Een plek waar je aan je werk toekomt. Zonder pijntjes. Zonder afleiding. Hoe richt je zoiets in? Nou, vrij eenvoudig. Door rekening te houden met een aantal arbo-regels, concentratie-dingetjes — … o, en het oog wil ook wat! Komt voor de bakker. Met deze 5 tips wordt een thuiswerkplek inrichten eenvoudig.

5 punten helpen een productieve thuiswerkplek inrichten

Thuiswerken heeft aan terrein gewonnen. Voornamelijk vanwege de corona crisis, maar ook omdat we thuiswerken steeds meer als een productief iets zijn gaan beschouwen. We doen het dan ook meer, en vaker. Vooral nu.

En hoewel dat een positieve verandering is, zitten velen van ons nog met ons laptopje op schoot (“want de bank zit zo lekker”) of aan de eetkamertafel (“dan kan ik de kids in de gaten houden”). Dat zorgt er niet alleen voor dat onze werk/privé-balans onderuit geschopt wordt, het blijkt ook niet optimaal voor onze productiviteit en concentratie.

Ruil daarom de bank in voor een verantwoorde, ergonomische bureaustoel. De keuken voor een plek waar jij je optimaal kunt concentreren. Door je thuiswerkplek in te richten aan de hand van deze 5 tips:

thuiswerk inrichten tips

1. Creëer een plek die alleen bedoeld is om te werken

Niet iedereen heeft de luxe om een extra kamer in te richten als zijn of haar werkplek. Begrijpelijk. Toch betekent dit niet dat je maar met je laptop op de bank moet neerploffen. Hoewel het zeker een aangename plek is, is het namelijk verre van bevorderlijk voor je productiviteit.

Je lijf en brein associëren die comfy bank namelijk met relaxen. Met het lezen van een boek, bingen van een serie, of drinken van een glaasje wijn. Niet met hard werken en concentreren.

Probeer daarom een ruimte in te richten die écht alleen gebruikt. Heb je die mogelijkheid niet, creëer er dan een. Ruim je inloopkast uit, maak je zolder begaanbaar, of zet een bureau op de overloop. Waar een wil is, is vaak een weg.

2. Houd je aan de arbo-regels

Arbo-regels, het klinkt zo ambtelijk, maar ze zijn er niet voor niks. Een goede thuiswerkplek voldoet er namelijk aan:

Zo moet een goede thuiswerkplek voldoende licht hebben (denk aan lampen, daglicht, maar ook luxaflex), een juist afgesteld bureau, een instelbare stoel, een computer of laptop met een verantwoord muis en toetsenbord, internet, een printer en opbergkast, geen geluidshinder… — om maar een paar dingen te noemen.

Om alles daarnaast verantwoord ergonomisch te houden, let je op je werk- en zithouding. Daarmee voorkom je nare klachten aan je armen, schouders, nek of rug.

 • Wissel lichaamshouding regelmatig af.
 • Zorg voor een ontspannen werkhouding en houd je rug recht.
 • Neem iedere twee uur minimaal een kwartier pauze. Sta op, loop wat rond of ga desnoods een rondje wandelen.
 • Let op de minimale afstand van 50 cm afstand tussen ogen en beeldscherm, en zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm gelijk is aan ooghoogte.
 • Onthoud daarnaast de 20-20-20 regel: iedere 20 minuten kijk je 20 seconden van je beeldscherm weg, naar een punt 20 meter in de verte.

thuiswerk inrichten regels

Zo dus niet.

3. Rustig aan met die clean desk policy

Een rommelig bureau betekent een rommelig hoofd”, je kent de uitspraak vast. Het weerwoord van Einstein daarop was: “Als een rommelig bureau een rommelig hoofd betekent, wat betekent een leeg bureau dan?” Goed punt, toch schuilt er in beiden een kern van waarheid:

Om productief te kunnen zijn en je te kunnen focussen op concentratietaken, heb je het meest aan een leeg en opgeruimd bureau. Zorg er daarom voor dat alle paperassen zijn opgeruimd voordat je aan die ene taak begint. Nietmachientjes, pennen, notitieblokjes en andere meuk? Lekker uit het zicht. In een lade, kast, of opbergdoos.

Creatief denken of met nieuwe ideeën komen? Een rommelig bureau werkt dan juist bevorderlijk, toont wetenschappelijk onderzoek aan. Laat het echter niet de spuigaten uitlopen: wij zijn namelijk van mening dat enige orde nog altijd het beste werk (is het niet voor je productiviteit, dan is het wel voor de mensen waarmee je samenwoont.)

In paar opbergplekken kunnen in ieder geval geen kwaad.

4. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Waar op kantoor de grootste stoorzenders kletsende collega’s of een overuur-draaiende printers zijn, brengt thuiswerken een totale nieuwe vorm van afleiding met zich mee:

Privé-prikkels.

Ineens heb je niet alleen toegang tot je televisie, ook je playstation, wasmachine en dat stapeltje vuile vaat lonken naar je. Om nog maar te zwijgen over je kinderen of partner die besluit om te gaan stofzuigen net voordat je een skype-call ingaat.

Om je toch te kunnen concentreren, zul je deze prikkels zoveel mogelijk moeten dempen. Doe de deur van je werkkamer dicht, draag eventueel een noise cancelling headset of luister naar white noise. Zet gelijk ook je telefoon stil en je notificaties uit. Gebruik eventueel deze functie zodat je wel bereikbaar bent voor werkgerelateerde communicatie.

En om de verleiding van digitale gadgets tegen te gaan? Wees onverbiddelijk: trek de stekker van de tv uit het stopcontact, blokkeer afleidende websites, of – zodra je geen internet nodig hebt – verstop je router. Blogger Tim Urban doet dat om deze reden.

Meer handige snufjes en gadgets? Dan hebben wij dé perfecte Tijdwinst podcast-aflevering voor jou: “De (on)zin van gadgets”. Björn en David bespreken welke gadgets jouw productiviteit naar ongekende hoogtes kunnen tillen en welke je beter links kunt laten liggen.

5. Zorg voor een prettige sfeer

Tot slot wil het oog ook wat. Vooral zodra je een lange tijd vanuit huis werkt, komt een saaie werkruimte je humeur niet ten goede. Maak er daarom wat van. Zo werk je niet alleen met meer plezier thuis, ook de kwaliteit en productiviteit van je werk gaan erop vooruit.

 • Volgens onderzoekers doet een klassiek of jazz muziekje op de achtergrond bijvoorbeeld wonderen voor je productiviteit, concentratie en creativiteit.
 • Daarnaast is het wel zo gezond om te zorgen voor een goede ventilatie. En de ideale werktemperatuur? Cornell University raadt een werkplek aan die zich tussen de 20 en 25 graden bevindt. Tamelijk heet? Zou kunnen, je kunt altijd nog de Nederlandse kantoor-temperaturen hanteren: tussen de 19 en 21 graden.
 • Speel daarnaast met licht. Gedimd licht bevordert je creativiteit. Fel licht je vermogen om te focussen en analytisch te denken. Een goed excuus om je werkplek van smart-lampen te voorzien!
 • Daarnaast mag een mooie plant ook niet ontbreken. Niet alleen staat ‘t leuk, het zou ook nog eens stress verminderen.
 • Om nog maar te spreken over het uitzicht. Heb je de kans om je bureau voor een raam te zetten, doe dat dan. Het voorkomt vermoeidheid, verlaagt stress, en helpt bij die ‘20-20-20’-regel!

thuiswerk inrichten hoe

Kortom: een thuiswerkplek inrichten?

… simpel. Houd rekening met bovenstaande 5 tips zodra je jouw thuiswerkplek inricht. Creëer een plek die alleen bedoeld is om te werken, houd deze opgeruimd, vrij van zo weinig mogelijk afleiding, zet er een plant in —… o, en ga alsjeblieft recht zitten.

Meer weten over productiviteit? | Training Time Management

Tijdens onze 1-daagse training Time Management vertellen we je meer over het verhogen van je productiviteit. Niet door je werkruimte zo efficiënt mogelijk in te richten, maar door je workflow beter in te richten. Daar begint het namelijk mee.

Zoek je echter meer tips over slimmer thuiswerken? Volg dan onze nieuwe training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’. Daar leer je de in’s and out’s van slim online vergaderen, werken op afstand, en productief blijven zodra je langdurig vanuit huis werkt. Alleen, of samen met je collega’s.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog