Wat is overprikkeling? Dit zegt de wetenschap! (+ 5 tips om het te voorkomen)

overprikkeling

Je partner die steeds op zijn pen klikt of die overactieve groepsapp die maar notificaties blijft geven. Of je collega die van geen ophouden weet en je steeds voor het minste of geringste belt. Tja, prikkels ontvangen we de hele dag door vanuit onze omgeving. Met dat enorme pakket aan informatie ligt overprikkeling op de loer. Wat is het precies? En hoe voorkom je het? Onderzoek leert ‘t ons. 

Wat is overprikkeling precies?

Prikkels zijn alle stukjes informatie die bij je hersenen binnenkomen: zintuiglijke prikkels (geluid, geur, etc.), cognitieve prikkels (alle nieuwe kennis die je tot je neemt) en emotionele prikkels (zoals een boze leidinggevende). Als alle prikkels bij elkaar wat te veel zijn, dan kun je daardoor overprikkeld raken.

Concreet betekent dat volgens de Hersenstichting dat je hersenen al die stukjes informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dat kan iets tijdelijks zijn, maar je kunt ook last hebben van chronische overprikkeling.

Acute overprikkeling of chronische overprikkeling

Acute overprikkeling heeft bijna iedereen wel eens ervaren. Je hebt bijvoorbeeld net een drukke werkdag achter de rug waarbij je om de haverklap werd gestoord door collega’s. ‘s Avonds was je hard toe aan drie uur bankhangen na deze overbezette dag. De volgende dag voel je je hopelijk alweer prima, en kun je de vragen van je collega’s weer aan.

Maar je kunt ook chronische overprikkeling hebben. Als je vaker last hebt van acute overprikkeling, kun je door een aantal fases van overprikkeling gaan. Uiteindelijk wordt het dan mogelijk chronische overprikkeling. Dat betekent dat je je vaak structureel vermoeid en gestrest voelt en misschien ook sneller geïrriteerd bent. Je kunt je daardoor bijvoorbeeld minder goed focussen op een taak en googelt je suf naar de beste concentratietips. Op termijn kun je hierdoor zelfs in een burn-out belanden of overspannen raken.

overprikkeling

Hoe ontstaat overprikkeling?

Dat verschilt nogal per persoon. Sommige mensen raken vrij snel overprikkeld, bijvoorbeeld doordat hun hersenen prikkels anders verwerken of moeilijker kunnen filteren. 

Zo is bekend uit de wetenschap dat mensen met hersenletsel NAH (niet aangeboren hersenletsel) sneller overprikkeld zijn. Bij iemand met hersenletsel komen prikkels vaak meer ongefilterd binnen, waardoor het lastig kan zijn om bijvoorbeeld geroezemoes op de achtergrond te filteren van een gesprek op de voorgrond.

Daarnaast komt overprikkeling vaker voor bij mensen die hoogsensitief (HSP) zijn, omdat zij met name emotionele en zintuiglijke prikkels sterker waarnemen. Uit onderzoek onder 1500 werknemers met HSP blijkt bijvoorbeeld dat 44% van hen elke dag minimaal één keer overprikkeld is.

Verder is overprikkeling bij autisme, ADD en ADHD een symptoom dat vaker voorkomt.

Maar ook als je geen van die labels hebt, kun je last hebben van overprikkeling. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je je een tijdje in een heel rumoerige omgeving bevindt of als je al langere tijd door een emotionele periode gaat. Dat alles kan impact hebben op je prikkelverwerking.

Zintuiglijke overprikkeling

Veel prikkels komen binnen via je zintuigen. We horen, zien, voelen en ruiken de hele dag door dingen. Als je daar wat gevoeliger voor bent, dan kunnen die prikkels extra sterk binnenkomen. Doordat je hersenen moeite hebben om – onder meer – de onbelangrijke prikkels via je zintuigen te filteren van de belangrijke, kun je overprikkeld raken. Zintuiglijke overprikkeling heet dat.

Vaak zien we dat mensen met name gevoelig zijn voor prikkels die via een bepaald zintuig binnenkomen. Je hebt bijvoorbeeld in het bijzonder moeite met fel licht of met harde geluiden.

Emotionele overprikkeling

Verder kun je last hebben van emotionele overprikkeling. Je merkt bijvoorbeeld aan je collega dat een opmerking tijdens de vergadering hem erg raakt. Dat houdt je erg bezig, waardoor veel andere informatie langs je heen gaat. Of je hebt net verdrietig nieuws over iemand gehoord en kunt daardoor moeilijk je aandacht bij een gesprek houden.

Deze vorm van overprikkeling komt vaker voor dan je denkt. Zo blijkt uit onderzoek naar overprikkeling bij HSP dat werknemers met HSP vaker last hebben van emotionele overprikkeling dan van zintuiglijke overprikkeling. Een geïrriteerde collega, onenigheid op de werkvloer of geroddel zijn vaker de oorzaak van overprikkeling dan zoiets als veel geluid.

overprikkeling

Cognitieve overprikkeling

Verder verwerk je de hele dag door cognitieve informatie. Bijvoorbeeld door artikelen te lezen, presentaties bij te wonen, het nieuws te kijken of uitleg te krijgen over een nieuw project. Ook dat kan voor overprikkeling zorgen, bijvoorbeeld als je allerlei nieuwe informatie over je uitgestort krijgt en merkt dat het iets te veel van het goede is. Dit kan zorgen voor cognitieve overprikkeling.

De laatste tijd ligt cognitieve overprikkeling bij steeds meer mensen op de loer. De boosdoener? Het beeldscherm waar je nu naar kijkt. Ja, smartphones, tablets en laptops hebben het aantal cognitieve prikkels nogal vergroot. Even het nieuws checken. Even die paar filmpjes op Instagram bekijken. Als je niet oplet, krijg je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei cognitieve prikkels tot je. Misschien wel te veel prikkels.

Hoe voelt overprikkeling?

Overprikkeling gaat dus samen met moeite om nieuwe prikkels te verwerken. Dat kan zich bijvoorbeeld als volgt uiten:

 • gebrek aan concentratie
 • vermoeidheid of zelfs uitgeput zijn
 • stemmingswisselingen
 • geheugenproblemen
 • last van stress
 • snel geïrriteerd of geëmotioneerd zijn
 • hoofdpijn
 • spanning in het lichaam
 • sneller afgeleid raken
 • nieuwe informatie moeilijker tot je nemen
 • piekeren
 • wat afwezig zijn tijdens gesprekken
 • een vol hoofd

Kortom: overprikkeling is niet erg bevorderlijk voor je gemoedstoestand, draagt absoluut niet bij aan een betere productiviteit en is ook slecht voor je concentratie. Alle reden om het zoveel mogelijk te willen voorkomen!

5 tips om overprikkeling te voorkomen

Overprikkeling voorkomen, hoe doe je dat? Dat kan ‘m al zitten in simpele, praktische tips. Probeer deze 5 tips om overprikkeling voor te zijn.

1. Houd een overprikkeldagboek bij

Als je weet waar overprikkeling door komt bij jou, dan ben je een heel eind. Heb jij bijvoorbeeld snel last van overprikkeling als er een gespannen sfeer op het werk hangt? Kun je niet goed tegen achtergrondgeluid? Of zijn het de vele telefoontjes de hele dag door die jouw niveau van overprikkeling doen stijgen?

Houd een overprikkeldagboek bij, waarin je opschrijft op welke momenten je last had van klachten uit het bovenstaande rijtje en wat daaraan voorafging. 

Als je weet waar het vandaan komt, kun je overprikkeling voor zijn. Bijvoorbeeld door al eerder op een rustige plek te gaan zitten, je telefoon soms uit te schakelen of een gesprek aan te gaan over de gespannen werksfeer.

manieren van leren

2. Maak je telefoon prikkelarm

De smartphone inclusief al zijn bliepjes en piepjes is een van de grootste boosdoeners van overprikkeling. Gelukkig kun je daar vrij eenvoudig iets tegen doen. Zet simpelweg alle overbodige notificaties uit, bijvoorbeeld voor apps als WhatsApp, Instagram, je e-mail op je telefoon of nieuwssites. 

Je krijgt de meldingen dan alleen te zien als je die apps zelf opent. En daar kun je vaste momenten op een dag voor plannen. Zo heb je zelf in de hand wanneer je wel en niet gestoord wordt.

Meer ontdekken over hoe je telefoongebruik je kan helpen richting beter timemanagement en minder stress? Björn verklapt je regelmatig zijn geheimen daarvoor op Instagram. Volg hem of Tijdwinst.com daar om dagelijks handige tips te ontvangen. 

3. Start met mediteren

Ho wacht, niet meteen afhaken bij het zien van het woord ‘mediteren’. Mediteren is niets anders dan heel even helemaal nergens aan denken (of in elk geval daar een poging toe doen). En da’s allesbehalve zweverig.

Stress-professor Selye heeft aangetoond dat het werkt. Mediteren werkt stressverlagend en helpt daarmee om beter met prikkels om te gaan. Meditatie heeft volgens Selye fysiologische en psychologische effecten die de effecten van stress drastisch verminderen. Je maakt er volgens hem je centrale zenuwstelsel sterker mee. Dat zorgt er dan weer voor dat je minder last hebt van stress. En dus ook dat je mogelijk beter kunt omgaan met overprikkeling.

In het bijzonder is een kwartiertje overprikkeling-meditatie (op YouTube staan genoeg voorbeelden!) aan te raden als je op het randje van overprikkeling zit. Wie weet kun je je stressniveau daarmee tot bedaren brengen, waardoor je er daarna weer met frisse moed tegenaan kunt.

4. Las regelmatig een braindump in

Deze tip hebben we gepikt uit het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ van Björn. Hij pleit voor een braindump eens in de zoveel tijd. Dat zit zo. We krijgen elke dag heel veel stukjes informatie op ons af geworpen, die vaak maar door je hoofd blijven spoken. Op allerlei manieren komen verzoekjes en andere moet-ik-nog-iets-mee-dingen bij ons binnen. Zie dan maar het hoofd koel te houden.

De truc? Las regelmatig een braindump in. Noteer een kwartier lang alles wat maar in je hoofd opkomt aan moetjes en random gedachten waar je wat mee wilt. Dat helpt om niet meer de hele dag door met allerlei gedachten te jongleren (want oh jee, wat als je iets vergeet?!), waardoor er meer ruimte overblijft voor nieuwe cognitieve prikkels.

Natuurlijk is het wel handig als je na de braindump ook elke gedachte op de juiste plek noteert. Bijvoorbeeld in je digitale agenda, op je to-do-list voor vandaag of op een 1-op-1-lijst met vragen die je nog een keer aan je collega wilt stellen.

5. Zet je koptelefoon op met Binaural Beats

Soms kan een oplossing heel simpel zijn. Zo simpel als je koptelefoon opzetten en muziek luisteren zelfs. Niet zomaar muziek, maar Binaural Beats. Dat is muziek die concentratieverhogend werkt via bepaalde hersengolven. Ja, dat is pure wetenschap.

Deze muziek heeft een paar voordelen:

 1. De muziek helpt je hersenen bij geconcentreerd werken.
 2. Binaural beats werken ook stressverlagend.
 3. De koptelefoon helpt op zich al om minder geluid uit je omgeving te horen.
 4. En een koptelefoon op je hoofd is het perfecte signaal naar je veel vragen stellende collega toe dat jij NU EVEN NIET beschikbaar bent.

overprikkeling

Mensen vroegen ook

Wat doe je als je overprikkeld bent?

Ben je al overprikkeld? Dan is het vooral belangrijk om jezelf de tijd te geven om bij te komen. Dat betekent niet dat je dagenlang op de bank gaat liggen Netflixen. Nee, een kwartiertje buiten wandelen of ergens een rustige werkplek zoeken kan al helpen.

Wat te doen bij overprikkeling bij HSP?

Als je door HSP snel overprikkeld raakt, helpt rust vaak goed. Verder kan het fijn zijn om je af te zonderen, een koptelefoon op te zetten of om te proberen dingen van je af te zetten. Ben je emotioneel overprikkeld doordat je bijvoorbeeld merkt dat er een gespannen sfeer op de afdeling hangt? Kijk dan of je ergens anders kunt gaan zitten of maak de bedrukte sfeer bespreekbaar op de werkvloer.

Wat te doen bij overprikkeling?

Meer in het algemeen doe je er goed aan om voor jezelf een overprikkeldagboek bij te houden. Schrijf daarin op wanneer je overprikkeld raakte en wat daaraan voorafging. Zodra je daar patronen in herkent, kun je overprikkeling beter voorkomen.

Kan overprikkeling overgaan?

Ja, gelukkig wel. Overprikkeling kan overgaan. Hoe snel overprikkeling overgaat, verschilt per persoon. Als je last hebt van chronische overprikkeling, ben je daar waarschijnlijk niet in één dag van af. Maar heb je last van acute overprikkeling (een paar fases van overprikkeling daarvóór)? Dan kun je daar soms gelukkig wel al binnen een paar uur of een dag van af zijn. Het hangt maar net af van de ernst van de overprikkeling, van je situatie en van wat je er vervolgens mee doet.

Hoe lang duurt overprikkeling?

Dat kan enorm variëren: van een uurtje tot een paar maanden of langer. Als je chronisch overprikkeld bent, zal er meer moeten gebeuren dan een avond mediteren en goed slapen. Maar als je een enkele keer overprikkeld bent, kun je er in principe al in een uur of iets langer van af zijn. Belangrijk is altijd om jezelf een moment te gunnen om in een minder prikkelrijke omgeving bij te komen.

Overprikkeling voorkomen? Volg de training snellezen, mindmappen en geheugentechnieken

Merk jij dat je concentratie snel daalt? Dat je het soms lastig vindt om veel informatie tot je te nemen? Of dat het je, mede door al die prikkels, veel tijd kost om door een dik boek of een niet zo vlot geschreven stuk heen te komen?

Ontdek hoe je het sneller en efficiënter aanpakt en daarbij ook nog meer onthoudt van wat je gelezen hebt. Onze training snellezen, mindmappen en geheugentechnieken leert ‘t je. 

De training (beoordeeld met een 9,3!) leert jou onder andere productiever werken, sneller lezen, minder stress ervaren en creatiever denken. Meld je nu aan voor deze training op locatie of online.

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Snel last van overprikkeling op het werk? 5 praktische tips voor jou

Ben jij na een dag vol calls of afspraken vaak vermoeid? Komt er nog maar weinig uit je handen als je net een gesprek hebt gevoerd dat ver buiten je comfortzone lag? Of vind je het lastig om geconcentreerd te werken in een kantoortuin waarin het nooit eens rustig is? Dan heb je waarschijnlijk last van overprikkeling. Wat je daartegen kunt doen? Probeer deze 5 praktische tips.

Elke dag krijgen we te maken met talloze prikkels: stukjes informatie die bij je hersenen binnenkomen. Dat zijn bijvoorbeeld zintuiglijke prikkels (geluid, geur, licht, etc.), maar ook cognitieve of emotionele prikkels. 

Wanneer je te veel prikkels tot je krijgt, kan het zijn dat je hersenen er (tijdelijk) geen raad meer mee weten. Alles komt dan ongefilterd binnen. Het gevolg? Je raakt vermoeid, gestrest of sneller geïrriteerd. Oftewel: je bent overprikkeld. 

Hoe voelt overprikkeling?

Concreet voelt overprikkeling als het niet meer kunnen verwerken van informatie. 

Je bent bijvoorbeeld vermoeid, ervaart stressklachten, kunt minder goed geconcentreerd werken, hebt eerder last van irritatie of stemmingswisselingen en kunt bovendien minder goed je aandacht houden bij een gesprek of een taak. 

De ene persoon raakt snel overprikkeld; de andere persoon heeft er minder snel last van. Zo is bekend dat mensen die hoogsensitief zijn, vaker overprikkeld zijn. Daarnaast gaat hersenletsel NAH (niet-aangeboren hersenletsel) vaak samen met sneller overprikkeld raken. Verder is van overprikkeling eerder sprake bij autisme, ADD of ADHD.

Acute overprikkeling

Ten eerste kun je last hebben van acute overprikkeling. Dat betekent dat je op dit moment overprikkeling ervaart door een aanwijsbare oorzaak. Je bent bijvoorbeeld net flink buiten je comfortzone gegaan door je collega negatieve feedback te geven. Het was een stevig gesprek en je bent moe van alle indrukken. Gelukkig kun je acute overprikkeling vaak prima de kop indrukken door toe te geven aan je behoefte aan rust.

Chronische overprikkeling

Gun je jezelf de rust niet na zo’n moment? Dan kun je steeds meer stressklachten krijgen of vaker geïrriteerd raken. Chronische overprikkeling wordt het dan. Als je niet oplet, kan deze overprikkeling zelfs overgaan in overspannenheid of een burn-out

Het is belangrijk om overprikkeling op tijd te signaleren. Je maakt een aantal fases van overprikkeling door voordat je met chronische overprikkeling te maken krijgt. Hoe eerder je ontdekt dat je overprikkeld bent en dat tegengaat, hoe beter je kunt voorkomen dat het chronisch wordt.

Waar komt overprikkeling bij jou vandaan?

Als je overprikkeling wilt voorkomen, is het vooral belangrijk dat je weet voor welke prikkels jij in het bijzonder gevoelig bent. Zo vindt de ene persoon achtergrondgeluid erg storend; iemand anders kan slecht tegen fel licht dat naar binnen schijnt. En weer iemand anders raakt vooral overprikkeld als er allerlei cognitieve prikkels binnenkomen, bijvoorbeeld als in een meeting de nieuwe informatie je om de oren vliegt.

Het is goed om te weten wat bij jou de oorzaak is van overprikkeling. Dan weet je ook waar je het moet zoeken om overprikkeling te voorkomen. 

Grofweg zijn er drie soorten overprikkeling:

 1. Cognitieve overprikkeling: overprikkeld raken door een overschot aan cognitieve informatie (bijvoorbeeld als je bij een presentatie bent over een onderwerp waarin je niet goed thuis bent en er dus je volle aandacht bij moet houden). 
 2. Zintuiglijke overprikkeling: overprikkeld raken doordat er via één of meerdere zintuigen veel prikkels binnenkomen (bijvoorbeeld als je collega luid telefoneert terwijl jij probeert je op het werk te concentreren). 
 3. Emotionele overprikkeling: overprikkeld raken doordat je de emoties van anderen sterk waarneemt en die mogelijk ook overneemt (bijvoorbeeld als je geëmotioneerd raakt wanneer je collega je vertelt over een verdrietige situatie). 

Ga ook bij jezelf na waar jij precies gevoelig voor bent. Zijn het bijvoorbeeld de langdradige telefoongesprekken? Heb je veel last van collega’s die om de haverklap voor je deur staan? Of zitten concrete stoorzenders je in de weg, zoals een klapperend raam of het flikkerende licht boven je bureau? 

Als je dat helder hebt, kun je overprikkeling aanpakken. 

Wat verder te doen bij overprikkeling? 

Weten wat overprikkeling bij jou veroorzaakt, is dus stap 1 om overprikkeling te voorkomen. Nu is het ding alleen: je kunt nooit alle situaties die voor jou overprikkelend zijn vermijden. Een hutje op de hei is – nog los van de belabberde wifiverbinding daar – vaak niet getolereerd als permanente werkplek wanneer je met een team samenwerkt. Hoe kun je dan toch overprikkeling voorkomen? Wij geven je 5 praktische tips. 

1. Beperk de notificaties op je telefoon en laptop

De vele notificaties die je dagelijks krijgt zijn voor veel mensen een grote veroorzaker van overprikkeling. Ben je net met een taak bezig, wil je moeder weten wat jouw plannen voor zondagavond zijn. Zit je in een ingewikkeld telefoongesprek? Zie je een mailtje binnenkomen van een collega die je vraagt hoe het ervoor staat met dat ene project. “Oh nee,” denk je, “helemaal vergeten!”. Terwijl je piekert over waar het is misgegaan met de projectplanning, kun je niet meer met volledige aandacht bij het telefoongesprek zijn. 

Zorg er daarom voor dat jouw telefoon en computer je minder notificaties voorschotelen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

 • Zet je telefoon op stil als je aan een taak werkt die veel concentratie vergt. 
 • Schakel de notificaties uit voor bepaalde apps (zoals Instagram en WhatsApp). Dan krijg je niet voortdurend meldingen te zien, maar zie je alleen de nieuwe meldingen bij elkaar als je zelf bewust de apps opent. 
 • Stel in dat je apps voor social media alleen tussen bepaalde tijden (bijvoorbeeld vóór werk, tijdens je lunchpauze en na werktijd) mag gebruiken. 
 • Heb je ergens je volledige aandacht bij nodig? Zet op je telefoon je 4G en wifi uit. Daardoor is de verleiding er niet om je telefoon te pakken voor een Instagram-rondje en krijg je ook geen notificaties meer. 
 • Stel in Outlook in dat je geen pop-ups voor nieuwe e-mails meer wilt ontvangen. Check in plaats daarvan je inbox op vaste momenten op een dag. 

Wil je meer weten over efficiënt e-mailgebruik en een slimme dagindeling? Productiviteitsexpert Björn Deusings gaat daar uitgebreid op in in zijn boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Een gratis boekentip van ons!

2. Plan ruimte in na energievretende taken

Weet je van jezelf dat afspraken of telefoongesprekken jou veel energie kosten? Zorg er dan voor dat je niet drie telefoontjes vlak achter elkaar plant, maar wissel af tussen taken waar je zelfstandig aan werkt en projecten waarvoor je met anderen in gesprek bent. 

Staat er vandaag iets spannends op de planning? Ruim na die afspraak tijd in om tot rust te komen of iets te doen wat minder energie kost. 

Als je van jezelf weet wat bij jou overprikkeling veroorzaakt, dan kun je bij voorbaat pauzes of minder overprikkelende taken inplannen vóór en na zo’n taak of afspraak. Daarmee kun je overprikkeling voorkomen. 

3. Leer ‘nee’ zeggen

Als je al tegen je grenzen aan zit, kun je vaak minder hebben. Je wordt er bijvoorbeeld na een emotionele dag vast niet blij van als je collega ook nog haar hart bij je komt uitstorten over een lastig gesprek. Of als een andere collega voor je deur staat met een spoedding. 

“Nu even niet!”, schiet er door je hoofd. Die woorden (iets netter gezegd, bij voorkeur!) uitspreken, is de truc om overprikkeling te voorkomen. 

Hoe verleidelijk het ook is om mensen te pleasen, probeer toch soms ‘nee’ te zeggen. Weet je dat iets niet lukt vanwege je planning of dat je er de ruimte niet voor hebt in je hoofd? Door op een respectvolle manier voor jezelf op te komen, doe je niet alleen jezelf een groot plezier (vaarwel, overprikkeling!), maar vaak ook de ander. Voor iemand anders is het ook prettig als jij je grenzen aangeeft, waardoor diegene dat niet vóór jou hoeft te doen. 

Mogen we je – ondanks dat je in de “Nu even niet!”-fase zit – een tip geven? Volg de Instagram-accounts van Tijdwinst.com en Björn voor meer tips over assertiviteit, timemanagement en productiever werken. Ga je geen spijt van krijgen!

4. Zorg voor een rustige werkplek

Kantoortuinen staan helaas niet bekend als de beste focusplekken. Zeker als jij gevoelig bent voor zintuiglijke prikkels als geluid (die ene hard tikkende collega – argh!) of licht (waarom valt het zonlicht altijd zo irritant op je scherm?), kan op kantoor werken een uitdaging zijn. Gelukkig kun jij er zelf iets aan doen om van je werkplek wel een soort-van-zen-plek te maken. 

De eerste tip die je ons in dank gaat afnemen: koop een noise-cancelling headphone. Nooit meer last van je tikkende collega en je hoort ook je iets te luid bellende leidinggevende niet meer. Deel van het probleem opgelost!

Daarnaast kan het helpen om je werkplek opgeruimd te houden. Begin de dag met een net bureau zonder stapels papieren en verloren boterhamzakjes van je lunch van gisteren. Ook dat scheelt al prikkels. 

Heb je verder last van een klapperende deur? Sluit ‘m. Stoor je je aan de collega’s die je steeds in je ooghoek ziet langslopen? Kijk of je je computer iets kunt draaien.

Soms is een oplossing zo simpel als dat.

5. Beperk de tijd waarin mensen je mogen storen

Je kunt met je collega’s afspraken maken over wanneer storen wel en niet gewenst is. Introduceer bijvoorbeeld het idee van een 1:1-lijst in je team. Dit houdt in dat je voor elke collega een lijst in Outlook aanmaakt waarop je de vragen noteert die je een bepaalde collega wilt stellen. In plaats van voor elke mogelijke vraag bij die collega aan te kloppen, hoef je iemand dan maar één keer te storen voor 10 dingen. Datzelfde kunnen collega’s ook bij jou doen om de stoortijd te beperken. 

Wat je verder zelf kunt doen, is in je agenda aangeven wanneer je tijd hebt gereserveerd voor concentratietaken. Blok bijvoorbeeld drie uur voor een rapport, als je daarbij je absoluut niet gestoord wilt worden. Komt er dan toch een collega bij je? Geef dan eerlijk aan dat je vanaf tijdstip X weer bereikbaar bent. 

Zo laat je je collega’s zien dat je niet 24/7 beschikbaar bent en voorkom je dat jij overprikkeld raakt.

Mensen vroegen ook

Wat is overprikkeling?

Wanneer je overprikkeld bent, heb je moeite om alle stukjes informatie te filteren. Overprikkeling komt doordat je bijvoorbeeld langere tijd veel zintuiglijke, emotionele of cognitieve prikkels tot je hebt genomen. Dat kostte veel energie, waardoor je nu gespannen, gestrest of vermoeid bent. 

Hoe lang duurt overprikkeling?

Dat verschilt nogal per persoon. De ene persoon is na een uur klaar om met frisse moed verder te gaan. Bij sommige mensen houdt onderprikkeling langer aan: een paar dagen of zelfs een paar weken. Langdurige overprikkeling kan overgaan in chronische overprikkeling. Je kunt dan blijvend minder hebben qua prikkels. 

Kan overprikkeling overgaan?

Ja, gelukkig wel. Als je weet wat jou helpt bij omgaan met overprikkeling, kun je daar gehoor aan geven. Vaak helpt rust goed. Dat kan zijn in de vorm van een blokje om, een overprikkeling-meditatie op YouTube of gewoonweg iets rustigs voor jezelf doen: mails beantwoorden bijvoorbeeld. 

Wat doe je als je overprikkeld bent?

De belangrijkste tips tegen overprikkeling heb je in dit artikel al kunnen lezen. Zo is rust nemen essentieel, net als iets doen wat je niet nóg meer prikkels bezorgt. 

Wat te doen bij overprikkeling bij HSP?

Bij mensen die hoogsensitief (HSP) zijn, komen onder andere zintuiglijke of emotionele prikkels vaak sterker binnen. Als je hier last van hebt, is het vooral prettig om een slimme planning voor je dag te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na een spannend gesprek ruimte hebt om bij te komen en dat je afspraken met anderen afwisselt met tijd alleen achter je computer. Lees in ons artikel over hoogsensitiviteit meer tips voor omgaan met HSP.

Leer bij de assertiviteitstraining opkomen voor wat jij nodig hebt

De truc voor overprikkeling voorkomen zit ‘m vooral in zelf de regie nemen en opkomen voor jezelf. Hoe je dat doet op een respectvolle manier? Dat leren onze trainers je bij onze nr. 1 assertiviteitstraining.

Leer bij deze training duidelijk en zelfverzekerd communiceren over wat je nodig hebt, waardoor je minder stress ervaart. En dankzij de persoonlijke begeleiding leer je ook omgaan met lastige situaties die op jouw werkplek spelen. 

Schrijf je nu in voor de assertiviteitstraining op locatie of volg de training online vanaf jouw (thuis)kantoor.

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Artikelen boordevol tips

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
aanslag knop met windows teken
Timemanagement.nl

Hoe gebruik je Microsoft To Do? Inrichten in...

Hoe kun je jouw taken, projecten en aandachtspunten organiseren wanneer je met Office 365 Online? Dat blijkt reuze simpel. Office 365 Online functioneert namelijk als een prima timemanagementsysteem. Het biedt een plek voor al jouw grote projecten, je kunt er je belangrijke afspraken in kwijt én het maakt al jouw taken overzichtelijk. Maar hoe richt je het in? Dat vertelt […]

Lees verder
Geheugen trainen
Snellezen

Verbeter je semantisch geheugen met 7 simpele tactieken

Zonder je semantisch geheugen zou je je baas elke dag opnieuw naar zijn naam moeten vragen en snap je na een half jaar nog niets van softwareprogramma’s. Maar je geheugen laat je ook weleens in de steek. Hoe heette die ene klant ook alweer? En waar moet je ook alweer klikken als je een bepaald commando zoekt? Verbeter je semantisch […]

Lees verder
vermoeide vrouw ligt met hoofd op tafeltje
Timemanagement.net

Symptomen oververmoeidheid? “Typisch iets westers”, zegt professor. “Neem...

Zodra je symptomen van oververmoeidheid ervaart, wijt je dit gelijk aan te korte nachten en je drukke baan. Toch moeten we volgens deze professor dieper kijken: het is onze Westerse levensstijl die ons oververmoeid maakt. Want in Azië? Daar hoor je zelden iemand klagen over oververmoeidheid of een burn out! Wat hij ons aanraadt? “Stop met het najagen van ‘high […]

Lees verder

Meer tips op Instagram

Blijf ook op de hoogte via ons Instagramkanaal.
Beste opleider

Beste opleider

4 jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,3

Score: 9,3

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten