Je had zo’n zin in de werkdag. De to do lijst is lang en aan jou de taak zoveel mogelijk af te vinken. Maar voor je het weet zit je met hoofdpijn en een moe hoofd voor je uit te staren. Waar is je productiviteit nou gebleven? In je streven naar zoveel mogelijk productiviteit ben je misschien vergeten dat overprikkeling op de loer ligt. Tijd voor actie. Herken een overprikkeld brein en wees het in de toekomst voor!
Wat komt aan bod:
- Wat is een overprikkeld brein en hoe herken je het?
- Waardoor krijg ik een overprikkeld brein?
- Hoe beïnvloedt een overprikkeld brein mijn time management?
- Overprikkeld brein de baas
- Technieken om een overprikkeld brein te voorkomen
- Overprikkeld brein samenvatting
- Veelgestelde vragen over een overprikkeld brein
Wat is een overprikkeld brein en hoe herken je het?
Een overprikkeld brein kan iedereen overkomen. Heb jij snel last van overprikkeling op het werk? De informatieverwerking in je hersenen raakt verstoord door een overload een prikkels. Een overprikkeld brein is onzichtbaar. Laten we het eenvoudig maken voor je met een metafoor:
Zie je brein als een snelweg. Alle auto’s staan voor prikkels. Hoe meer prikkels, hoe voller de snelweg tot er uiteindelijk file ontstaat. Sommige prikkels halen alsnog de eindstreep zonder problemen. Andere prikkels doen er véél langer over om de bestemming te bereiken. En sommige prikkels zijn zo vertraagd dat ze de eindstreep nooit halen.
In plaats van rode, witte en grijze auto’s, kun je de prikkels onderverdelen in 3 categorieën:
- Zintuigelijke prikkels
- Cognitieve prikkels
- Emotionele prikkels
Krijg je van 1 van deze 3 categorieën teveel binnen? Dan ontstaat een overprikkeld brein. Maar hoe voelt een overprikkeld brein? En heb jij een overprikkeld brein? Symptomen van overprikkeling zijn ontzettend divers:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Geheugenproblemen
- Stemmingswisselingen
- Een gestrest gevoel
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Snel afgeleid zijn
- Geïrriteerdheid
Waardoor krijg ik een overprikkeld brein? De oorzaken
Zoals we hierboven al schreven, zijn prikkels die een overprikkeld brein veroorzaken grofweg in 3 categorieën te verdelen. Dat is de theorie, maar jij wilt natuurlijk weten: waardoor krijg ik een overprikkeld brein? Als je dat weet, kun je het probleem immers ook beter aanpakken.
Er zijn een aantal factoren die de kans op een overprikkeld brein behoorlijk vergroten.
- Teveel technologie kan overprikkeling veroorzaken. Als je de hele dag naar een computerscherm zit te turen en daarbij constant switcht tussen schermen, mailtjes op ziet duiken en geluidjes van notificaties krijgt, is je brein continu druk met van alles. Elke prikkel, hoe klein ook, kost energie om te verwerken. Ook als je voor je gevoel niet reageert op een notificatie, is je brein daar toch even mee bezig.
- Een overprikkeld brein ligt ook op de loer als jouw planning te wensen overlaat. Door een chaotische of veel te krappe planning wordt het er voor je hoofd niet makkelijker op om overzicht te houden. Of misschien ben jij wel iemand die vooral veel planning in z’n hoofd heeft. Dat is fijn voor jou, dat je geheugen zo goed werkt, het zorgt alleen ook voor een continue belasting van je brein. Hersencapaciteit die je dus niet meer vrij hebt voor een productieve werkdag.
- Als je moeite hebt met prioriteiten stellen, ben je steeds druk met jouw to do list als geheel. Je hebt geen overzicht en dat levert stress en overprikkeldheid op. Het kan overweldigend voelen als je alle taken op een rijtje ziet en geen idee hebt waar je moet beginnen. En stress, dat is killing voor je productiviteit. Heel ongezond bovendien. Een korte periode van stress kan je wel hebben, maar door chronische overprikkeling liggen burn-out en andere problemen op de loer.
- Ook als je op je werk de boel goed geregeld hebt, kun je toch last hebben van overprikkeling. Kijk dan eens naar je privé situatie. Misschien heb je veel persoonlijke verplichtingen die je brein belasten. Soms is dat niet te voorkomen, maar weet wel dat het kan resulteren in een overprikkeld brein dat minder goed functioneert dan normaal.
- In periodes van stress en drukte is het lastig rust en ontspanning in je agenda te zetten. Toch zijn die 2 ontzettend belangrijk om te zorgen dat je geen overprikkeld brein krijgt. Als je brein altijd maar ‘aan’ staat, lukt het steeds minder goed om ook ‘uit’ te gaan. Dat heb je misschien niet gelijk door, je brein kan heel goed maskeren dat het eigenlijk vol zit. Uiteindelijk zal de emmer overlopen en ervaar je serieuze problemen door overprikkeling.
Hoe beïnvloedt een overprikkeld brein mijn time management?
Effectief time management is het belangrijkste voor een effectieve werkdag. Het helpt je om je taken op het juiste moment te doen. Daarvoor moet je overzicht hebben over het werk dat gedaan moet worden, prioriteiten stellen en een goede planning maken waaraan je je vervolgens ook houdt. Met een overprikkeld brein, zijn al deze dingen een stuk lastiger.
De symptomen van overprikkeling las je hierboven al. Denk je eens in dat je je werk probeert te doen, maar een verminderde concentratie hebt. Het lukt je bovendien niet meer om overzicht te houden en je voelt je overweldigd.
Je hebt een moe hoofd en vindt het moeilijk om besluiten te nemen. Dat alles leidt ertoe dat je fouten maakt en dat je werk onnodig veel tijd en energie kost.
Zonde! En absoluut niet nodig.
Overprikkeld brein de baas! 6 ontspan-tips
Een overprikkeld brein beïnvloedt je time management op een negatieve manier. Maar kan overprikkeling overgaan? Gelukkig wel! Met praktische tips helpen we je graag een handje.
Onthoud allereerst dat een dagje overprikkeling niet zoveel kwaad kan. Zorg dat je in de avond rustig aan doet, ga op tijd naar bed en de volgende dag voel je je weer helemaal prima. Je vindt hiervoor in het boek van Charlotte Labee, Overprikkeld brein, oefeningen bijvoorbeeld voldoende tips tegen overprikkeling. Te vermoeiend? Kies dan het overprikkeld brein luisterboek.
Of lees deze simpele lijst concrete tips tegen een overprikkeld brein. Zo weet je altijd wat te doen bij overprikkeling.
- Zorg dat je overprikkeling herkent. Daardoor kun je op tijd de juiste keuzes maken en leer je om te gaan met situaties waarin overprikkeling op de loer ligt.
- Ga mediteren of beoefen mindfulness. Dat zorgt ervoor dat je uit je hoofd en in je lijf komt. Ook ademhalingsoefeningen geven ontspanning. Dit alles helpt je prikkels af te laten vloeien.
- Houd het bij 1 taak tegelijk. Hoe verleidelijk het ook is om meerdere dingen tegelijk te doen, inmiddels is bewezen dat multitasking niet werkt. Het kost je veel energie en je wordt er niet efficiënter van.
- Houd prikkels buiten. Zet bijvoorbeeld een noise cancelling koptelefoon op. te duur? Tegen een overprikkeld brein tweedehands aanschaffen zal je enorm helpen. Gebruik hem wel spaarzaam, want je wilt niet dat je brein went aan altijd maar doodse stilte.
- Doe een braindump. De beste manier om je hoofd leeg te maken is door alles wat erin zit eruit te halen. Pak pen en papier, zet een timer en ga aan de slag. Alles wat in je opkomt schrijf je op en daarna heb je weer ruimte voor nieuwe prikkels.
- Schoon je agenda op. Als je brein sneloverprikkeld is en je geen overzicht meer hebt, is het slim je planning er nog eens bij te pakken. Wat kan er af? En van wat er overblijft: wat heeft prioriteit? Focus je daar op. Je brein hoeft niet meer over al die andere dingen na te denken en jij kunt je volledig richten op wat nú belangrijk is.
Technieken om een overprikkeld brein te voorkomen
Fijn om te weten wat je kunt doen wanneer teveel prikkels hebt gehad, maar eigenlijk is het veel belangrijker om te weten hoe je een overprikkeld brein voorkomt. Dat zorgt er immers voor dat je een efficiënte en productieve werkdag, thuis of op kantoor, tegemoet gaat en altijd het beste van jezelf kunt laten zien.
Deze tips helpen je:
- Gebruik de pomodoro-techniek. Zet een timer op 25 of 50 minuten en laat je in die tijd door niets of niemand afleiden. Je werkt full focus aan je taak en daarna houd je 5 of 10 minuten pauze.
- Maak een realistische planning. Soms lijkt álles belangrijk. Dan is het zaak prioriteiten te stellen en voor jezelf helder te krijgen wat eerst moet en hoeveel tijd dat kost. Zorg dat je niet alles in een dag propt, maar houd ruimte in je planning. Plan bijvoorbeeld tijd tussen meetings, plan pauzes in en schat de tijd die een taak kost altijd ruim in. Maak tegen een overprikkeld brein een pdf-template voor je planning om overzicht te houden. Dat voorkomt een gestrest gevoel en daarna een overprikkeld zenuwstelsel en overprikkeld brein.
- Ga offline. Soms loop je even vast in je werk en voor je het weet scroll je door social media, check je het laatste nieuws en beantwoord je even wat WhatsAppjes. Dat voelt misschien als ontspanning, maar het zijn allemaal prikkels en het maakt dat je brein heel snel heel veel moet schakelen. Hoezo ontspanning? Ga dus lekker offline als je ergens aan wilt werken. Lukt het even niet, dan kijk je een tijdje uit het raam. Beter voor de creativiteit, beter voor de ontspanning en dus beter voor het eindresultaat.
- Vergeet je privéleven niet. Hoe leuk je werk ook is, het is ook belangrijk je privéleven te onderhouden. Dat zorgt voor ontspanning en dat vindt je brein fijn. Door even af te schakelen in je privéleven kun je in je werkende leven flink pieken.
- Zet notificaties uit. Met al die digitale apparaten komt er altijd wel ergens een bliepje of trilling vandaan. Elke keer eensignaal aan je brein, leidt tot overprikkeldheid. En ook al doe je niet actief iets met dat bliepje, je brein is erdoor afgeleid, je bent uit je focus en je verspilt nodeloos energie. Lekker uitzettend dus!
- Vergeet je pauzes niet. Zeker als je een gestrest gevoel hebt, schieten pauzes er makkelijk bij in. Geef je brein rust en ga even van je werkplek af. En juist als je vindt dat je daar te druk voor bent, is het belangrijk pauze te gaan houden!
Overprikkeld brein samenvatting
De prikkels van alle dag kunnen je gemakkelijk een overprikkeld brein geven. Aan het eind van de dag heb je een moe hoofd, je concentratie is weg en je hebt geen overzicht meer. Je hebt een gestrest gevoel en bent ontzettend moe. Nergens voor nodig! Herken de signalen, pak je planning erbij en zorg dat je het morgen anders aanpakt. Een overprikkeld brein beïnvloedt je time management en productiviteit op een negatieve manier.
Maak een realistische planning, ga regelmatig lekker offline en plan focustijd. Zo haal je elke dag het beste uit jezelf én je breincapaciteit.
Meer inspiratie op social media
Je weet nu hoe je een overprikkeld brein tot rust kunt brengen om het meest uit je werkdag te halen. We inspireren je graag verder. Op ons blog vind je regelmatig updates met de nieuwste inzichten over time management en een productieve werkdag.
Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste kennis over persoonlijke ontwikkeling, time management en andere tips om het meest uit je dag te halen? Volg Tijdwinst en Björn op Instagram!
Veelgestelde vragen over een overprikkeld brein
-
Wat is een overprikkeld brein en wat zijn de symptomen?
Een overprikkeld brein heeft last van teveel indrukken, wat zorgt voor een verstoorde informatieverwerking. Symptomen van een overprikkeld brein zijn bijvoorbeeld:
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Geïrriteerdheid
- Geheugen- en concentratieproblemen
-
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een overprikkeld brein?
Een overprikkeld brein ontstaat door teveel prikkels. Oorzaken zijn onder meer:
- Omgevingsfactoren zoals de werk- of thuislocatie
- Genetische aanleg, zoals hooggevoeligheid
- Medische aandoeningen zoals autisme of NAH
- Levensstijl, bijvoorbeeld drukke hobby’s
-
Hoe kan ik herkennen of ik een overprikkeld brein heb?
Een overprikkeld brein herken je aan de symptomen van een overprikkeld brein zoals een gestrest gevoel, hoofdpijn of concentratieproblemen. In de overprikkeld brein tour leer je hier meer over.
-
Welke effecten kan een overprikkeld brein hebben op mijn dagelijks functioneren?
Een overprikkeld brein zorgt dat je minder productief bent, moe bent en emotioneel wat instabiel bent. Het kan je flink beperken en zorgt dat je niet laat zien wat je in je mars hebt.
-
Wat zijn enkele strategieën om een overprikkeld brein te kalmeren en te ontspannen?
Een overprikkeld brein kalmeert door bijvoorbeeld:
- Mindfulness en meditatie
- Prikkels buitenhouden
- Braindumping
- Stoppen met multitasken
-
Is er een verschil tussen een overprikkeld brein en stress? Zo ja, wat is dat verschil?
Ja, een overprikkeld brein heeft te veel prikkels gehad. Stress kan ook in prikkelarme situaties ontstaan. Overprikkeling kan wel zorgen voor stress.
-
Zijn bepaalde mensen vatbaarder voor een overprikkeld brein dan anderen?
Verschillende groepen mensen zijn vatbaarder voor overprikkeldheid. Risicogroepen voor een prikkelverwerkingsstoornis zijn bijvoorbeeld mensen met hooggevoeligheid, adhd, NAH of autisme.
-
Hoe kan ik voorkomen dat mijn brein overprikkeld raakt in een wereld vol constante stimulatie?
Teveel prikkels voorkom je door:
- Focustijd in te plannen
- Notificaties uit te zetten
- Je agenda realistisch te plannen
- Werken met de pomodoro-techniek
-
Zijn er bepaalde activiteiten of gewoonten die een overprikkeld brein kunnen verergeren?
Ja, een overprikkeld brein verergert door onder andere:
- Multitasken
- Gebrek aan pauzes
- Constante blootstelling aan prikkels
-
Wat zijn enkele langetermijngevolgen van een chronisch overprikkeld brein en hoe kan ik deze voorkomen?
Overprikkeling van de hersenen en burn-out hangen met elkaar samen.Chronische overprikkeling kan ook leiden tot depressie of concentratie- en geheugenproblemen.
Volg een training | Voorkom een overprikkeld brein
Door slim time management kun je een overprikkeld brein voorkomen zonder dat er werk blijft liggen. Het is de ideale manier om te zorgen dat je al je werk kunt doen zonder aan het eind van de dag doodmoe te zijn. Hoe je dat doet? In de 1-daagse training time management krijg je alle tips en tools aangereikt voor een productieve werkdag.
Ben je benieuwd of je met snellezen, mindmapping of geheugentechnieken nóg productiever kunt werken? Tijdens de 1-daagse training Snellezen leer je er alles over!
Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog