Of je nou voor je werk iets nieuws moet leren of je jezelf op het persoonlijke vlak wilt verbeteren: nieuwe materie lezen, leren én onthouden kan een tijdrovend klusje zijn. Zeker wanneer het niet optimaal gebeurt. Leer daarom opnieuw leren, op een manier die (wetenschappelijk bewezen) werkt én die er voor zorgt dat je stof niet alleen begrijpt maar ook onthoudt! Maak kennis met informatieverwerking volgens Tijdwinst, in 6 eenvoudige stappen.

Voordat we je de wijze vertellen waarop informatie leren en langdurig opslaan werkt, moet je eerst leren hoe het werkt. Waarom leert je brein zoals het leert. Pas dan weet je waarom je bepaalde leertechnieken toepast.

Daarom eerst:

1. Leren hoe je brein leert… | Leerpiramide

Hoe komt informatie nou in je hersenen terecht? Nou, op verschillende manieren. Natuurlijk kun je informatie bestuderend lezen (daar zometeen meer over), maar je uit onderzoek blijkt dat je brein het snelst en het best nieuwe informatie opslaat wanneer het deze actief krijgt voorgeschoteld. Wat houdt dat in?

Maak kennis met de Leerpiramide van Bales. We schreven er een uitgebreid artikel over, maar waar het op neerkomt is het volgende:

Des te actiever jij nieuwe informatie binnen krijgt, des te beter je brein het opslaat.

Leerpiramide

Zoals je hierboven ziet verwerk je informatie dus beter wanneer je het in de praktijk uitvoert dan wanneer je de materie klassikaal krijgt onderwezen. De reden?

Zodra je iets in de praktijk uitvoert of een ander iets onderwijst maak je vanzelfsprekend fouten. Fantastisch, want het zijn juist die fouten die ervoor zorgen dat je jezelf verbetert: je verdiept je verder in de materie, zoekt op hoe het wel zit en probeert het opnieuw.

Juist door fouten te maken en deze te herstellen, sla je de informatie langer en beter op.

Wat neem je hieruit mee

Wanneer je jouw informatieverwerking een handje wil helpen, zoek dan altijd naar een manier om de nieuwe stof zo actief mogelijk binnen te krijgen.

Stel dat je een nieuwe taal wil leren, reis dan een maand af naar het desbetreffende land en leer het daar in de praktijk. De lesstof uit dat nieuwe managementboek eigen maken? Discussieer erover met collega’s of houd er een presentatie over. Kortom: probeer de materie zo praktisch mogelijk te maken.

Informatieverwerking1

2. Dan leren hoe je brein onthoudt… | Ebbinghaus Curve

Goed, ‘getting down and dirty’ blijkt dus de beste manier om iets nieuws te leren, maar hoe zorg je ervoor dat het ook daadwerkelijk blijft hangen? Hoe onthoud je wat je leest of leert? Dat is eigenlijk ook verrassend simpel: herhaal.

Hoe praktijkgericht jouw informatie ook binnenkomt; wanneer je er verder geen aandacht aan besteedt verdwijnt het na een tijdje uit je geheugen. Zie hieronder de Vergeetcurve van Ebbinghaus (waar we trouwens óók een interessant artikel over hebben geschreven).

Snel-leren--Ebbinghaus-Curve

Herhaal je daarentegen de stof, dan zie je dat de curve minder snel afzwakt – je onthoudt dan al een hoger percentage van de informatie. Doe je dit na twee dagen nog eens, dan onthoud je nóg meer.

Wat neem je hieruit mee

Hoe kun je je informatieverwerking verbeteren?

Leer niet alleen beter, maar blijf de materie ook herhalen. Zo vaak je kunt.

Natuurlijk is dat afhankelijk van wát je leert, maar wekelijks of maandelijks je aantekeningen doorspitten zorgt ervoor dat de informatie vers in je geheugen achterblijft.

Om dat herhalen te vergemakkelijken heb je een overzichtelijke samenvatting of mindmap nodig, het liefst beide! Daar later meer over.

3. Tot slot hoe informatie optimaal binnenkomt… | Snellezen

Hoe je brein informatie leert en onthoudt zijn eigenlijk het belangrijkste om te begrijpen. Dat bleek zoiets simpels als ‘zoveel mogelijk in de praktijk’ en ‘herhalen, herhalen, herhalen’. Toch willen we hier nog iets aan toevoegen, want je kunt niet alles praktisch maken. Je zal ook de informatie tot je moeten nemen. En over het algemeen doe je dat toch vooral door te lezen. En laat dat nou net iets zijn dat je flink kunt stroomlijnen.

Wanneer je enkele kleine aanpassingen in je leestechnieken maakt, ga je niet alleen sneller door de tekst heen, je onthoudt én begrijpt ook beter wat er staat.  Hoe?

Leer snellezen. En ja, dat druist misschien in tegen de gedachte dat je met sneller lezen misschien minder onthoudt en er juist minder van begrijpt, maar het tegendeel is waar.

Wat neem je hieruit mee

Juist door je leestempo te verhogen, krijgt je brein minder kans om af te dwalen, wat vaak de reden is voor regressie (het teruglezen of opnieuw lezen van een zin of alinea omdat je niet begreep wat er stond of met je hoofd ergens anders was, je kent het vast.

We kunnen je hier uitgebreid over vertellen, maar wanneer je de in’s and out’s van snellezen wil leren kennen, raden we je aan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar te lezen of om onderstaande artikelen te checken:

Informatieverwerking1

Ga nu zelf aan de slag | 6-stappen-handleiding tot beter leren

Je weet nu waar jij je op moet focussen wil je nieuwe informatie begrijpen en opslaan:

  • Leer snellezen om informatie zo optimaal mogelijk binnen te laten komen;
  • Probeer wat je leert zo praktijkgericht mogelijk te maken zodat je het werkelijk begrijpt en onder de knie krijgt;
  • Blijf de materie keer op keer herhalen zodat je het onthoudt.

Om je een idee te geven van hoe dat er in de praktijk uit kan zien, volgen hieronder een aantal stappen:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

De juiste leeromgeving is er een waar jij ongestoord aan de slag kunt. Zo weinig mogelijk prikkels dus. Zet daarom al je notificaties uit, doe de deur dicht en zet en noise cancelling headset op.

Vervolgens neem je de materie voor je die je wil bestuderen. Blader er vluchtig doorheen zodat je een idee krijgt van wat je te wachten staat. Staan er grafieken in, springen er bepaalde titels of hoofdstukken uit, verwacht je beren op de weg?

Ondertussen dingen markeren die je opvallen of lastig lijken, helpen je anticiperen op deze zaken, waardoor het lezen en bestuderen je straks makkelijker afgaat.

2. Snellees de materie en markeer woorden die extra aandacht nodig hebben

Ga snellezend door de tekst heen op een tempo dat aangenaam is maar wel jouw brein dusdanig bezighoudt dat het niet kan afdwalen. Om je hierbij te helpen maak je gebruik van een bijwijzer; dat kan een pen zijn of een markeerstift. Hiermee begeleid je jouw blik.

Gedurende het lezen markeer je woorden of zinnen die opvallen, belangrijk zijn of waar je nog meer onderzoek naar wil doen. Indien jouw bijwijzer gelijktijdig een markeerstift is sla je twee vliegen in één klap. Daarnaast kun je steekwoorden aan de kantlijn schrijven; zaken waar je later extra aandacht aan wil schenken.

Informatieverwerking1

3. Maak direct na het leren een korte samenvatting

Nadat je klaar bent met het lezen van een hoofdstuk maak je er een korte samenvatting van. De eerder gemarkeerde woorden en de annotaties aan de kantlijn komen hierbij goed van pas.

In principe werkt iedere vorm van samenvatten, maar wanneer je zoekt naar een zeer overzichtelijke manier dan raden we je de Cornell Methode aan. Daarmee vat je alle informatie netjes op een wijze samen die strookt met de Ebbinghaus Curve; optimaal ingericht zodat je het keer op keer kunt herhalen.

Dit samenvatten is belangrijk voor het leerproces. Dit alleen omdat je hiermee het herhalen vergemakkelijkt (een samenvatting lees je immers sneller opnieuw door dan het hele boek), het is ook een actievere manier van materie verwerken. Daardoor sla je het langer op (die Leerpiramide van Bales, weet je nog?)

Doe dit na ieder hoofdstuk zodat je een complete samenvatting hebt van het werk dat je bestudeert.

4. Verwerk de materie in een mindmap

Mocht je jouw informatieverwerking een extra boost willen geven, maak dan aan het eind van je studiesessie een mindmap van wat je hebt geleerd ter aanvulling van de samenvatting. Afhankelijk van de informatie kan het namelijk helpen om bepaalde zaken visueel te maken. Een mindmap helpt daarbij.

Zeker wanneer je meerdere studiematerialen raadpleegt, helpt het om soms het grote geheel te overzien. Wellicht leg je daardoor connecties die je eerst niet eerder zag.

Een mindmap in combinatie met een samenvatting is daarom ideaal om je begrip van de materie te verhogen en stelt je in staat de stof keer op keer te herhalen (zodat je het blijft onthouden).

5. Pas het in de praktijk toe

Hoe actiever je met de stof bezig bent, des te beter je het begrijpt. Dat weet je nu. Zoek daarom na het bestuderen van de materie naar manieren om het praktisch te maken.

Ga bijvoorbeeld met een collega om tafel zitten en leg haar uit wat je hebt geleerd; hoe kunnen jullie dit toepassen binnen het team? Of schrijf er een blogartikel over: wat kun jij je lezers leren? Bezoek een forum dat het onderwerp behandelt en discussieer met mensen die er anders over denken; wat kun jij van hen leren?

Kortom: zoek naar manieren om wat in je hoofd zit naar de “echte wereld” te brengen.

Informatieverwerking1

6. Herhalen, herhalen, herhalen, her

De laatste stap van je leerproces en gelijk de stap die nooit eindigt: herhalen. Belangrijk is daarbij om het gespreid en consequent te doen. Dus niet dagelijks en dan maanden niet, maar plan bijvoorbeeld tweewekelijks een half uurtje in je agenda om door je samenvatting en mindmap heen te lopen. Iedere keer dat je dit doet begraaf je de stof dieper en dieper in je brein.

Dat is hoe optimale informatieverwerking werkt!

Probeer bovenstaande leermethode eens uit de volgende keer dat je iets nieuws moet leren, privé of voor je werkt. Je zal zien dat je niet alleen de stof door en door kent, maar dat je het ook écht opslaat. Laten we het nog eens voor je samenvatten (zoals je nu weet een fantastische leertechniek!):

Om je informatieverwerking een handje te helpen, focus jij je op de volgende processen:

  • Leer snellezen om informatie zo optimaal mogelijk binnen te laten komen;
  • Probeer wat je leert zo praktijkgericht mogelijk te maken zodat je het werkelijk begrijpt en onder de knie krijgt;
  • Blijf de materie keer op keer herhalen zodat je het onthoudt.

In de praktijk kan dat er als volgt uitzien:

  1. Bereid je leerwerk en je studieplek goed voor;
  2. Snellees de materie en markeer woorden die extra aandacht nodig hebben;
  3. Maak direct na het leren een korte samenvatting;
  4. Verwerk de materie in een mindmap;
  5. Pas het in de praktijk toe;
  6. Herhalen, herhalen, herhalen;

Informatieverwerking1

Meer leren over meer leren? Lees verder

Vind je dit nou interessant en wil je nou nog meer handige tips krijgen over hoe je informatie nog sneller en beter kunt opslaan? Volg dan eens onze cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. Dan leer je het in minder dan 1 dag.

Of check eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog