“Mensen die slim werken, efficient met hun tijd omgaan en succesvol zijn – dat zijn van die mensen die een ijzeren discipline kunnen opbrengen. Die hebben vast geen kinderen, zijn zeker niet chaotisch en die gaan altijd als een trein.” Niets is minder waar! Slim werken vergt iets heel anders, iets veel gemakkelijkers, dan discipline. De mythe ontrafeld…

Ik hoor het vaak in de wandelgangen, voorafgaand aan onze time management trainingen maar ook van familie en vrienden: “Time management is toch niets voor mij, daar kan ik de discipline niet voor opbrengen. Mijn leven is te chaotisch, te hectisch en zeker te ongedisciplineerd.”

Mijn reactie?

“Slimmer werken en time management draait juist niet om extreme discipline. Het is in essentie niets meer dan ‘professioneel dingen uitstellen’. Dit begint met de realisatie dat het onmogelijk is om vandaag alles te doen dat er op je ligt te wachten, simpelweg omdat je daar de tijd niet voor hebt.”

slimmer werken

Om ervoor te zorgen dat je geen stress krijgt van zaken die blijven liggen, is het van belang om overzicht te krijgen in je werk zodat je met gemoedsrust de zaken die je vandaag niet kunt doen, kunt uitstellen naar een later moment én daarbij indien nodig de verwachtingen van klanten en collega’s tijdig kunt managen. Dit heeft niets te maken met extreme discipline, dat is iets voor bij de marine.

“Je kiest juist de weg van de minste weerstand om zo meer ontspannen te kunnen werken.”

Dat slimmer werken juist niets met extreme discipline te maken heeft, heeft een reden. Wanneer iemand als een trein gaat, extreem hard voor zichzelf is en misschien zelfs bijna werkt als een robot – dan raakt hij zijn discipline plafond. Wanneer je dit raakt ben je veel verder van huis dan iemand die meer op zijn gemak werkt en zoveel mogelijk de weerstand (lees: stress) uit zijn werk heeft gehaald. Werken met zo min mogelijk weerstand zorgt voor een meer ontspannen brein en daarmee indirect meer productiviteit. Hier komen de nodige psychologische processen bij kijken…

Het discipline plafond

Discipline wordt overschat. Het is juist de gemakkelijkste weg die je moet kiezen om te bewandelen. Op die weg wandel je namelijk met minder problemen een stuk verder, zonder blaren en zonder obstakels. Een extreem gedisciplineerd persoon loopt een steile berg op, ziet veel progressie, maar raakt steevast het discipline plafond. Vaak uit zich dit in de praktijk in burn-out.
Bij de één is dat plafond al wat sneller bereikt dan bij de ander, maar iedereen heeft dit psychologische plafond dat hij vroeg of laat bereikt waarna het bergafwaarts gaat. Dat ziet er ongeveer zo uit:

slimmer-werken

Zie je de groene lijn (B)? Zo hoor het. Als je langetermijn slim wil werken tenminste. De hoeveelheid hooi op je vork goed managen, geen steile bergen beklimmen, maar de Vierdaagse lopen.

Zie je de rode lijn (A)? Dat is een extreem gedisciplineerd persoon. Die gaat er voor. Hij beklimt die berg. Tot hij de top bereikt: zijn discipline plafond.

Ego Depletion of ‘wilsuitputting’ wordt dit in de psychologische wetenschap ook wel genoemd. Dit betekent dat zelfcontrole of zelfdiscipline een gelimiteerde energiebron heeft. Na een tijdje is je energie op en heb je je discipline plafond bereikt. Je hebt jezelf uitgeput en moet herstellen. In de herstelperiode die volgt op het raken van het discipline plafond, presteer je verre van optimaal. Dit is de reden dat B op de langetermijn meer gedaan krijgt dan A, met minder hobbels en steile bergen op de weg. Slimmer werken in plaats van harder werken heet dat.

Hoe je slimmer in plaats van harder werkt: de weg van de minste weerstand

Hoe doet B dat dan? Zoals eerder gezegd: de gemakkelijke weg bewandelen – ook wel ‘de weg van de minste weerstand’ genoemd.

Dat klinkt misschien lui en als het tegenovergestelde van goed werk verrichten, maar dat is het niet. De gemakkelijke weg mag dan fijn begaanbaar zijn, maar je moet hem wel zelf aanleggen.

Mijn advies: maak voor jezelf een fijn paadje tussen de Burn-out Bergen en de Luie Weides. Een lange en begaanbaar pad waar je kunt blijven wandelen, zonder richting je discipline plafond te werken en met genoeg comfort en uitdaging om in beweging te blijven.

slimmer-werken-1

Op deze weg van de minste weerstand werk je jezelf op een consequent en stabiel niveau vooruit, met een langdurig effect. Vind daarom manieren om je werk gemakkelijker te maken door:

Zo creëer je orde in de chaos, rust in de hectiek en werk je slimmer met een langetermijn effect – zonder extreme discipline. Zie je wel dat time management meer te maken heeft met slim werken dan met extreme discipline? Ook jij kunt het dus doen, zolang je de weg van de minste weerstand kiest. Laat time management je dus helpen slimmer te werken in plaats van gedisciplineerder en binnenkort bewandel jij jouw eigen weg van de minste weerstand – fluitend.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog