Stel je voor dat je elke dag met een duidelijk doel voor ogen begint! Dat je direct aan de slag kunt, wetende dat je aan de juiste taken werkt. Door dagelijks een concreet actieplan op te stellen met jouw Most Important Tasks (“MIT’s”) in de hoofdrol, gaat jou dat lukken! Je werkt aan de klussen die de hoogste prioriteit hebben, waardoor je aan het einde van de dag ook met een voldaan gevoel de kantoordeuren achter je dicht trekt. Fijn, toch? Ontdek hoe ook jij aan de hand van MIT’s jouw dag vooruit plant!

Je hebt er een volle werkdag op zitten, nog maar een kwartiertje te gaan. Of misschien ben je net thuis. Je bent blij dat je werkdag weer achter de rug is en het liefst zou je direct je laptop dichtklappen of neerploffen op de bank. Het is verleidelijk, dat begrijpen we. Maar gun jezelf een aangename avond met een brein dat werkelijk tot rust kan komen. Vóórdat je neerploft, is het de moeite waard om die laatste – en meest cruciale – stap van de dag te zetten: 

De ultieme time management tip: stel een actieplan op voor morgen

Laten we meteen heel duidelijk zijn: nee, we gaan je niet overladen met nog meer werk. We willen je niet weghouden van je ontspannen avond op de bank. Integendeel, het creëren van een actieplan voor morgen is juist een manier om je overvol brein te bevrijden om vanavond echt te kunnen ontspannen. Je neemt namelijk controle over de gedachten en bijbehorende taken die nog in je hoofd ronddwalen.

Wij verzekeren het je. Deze time management tip is van onschatbare waarde als je echt een keer een rustig hoofd wilt: stel aan het eind van je werkdag een actieplan op voor morgen.

‘Hoe ziet zo’n actieplan er dan uit?’ ‘En waarom zou ik er elke dag een maken?’ ‘Wie zegt dat dit überhaupt voor mij werkt?’ Nou, de voordelen bevestigen het:

Het opstellen van een actieplan voor de volgende werkdag biedt verschillende voordelen:

  • Duidelijke focus: Het helpt om je doelen en prioriteiten voor de volgende dag te bepalen. Je begint je dag met een duidelijk doel voor ogen, waardoor je meteen gefocust aan de slag kunt gaan.
  • Efficiëntie: Het bespaart kostbare tijd die anders verloren zou gaan aan het bedenken van wat je moet doen. Je hoeft niet ’s ochtends te beslissen waar je mee moet beginnen; je kunt meteen aan de slag.
  • Stressvermindering: Het vermindert stress omdat je niet ’s nachts piekert over wat er morgen moet gebeuren. Je kunt je werk loslaten, wetende dat je een plan hebt voor de volgende dag.
  • Betere planning: Door je dag te plannen, kun je realistische verwachtingen creëren voor wat je kunt bereiken. Dit voorkomt overbelasting en teleurstelling aan het einde van de dag.
  • Prioriteiten stellen: Het stelt je in staat om je meest belangrijke taken te identificeren en ervoor te zorgen dat deze prioriteit krijgen. Hierdoor blijf je gericht op wat er echt toe doet.
  • Overzicht: Je krijgt een overzicht van wat er op je bord ligt voor de komende dag, waardoor je kunt plannen en eventuele conflicten of overlappende taken kunt identificeren.
  • Productiviteit: Het verbetert je productiviteit omdat je direct kunt beginnen met de belangrijkste taken wanneer je ’s ochtends fris bent en vol energie zit.

Dus, besluit om vandaag nog te beginnen met het opstellen van jouw actieplan. Maak er een terugkerende taak van in je agenda en voer het uit, elk laatste kwartier van je werkdag.

Wat je erop zet? Simpel: 

most important tasks

Jouw Most Important Tasks (MIT’s): dé sleutel tot productiviteit 

Wat zijn MIT’s?

MIT staat voor “Most Important Tasks,” oftewel “Meest Belangrijke Taken.” MIT’s zijn de taken die je als eerste moet aanpakken op een bepaalde dag of in een specifieke periode, omdat ze cruciaal zijn voor het bereiken van jouw doelen.

De specifieke MIT’s kunnen variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie, afhankelijk van jouw doelen en prioriteiten. Het zijn doorgaans taken die een aanzienlijke impact hebben op jouw werk, studie of persoonlijk leven. Het idee is om je te richten op deze prioriteiten voordat je je aandacht besteedt aan minder belangrijke of minder dringende zaken.

Voorbeelden MIT’s

  • Het afronden van een cruciaal rapport: als je op kantoor werkt, kan het voltooien van een belangrijk rapport of projectverslag een van jouw MIT’s zijn, vooral als er een deadline aan verbonden is.
  • Het voorbereiden van een belangrijke presentatie: als je binnenkort een presentatie moet geven aan collega’s, leidinggevenden of klanten, kan het voorbereiden van die presentatie als een hoge prioriteit worden beschouwd.
  • Het opvolgen van belangrijke e-mails en communicatie: het beheren van jouw e-mailbox en het reageren op belangrijke berichten van collega’s, klanten of partners kunnen dagelijkse MIT’s zijn om de communicatie soepel te laten verlopen.
  • Projectplanning en -beheer: voor kantoorwerkers kan het plannen, organiseren en beheren van lopende projecten een cruciale taak zijn, vooral als het project veel betrokkenheid vereist.
  • Strategische taken: afhankelijk van jouw functie kunnen strategische taken zoals het ontwikkelen van bedrijfsstrategieën, het identificeren van groeikansen of het verbeteren van bedrijfsprocessen ook als MIT’s worden beschouwd.

Nu je weet wat ‘Most Important Tasks’ zijn, ga je aan de slag:

Een actieplan opstellen aan de hand van Most Important Tasks (6 stappen)

Stap 1. Identificeer jouw 3 meest belangrijke taken 

Bepaal je drie ‘Most Important Tasks’ (MIT’s) voor morgen. Ongeacht welke drukte er zich voordoet, deze drie taken moeten worden voltooid. Het is opmerkelijk hoeveel voldoening je zult ervaren wanneer je deze werkelijk cruciale taken aan het einde van de dag hebt afgerond, zelfs te midden van ad hoc zaken die tussendoor komen.

Stap 2. Plan er tijd voor in je agenda

Nadat je jouw drie meest belangrijke taken (MIT’s) hebt gekozen, is het slim om meteen tijd in je agenda te reserveren. Hiermee voorkom je dat je ze over het hoofd ziet of dat je andere – minder belangrijke taken – jouw prioriteiten laat overschaduwen.  

Welk moment hiervoor het beste is? Wanneer zou je aan je Most Important Tasks moeten werken?  Zonder twijfel: het begin van je werkdag.

  • Door je aan het begin van je werkdag jouw aandacht te richten op de meest essentiële taken voorkom je dat afleidingen en andere verantwoordelijkheden je dag overnemen en je planning in de war schoppen. 
  • Het maken van een concrete afspraak met jezelf in je agenda creëert een gevoel van verantwoordelijkheid. Je bent sneller geneigd je aan de planning te houden en je MIT’s daadwerkelijk af te ronden.
  • Het plannen van je MIT’s geeft ook structuur aan je werkdag. Je weet precies wanneer je aan deze taken moet werken, wat de algehele productiviteit verbetert.
  • En: door je MIT’s vroeg op de dag in te plannen, voorkom je dat je tijd verspilt aan onbelangrijke taken of besluiteloosheid over wat eerst moet worden gedaan. Dit helpt je om efficiënter te werken.

Maak daarom de afspraak met jezelf: voordat je e-mails beantwoordt of meetings bijwoont, voltooi je eerst deze drie MIT’s.

most important tasks

Stap 3. Plan overige taken om je MIT’s heen

Wat zijn de andere dingen die nog moeten gebeuren? Maak een lijstje van de zaken waarvan je wilt werken indien je klaar bent met jouw MIT’s. Het belangrijkste is om elke taak zo specifiek mogelijk te beschrijven, in de vorm van een concrete volgende stap. Dus niet simpelweg ‘Inkoop regelen’, maar ‘Voorraad inventariseren met de excel spreadsheet — 30 minuten’. 

Besef dat hoe vager jij een taak op een lijst plaatst, hoe eerder je geneigd bent deze uit te stellen. Omschrijf je een klus daarentegen zo concreet mogelijk, dan neem je de weerstand weg om te beginnen. Bonuspunten als je gelijk erbij zet hoeveel tijd je ervoor nodig denkt te hebben.

Dus:

  • Beantwoorden en archiveren e-mails — 20 minuten
  • Voorbereiden vergadering — 45 minuten
  • Samenvatten rapport samenvatten — 30 minuten
  • Follow-up met klanten — 15 minuten
  • Plaatsen bestelling kantoorbenodigdheden — 10 minuten

Stap 4. Sorteer je takenlijst op basis van prioriteit

Een hoop te doen. Tijd om er prioriteit aan te geven.

  • Prioriteit 1: Jouw MIT’s hebben natuurlijk voorrang, zoals afgesproken. Dit zijn de klussen met de hoogste prioriteit. Hieraan werk je totdat ze af zijn. Maar dan?
  • Prioriteit 2: Klussen die je daarnet op je takenlijst hebt gezet die belangrijk en een bepaalde tijdsdruk hebben, handel je vervolgens af. 
  • Prioriteit 3: Zijn er klussen die belangrijk zijn, maar die niet per se morgen af moeten zijn? Prima! Kijk of je er morgen aan toekomt, nadat je prio’s 1 en 2 hebt afgehandeld. Anders de dag erna.

Wil je meer weten over prioritering van taken? Check dan zeker deze artikelen eens (of de video). Daarin vertellen we je meer over de Eisenhower Matrix, ‘dringend’ en ‘belangrijk’:

Stap 5. Plan alles dat langer dan dertig minuten duurt in je agenda

Vinden wij een hele belangrijke: alles dat langer dan een half uur van jouw tijd vraagt, zul je in je agenda moeten plannen. Je krijgt simpelweg niet even de tijd om “tussendoor” een vergadering voor te bereiden. Die tijd zul je moeten maken. De taken die je dus niet op je lijst hebt gezet, mogen daar prima blijven staan. Maar indien iets langer dan dertig minuten duurt, dan blok je er tijd voor in je agenda. 

Stap 6. Ga morgen direct aan de slag

That’s it! Je hebt nu een actieplan voor morgen:

  • Jouw drie belangrijkste taken voor de dag zijn helder.
  • Ze staan gepland in je agenda.
  • Wat er ook gebeurt (lees: hoe ad hoc de rest van de dag ook verloopt), jij kunt aan jouw meest belangrijke klussen werken.
  • Indien je daarmee klaar bent, heb je gelijk een lijst van overige klussen die je kunt tackelen. Je weet wat je moet doen en hoeveel tijd je dit kost. 
  • En omdat ze gesorteerd zijn op basis van prioriteit, handel je dit reuze efficiënt en productief af. 
  • En die grote klussen? Die staan in je agenda gepland, dus kom je niet voor verrassingen te staan.

Geeft je dat geen heerlijk gevoel van rust? Jij weet dat je morgen wat er van je verwacht wordt en je dag eruit ziet. Nu kun je heerlijk op de bank onderuit zakken en je aandacht geven aan andere zaken dan werk. Fijne avond!

most important tasks

Dit in de praktijk leren? Volg onze cursus Time Management

Wil jij jouw dagen optimaal benutten en meer gedaan krijgen in minder tijd? Ben je geïnteresseerd in productiviteit, time management en het stellen van de juiste prioriteiten? Dan is onze 1-daagse training Time Management iets voor jou!

Tijd is kostbaar, en wij geloven dat het de sleutel is tot succes, zowel in je professionele als persoonlijke leven. Tijdens deze intensieve training leer je de geheimen van effectief time management, en ontdek je hoe je jouw Most Important Tasks (MIT’s) kunt identificeren en aanpakken.

Wat kun je verwachten:

✅ Praktische tips en technieken om je dag beter te plannen en te organiseren.
✅ Strategieën om afleidingen te minimaliseren en je focus te maximaliseren.
✅ Het belang van prioriteiten stellen en hoe je de belangrijkste taken kunt onderscheiden van het minder belangrijke werk.
✅ Concrete tools en methoden die je direct kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Investeer in jezelf en jouw toekomstige succes. Meld je vandaag nog aan voor onze Time Management training en ontdek hoe je meer kunt bereiken in minder tijd. Wacht niet langer. Schrijf je in en laat je inspireren!

Meer time management? Lees verder

most important tasks

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over Most important tasks

  • Wat zijn MIT’s precies?

    MIT’s zijn de taken die het allerbelangrijkst zijn voor je op een bepaalde dag. Het zijn je ‘Most Important Tasks’, jouw ‘Meest Belangrijke Taken’. Ze zijn de taken die je echt moet voltooien om je doelen te bereiken.

  • Waarom zijn MIT’s belangrijk?

    MIT’s zijn belangrijk omdat ze je helpen om gefocust te blijven op wat er echt toe doet. Ze zorgen ervoor dat je je energie en tijd besteedt aan de taken die het meest bijdragen aan je succes.

  • Hoe kan ik mijn MIT’s bepalen?

    Hoe vind ik mijn most important task? Je kunt je MIT’s bepalen door te kijken naar je doelen, zowel op korte als op lange termijn. Vraag jezelf af welke taken vandaag de meeste impact zullen hebben op het bereiken van die doelen. Ook kan het helpen om je taken naast de Eisenhower Matrix te houden: is dit urgent? Is dit belangrijk?

  • Hoeveel MIT’s moet ik per dag hebben?

    Het hangt af van je persoonlijke situatie, maar het is vaak goed om je te beperken tot 1 tot 5 MIT’s per dag. Te veel MIT’s kunnen overweldigend zijn.

  • Wat als mijn MIT’s veranderen gedurende de dag?

    Het is normaal dat je prioriteiten gedurende de dag kunnen veranderen; je baas komt bijvoorbeeld met een spoedje aan en zij verwacht dat je dit per direct oppakt. Pas je MIT’s dan indien nodig aan om je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

  • Hoe kan ik mijn MIT’s organiseren en prioriteren?

    Gebruik een timemanagementsysteem (een agenda en een takenlijst) om je MIT’s overzichtelijk vast te leggen. Rangschik je MIT’s op basis van hun belangrijkheid en urgentie door middel van de Eisenhower Matrix. Begin met de belangrijkste taak en werk dan naar de volgende.

  • Hoe ga ik om met afleidingen en niet-MIT taken?

    Probeer afleidingen te verminderen door jezelf af te zonderen of notificaties uit te schakelen wanneer je aan je MIT’s werkt. Stel ook tijdslimieten voor niet-MIT taken, bijvoorbeeld door met de Pomodoro Techniek te werken.

  • Zijn MIT’s alleen voor werkgerelateerde taken of gelden ze ook voor persoonlijke doelen?

    MIT’s gelden voor zowel werkgerelateerde taken als persoonlijke doelen. Ze helpen je om evenwicht te vinden tussen werk en privé.

  • Kunnen MIT’s helpen bij het verminderen van stress en overbelasting?

    Zeker! Door je te concentreren op je MIT’s, kun je voorkomen dat je jezelf overweldigd voelt door te veel taken. Het kan stress verminderen.

  • Welke tools of methoden zijn er om MIT’s bij te houden en te beheren?

    Je kunt gewone notitieblokken, planners, apps of zelfs eenvoudige takenlijsten op je telefoon gebruiken, maar het liefste gebruik je een vast timemanagementsysteem bestaande uit een agenda en een takenmanager. Kies wat het beste bij je past.

  • Wat zijn enkele voorbeelden van MIT’s voor verschillende situaties?

    Voor werk: een belangrijke presentatie voorbereiden, een rapport schrijven.
    Voor persoonlijk: sporten, tijd doorbrengen met familie, een nieuwe vaardigheid leren.

  • Hoe vaak moet ik mijn MIT’s herzien en bijwerken?

    Dagelijks is het beste. ’s Morgens of de avond ervoor kun je je MIT’s bepalen en ze indien nodig aanpassen.

  • Wat zijn enkele valkuilen om te vermijden bij het werken met MIT’s?

    Probeer niet te veel MIT’s te hebben, vermijd perfectionisme en laat je niet te veel afleiden door minder belangrijke taken. Andere dingen om te vermijden bij prioriteiten stellen:

  • Kunnen MIT’s helpen bij het bereiken van langetermijndoelen?

    Ja, absoluut! Door dagelijkse MIT’s te stellen die bijdragen aan je langetermijndoelen, kom je dichter bij het bereiken ervan.

  • Hoe kan ik gemotiveerd blijven om mijn MIT’s aan te pakken?

    Beloon jezelf na het voltooien van je MIT’s en herinner jezelf aan de redenen waarom deze taken belangrijk zijn voor je doelen. Merk ook op hoeveel productiever je bent en hoe de kwaliteit van je werk vooruit gaat.

 

most important tasks

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog