Natuurlijk ben je bekaf na een korte nacht en een lange dag. Toch blijkt dit niet de oorzaak te zijn van jouw oververmoeidheid, toont onderzoek aan. Al die keuzes en beslissingen die je op een dag neemt, die zijn verantwoordelijk voor het gebrek aan puf. De oplossing is dan ook vrij simpel: minder keuzes, meer routine. Daarmee voorkom je die zogeheten ‘ego depletion’ en voel jij je weer fris en fruitig!

We hoeven jou niet uit te leggen wat oververmoeid zijn inhoudt. Uitgeteld op de bank neerploffen, moeite hebben met concentreren of het hebben van een kort lontje; het zijn geen vreemden voor je. Maar wat zijn nog andere klachten? Wat zijn de tekenen van oververmoeidheid?

Denk aan de volgende klachten en symptomen:

Onder andere dan. Klachten die jij als kenniswerker zeker niet kunt gebruiken. Jij wil je namelijk energiek voelen en geconcentreerd je werk kunnen doen. Tamelijk lastig wanneer je oververmoeid bent en met bovenstaande klachten kampt.

Wat jij daarom wil weten: hoe kom ik van mijn oververmoeid af? Nou, door eerst te begrijpen wat de oorzaak is:

Oververmoeidheid

Wat is de oorzaak van oververmoeid zijn? ‘Ego depletion’ zegt de wetenschap

Laten we eerst een misvatting rondom oververmoeid zijn de wereld uit helpen: nee, het heeft niet direct iets te maken met te weinig slaap. Natuurlijk ben je niet vooruit te branden wanneer je er een korte nacht op hebt zitten, maar in veel gevallen lost zelfs een weekend lang uitslapen niets op.

Voor de oorzaak moet je toch echt ergens anders zijn, namelijk bij je mentale staat. Wat blijkt namelijk: onderzoek toont aan dat oververmoeidheid vooral ontstaat door het opraken van je mentale energie. ‘Ego depletion’ wordt het ook wel genoemd.

Onderzoekers dr. Art Markman, dr. Roy Baumeister en professor Kathleen Vohs kwamen tot deze conclusie en toonden door middel van hun onderzoek aan dat jouw jouw brein geen onuitputtelijke bron van energie is.

Zo blijkt je brein tamelijk wat moeite te moeten doen om gedurende de dag voldoende wilskracht, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen op te kunnen brengen — ‘wel of niet sporten?’, ‘wel of niet dat frietje laten staan?’, ‘wel of niet een salade eten?’.

Telkens die keuzes maken vreet energie. En je brein heeft er nu eenmaal maar een beperkte voorraad van. Op een gegeven moment raakt die energie dan ook op. En wanneer dat gebeurt, voel jij je oververmoeid.

Raakt jouw mentale energie voorraad uitgeput, dan raak jij uitgeput. — ego depletion.

Wat er dan gebeurt

Je kunt je vast voorstellen dat wanneer jouw brein op is, je niet de beste versie van jezelf bent. Verre van zelfs. Want misschien heb je een korter lontje en kun jij je slechter concentreren, oververmoeidheid doet vooral iets met de keuzes die je maakt. 

Na een lange werkdag en met een brein-batterij die op is, kost het namelijk nogal moeite om jezelf aan te sporen toch nog te gaan sporten. Of om gezond eten from scratch te maken. Je gaat dan voor de opties die het snelst of eenvoudigst uit te voeren zijn. En laten we eerlijk zijn: dat zijn vaak niet de meest gezonde/productieve/beste keuzes.

In dit artikel vertellen we je daar graag meer over, en dan met name over het stukje uitstelgedrag dat hierdoor ontstaat. Voor nu heb je er voldoende aan om te weten dat als je productief, gezond en gelukkig wil zijn je zo snel mogelijk van je oververmoeidheid af wil.

Oververmoeidheid

Wat kun je doen aan oververmoeidheid? Enkele tips

Een avondje op tijd naar bed is zoals je nu weet niet de oplossing waar jij naar op zoekt bent. Natuurlijk kan het geen kwaad om die 8 uur te pakken, maar om je oververmoeidheid grondig aan te pakken, moeten we naar je gewoontes en routines kijken.

Je weet namelijk nu dat je brein geen onuitputtelijke bron is, en dat je wilskracht en discipline gedurende de dag opraakt. Zeker wanneer je keuze na keuze, beslissing na beslissing maakt. Stroomlijn dat dus:

1. Vervang energievreters door routine en gewoontes

Hoeveel keuzes maak je op een dag? Sta je iedere ochtend twijfelend voor de spiegel (‘wat moet ik aan?’) of twijfelend in de bedrijfskantine (‘wat moet ik nemen?’), probeer dit dan te voorkomen. Creëer routines en gewoontes, zodat je dingen op de automatische piloot onderneemt en zo je brein-batterij spaart.

 • Leg bijvoorbeeld iedere avond alvast je kleding klaar.
 • Spreek met jezelf af dat iedere dinsdag ‘bagel-dag’ is en je elke donderdag een salade neemt.
 • Op woensdag en vrijdag ga je sporten.
 • etcetera.

2. Durf grenzen te stellen en ze ook aan te geven

Een andere energie-uitputter is te aardig willen zijn. Je geeft aan ieders wensen toe en probeert al hun vragen te beantwoorden, vaak ten koste van je eigen werk (en energie!). Durf daarom eens ‘nee’ te zeggen zodra een collega weer met een ‘zou-jij-dit-even-willen-doen’ aan je bureau staat. Al die beleefdheid, behulpzaamheid en collegialiteit put gewoon uit. Hiermee zeggen we niet dat jij je als een hork moet opstellen, maar wel dat jij je een tijdje enkel op jouw eigen functie taken richt.

Oververmoeidheid

Dagelijks zulke tips en handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

3. Voorkom zoveel mogelijk prikkels en afleiding

Jouw brein kan geen onderscheid maken tussen een belangrijk appje of een notificatie dat je favoriete shirt in de sale is. Bij beiden word jij gewoon uit je concentratie gehaald en moet je weer een nieuwe beslissing maken: ‘mijn telefoon nu checken of later?’ (en wij weten beide dat ‘nu’ doorgaans het antwoord op die vraag is).

Al die onderbrekingen vergen veel van je wilskracht, omdat je telkens opnieuw de focus in je denkwerk terug naar boven moet toveren. Om te voorkomen dat jij weer de nodige wilskracht moet opbrengen om je telefoon niet te checken, maak je het jezelf makkelijker: je zet al je notificaties van al je apparaten en devices uit! Geen uitzonderingen, geen smoesjes.

En nee, je mist heus niks. Is iets werkelijk dringend, dan bellen ze wel. En vind je dat lastig, check dan eens dit artikel. Er is een kans dat je telefoonverslaafd bent.

4. Zorg goed voor jezelf

Dat voldoende slapen hebben we al getackeld. Toch doe je je brein ook een groot plezier zodra je wat bewuster met je gezondheid om gaat. Wanneer jij je telkens omringt met zoetigheid en zakken chips in de kast hebt liggen, maak jij het je brein weer lastig: ‘kiezen voor die snacks binnen handbereik of naar de winkel fietsen en daar een gezonde salade kopen?’. Je moet toch wel ijzersterke wilskracht hebben, wil je die verleiding kunnen weerstaan.

 • Ga daarom boodschappen doen wanneer je brein batterij nog vol is; aan het begin van de dag en op een volle maag.
 • Kies gelijk voor de gezonde opties en haal het ongezonde gewoon niet in huis. Zo heb je later de keuzemogelijkheid ook niet.
 • Plan sporten in je agenda. Het liefst ook vroeg op de dag, dan heb je het achter de rug. Jij gaat namelijk echt niet na een slopende dag nog even lekker deadliften…
 • En pak die acht uur slaap!

Oververmoeidheid

Kortom

Oververmoeid zijn heeft niet per se iets te maken met te weinig slaap. Je voelt je vooral uitgeput omdat je breinbatterij letterlijk uitgeput is; hij is op. Door iets minder te leunen op wilskracht en discipline zul je merken dat dat gevoel snel wegebt. Ga voor minder keuzes en méér gewoonten. O, en zorg ook goed voor jezelf!

Verder lezen over routines en gewoonten?

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog