beslissingen.
Wat we hier bedoelen:
Je zult een bepaalde routine moeten creëren. Gewoontes. Als vanzelf. Noem het rituelen of regels. Wat je simpelweg wil is een dag met weinig beslissingen. Deze gewoontes maken je uiteindelijk dus minder moe. That’s how we like it.
Zo wordt het dus peanuts voor je brein, omdat het wéét wat er gaan komen. Die gezonde smoothie, je nette pakje en netjes je agenda nog even doornemen vóór de dag die gaat komen. Wat een rust.
Dat betekent uiteraard niet dat je iedere dag precies diezelfde smoothie moet drinken, maar wat we bedoelen is dat weinig keuzes hebben energie zal opleveren. Hoe vertaal je dit naar je dagelijkse leven? En hoe kun je dus uitstelgedrag voorkomen?
1. Bepaal vooraf hoe je dag eruit gaat zien
Het kost je brein veel energie wanneer je zonder plan je dag begint. Het komt weer voor al die keuzes te staan. Van te voren goed nadenken over wat je wil gaan doen, zal een groot deel van jouw ad-hoc keuze momenten tackelen.
- Werk met een digitale agenda en een takenlijst (zoals Todoist). Zaken die langer dan 30 minuten in beslag nemen, krijgen een plekje in je agenda. Dingen die minder dan een half uur in beslag nemen, zet je op je takenlijst. Dit TimeManagement systeem geeft jou rust en overzicht. Zo weet je precies wat je te doen staat en daar hoef je dus al niet meer over na te denken.
- Ben je van plan om je dag te beginnen met een yoga sessie? Leg alvast je comfi outfit klaar en rol desnoods je matje al uit. Geen downward dog die hier nog onderuit komt.
- Wil je je dag kick-starten met een gezond ontbijt? Bepaal alvast de avond van te voren welke groenten en fruit je erin wil doen en zet je blender al klaar. Geen excuus meer mogelijk!
- Nog even je geplande meeting doornemen voordat je naar je werk vertrekt? Plan deze tijd alvast in je ochtendroutine en klap je laptop al open.
Door al deze zaken van te voren te bedenken en in te plannen voorkom jij dat je last zult hebben van procrastinatie (uitstelgedrag). #geenstressdus.
2. Werk in tijdsblokken
Ongestoord aan je taken werken zonder je brein te veel af te leiden, kan makkelijker als je in tijdsblokken werkt. Pak je takenlijst erbij, begin met de moeilijkste en zet je timer op 30 minuten. Werk geconcentreerd door en wanneer het half uur erop zit, neem je 5 minuten pauze. Zo werk je steeds door totdat je taak af is. Je brein krijgt zo geen kans om af te dwalen of zich te laten verleiden door ad-hoc beslissingen.
3. Houd je brein-accu vol.
Laad je brein-accu door de dag heen met regelmaat op. Dit zorgt ervoor dat je wilskracht op peil blijft en je minder verleid wordt tot het maken van impulsieve (vaak minder goede) keuzes.
Je kunt je brein boosten met gezonde voeding, voldoende beweging en door met regelmaat te pauzeren.
- Gezonde voeding met fruitsuikers kunnen jou helpen je brein alert te houden.
- Neem zo iedere 75 a 90 minuten ten minste een kwartiertje pauze. Even weg van al het denkwerk. Je brein vindt het fijn.
- Neem een prikkelvrije pauze. Laat je telefoon of andere afleiders dus even links liggen en geniet gewoon even van je rust.
- Nog beter: benut je pauze door te bewegen. Een korte wandeling, een stukje hardlopen of misschien wat rek en strek oefeningen. Het effect van bewegen heeft namelijk direct effect op je brein, waardoor je hoofd weer lekker is opgeladen.
Hoe kun je uitstelgedrag voorkomen? Houd je brein-batterij vol
Geweldige voornemens zijn leuk. Ze uitvoeren is andere koek. Je brein kan niet de hele dag energiek en vol motivatie zijn weet je nu. Aan het eind van de dag plof jij het liefst languit op je bank. Door met beleid om te gaan met je energievoorraad, zul je je grijze massa een flinke zet in de goede richting helpen.
Minder keuzes hoeven maken en vaste gewoontes creëren zijn hiervoor de oplossing. Het houdt jou energiek en zo kun jij wél die keuzes maken die je je had voorgenomen om te maken.
Wie zijn wij? | Training time management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog