Slaap je er eens een nachtje over” — die zin wordt niet voor niks gebruikt. Het blijkt namelijk dat wanneer jij rust, jouw onderbewustzijn de boel overneemt met geniale inzichten tot gevolg. Wil je dus net als Einstein, Tesla en Edison toegang tot je onderbewustzijn? Benader je brein dan als het ruimteschip uit Star Trek — ja, écht.

Wat als je briljante oplossingen zou kunnen verzinnen voor lastige problemen door enkel te slapen?

Science fiction? Nee hoor.

Wanneer het jou lukt het ‘bewust’-denkende gedeelte van je brein tijdelijk uit te schakelen – en hierdoor jouw onderbewustzijn de boel te laten overnemen – heb jij toegang tot een bepaald denkvermogen.

En dat is helemaal niet zo ingewikkeld als dat het klinkt — het enige dat je nodig hebt zijn een aantal goede vragen en een goede nachtrust. Einstein, Nikola Tesla en Thomas Edison gingen je al voor.

Hoe het onderbewustzijn werkt en waarom dit belangrijk is

Om te begrijpen hoe je dat doet, zul je echter eerst moeten weten hoe het brein precies werkt. Laten we dit proces daarom vergemakkelijken door het te vergelijken met het fictieve ruimteschip ‘The Starship Enterprise’ uit Star Trek — enerzijds vanwege zijn vorm, anderzijds vanwege de manier waarop verscheidene delen uit het brein samenwerken.

De meeste actie vindt plaats op de brug van het schip. Hier geeft Captain Kirk zijn bevelen, met het ego zo groot als de dichtstbijzijnde planeet. We nemen hem dan ook als voorbeeld om vanuit een psychologisch standpunt het concept ‘ego’ te verklaren.

Onderbewustzijn inetten, geen science fiction

Volgens het Oxford woordenboek is de definitie van het ego als volgt: “het gedeelte van het brein dat bemiddelt tussen het bewuste en onbewuste en verantwoordelijk is voor het aanvoelen van de realiteit en het gevoel van persoonlijke identiteit.”

Captain Kirk is bijvoorbeeld constant bezig met het ontvangen en verwerken van informatie, het afwegen van mogelijkheden én met het bepalen van de best mogelijke actie.

Het bewuste gedeelte van jouw brein doet dat ook. Ieder probleem of vraagstuk dat jij voor je kiezen krijgt, komt bij de brug terecht – bestuurd door een groot ego.

Maar net als Captain Kirk, is ook jouw ego soms te vol van zichzelf. Hierdoor ziet het niet alle oplossingen en weigert het verder te denken dan wat het kent. Gelukkig bestaat er daarom nog The Enterprise zelf: het schip met al zijn complexe computersystemen. Hier ligt alle data van iedere missie ooit opgeslagen waardoor de slimme algoritmen kunnen inspelen op nieuwe missies.

Captain Kirk lijkt dan misschien de meest belangrijke factor om missies tot een goed einde te brengen, zonder het schip – met al zijn opgeslagen data – zouden ze nergens komen.

  • De wil om iets te doen, komt dus voort vanuit Captain Kirk: het bewuste gedeelte van je brein, onder leiding van jouw ego.
  • Daadwerkelijk het tot uitvoering brengen, gebeurt door middel van de complexe systemen in het ruimteschip: jouw onderbewustzijn met al zijn opgedane ervaringen.

En die systemen binnenin dat ruimteschip stoppen nooit, slapen nooit zijn altijd actief — in tegenstelling tot Captain Kirk die nachtrust nodig heeft. De slimme computersystemen blijven bezig met het verwerken van informatie en het zoeken naar oplossingen.

Zo werkt het ook in jouw brein. Het ruimteschip is je onderbewustzijn. Dat is altijd bezig en het stopt nooit — zelfs niet wanneer je slaapt, zoals dat bewuste gedeelte.

Daar kun je dus mooi gebruik van maken.

Onderbewustzijn gebruiken. Krijg nieuwe inzichten

Krijg nieuwe inzichten — zet hoog cognitief denkvermogen opzij

Wanneer jij namelijk maar geen creatieve oplossing kunt vinden voor een bepaald vraagstuk, kun je wel je hersen blijven kraken… óf je zet je onderbewustzijn in.

Jouw onderbewustzijn zoekt namelijk naar oplossingen wanneer jij niet bezig bent met het gebruiken van het bewuste gedeelte van jouw brein. Pas alleen wanneer jij pauze neemt van de taken die een hoog cognitief denkvermogen vragen, kan de boodschap naar de oppervlakte komen.

Een heel simpel voorbeeld is de keer dat je iemands naam vergat. Het lag op het puntje van je tong, toch kwam je er niet op, hoe hard je ook je hersenen deed kraken. Drie uur later terwijl je de afwas deed, schoot het je ineens te binnen; “Laura!”

Dit geldt ook voor wanneer je een beslissingen moet maken. Stel dat jij overweegt om je huis te verbouwen. Al een tijdje broed, mijmer en overweeg je de verschillende mogelijkheden, maar echt de knoop doorhakken lukt je niet.

Toch, overal waar jij komt, vallen je ineens dingen op. Je oog valt op dat stucwerk dat je vriendin heeft, je merkt op dat de overburen een speciale afwerking rondom het dak hebben en dat idee dat je vond in een VTwonen-tijdschrift lijkt ineens ook bijzonder — je zou er eerder nooit aan gedacht hebben!

Betekent dat dan dat jouw vriendin eerder niet dat speciale stucwerk had? Natuurlijk niet! Het viel je gewoon niet op, omdat jouw onderbewustzijn zich hier niet op focuste.

Onderbewustzijn zorgt voor nieuwe connecties in brein

Pas wanneer jij de missie ‘huis verbouwen’ doorgaf aan de brug van het schip, ging je brein aan de slag met het verzamelen van data. Je onderbewustzijn verwerkte en analyseerde vervolgens al die informatie, waardoor jou ineens zaken opvielen die je eerst niet zag — en waar je zelf nooit opgekomen zou zijn.

Wil je dus met een frisse blik naar iets kijken of ideeën krijgen die je zelf nooit had kunnen bedenken, geef je onderbewustzijn dan de ruimte om mee te denken. Je hoeft enkel een duidelijke ‘missie’ vast te stellen en vervolgens cognitieve denkvermogen tijdelijk aan de kant te zetten. Op die manier kan het antwoord doorkomen.

Toegang tot onderbewustzijn in 4 simpele stappen

Om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn zul je het bewust denkvermogen met zijn ego – Captain Kirk – moeten omzeilen. Daarnaast moet je het probleem – de missie – juist formuleren.

Dat kan in een paar stappen zo:

1. Stel je onderbewustzijn de juiste vraag

Een goede vraag nodigt uit om actie te ondernemen en daar is jouw onderbewustzijn naar op zoek — het wil verbindingen kunnen maken tussen zaken. Daarnaast is ook de toon die je gebruikt van belang.

Wanneer jij vraagt “hoe kan ik me minder moe voelen?” focus jij je op het negatieve. Dat geef je vervolgens mee aan je onderbewustzijn — de resultaten die je krijgt zullen dan ook gebaseerd zijn op deze negatieve lading.

Door echter te vragen “hoe kan ik me energieker voelen” verleg je de focus naar het positieve en zul je eerder positieve oplossingen tegenkomen in je dagelijks leven.

Om er nou voor te zorgen dat je niet werkt vanuit een vaag concept, leg jij je vraag – en later de antwoorden – vast in een mindmap. Op die manier kun je op een later tijdstip slepen en schuiven met de inzichten die je kreeg om zo tot een nieuwe oplossing te komen.

Hoe je precies met zo’n mindmap werkt, lees je uitgebreid hier.

2. Zet je cognitief denkvermogen tijdelijk opzij

Om je onderbewustzijn vervolgens de kans te geven alle data uit eerdere ervaringen te analyseren, zul je jouw hoog cognitief denkvermogen even wat pauze moeten gunnen.

Doe dit door een simpele taak uit te voeren, zoals de afwas of het schoonmaken van je huis. Of laat je gedachten afdwalen door muziek te maken of te luisteren, zoals Einstein (of de fictieve Sherlock Holmes) dat deed.

Een andere succesvolle manier om dit te doen, is door een dutje te doen — je onderbewustzijn slaapt nooit, weet je nog? Voor Thomas Edison en Nikola Tesla was dit dé manier om tot nieuwe oplossingen te komen.

Onderbewustzijn verhogen door te slapen

3. Slaap of – nog beter – droom

Wil je het nou helemaal goed aanpakken, slaap er dan eens een nachtje over — letterlijk. Neem je mindmap erbij, lees hem door en geef vervolgens jouw onderbewustzijn 8 uur de kans om op de informatie te broeden.

Een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Frontiers in Neural Circuits’ zegt hier het volgende over:

“Tijdens onze slaap worden er nieuwe synaptische verbindingen gevormd en worden de oude verbindingen ‘opgeruimd’. Hierdoor kun je vervolgens nieuwe patronen zien, die eerder nog niet bestonden.”

Het is dan ook niet gek dat Edison de gewoonte had om iedere avond, voordat hij ging slapen, een vraagstuk te verzinnen. De patronen uit het bovengenoemde onderzoek hielpen hem vervolgens tot nieuwe, verrassende inzichten te komen.

Doe dat ook — lees je vraag en je mindmap door voordat je gaat slapen en laat de rest over aan je onderbewustzijn. Wie weet droom je zelfs over een potentiële oplossing.

4. Verwerk bij het wakker worden je inzichten

Om de antwoorden vervolgens uit je onderbewustzijn te laten vloeien, helpt het wanneer je vlak na het ontwaken je gedachten ‘dumpt’ in een dagboek door middel van ‘free-writing’. Je schrijft gewoonweg alles op dat in je opkomt — niet nadenken, gewoon iedere gedachte of ingeving neerpennen.

Onderbewustzijn inzetten. slaap en verwerk inzichten

Nedd Herman, onderzoeker en bekend om zijn studies omtrent creatief denken, beschrijft dit al volgt:

“Tijdens deze cyclus van ontwaken is het voor een individu mogelijk om gedurende een periode van zo’n 5 tot 15 minuten een bepaalde theta-staat te bereiken. Hierdoor kunnen de ideeën en gebeurtenissen van de dag ervoor vrij door het brein stromen. Niet alleen kan dat productieverhogend zijn, deze activiteit stimuleert daarnaast creativiteit en zingeving.”

Vooral die creativiteit. die wil je hebben zodra het aankomt op het bedenken van nieuwe ideeën. Neem daarom binnen een uur dat je wakker wordt, een kwartier van je tijd om gewoon even alles op papier te zetten.

Aan het eind van de week lees je al die krabbels door en plaats je de zaken die eruit springen in die mindmap. Sleep vervolgens ook eens de verschillende ideeën — wie weet zie je ineens verbanden tussen zaken die je eerst niet zag.

Wil je nou leren hoe je dat precies doet, dat mindmappen? Volg dan eens een 1-daagse training Snellezen, Mindmappen & Geheugentechnieken bij ons, dan leren we je het.

Kortom

Je brein, zowel het bewuste als het onbewuste gedeelte, is een geweldig iets. Het kan meer dan wat jij denkt. Gebruik het daarom eens, bijvoorbeeld de volgende wanneer jij naar een oplossing zoekt en wie weet tot welke ontdekkingen jij komt — Einstein of niet.

“Now, beam me up scotty!”

Onderbewustzijn werkt als Star Trek

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog